Med alt fra Bordeauxs fantastiske viner, til de utsøkte ostene, regionale spesialiteter og andre delikate retter- det er ingen tvil om at Frankrike er kjent for den høye kvaliteten på maten sin og at det finnes mange gode franske oppskrifter. Både hobbykokken og Michelin-kokken er det som gjør Frankrike til landet som er sentrum for den aller beste, og mest luksuriøse, gastronomien i verden.

Ryktet om eksepsjonelle retter skjedde ikke av seg selv over natten; det er en lang historie bak hver eneste spesialitet som er forankret i de ulike regionene. I denne artikkelen skal vi derfor ta et dypdykk ned i dette!

De beste kokkekunstlærerne tilgjengelig
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
203kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
203kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Middelalderske farger

Under renessansen beskrev romanforfatteren François Rabelais storheten til den franske gastronomien. I hans mest kjente verk, Gargantua og Pantagruel, nøt kjemper og mammuter store banketter i det meste av romanen, som strekker seg over 5 bind. Som du forstår var han ganske glad i mat!

Dette er ikke bare oppdiktet litteratur, men en nøyaktig skildring av middelalderen da man satt pris på store festligheter. I motsetning til hva folk kanskje tror, var faktisk middelalderen full av kontraster og flotte farger!

Fargerike makroner på rekke og rad.
I middelalderen var det viktig at maten på bordet var fargerik. Det gikk faktisk så langt at man malte på maten for at den skulle se mer fristende ut! (Bilde: Daniela Paola Alchapar via Unsplash.com).

I adventstiden tok man virkelig fasten på alvor, og det ble praktisert avhold hver fredag hele året. Kirken var et kjennetegn på denne tilbakeholdenheten, men var også vertskap for store festlige og matfylte sammenkomster. Kanskje nøt de også noen av de mest kjente franske rettene vi spiser i dag?

Vin var en dominerende del av det franske kostholdet, og ble faktisk konsumert daglig. Det ble gjerne satt stor pris på godt presenterte bord, fylt opp av ulike retter. Dette var faktisk såpass viktig at man noen ganger malte rettene i forskjellige farger for at den skulle se enda bedre ut.

På adelens bord kunne man blant annet finne kjøtt fra svaner, bjørn og andre byttedyr. Mange dyr ble jaktet på såpass regelmessig at de i dag regnes som vernede arter.

De kongelige rettene

Renessansen var kanskje over, men det skulle gå flere hundre år før Frankrike begynte å bruke gaffel ved middagsbordet. De første som brukte bordetikette, var de kongelige. På kongens bord var metalltallerkener erstattet med et mye finere alternativ: keramikk.

Fargede tallerkner og kopper med mat og te.
Etter renessansen ble det bestemt at man skulle bytte ut de klassiske tallerkenene av metall med noe mer stillegående og finere på de kongeliges bord: keramikk! (Bilde: Erol Ahmed via Unsplash.com).

Den franske serveringsmåten vokser også frem her; du serverer flere retter samtidig. Store tallerkner ble plassert rundt omkring på bordet slik at alle kunne forsyne seg selv. De neste tre århundrene, helt frem til den franske revolusjonen, ble preget av mange nye gastronomiske opplevelser.

Krydder fra øst var allerede godt etablert i Europa, men nå begynte det også å komme nyheter fra resten av verden. Grønnsaksverdenen ble revolusjonert av tomater, squash, bønner og poteter- noe som hjalp mange av gårdene som hadde dårligere jord og som tidligere led av hungersnød. kaffe, sjokolade og te kom sammen med kalkun fra India. Tenk hvor mye dette har påvirket fransk matkultur!

Siden gapet mellom kostholdet til adelen og de fattige hadde vært så stort i middelalderen at de fattigste kunne spise rotter om nødvendig, ble dette endret noe på i Louis XIV århundre.

Samtidig forsøkte mange kokker å vise sine egne ferdigheter ved å lage de mest kompliserte rettene. Gelé, syltetøy og kompott var plutselig innen rekkevidde for de fattige, mens meieri og kjøtt fremdeles var forbeholdt de rikere i samfunnet.

Glass med rødt syltetøy og tegnet etikett.
Under middelalderen kunne man tydelig se forskjellene mellom rik og fattig når det kom til mat. De fattigste kunne med nød spise rotter. Etter hvert ble andre matvarer mer oppnåelige selv for de fattigere i samfunnet, blant annet syltetøy! (Bilde: Iulia Buta via Unsplash.com).

Visse gastronomiske kreasjoner forble bare hos de rike, som for eksempel majones, Chantilly-krem og champagne. Under opplysningstiden dreide hele samfunnet seg om mat. Vertshusene hvor man tidligere bare kunne drikke måtte nå vike for restauranter.

De beste kokkekunstlærerne tilgjengelig
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
203kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
203kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Det spektakulære kjøkkenet på 1800-tallet

På 1800-tallet begynte matkritikere å dykke inn i restauranter og ble en egen greie. Takket være sin gastronomiske historie setter Frankrike standarden for gode restauranter. Interessen for mat og nytelse øker i løpet av århundret!

Fra nå blir den nye normen at gjestene får servert hver rett individuelt. Monarker fra hele kontinentet begynte å ansette franske kokker, og lærlinger drømmer og å lære seg å lage mat i Frankrike.

Det er på dette tidspunktet at også utviklingen av hygiene og helserelaterte problemstillinger dukker opp, samt de første tankene rundt et anbefalt og balansert kosthold. Det var også nå den mer raffinerte gastronomien slapp til, og det profesjonelle kjøkkenet ble mer komplekst etter hvert som det vokser til og deles inn i ulike seksjoner (sauser, dessert, etc.).

Desserter ble enormt populære takket være sødmen. Crepe Suzette, posjerte pærer og ferskenmelba tok over matscenen i Paris.

1900-tallets gourmetkjøkken

Stjernekokker og restauranter hedres når de første utgavene av Michelin, Gault & Millau, Hachettes vinbok og Larousse Gatro lanseres. disse guidene avslører den høye kvaliteten til de franske kokkene.

Det tradisjonelle kjøkkenet fra romantikken lever videre, men begynner gradvis å vike for mer kreativitet i matveien. Trendene er desentraliserte og mat fra alle regioner øker i popularitet. Bestemors oppskrifter regnes nå som det autentiske franske kjøkkenet.

Mat som østers, foie gras og kamskjell blir populært over hele landet, noe som tidligere kun var tilgjengelig lokalt. Akkurat som Nouvelle Vague tar over filmverdenen, kommer en bølge av innflytelser på 1970-tallet som endrer det klassiske franske kjøkkenet.

Østers servert på blå is.
Utover 1900-tallet ble stadig flere kreative matretter mer og mer populære. Blant disse var for eksempel både foie gras, kamskjell og østers! Dette kom på cirka samme tid som en stor endring innen filmverdenen på 1970-tallet. (Bilde: Anima Visual via Unsplash.com).

Sunnere kosthold blir introdusert og øker i popularitet, men noen retter, som konjakkmarinert bretonsk hummer beholder sin popularitet.

Kokker som Robuchon, Ducasse og Bocuse sprer kunnskapen om fransk matlaging "savoir-faire" takket være det økende antalltet TV-apparater i de franske hjemmene.

Takket være fremskritt innen vitenskap og teknologi øker interessen for molekylær gastornomi. Utenlandsk påvirkning vokser etter hvert som nye italienske, kinesiske og gatekjøkkenrestauranter dukker opp over hele landet. Nye mattrender som vegetarisme, veganisme og glutenfritt blir populært.

I 2010 ble fransk gastronomi utpekt av UNESCO som en sentral del av den franske kulturarven. Det er ikke rart at man trenger en guide til fransk mat, med alt det spennende som finnes der ute!

Vi håper at du nå har lært litt mer om den spennende franske mathistorien- kanskje har du blitt inspirert til å ta fatt på noen nye franske oppskrifter du ikke har prøvd før? Husk at det ikke er skummelt å lage mat og teste seg fram på kjøkkenet- det verste som kan skje er at resultatet ikke blir like godt som du hadde håpet!

Lær mer om fransk matlaging med en privatlærer

Om du kunne tenke deg å forbedre kokkekunnskapene dine, men ikke vet helt hvor du skal begynne, kan vi gledelig meddele at det finnes mange dyktige lærere hos Superprof som mer enn gjerne stiller opp for å hjelpe deg. Noe av det som er så spesielt med lærerne hos Superprof, er at man kan få hjelp innen nesten alle fag og ferdigheter! Det finnes derfor flere lærere som kan hjelpe deg med å bli godt til å lage fransk mat.

Hvis du velger å benytte deg av en lærer hos Superprof, finnes det flere løsninger du kan teste ut for å finne ut hva som passer deg aller best. Du kan for eksempel ta fysiske én til én timer med en privatlærer, samme løsning bare digitalt, eller du kan gå sammen med noen du kjenner og ta privattimer sammen. Nesten som et slags matlagingskurs! Det finnes naturligvis forskjellige fordeler med de ulike løsningene, så vi anbefaler å sette seg inn i tilbudene for å finne det som passer din timeplan, ditt budsjett og dine mål og behov aller best.

To barn lager mat i hver sin bakebolle.
Om du kunne tenke deg i å bli god til å lage fransk mat, kan du for eksempel benytte deg av en av de mange dyktige lærerne hos Superprof. (Bilde: Annie Spratt via Unsplash.com).

Heldigvis tilbyr de fleste lærerne hos Superprof den første timen helt gratis, noe som innebærer at man kan prøve ut kjemien med læreren før man trenger å ta et valg. Fordelen med fysiske privattimer er at læreren kan vie sin fulle oppmerksomhet til deg, og kan enklere vise deg ulike teknikker og liknende på kjøkkenet.

Samtidig vil det også være mulig med digitale timer, noe som vil gjøre privattimene mer fleksible. Den største fordelen med å ta timer sammen med noen man kjenner er at man kan spare en del penger ved å dele på utgiftene, samtidig er det sosialt og man kan lære av hverandre også! Uansett hvilken løsning du går for, kan du være trygg på at du får god kvalitet på veiledningen ved å benytte deg av lærerne hos Superprof. Du kommer til å få en lærer som er engasjert, erfaren og ivrig etter å hjelpe deg med å nå målene du har satt deg. Høres ganske bra ut, eller hva?

Vi håper at du nå har fått noen gode tips til den franske matlagingen. Husk at vi er her om du skulle trenge litt ekstra veiledning!

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

4,00 (2 vurdering(er))
Loading...

Marion

Mitt navn er Marion, jeg er 23 år gammel og elsker å skrive. Jeg har utdanning innen markedsføring og UX-design, og har ellers stor interesse for språk!