en person øver på fiolin foran et stativ med noter

Hva må du tenke på når du skal ta fiolintimer?

Alt du må vite om å begynne å spille fiolin Den eneste måten å bli flink til å spille fiolin på, er å øve. Du har mye arbeid, men også mye moro, mestring og oppdagelse fremfor deg. For å nå så langt som mulig, er det viktig at du jobber bevisst og fokusert, men også […]

4 mai 20227 minutter lesemateriale

Nærbilde av en fiolin

Hvordan kan du lære å spille fiolin?

Lær å spille fiolin med en privatlærer Mange av oss drømmer om å kunne spille et musikkinstrument. Å se fiolinister kan være en fascinerende opplevelse, enten de spiller solo eller som en del av et ensemble. Selve lyden av fiolinen kan være beroligende nok til å få deg til å sove, gledelig nok til å […]

27 januar 20226 minutter lesemateriale

Lær å spille fiolin

Det høres kanskje vanskelig ut, men med en god lærer, øving, fiolintimer og utholdenhet, kan du lære å spille fiolin! Fiolinlærerne våre har mange års erfaring og er her for å gi deg råd og dele kunnskapen sin. Fra dine første bueslag til profesjonelle forestillinger — lærerne våre hjelper deg med å lage vakker musikk.

Å bli god på et instrument tar tid og krever mye disiplin. Talentfulle fiolinister fra hele landet er registrert på plattformen vår, blant annet fra Trondheim og er klar for å hjelpe deg med å lære alt fra legato til down-bow-staccato.

Viktig utstyr for fiolinister:

  • Fiolin.
  • Bue. Dette er ikke alltid inkludert når du kjøper en fiolin for første gang.
  • Strenger. Disse må skiftes ut med jevne mellomrom for så perfekt lyd som mulig.
  • Skulderstøtte som festes til den nedre delen av fiolinen og støtter instrumentet, og forhindrer muskelbelastning i nakke eller skulder.
  • Rosin (en harpiks laget av ulike tre- og plantesorter som hjelper buen å produsere lyd når den kommer i kontakt med fiolinstrengene).
  • Notestativ for å holde notene dine mens du spiller. Å holde notene i øyehøyde er viktig for å opprettholde riktig holdning under fiolinøvingen.
  • Kasse for fiolinen din når du ikke spiller. For at du skal få mest mulig glede av instrumentet ditt er det viktig at du holder den i toppform.

Når du har fått tak i det nødvendige utstyret er det på tide å komme i gang med dine første fiolintimer. Du finner flere fiolinlærere over hele Norge, fra Bergen til Lindesnes.

Fakta om fiolinen

Enten om du skal lære å spille på kurs ved en musikkskole eller online, kan det være godt å vite noen ting om fiolin som instrument.

Fiolinen er blant de minste strykeinstrumentene og er også kjent som sopranen fordi den er den minste og lyseste av dem. Fiolinen er laget av tre, har fire strenger (metall eller nylon innpakket i aluminium/sølv), og ligger på venstre side av fiolinistens skulder og bryst. Konstruksjonen av fiolinen er på ingen måte ny; folkeslag i Asia har bruk lignende instrumenter i århundrer, og fremfører folkemusikk med dem den dag i dag.

Fioliner utgjør den største delen av orkesteret . Deres rolle er å spille melodiene og noen av de mest kompliserte soloene. Fiolinen er et smidig og tilpasningsdyktig strengeinstrument som brukes i mange sjangre: klassisk, folkemusikk, pop, jazz og rock — bare for å nevne noen.

I tillegg til å være et av de viktigste instrumentene i et orkester, er fiolinen også et av de mest populære soloinstrumentene, med et stort og variert repertoar som passer alle nivåer.

Hvorfor lære å spille fiolin?

Det er mange fordeler med å lære å spille fiolin. Å lære å spille fiolin kan være gunstig for språkutvikling og sosialisering. Gjennom å lære et instrument utvikler du kreativitet og fantasi.

Fiolinspilling lærer deg hvordan du kan kontrollere kroppen din. Å ta et fiolinkurs i Oslo er en god måte å utfordre seg selv.  I tillegg til betydelig utvikling av finmotoriske ferdigheter, vil fiolinen lære deg å beregne styrken og nøyaktigheten av bevegelser.

Mange hevder også at en blir klokere av å spille et instrument, spesielt om en starter i ung alder, ettersom det å spille et instrument utvikler deler av hjernen en ellers ikke bruker. Hvorfor ikke komme i gang? Når det kommer til å velge en lærere, kan det være en god idé å lese om fiolinlærerens utdannelse. Alle lærere har sin egen verktøykasse med ulike undervisningsmetoder. Sjekk ut profilene deres i dag og begynn med fiolintimer i nærheten av der du bor.

Lær å spille fiolin i dag og finn den perfekte fiolinlæreren for deg på Superprof-plattformen!