Koreansk mat anses gjerne for å være den sunneste i verden. I Korea er det vanlig med mye grønnsaker på bordet. Det serveres alltid ris til, og nesten ingen måltider er komplette uten kimchi; den krydrede, syltede og fermenterte kinakålen eller reddiken.

Kimchi er rikt på vitaminer, jern og andre viktige næringsstoffer. Kimchi er dessuten fettfri, og glutenfri- så det er ikke rart at dette har blitt en populær rett, også utenfor Korea!

Har du lyst til å be inn vennegjengen på en spennende koreansk aften hjemme? Eller vil du bare lære mer om koreansk mat og kultur? I denne artikkelen skal vi gi deg gode tips når det gjelder koreanske matoppskrifter du kan prøve ut.

Et lurt tips du kan ta med deg helt fra start: pass på at når du kjøper inn matvarer i forkant, at de faktisk er koreanske. Soyasaus og sesamolje fra andre land kan nemlig smake veldig annerledes.

La oss sette i gang å lære mer om den koreanske kulturen, denne gangen i form av matoppskrifter!

De beste koreansklærerne tilgjengelig
Jakob
5
5 (6 Evaluering(er))
Jakob
149kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sanghee
5
5 (15 Evaluering(er))
Sanghee
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lucas
5
5 (23 Evaluering(er))
Lucas
330kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kyuja
Kyuja
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hyejeong
Hyejeong
420kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sue
5
5 (35 Evaluering(er))
Sue
349kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Youngkeun
5
5 (1 Evaluering(er))
Youngkeun
209kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Harry
Harry
82kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jakob
5
5 (6 Evaluering(er))
Jakob
149kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sanghee
5
5 (15 Evaluering(er))
Sanghee
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lucas
5
5 (23 Evaluering(er))
Lucas
330kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kyuja
Kyuja
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hyejeong
Hyejeong
420kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sue
5
5 (35 Evaluering(er))
Sue
349kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Youngkeun
5
5 (1 Evaluering(er))
Youngkeun
209kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Harry
Harry
82kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Kimchi

Vi må jo selvsagt begynne med en av de viktigste; kimchi. Nedenfor har vi listet opp både ingrediensene du trenger, samt fremgangsmåten.

Ingredienser for kimchi

  • 600 g kinakål
  • 1 gulrot
  • 50 g reddiker
  • 50 g eple
  • 1 vårløk
  • 1 ingefær
  • 2 hvitløksfedd
  • 20 g løk
  • 10 g rismel
  • 20 g gochugaru (koreansk chilipulver)
  • 30 ml fiskesaus
  • 10 g sukker
  • 50 g salt
  • 100 ml vann

Fremgangsmåte for kimchi

1.Begynn med å vaske kinakålen, og del den i fire deler på langs. Tå så bort stilken og skjær kålen i små biter.

Bløtlegg bitene kort i kaldt vann i en stor skål. Ta så vekk vannet, og gni kålbitene med halvparten av saltet. Bland kålen med hendene hvert 30. minutt. Den skal ligge i bløt i sammenlagt 1,5 time. Skyld så av kålen igjen med kaldt vann, og tørk av den.

Kimchi er uten tvil en viktig koreansk rett. Kanskje du for eksempel har sett noen spise det i en koreansk TV-serie før?

2.For å forberede kimchiblandingen, blander du først vannet med rismelet, koker det opp, og lar det tykne i noen minutter. Pass på at du rører hele tiden. Strø så over sukkeret, og la alt småkoke til blandingen blir litt gjennomsiktig. La det så avkjøles.

3.Skrell og hakk hvitløk, løk og ingefær. Hell rismelsblandingen du forberedte tidligere i en stor skål, og bland sammen med hvitløken, ingefæren, løken, fiskesausen, resten av saltet og chilipulveret.

4.Skyll vårløken og skjær den i tynne ringer. Skrell gulrot og reddik, og skjær dem i tynne strimler sammen med eple.

5.Bland nå sammen alle ingrediensene med kimchiblandingen, og tilsett også kinakålen. Bland dette helst sammen for hånd (bruk gjerne plasthansker om det trengs).

6.Vask noen glass i varmt vann, og fyll dem opp med kimchien. La det være igjen noen centimeter med plass på toppen, og press kimchien godt for å unngå luftbobler. Grønnsakene skal være godt dekket av væske.

7.Dekk glassene med et klede og la dem stå i romtemperatur i 3-5 dager slik kan kimchien kan gjære. Sett så på lokkene på glassene, og oppbevar dem i kjøleskapet.

Kimchi har blitt en av de mest kjente kjennetegnene på koreansk mat- og det av god grunn! Dette er en spennende rett som passer til mye, og ikke er for vanskelig å lage. Når du har laget det ferdig, er det bare å nyte et godt måltid mens du ser på en spennende koreansk film!

Bibimbap

Nå skal vi gå over til en oppskrift som er et "must" på ethvert koreansk kjøkken: bibimbap. Denne retten er egentlig en resterett, så her kan du blande sammen alt du har hjemme inn i risen. Med andre ord; en veldig enkelt og supergod rett!

Hvit skål med den koreanske retten bibimbap.
Bibimbap er en koreansk rett som er enkel å tilberede, men veldig god! (Bilde: Nikolay Smeh via Unsplash.com).

Ingredienser til bibimbap

  • 400 g rundkornet ris (sushiris)
  • 12 tørkede shiitake-sopper
  • 4 tørkede Mu-Err-sopper
  • 2 never babyspinat
  • 100 g mungbønnespirer
  • 2 gulrøtter
  • 1 zucchini
  • 2 hvitløksfedd
  • 4 ss olje
  • 4 ss soyasaus
  • 1 ss sesamolje
  • 4 egg
  • 2 ss gochujang (koreansk chilipasta)

Tilberedning av bibimbap

1. Begynn med å koke opp ris og sopp etter anvisningen på pakken (vi kan forresten anbefale å bruke riskoker for å få perfekt ris).

2.Vask så spinaten og grønnsakene.

3.Skrell gulrøttene og skjær dem i tynne strimler.

4.Vask zucchini og skjær også den i tynne strimler.

5.Blancher grønnsakene kort i det kokende vannet.

6.Press soppen og skjær dem i tynne strimler.

7.Skrell hvitløksfeddene og finhakk dem. Stek det så i en stekepanne med 2 ss olje og tilsett soppen. Tilsett soyasaus og mer olje etter 1 minutt, rør om og sett det så til siden.

8.Stek nå de 4 eggene i stekepannen i 2 ss olje.

9.Fordel risen i 4 skåler og plasser grønnsakene og soppen i en ring rundt risen. Legg det stekte egget i midten.

10.Krydre så hver skål med gochujang, sesamolje og eventuelt soyasaus.

Dette er en enkel rett som du kan tilberede og tilpasse basert på hva du har liggende hjemme fra før. Det tar verken lang tid, eller koster masse penger å perfeksjonere denne retten hjemme. Nå kan du bare lene deg tilbake, og nyte det deilige måltidet du har forberedt- kanskje mens du prøver deg på en spennende koreansk bok?

Japchae (glassnudler)

Denne retten serveres på de fleste koreanske restauranter, og er ikke spesielt vanskelig å tilberede. Du kan finne ingrediensene i en hvilken som helst asiatisk butikk, eller så har du det kanskje hjemme allerede.

Glassnudler i en brun saus med grønnsaker, i en hvit bolle med spisepinner til.
Japchae er en kjent koreansk matrett bestående av blant annet glassnudler og grønnsaker. (Bilde: GoodEats YQR via Unsplash.com).

Ingredienser til Japchae

  • 400 g glassnudler (koreanske)
  • 2 vårløker
  • 4 ss soyasaus
  • 4 hvitløksfedd
  • 2 gulrøtter
  • 2 ts pepper
  • 4 ss ristede sesamfrø
  • 4 ss sesamolje
  • 8 tørkede shiitake-sopper
  • 2 ss sukker
  • 4 løk

Fremgangsmåte på Japchae

1.Legg shiitakesoppene i lunkent vann i 10 minutter for å bløtlegge dem.

2.I mellomtiden koker du glassnudlene slik som angitt på pakken.

3.Skjær den bløtlagte soppen, løken, vårløken og hvitløksfeddene i små biter, og gulrøttene i tynne strimler.

4.Fres hvitløksfeddene og løken i 1 ss matolje i ca. 1 minutt. Tilsett så vårløk og gulrøtter.

5.I denne oppskriften legger du nudlene og den hakkede soppen i stekepannen og blander med soyasaus, olje og sukker.

Server så nudlene på et stort fat, og pynt med ristede sesamfrø. Et annet godt tips er å også blande inn tynne kjøttstrimler i nudlene.

Dersom du ønsker å lære mer om koreansk mat og kultur, kan et koreansk språkkurs Oslo være en inspirerende måte å dykke dypere inn i det koreanske kjøkkenet på.

De beste koreansklærerne tilgjengelig
Jakob
5
5 (6 Evaluering(er))
Jakob
149kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sanghee
5
5 (15 Evaluering(er))
Sanghee
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lucas
5
5 (23 Evaluering(er))
Lucas
330kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kyuja
Kyuja
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hyejeong
Hyejeong
420kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sue
5
5 (35 Evaluering(er))
Sue
349kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Youngkeun
5
5 (1 Evaluering(er))
Youngkeun
209kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Harry
Harry
82kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jakob
5
5 (6 Evaluering(er))
Jakob
149kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sanghee
5
5 (15 Evaluering(er))
Sanghee
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lucas
5
5 (23 Evaluering(er))
Lucas
330kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kyuja
Kyuja
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Hyejeong
Hyejeong
420kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sue
5
5 (35 Evaluering(er))
Sue
349kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Youngkeun
5
5 (1 Evaluering(er))
Youngkeun
209kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Harry
Harry
82kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Bulgogi

Når vi først er inne på kjøtt, er Korea også kjent for sitt grillede kjøtt, som kalles bulgogi. Nedenfor har vi samlet ingrediensene du trenger, samt fremgangsmåten.

Den koreanske retten bulgogi med stekte biffbiter i marinade med ris.
Bulgogi er en enkel og supergod koreansk kjøttrett. (Bilde: Ryan Kwok via Unsplash.com).

Ingredienser

  • 500 g biff av høy kvalitet
  • 3 gulrøtter
  • 2 vårløker
  • 1 løk
  • 125 ml soyasaus
  • 3 ss brunt sukker
  • 1 ss honning
  • 1 ss sesamolje
  • 5 hvitløksfedd
  • 1/4 pære (nashi-pæren er best)
  • 1 skvett sake
  • 1 skvett riseddik
  • 1 klype koreansk chilipulver

Tilberedning av bulgogi

1.Skjær først biffen i svært tynne skiver.

2.Skjær gulrøttene diagonalt og i tynne skiver, og vårløk og løk i tynne ringer.

3.Miks pære og hvitløksfeddene i en blender.

4.For å lage marinaden blander du sukker med honning, olje, hvitløk, pære, pepper, sake, riseddik og chilipulver.

5.Legg kjøttet, gulrøttene, vårløken og løken i en skål og bland dette med marinaden.

6.Sett bollen i kjøleskapet og la blandingen marinere i noen timer.

7.Stek alt i en grillpanne og server dette sammen med ris.

Dubu Gangjeong

En annen viktig matrett å kunne tilberede, er "dubu", som egner seg godt til både bulgogi og kimchi. Dubu er egentlig tofu, som finnes i alle mulige varianter i det koreanske kjøkkenet. Denne oppskriften er for fritert tofu i en søt saus.

Ingredienser til Dubu Gangjeong

  • 2 ss brunt sukker
  • 6 ss Buchim Garu (bakemix for koreanske pannekaker, alternativt mel eller rismel krydret med pepper og salt)
  • 2 vårløker
  • 4 ss soyasaus
  • 2 ts gochugaru (koreansk chilipulver)
  • 6 ss ketchup
  • 2 finhakkede hvitløksfedd
  • Vegetabilsk olje
  • 4 ss honning
  • 800 g hard tofu

Fremgangsmåte for Dubu Gangjeong:

1.Tørk tofuen med tørkepapir og skjær den i terninger på ca. 0,5cm x 0,5cm.

2.Bland tofuen med Buchim Garu og stek den i tilstrekkelig med olje i 3-5 minutter på hver side, på høy varme.

3.Bland sukker, soyasaus, Gochugaru, hvitløk, hakket vårløk, honning og ketchup inn i sausen.

4.Når tofuen er avkjølt, stek forsiktig sausen og tilsett tofuen. Rør forsiktig om.

5.Når tofuen har absorbert sausen helt, tar du kjelen bort fra platen.

6.Pynt tofuen med revet mandel, sesamfrø og den grønne delen av vårløken.

Chapssaltteok

Ethvert godt måltid må vel avsluttes med noe søtt! Det finnes også mange oppskrifter på gode koreanske desserter, blant annet riskaker. Dette er en oppskrift på de berømte riskakene med en søt rød bønnepasta.

Ingredienser til Chapssaltteok

  • 200 g klebrig rismel
  • 60 g sukker
  • 150 ml vann
  • Litt tapioka- eller potetstivelse, til arbeidsflaten

Fremgangsmåten på Chapssaltteok

1.Bland rismelet med vann og sukker til det blir en smidig deig.

2.Elt deigen i pannen på middels varme med en slikkepott til deigen ikke lenger løsner. Den skal være klissete og ha en fast konsistens.

3.La deigen avkjøles kort og legg den på en melet arbeidsflate. Del den så i to deler og form dem til kuler.

4.Flat så ut hver kule, og pass på at kantene er litt tynnere, og fyll med bønnepastaen. Fordel ca. 1 ts bønnepasta på kulen, lukk den og rull den sammen til en kule.

Du kan også farge deigen med matfarge eller med andre ingredienser som rødbeter, gurkemeie eller matcha.

Denne typen søtsaker er populære i Korea, og om du er nysgjerrig på mer enn bare smaken, kan et koreansk språkkurs gi deg innsikt i både kulturen, språket og de kulinariske tradisjonene bak rettene.

Den viktigste regelen når du lager koreanske retter

Et koreansk måltid handler om å smake på de ulike rettene og å dele maten som serveres med hverandre. I følge en koreansk tradisjon fremmer deling av maten samhold og solidaritet.

Den koreanske matkulturen er basert på Yin og Yang teorien om de fem elementene. derfor finnes de fem fargene rød, gul, grønn, hvit og svart alltid representert i maten.

For eksempel i den tradisjonelle retten bibimbap; som inneholder ris, grønnsaker, kjøtt og egg- og kombinerer fargene på en harmonisk måte. Målet er også å kombinere de fem smakene sterk, bitter, sur, søt og salt i måltidene. I følge populær tro føles kroppen bra når Yin og Yang og de fem elementene er i balanse.

Nå har du forhåpentligvis lært litt mer om noen viktige koreanske retter. Hvis du synes det er spennende å lære om koreansk kultur, hva med å lese en artikkel om den kjente musikkstilen K-pop?

Nyt måltidet ditt, eller som de sier på koreansk: Manhi deusseyeo!

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

4,00 (2 vurdering(er))
Loading...

Marion

Mitt navn er Marion, jeg er 23 år gammel og elsker å skrive. Jeg har utdanning innen markedsføring og UX-design, og har ellers stor interesse for språk!