I løpet av de siste tiårene har interessen for koreansk mat, og ikke minst koreanske matoppskrifter, hatt en enorm økning i mange ulike land- dette er ikke bare fordi den koreanske maten er utrolig god, men den er også sunn. I tillegg er det mange matretter som også er enkle å lage, da man ofte kan bruke det man har liggende hjemme fra før.

Korea har en rik og interessant historie som strekker seg over flere tusen år. Landet har derfor utviklet en matkultur som skiller seg fra for eksempel den kinesiske og japanske.

La oss nå bli bedre kjent med den koreanske matverdenen sammen i denne artikkelen!

De beste koreansklærerne tilgjengelig
Jakob
5
5 (6 Evaluering(er))
Jakob
149kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sanghee
5
5 (15 Evaluering(er))
Sanghee
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lucas
5
5 (23 Evaluering(er))
Lucas
330kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kyuja
Kyuja
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hyejeong
Hyejeong
420kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sue
5
5 (35 Evaluering(er))
Sue
349kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Youngkeun
5
5 (1 Evaluering(er))
Youngkeun
209kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Harry
Harry
82kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jakob
5
5 (6 Evaluering(er))
Jakob
149kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sanghee
5
5 (15 Evaluering(er))
Sanghee
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lucas
5
5 (23 Evaluering(er))
Lucas
330kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kyuja
Kyuja
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hyejeong
Hyejeong
420kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sue
5
5 (35 Evaluering(er))
Sue
349kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Youngkeun
5
5 (1 Evaluering(er))
Youngkeun
209kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Harry
Harry
82kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Begynnelsen på det koreanske kjøkkenet

De første folkene på den koreanske halvøya var små grupper av jegere. Etter hvert som befolkningen økte, dannet disse gruppene stammer, hvorav en del av disse valgte å bosette seg i områder hvor det fantes tilstrekkelig med mat, slik at de kunne forsørge seg permanent.

Disse bosatte stammene begynte å bygge små byer og utvikle småskala jordbruk. Visse dyr ble også domestisert og byene vokste og ble stadig større.

Når byene vokste, forekom det både voldsomme konflikter og fredelig handel. Noen landsbyer begynte å alliere seg med andre nærliggende stammer for å støtte hverandre mot felles fiender, mens andre ble forløpere til bystater. Befolkningsøkningen i disse områdene ledet til et mer intensivt jordbruk og ytterligere domestisering av landbruksdyr.

Det er uten tvil mye spennende koreansk historie å sette seg inn i. Hva med å se en koreansk film, som tar for seg historiske temaer?

Stor åker med grønt gress i striper.
På den koreanske halvøya begynte de bosatte stammene tidlig med jordbruk av småskala, som etter hvert ble mer intensivt (Bilde: Dan Meyers via Unsplash.com).

Konsentrasjonen av flere mennesker muliggjorde også et raskere utbytte av ideer: fremskritt innen trebearbeiding, verktøyproduksjon og keramikk økte kraftig. Nye måter å tilberede og konservere mat på vokste også frem. Maling av korn, kokekar som kunne plasseres over ild eller kull og oppdagelsen av salt som konserveringsmiddel forandret også maten som menneskene tilberedte og konsumerte.

Med tiden vokste de allierte byene sammen og ble beskyttede byer, og etter hvert til kongeriket. Siden begynte man også å handle med land som lå lenger unna, både til vanns og til lands. Dette førte til at den koreanske matlagingen ble preget av ytterligere endringer, ettersom mat og metoder fra andre land fant veien til Korea.

Det var også hyppig krig mellom de ulike bystatene. Fangene ble typisk holdt som slaver og arbeidere. Denne sammenslåingen av stammer og bystater førte også til en forening av de ulike mattradisjonene hos de ulike folkeslagene som ble innblandet i konflikten.

Det er forresten ikke bare selve maten som er spennende i Korea, men også skikkene for hvordan man skal oppføre seg rundt bordet er verdt å merke seg. Rekkefølgen man skal følge når man heller oppi drikke og hvem som skal begynne å forsyne seg, styres av de koreanske reglene for høflighet. Som du nå sikkert skjønner, består kulturen i Sør-Korea av mange aspekter.

Buddhismens kulinariske innflytelse

Buddhismen kom til Korea fra India. I takt med denne utbredelsen ble det forbudt å konsumere kjøtt i store deler av landet, noe som videre førte til økt utvikling av et hovedsakelig vegetarisk kjøkken. Dette forbudet er sannsynligvis opphavet til de mange koreanske grønnsaksrettene som i dag kalles for namul-retter.

Buddhistiske munker og nonner fikk heller ikke spise visse krydrede grønnsaker: løk, hvitløk, gressløk, purreløk og vårløk- ettersom buddhister mener at disse grønnsakene hindrer åndelig praksis. Forbudet mot disse frem grønnsakene var ment for å beskytte buddhister mot mulige distraksjoner under meditasjonen.

De beste koreansklærerne tilgjengelig
Jakob
5
5 (6 Evaluering(er))
Jakob
149kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sanghee
5
5 (15 Evaluering(er))
Sanghee
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lucas
5
5 (23 Evaluering(er))
Lucas
330kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kyuja
Kyuja
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hyejeong
Hyejeong
420kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sue
5
5 (35 Evaluering(er))
Sue
349kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Youngkeun
5
5 (1 Evaluering(er))
Youngkeun
209kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Harry
Harry
82kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jakob
5
5 (6 Evaluering(er))
Jakob
149kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sanghee
5
5 (15 Evaluering(er))
Sanghee
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lucas
5
5 (23 Evaluering(er))
Lucas
330kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kyuja
Kyuja
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hyejeong
Hyejeong
420kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sue
5
5 (35 Evaluering(er))
Sue
349kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Youngkeun
5
5 (1 Evaluering(er))
Youngkeun
209kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Harry
Harry
82kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvordan ble kimchi (med mer) til?

Det er ingen tvil om at koreanerne har perfeksjonert kunsten å konservere mat. Bare det faktum at det finnes mer enn 100 ulike typer av kimchi vitner om dette. Men hvorfor og hvordan ble det slik?

I de koreanske templene spiste man hovedsakelig ulike typer fjellurter og ville grønnsaker. De fleste koreanske templene ligger i fjellet, noe som gjør det lett å få tilgang til ferske ville røtter, blader, stilker, blomster og frukter. Om våren finnes alle slags grønnsaker og vekster tilgjengelig. Men hva skal man spise om den varme sommeren og lange kalde vinteren på den koreanske halvøya?

Buddhistiske munker og nonner utviklet ulike teknikker for å bevare vårens mat ut resten av året. Koreansk mat har altså utviklet seg mye basert på behovet for å konservere mat uten å ødelegge næringsinnholdet.

I Kina var for eksempel steking og sylting de vanligste metodene for å konservere mat. Steking er ikke en vanlig koreansk matlagingsmetode på grunn av den begrensede produksjonen av matolje i Korea. Koreanere pleier derfor oftest å koke, blanchere, fermentere eller sylte maten sin for å gjøre den spiselig eller holdbar.

Det fantes også relativt få dyr i Korea. I land med mye husdyr er blant annet melk blant de viktigste ingrediensene i fermenterte produkter som ost og yoghurt. Hovedingrediensene i koreansk fermentert mat derimot, var og er korn og grønnsaker.

Koreansk tempelmat inkluderer kimchi, jang, jang-a-jji, grønnsaker syltet i eddik og salt eller bare salt etc. Hvis du ikke selv har spist kimchi før, så har du kanskje sett det i en koreansk TV-serie eller film? Det er tross alt veldig vanlig å spise!

Dette er også ganske sunt! Fermenteringsprosessen gir ikke bare maten en spesiell smak, men den senker også kolestrolet, har egenskaper som skal hjelpe mot kreft og som beskytter mot aldersrelaterte sykdommer.

Klassisk koreansk mat

Koreas tradisjonelle måltid (bapsang) består vanligvis av fire deler:

  • Bap (kokt ris, i blant brukes til og med korn), som gir kalorier og er den viktigste energikilden.
  • Kuk (suppe), som hjelper fordøyelsessystemet. Det finnes ofte koenjang kuk, miyok kuk og biff kuk.
  • Banchan (tilbehør) er ofte kimchi, stekt kjøtt, grønnsaker og salat med hvitløk og chilipulver, kokte eller ferske grønnsaker krydret med sesamolje eller perillaolje, belgfrukter og fisk eller ferske grønnsaker smakstilsatt med eddik. Tidligere avspeilet antall banchans som ble tilbudt ved måltidet vertens status. Til hovedretten hørte det vanligvis til fire til tolv tilbehør.
  • Jang (saus, yangnyum). Jang på koreansk betyr fermentert soyasaus eller pasta. Koreanske sauser inneholder typisk smaker som hvitløk, vårløk, paprika og løk. Det mest grunnleggende krydderet som brukes for å gjøre maten god, er kanjang, fermentert soyasaus eller doenjang, fermentert soyabønnepasta eller eddik, gochujang og jeotkal (fermentert fiskesaus fra ansjos, reker etc.). Jeotkal kan også spises som en egen rett, men brukes oftere som et krydder. Disse er alle ment for å fremheve smaken på rettene og øke helsegevinsten til maten de kombineres med.

Som avslutning på måltidet drikker man gjerne soongnyung; en slags te som lages av grynete ris. Om du kunne tenke deg å prøve deg på litt hjemmelaget mat, ikke nøl med å teste noe av dette- koreansk mat er nemlig ofte enkelt å lage hjemme selv.

Hva med å tilberede et deilig hjemmelaget koreansk måltid, kombinert med litt spennende koreansk litteratur? Det finnes mange dyktige koreanske forfattere du bør sjekke ut!

Nærbilde av planter i en risåker.
Ris ble på et tidspunkt så dyrt at selv ikke de som dyrket det hadde råd til å kjøpe det selv. (Bilde: Andhika Y. Wiguna via Unsplash.com).

Ris has vært en viktig del av den koreanske matlagingen helt siden råvaren først ble introdusert. Det var likevel ikke alltid mulig for alle å spise ris: på grunn av den enorme etterspørselen steg også prisen så høyt en gang i tiden, at folket i kongeriket Silla under de tre kongedømmene, brukte det som valuta for å betale skatt! Ris ble regnet som luksusmat på den tiden, og de bøndene som dyrket risen hadde ikke engang råd til å kjøpe den selv.

Den buddhistiske innflytelsen avtok sammen med de mongolske invasjonene av Manchuria og Korea. Mongolsk styre opphevet forbudene mot kjøtt, og førte med seg nye matpåvirkninger. Handelen med Kina og kontakten med andre land økte også.

Fremskritt innen arkitektur og spredning av oppvarmingsteknologi fra adelens hjem til vanlige menneskers hjem, påvirket også den koreanske mattradisjonen ytterligere. Den økende bruken av ondolovner, en metode for å varme opp gulvene i hus, flyttet også felles kokeplasser inn i private kjøkkenrom i husene.

Dersom du ønsker å lære mer om koreansk mat og kultur, kan et koreansk språkkurs være en inspirerende måte å dykke dypere inn i det koreanske kjøkkenet på.

Hvorfor bruker man spisepinner av metall i Korea?

I motsetning til i Japan, Kina, Thailand og Indonesia som bruker spisepinner av tre for å spise, bruker man spisepinner av metall i Korea. Det finnes mange teorier om hvorfor det har blitt slik- en av dem er at konger under Paekche-perioden begynte å bruke spisepinner av sølv for å beskytte seg mot forgiftning av fiender.

Ulike matretter med bestikk og spisepinner ved siden av.
I Korea bruker man ofte spisepinner av metall. (Bide: Edanur Agac via Unsplash.com).

I motsetning til trepinner, skulle sølvpinner endre farge dersom de ble påvirket av en giftig kjemikalie. For å etterligne kongen begynte derfor vanlige mennesker å bruke spisepinner av stål.

Sørkoreansk mat i dag

Den vestlige innflytelsen på koreansk kultur har også påvirket den koreanske maten. Statistikker viser at risforbruket per innbygger sank fra 128,1 kg i 1985 til 83,2 kg i 2003. I 2020 spiste den gjennomsnittlige personen i Sør-Korea bare 57,7 kg ris, noe som er 2,5%, eller 1,5 kg, mindre enn året før.

Utviklingen kan naturligvis også forekomme av at koreanere i høyere grad velger å spise pizza, hamburgere og tilsvarende. Siden McDonald's og mange andre internasjonale matkjeder kom til Korea i midten og slutten av 1980-tallet, har mange koreanere utviklet en forkjærlighet til hurtigmat. Disse hurtigmatkjedene har allerede blitt en viktig del av den moderne matkulturen i Korea.

Selv om vestlig mat finnes overalt på gatene i storbyene, er likevel den tradisjonelle koreanske matkulturen langt i fra forsvunnet. Det koreanske kjøkkenet byr på mye god mat, som til og med ofte er bra for helsa- så her er det bare å sette i gang og lære seg noen tradisjonelle koreanske oppskrifter og nyte måltidet!

Hvis du synes det var interessant å lære mer om koreanske mattradisjoner, hva med å lære mer om den koreanske kulturen? Du kan for eksempel lese en artikkel om den kjente koreanske musikkstilen K-pop!

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

4,00 (4 vurdering(er))
Loading...

Marion

Mitt navn er Marion, jeg er 23 år gammel og elsker å skrive. Jeg har utdanning innen markedsføring og UX-design, og har ellers stor interesse for språk!