Korea, og mer konkret Sør-Korea, er et land med en veldig interessant kultur. De siste årene har det vært en voksende interesse for denne kulturen, noe som har resultert i at for eksempel stadig flere koreanske restauranter åpner dørene i Europa og USA. I tillegg har K-popens suksess smittet over til oss, og TV-serier som Squid Game har blitt en internasjonal suksess!
Men hvor mye vet du egentlig om den koreanske kulturen? For et land med mer enn 51 millioner innbyggere, finnes det mye spennende kultur å lære mer om. I denne artikkelen skal vi derfor blant annet fokusere på noen av de viktigste koreanske bøkene, tipse om spennende koreanske serier og dele noen gode koreanske oppskrifter. La oss sette i gang!
Dans til K-pop
For de som ennå ikke er kjent med musikksensasjonen K-pop, kan førsteinntrykket for noen virke overveldende. K-pop er mye mer enn bare koreansk musikk, det er et spennende fenomen med flere lag.
K-pop består av store grupper med popidoler, som er strategisk satt sammen for å fortelle en historie og skape et varemerke. På denne måten kan K-popkulturen virke veldig forretningsorientert, og er ikke sjeldent stressende for idolene selv.
Men for fansen, er K-pop en fest av dansevennlig og fengende musikk som hvem som helst kan nyte. Dessuten legges mesteparten av fokuset på dansen og fellesskapet som finnes rundt hver idolgruppe.
Man pleier å dele opp K-pop i to generasjoner: andre generasjon og tredje generasjon.
I den andre generasjonen finner du blant annet:
- Super Junior
- DBSK
- Wonder Girls
- Brown Eyed Girls
- Big Bang
Og i den tredje generasjonen, som kom i 2012 i sammenheng med verdenshiten "Gangnam Style", finner du grupper som:
- BTS
- Blackpink
- Red Velvet
- Twice
- Exo
Lad opp til en koreansk filmkveld
La oss nå ta en liten reise gjennom den koreanske filmhistorien, og oppdage noen av de viktigste filmene fra Sør-Korea. Dessverre var det store deler av den sørkoreanske filmhistorien som ble ødelagt under Koreakrigen, og i etterkant var det strenge regler for filmproduksjon. I dag er heldigvis koreansk film på god vei opp igjen!
Sør-Koreas rike historie og innflytelse fra andre land og kulturer gjenspeiles ofte i filmene. Et eksempel på dette er Koreas første stumfilm fra 1923, "Arirang". Tittelen er hentet fra en populær folkesang, hvor den reviderte versjonen har blitt en slags hymne for den koreanske selvstendighetsbevegelsen.
Filmen har fått ros for både sine estetiske kvaliteter, samt det skjulte politiske budskapet. Dette ble også inspirasjonskilden for mange unge filmskapere.
I etterkant har en rekke kjente filmer blitt produsert av koreanske filmskapere, manusforfattere og regissører. Noen av disse er:
- "Chunhyang-jeon"
- "March of Fools"
- "The Surrogate Woman"
- "Mandala"
- "Chilsu and Milsu"
- "The Wailing"
- "Recalled"
- "Parasite"
Fram med popcornet, nå blir det seriemaraton!
Innen koreansk kultur er K-drama et sentralt begrep. K-dramaer har blitt et verdensomspennende fenomen, og hvis du vil lære mer om koreansk popkultur, bør du absolutt kjenne til noen K-dramaer. Vi må likevel gi en advarsel; det er nemlig fort gjort å bli hekta!

Koreanske dramaer kan ha mange ulike sjangre; alt fra hjerteskjærende til morsomt eller skummelt- og gjerne alt i samme serie! Visste du forresten at Squid Game er blant de mest sette seriene på Netflix. I denne verdensomspennende suksessen møter vi en gruppe mennesker som alle står i mye gjeld. De får tilbud om å være med på et prosjekt og spille barnespill, for muligheten om å vinne 45,6 milliarder won (cirka 38 millioner US Dollars). Haken er at hvis de ryker ut, dør de.
Men, Squid Game er langt i fra den eneste koreanske TV-suksessen. Det finnes også en rekke andre interessante koreanske serier du kan se:
- Goblin: En fantasyfilm som handler om Gong Yoo som ser etter en kvinnelig brud (Kim Go Eun) for å avslutte sitt forbannede udødelige liv.
- Vincenzo: Vincenzo adopteres av en italiensk mafiafamilie og vokste opp i det italienske mafialivet. Når hans adoptivfar dør, forsøker hans adoptivbror å drepe han. Han blir derfor tvunget til å flykte til Seoul.
- Law School: Serien begynner med at en jussprofessor på skolen blir funnet død, noe som fører til at en annen professor, Yang, blir arrestert. Dette tvinger studentene sammen, for å bevise Yangs uskyld.
- Boys over Flowers: Gruppen, kjent som F4, mobber andre på skolen for å få sin egen vilje gjennom. Dette er frem til en jente ved navn Geum Jan-di begynner på skolen med et stipend, og står opp i mot guttene.
- Sweet Home: Serien handler om en mann som flytter inn i et leilighetskompleks etter at familien hans dør. Han er deprimert og ensom, og blir vitne til skremmende ting som skjer i bygget, gjort av merkelige naboer.
- Do Do Sol Sol La La Sol: Denne serien fokuserer på tre ambisiøse personer fra ulike samfunnsklasser som arbeider i showbusiness- og moteverden.
Hvis du ennå ikke har sett noen av disse koreanske seriene, så er det bare å sette i gang med maraton!
Foretrekker du heller å lese bøker?
Den koreanske litteraturen har en lang tradisjon, og en spennende historie. Den går faktisk helt tilbake til 400-tallet, da koreanske lærde skrev poesi i klassisk kinesisk tradisjon. Den litterære tradisjonen på koreansk er en spennende del av Koreas historie.

Den begynte under det forente Sillas tid (668-935). Fra og med midten av 900-tallet leste alle utdannede koreanere konfucianske klassikere og kinesisk litteratur. Den koreanske overklassen snakket koreansk, men skrev og leste på kinesisk- selv lenge etter at hangul hadde blitt oppfunnet.
Koreas første moderne roman anses for å være "Mujong" ("Den hjerteløse") av Kwan-su Yi, skrevet i 1917. I dag er Sør-Korea et av de landene som trolig publiserer noen av verdens mest spennende romaner. Koreanske romaner bryter ofte med sjangre og utforsker gjerne urørte sosiale og politiske temaer.
Innenfor den koreanske litteraturen finnes det mange viktige forfattere å utforske. Men, fremfor alt vil vi oppmuntre deg til å teste ut å lese en av disse bøkene- kanskje finner du din nye favorittbok?
By inn til koreansk aften: her er det du trenger å vite om maten
I løpet av de siste tiårene har interessen for tradisjonelle koreanske matretter hatt en enorm økning i mange land- dette er ikke bare fordi den koreanske maten er utrolig god, og ofte enkel å lage, men også fordi den gjerne er ganske sunn.
Korea har en rik historie som strekker seg over tusenvis av år, og landet har derfor utviklet en helt unik matkultur som skiller seg fra den kinesiske eller japanske matkulturen.
Helt fra begynnelsen har den koreanske matkulturen vært basert på jordbruket på den koreanske halvøya. Her ble det dannet stammer og jordbruket ble mer og mer etablert. Etter hvert vokste også stammene, og dannet de byene og landsbyene som fremdeles eksisterer den dag i dag.
Men, det koreanske kjøkkenet har i stor grad blitt påvirket av buddhismen som forbød kjøttspising i store deler av landet. Dette forbudet er trolig grunnen til de mange små koreanske grønnsaksrettene som kalles for namul-retter.
Koreanerne har også perfeksjonert kunsten å konservere mat. Dette er på grunn av at munkenes og nonnenes kloster ofte lå i fjellene, med vanskeligheter for tilgjengelig mat- og ikke minst utfordringer med hvordan man kan få maten til å vare resten av året uten å bli dårlig. Mye koreansk mat har derfor blitt utviklet på bakgrunn av behovet for å konservere mat uten å ødelegge næringsinnholdet.
Koreansk tempelmat inkluderer gjerne kimchi, jang-a-jji, grønnsaker syltet i eddik og salt, eller bare i salt,etc. Noe som i seg selv også er sunt! Fermenteringsprosessen gir ikke bare maten en spesiell smak, men senker også kolesterolet, og kan ha egenskaper mot kreft og beskytte mot aldersrelaterte sykdommer.
Tradisjonelt sett består det koreanske måltidet av fire deler: Bap (kokt ris), Kuk (suppe), Banchan(tilbehør) og Jang (saus).
Som du merker, finnes det mye å lære om den koreanske matkulturen! Kanskje du får smake deg frem, og finne ut av hva som er din favorittrett fra Korea?
Oppskrift på kimchi
Ingen koreansk aften uten kimchi! Du kommer til å bli overrasket over hvor enkelt det er å lage en del koreanske matoppskrifter hjemme. Ofte kan man bruke mye av det man har liggende, men for å få tak i riktige krydder o.l., bør man dra til en asiatisk butikk og kjøpe inn hvis man ikke har det fra før.
Ingredienser til kimchi
- 600 g kinakål
- 1 gulrot
- 50 g reddiker
- 50 g eple
- 1 vårløk
- 2 hvitløksfedd
- 20 g løk
- 10 g rismel
- 20 g gochugaru (koreansk chilipulver)
- 30 ml fiskesaus
- 10 g sukker
- 50 g salt
- 100 ml vann
Fremgangsmåte
1.Vask kinakålen og del den i fire deler på langs. Ta så bort stilken og skjær kålen i små biter. Bløtlegg bitene kort i kaldt vann i en stor skål. Ta så bort vannet, og gni kålbitene med halvparten av saltet. Bland så kålen med hendene hvert 30. minutt. Den skal ligge i bløt i sammenlagt 1,5t. Skyll så kålen godt med kaldt vann, og tørk av den.
2.For å tilberede kimchipastaen, blander du vannet med rismelet, koker det opp og lar det tykne i noen minutter. Rør om hele tiden, og strø over sukkeret og la det småkoke til pastaen blir litt gjennomsiktig. La det avkjøles.

3.Skrell og hakk hvitløk, løk og ingefær. Hell i rismelspastaen i en stor skål og bland sammen med hvitløken, ingefæren, løken, fiskesausen, resten av saltet og chilipulveret. Dette er kimchipastaen.
4.Skyll vårløken og skjær den i tynne ringer. Skrell gulrot og reddik og skjær det i tynne strimler sammen med eplet.
5.Bland nå sammen alle ingrediensene med kimchipastaen og blande sammen alt med kinakålen, helst for hånd (bruk plasthansker om det trengs).
6.Vask noen glass i varmt vann, og fyll dem med kimchien. La det være igjen noen centimeter på toppen, og press kimchien godt ned for å unngå luftbobler. Grønnsakene skal være godt dekket av væske.
7.Dekk glassene med et klede og la dem stå i romtemperatur i 3-5 dager slik at kimchien kan gjære. Sett så på lokket til glassene, og la dem stå i kjøleskapet.
Så er kimchien klar for å spises som banchan (tilbehør), til en rekke ulike koreanske retter!
Vil du dykke enda dypere inn i kulturen, kan du også lær koreansk og få en enda rikere opplevelse av maten, musikken og språket.
Vi håper at du nå har lært mer om noen viktige deler av den koreanske kulturen!









