Uansett om du bruker pc-en din en gang i blant eller daglig, til å surfe på nettet eller jobbe offline, så bør du installere et antivirus-program, og holde det oppdatert.

Datamaskiner kan bli infiserte av virus selv om de bare er koblet til et internt nettverk: være seg offentlig eller statlig, til og med militære nettverk kan bli infiserte.

Et antivirus-program er rett og slett uunnværlig, og den beste garantisten du har for å unngå å måtte bytte ut elektronikken din flere ganger i året.

Om du bruker mye av tiden din på nettet, er du sikkert allerede klar over fordelene med god datasikkerhet. Om du setter deg inn i hva som står på spill, kommer du til å skjønne hvorfor det er helt avgjørende å beskytte enhetene dine. I slutten av artikkelen vil vi også sammenligne forskjellige antivirusprogrammer for å gjøre det enklere for deg å velge.

Les mer om å beskytte dataene dine mot virus og andre farer her!

De beste ITlærerne tilgjengelig
Kristian
4,9
4,9 (9 Evaluering(er))
Kristian
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Håvar
5
5 (4 Evaluering(er))
Håvar
599kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Eric
Eric
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Singh
5
5 (4 Evaluering(er))
Singh
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Eirik
Eirik
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Runar
5
5 (1 Evaluering(er))
Runar
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
Kristian
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Natasha
5
5 (1 Evaluering(er))
Natasha
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (9 Evaluering(er))
Kristian
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Håvar
5
5 (4 Evaluering(er))
Håvar
599kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Eric
Eric
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Singh
5
5 (4 Evaluering(er))
Singh
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Eirik
Eirik
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Runar
5
5 (1 Evaluering(er))
Runar
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
Kristian
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Natasha
5
5 (1 Evaluering(er))
Natasha
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvordan blir en datamaskin infisert?

Dette burde være grunnleggende lærdom, for nettet er fullt av potensielle farer for den som ikke er årvåken. De fleste av oss har ikke datasikkerhetsutdanning, men enkelte ting bør alle kunne lære seg.

Hva er egentlig vitsen med en datamaskin som ikke er koblet til nett i dag? Det er ganske utenkelig for de fleste av oss. Så å si alt og alle er koblet sammen på en eller annen måte gjennom internett, eller et lokalt nettverk der alle i husstanden kan bruke samme trådløse printer eller koble til tv-en for strømming. Selv når du kobler til en annen enhet – en minnepinne, ekstern harddisk, mobilen din, eller noe annet som er infisert, så kan den videre infisere andre enheter, og da har du det gående.

I blant er det nødvendig å koble til andre enheter for å eksportere eller importere data, enten det er for å lage en presentasjon til jobben, eller om du skal overføre feriebilder til en digital ramme i julegave til tante. Men bare noe så enkelt som å koble en minnepinne i USB-inngangen på pc-en din kan innebære en risiko, dersom datamaskinen din ikke er godt nok beskyttet. I verste fall kan operativsystemet ditt kræsje fullstendig.

Et hvert program kan nemlig være mål for et virus, men nettlesere er det vanligste, og det er helt avgjørende at brannmuren din er aktiv til en hver tid.

Advarsel om skadevare
Med en godt beskyttet nettleser, sparer du deg for mange kjipe overraskelser som i verste fall kan koste deg dyrt. Bilde: Visualhunt

Les mer om de beste nettleserne.

En ideell antivirus-programvare bør være i stand til å gjenkjenne enhver inntrenger, enten det er spionvare eller skadevare. Et antivirusprogram bør videre kunne analysere og undertrykke korrumperte filer som har blitt satt i karantene.

Hvorfor er datasikkerhet viktig for bedrifter?

Cyberangrep og cyberterrorisme er noe vi stadig vekk kan lese om i nyhetene, og det er ikke lenge siden Stortinget ble utsatt for et omfattende IT-angrep. Nå gikk ingen viktig informasjon tapt denne gangen, men dette kan skje selv om sikkerheten er god, for når vi oppgraderer, gjør hackerne det samme. Og en moderne stats forsvar er ikke bare militær, men også immateriell. i Norge har vi både Cyberforsvaret og andre sikkerhetsmyndigheter som jobber med datasikkerhet.

Kanskje du husker den gangen i 2017, da multinasjonale selskaper i 150 land mistet flere hundre gigabyte med data etter at russiske hackere slapp  løs et løsepengevirus? Pc-er over hele verden lå brakk i nærmere fjorten dager, og kostnadene var trolig astronomiske.

En melding kom opp på skjermen til de infekterte pc-ene, og der sto det: "Ooops, viktige filer har blitt krypterte." Dette var ikke en hvilket som helst skadevare som "bare" ødela data, men et virus kalt "Wannacry", som rett og slett holdt data som gissel og krevde løsepenger for å frigjøre dem.

I motsetning til en klassisk løsepengesituasjon du kanskje har sett i en krim-serie, så utnyttet ikke bakmennene noens svakheter (som å kidnappe et familiemedlem), men i stedet satte hackerne seg immatrielle elementer som mål, noe de visste ville svi økonomisk for de det gjaldt, langt mer enn hva de krevde for å restituere filene.

De som jobbet i bedriftene med dårlig datasikkerhet fikk seg en overraskende ferie, eller ble ufrivillig arbeidsledige, alt etter hvordan du ser på det. Hadde noe slikt skjedd igjen, kunne det lett ha tvunget bedriftene i kne med masseoppsigelser og konkurserklæringer.

Hvorfor trenger du antivirus som privatperson?

Hva er datasikkerhet for deg som privatperson? Selv for dagligdags bruk er du avhengig av god beskyttelse, ikke bare for datamaskinen din, men også for smarttelefoner og nettbrett.

Mobiltelefon med virus.
Smarttelefonen din er ikke forskånet fra å bli infisert av datavirus! Bilde: Visualhunt

Det er ikke noe gøy å finne ut at det påkostede nettbrettet ditt har krasja, at alle de internt lagrede bildene dine er borte eller at det er trekk fra bankkontoen din som du ikke kan gjøre rede for, bare fordi du aldri kom så langt som å installere adekvat beskyttelse.

Selv for en Windows-pc er en helt kurant gratis-programvare bedre enn ingen beskyttelse i det hele tatt.

Og det er en grunn til at vi nevner Windows spesielt, både fordi det er verdens mest brukte operativsystem gjennom tidene, og at det historisk sett har vært mest utsatt for cyberkriminelle som utnytter den friheten som ligger til grunn for hvordan Windows-pc-er fungerer.

Den evige pc vs. Mac-feiden handler ikke bare om de som favoriserer det ene systemet foran det andre, eller om det rent kommersielle, men også om hvem av dem som er best på å beskytte brukeren mot virusangrep.

Det er en vanlig misforståelse at en Apple-maskin ikke kan bli infektert. OS X er ikke lenger like trygg mot trojanere, og det er minst like viktig å installere et antivirus-program om du har en Mac.

Den trojanske hest.
Trojanere er klassiske virus som har plaget oss i mange år. De er oppkalt etter Den trojanske hest, en myte fra Trojakrigen, der grekerne gjemte seg i en stor trehest kamuflert som gave, for å lure seg inn bak forsvarsmurene til trojanerne. I prinsippet det samme som skjer om du blir infisert av datavirusvarianten. Bilde: Visualhunt

Akkurat nå er det kanskje Linux (GNU) som er det sikreste operativsystemet, det er vel trolig også det systemet de fleste cyberpirater selv jobber med, for selv ikke en hacker ønsker vel å bli hacket …

Uansett hvilket operativsystem du bruker, bør du ha et antivirusprogram, og du bør holde det oppdatert.

Forskjellige programvarer mot virus og skadevare

Virus kan gjøre stor skade, og det kan være et argument i seg selv å koste på seg et skikkelig antivirus-program. Men mange av de beste antivirus-programmene som er tilgjengelige er faktisk helt eller delvis gratis.

Noen av de beste antivirus-programmene der ute er:

 • Avira, et antivirus-program med gratis nedlasting for pc- og Mac-brukere.
 • AVG har også en gratisversjon for både pc og Mac, i tillegg kan man kjøpe enda bedre beskyttelse og optimaliseringsverktøy.
 • Avast! fungerer på alle operativsystemer, og har gratis nedlasting.
 • Windows Sikkerhet kommer med alle Windows 10-pc-er.
 • Panda Antivirus er gratis for Windows og Android.

Om du ikke føler at gratisprogrammer er trygt nok, så tilbyr de fleste som koster noe en gratis prøveperiode sånn at du kan se om det kjører på enheten din uten forstyrrelser, før du eventuelt velger å betale for det. De fleste prøveperioder varer i tretti dager før du må begynne å betale for det..

Men vær obs på at det også finnes falsk programvare der ute som kan være spionvare i forkledning. Du bør også være klar over at gratisversjonen av Avast!, som er i overkant proaktiv etter noens mening, kan gjøre det vanskelig å kjøre parallelt med annen antivirus-programvare.

For det er ganske smart å ha ekstra beskyttelse i tillegg til et ordinært antivirus-program, som:

 • Spybot Search & Destroy – antivirus og anti-skadevare i ett og samme program.
 • Malwarebytes – beskytter deg mot en stor bredde av skadevare og virus.
 • CCleaner – har mange gode tilleggsfunksjoner, og en god gratisløsning.
 • Ghostery – blokkerer annonser og spionvare.

Glem heller ikke å skanne systemet ditt regelmessig, ikke bare når det begynner å bli treigt, men også for å fange opp ting som kan ha gått under radaren. Å sette opp et regelmessig tidspunkt for automatisk skanning er ikke så dumt.

De beste antivirus-programmene som koster penger

Du trenger en viss mengde RAM på smarttelefonen din for å kjøre et antivirus-program

Selv om et gratis antivirus-program stort sett er bra nok for private brukere, så bør en hver bedrift, om det så er en liten start-up eller et stort internasjonalt selskap, investere i et større sett med sikkerhetsverktøy for å forhindre krasj i nettverk eller servere. Og her kommer de mer kostbare antivirus-løsningene inn.

Men hva er den aller beste antivirus-programvaren?

Vurderingene som er å finne av den beste programvaren for datasikkerhet nevner stort sett de samme navnene:

 • Bitdefender Antivirus Plus (som også har en gratis-versjon)
 • Kaspersky Antivirus
 • Norton Security+
 • G Data Antivirus
 • ESET NOD32
 • F-Secure SAFE
 • McAfee Antivirus Plus (tilbyr en gratis prøveperiode)

Menneskelige feil?

Om en pc blir infisert, eller om et virus blir sendt videre via et e-postssystem, så er det stort sett på grunn av helt grunnleggende menneskelige feil.

Å beskytte seg selv mot virus og skadevare er utelukkende en god ting, men mye nettbasert svindel er fortsatt basert på tradisjonelle metoder som har lite eller ingenting å gjøre med virus, sånn som identitetstyveri eller det å utnytte folk som er godtroende.

Det er flere forholdsregler du bør ta i tillegg til å laste ned god antivirus-programvare for Mac-en eller pc-en din.

For det første bør du forsikre deg om at brannmuren din er aktivert. Du bør også installere alle oppdateringer i Windows, for de fleste av dem er utviklet for å beskytte harddisken din, noe som betyr at gamle systemer som XP og Vista er spesielt utsatt, ettersom teknisk støtte for disse har blitt avviklet.

Vær ekstra oppmerksom på gratis programvare som har datafiler som ender med ".exe", særlig om du får dem via et usikkert nettverk. Utvis alltid forsiktighet, og om du merker at datamaskinen din blir uvanlig treig etter å ha installert gratis programvare, avinstaller med en gang, og skann maskinen med antivirus-programmer som kan sette det i karantene. Det er også lurt å ha et aktivt spamfilter, selv om du bruker en Linux-pc. Husk å formatere minnepinner, og bruk sikkerhetskopieringsfunksjonen for det den er verdt.

Er du særlig opptatt av sikkerhet, kan du til og med låse øktene dine med et passord for å beskytte de mest verdifulle dataene dine.

Om du har barn, er foreldrekontroll en god idé for å forhindre at de roter seg bort i suspekte virusinfiserte nettsider. Hold ellers nettleseren din oppdatert til en hver tid, uansett hvor sofistikert den er.

Les ellers guiden vår om generell nett- og datasikkerhet!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Jorun

Språkdame med forkjærlighet for rettskriving generelt, skjønnlitteratur, strikketøy og katter spesielt.