Siden tidenes morgen har musikk blitt brukt for å understreke historiske hendelser eller gi utløp for karakterens motivasjoner eller tanker.

Ofte var kor en integrert del av showet, for å understreke et eller annet aspekt av historien.

Sangene fra antikken la grunnlaget for nyere tids musikkteater.

De tidligste eksemplene på scenemusikaler kretset vanligvis rundt en historie. Sangene – sunget av skuespillerne i stedet for en annen person på scenen eller i et galleri, var først og fremst for å uttrykke karakterenes følelser eller lengsler.

Åpenbart måtte slike show følge et manus, der musikk og tekster ble skrevet spesielt for showet.

I musikalenes nyere historie havnet slike sanger på eteren, og ble hits i seg selv. Memory fra musikalen Cats (skrevet av Andrew Lloyd Webber, i tilfelle du ikke visste det) er et godt eksempel på en showlåt som ble mainstream.

For det meste følger alle typer musikaler den veletablerte formelen: historie, arrangement, skuespill...og til en viss grad berømmelse.

Revymusikal er derimot et kapittel for seg. For det første pleier det å være et underskudd på historie til fordel for en variert forestilling bestående av sang, dans og fremføring.

Det er fullt mulig at du har sett et slikt show, men ikke skjønte det akkurat der og da.

Det er derfor din Superprof nå legger operakikkerten på hylla for å rette søkelyset mot revymusikaler.

Vil du studere teater og revy?

Gitar og høyttaler
Musikk og sang er en viktig del av en revymusikal. Dog er det rom for mye mer. Foto: Unsplah

 

De beste Teaterlærerne tilgjengelig
Cecilie
5
5 (8 Evaluering(er))
Cecilie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karoline
5
5 (3 Evaluering(er))
Karoline
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Solveig
Solveig
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Aleksandra rasmussen
Aleksandra rasmussen
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ingeborg
Ingeborg
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren eline
Maren eline
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elise
Elise
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sarah kaurin
Sarah kaurin
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Cecilie
5
5 (8 Evaluering(er))
Cecilie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karoline
5
5 (3 Evaluering(er))
Karoline
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Solveig
Solveig
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Aleksandra rasmussen
Aleksandra rasmussen
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ingeborg
Ingeborg
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren eline
Maren eline
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elise
Elise
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sarah kaurin
Sarah kaurin
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Revymusikalenes fascinerende historie

Historisk sett skulle sceneunderholdning imøtekomme alle nivåer i samfunnet: de rike hadde opera og, for litt lettere underholdning: operetten, som hadde en tendens mot det komiske. Det var i det minste en lettere variant enn vanlig opera.

I mellomtiden nøt de laverestilte i samfunnet burlesque- og risqué vaudeville-show, med sine lyse toner som i seg selv var sammenlignbart med operette, men med et snev av ærefrykt for å gi det en piff.

Mens Europa stort sett opprettholdt revymusikalenes format og tradisjoner, gjennomgikk den, i likhet med sin kusine Vaudevillian, store endringer når den nådde amerikanske bredder.

Både i Europa og Nord-Amerika, ble revyen som underholdning utrolig populær.

Så mye at: mens tidlige kinogjengere kunne få billetter til et show for noen få øre, ble det forlangt større summer for revybilletter... og folk betalte!

Showene ble delt opp i deler: først en kort monolog eller komediesketsj etterfulgt av dansende jenter; deres opptreden ledet an til sang, og hele syklusen ble gjentatt.

Hvis de hadde et overordnet tema, var det satire, med offentlige personer eller aktuelle hendelser som ofte var målet for showets hån.

Store navn fra Gullalderen, like etter første verdenskrig til den store depresjonen, omfatter:

  • Yvette Guilbert: en fransk revyartist
  • Maurice Chevalier: en fransk entertainer, som fikk berømmelse på Londons Palace Theatre
  • Florenz 'Flo' Ziegfield: produsent av Ziegfeld Follies – de beste revyproduksjonene på Broadway
  • Eddie Cantor, Apostelen til Pep, en multitalent komiker, danser og sanger
  • Anna Held fikk berømmelse gjennom Ziegfeld's Follies
  • W.C. Fields ble en prominent sjonglør takket være revy
  • Marx Brothers: før de ble berømte på sølvskjermen, var de utrolig vellykkede Vaudevillians

Som du kanskje ser av navnene på listen, så krevdes mer enn bare en ferdighet for å være revykunstner; komisk timing og et visuelt talent – i W.C. Fields tilfelle var sjonglering også nødvendig fordi revy, mer enn noe annet, var en visuell godbit.

Les om de ulike typene musikaler!

I USA er Hellzapoppin et veldig godt eksempel på en slik revy.

Showet dreide seg om sight gags og slapstick, med mindre vekt på lettkledde kvinner og heftig dans.

Bemerkelsesverdig er det at dette showet kontinuerlig ble revidert for å holde seg relevant; for eksempel, da den spilte i 1944, avbildet den Mussolini med svart utseende, mens den amerikanske presidenten Roosevelt, vanligvis så veltalende, ikke uttalte annet enn babling.

Tre personer opptrer på scene
Revy var artig, men dessverre, etter andre verdenskrig, med fremveksten av kino, radio og fjernsyn, måtte revyen vike vei og finne veien tilbake til mindre arenaer som nattklubber og improvisasjonsteatre. Foto: Unsplash

Finn ut hvordan revymusikaler kan sammenlignes med de mest elementære typer av Broadway-musikaler: konseptmusikal.

Revymusikaler i nyere kultur

En musikalsk revy er avhengig av kunstneres eller gruppers individuelle talenter. Det betyr at de ikke er koreografert slik andre musikaler kan være, og det er heller ikke behov for en dramatiker, selv om det er replikker.

Husk: en revymusikal forteller ikke en historie.

Innenfor disse parametrene er det åpentbart ikke mye rom for de typiske aktivitetene og den kunstneriske veiledningen som enhver annen musikal krever: forfatter, koreograf, tekstforfatter, scenograf... og enda større er forskjellen i vilkårene som identifiserer et slikt shows 'vert'.

En bokmusikals vert kalles regissør; en revyprodusent er kjent som en impresario.

For det meste har dagens musikalske revyer lagt sketsjer og fysiske aspekter som slapstick til side, og bygger ikke lenger nødvendigvis på satire for å underholde. I stedet kan de bestå av en enkelt komponists verk.

Les også om bokmusikaler!

Side by Side av Sondheim er et godt eksempel på en slik musikalsk revy.

Tittelen kommer av en Sondheim-sang fra 70-tallets musikalske komedie Company, som Sondheim skrev musikk og tekster til.

Side by Side av Sondheim viser den enorme mengden musikk fra en av de mest anerkjente og produktive komponistene i teaterhistorien. Som et avvik fra tradisjonell musikkteaterstil forteller en fortellerstemme hvorfor og hvordan Mr Sondheim skrev en sang.

Showet ble nominert til en Tony-pris for sin Broadway-produksjon; i London ble den nominert til en Lawrence Olivier-pris.

Selv om dette showet er ganske utdatert, settes det opp sporadiske forestillinger, sist i 2012, i Sidney.

I motsetning til filmmusikaler som blir Broadway-show – filmer som The Lion King eller Skjønnheten og Udyret, som du kan streame eller se på DVD, gjør ikke revymusikaler seg like godt på tv-skjermen.

Hvor eller hvordan vil du kunne se en revy i dag? Eller frister det med en god filmmusikal?

Den nye scenen for revymusikaler

Jente blir sminket
I januar hvert år er det duket for skolerevyer i det ganske land. Studenter har ligget i hardtrening for å ta førstepremien i Revykavalkaden i Oslo. Foto: Unsplash

I dag er revy godt innarbeidet på skolescenen. Hvis du noen gang har sett filmen Mr Holland's Opus, husker du kanskje at skolens fakultetsmusikkavdeling valgte å sette opp en Gershwin-revy på grunn av kutt i budsjettet.

Du vet kanskje at George og Ira Gershwin skrev perler som An American in Paris, Rhapsody in Blue og I Got Rythm.

Hvis du er en Glee-fan, har du sikkert hørt miksen deres – av sanger, temaer eller sjangre, som ofte er sommeravslutning på skolescenen.

Legger du merke til den røde tråden her?

Helt vanlig i Canada, Storbritannia og Danmark, så vel som norske skoler: revyene har populære sanger med tekster revidert for å uttrykke (satirisk syn på) aktuelle hendelser eller om forhold knyttet til studentlivet.

Disse forestillingene er på ingen måte teatralske; de er tross alt ment for studentunderholdning! Og det er mer sannsynlig at du stønner 'Mamma Mia!' på grunn av amatørmessig fremføring, enn at du sammenligner dette med en smashing Broadway-musikal.

Likevel er de veldig morsomme, selv om sangene i slike revyer sjelden blir hørt utenom scenen de blir fremført på.

I motsetning til jukeboksmusikaler, der musikken er velkjent...

Din beste sjanse til å se en musikalsk revy

Det er ganske uheldig at revymusikalen i sin opprinnelige form har forsvunnet, dersom du aldri hadde sjansen til å se Kander og Ebbs "But The World Goes Round..."

Det er en lang tradisjon for studenter fra medisinsk, juridisk og veterinær-fag for å iscenesette revyer.

Enda bedre, spesielt hvis du er betatt av musikkteater: de setter opp en revy i opprinnelig forstand, komplett med sketsjer, parodier og selvfølgelig sang og dans.

Morsomt, det. Du trodde kanskje at slike musikalske komedier bare settes opp ved en musikkskole, eller hva?

Så populære er disse showene at det arrangeres revypremiere for alle skolerevyer i Oslo den første uken i januar  – dette er et slags komisk face-off, der den beste fremføringen går av med prisen under den såkalte Revykavalkaden arrangert av Nationaltheateret og Obos.

Hvis du håper på å få billetter, men lurer på hvilket skoleshow du skal finne billetter til, bør du vurdere dette: både Fossrevyen og Hartvig Nissen Videregånde Skoles revyer har gått av med seieren de siste årene. Sistnevnte ble faktisk verdenskjent med NRK-serien «Skam». Bøker har det også blitt av serien, og selges nå også i nabolandene Sverige og Finland.

Hva om du ikke er i nærheten av Oslo, men fortsatt vil få med deg et slikt musikalsk sirkus? Fortvil ikke!

Har du et universitet eller en yrkesskole i nærheten, kanskje en høyskole eller en videregående skole? I så fall kan det godt hende at de ligger i hardtrening for å fremføre revyen sin i nærmeste fremtid!

Ikke glem å sjekke medisinstudienes program; de har mest sannsynlig et kreativt team eller to for klargjøring av et forrykende show...

Hvis alt annet mislykkes, kan du gå til det lokale teateret og se om de setter opp en musikal som er verdt å se.

Kunne du tenke deg å se en musikal... eller foretrekker du å kjøpe billetter til en rockemusikal? Eller kunne du tenke deg å gå på teaterkurs?

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Bente