Frankrike er et land som er kjent for sin rike og fantastiske matkultur. Fransk mat er preget av fantastiske smaker i alt fra vin, desserter, og forretter til hovedretter. Den franske mathistorien er virkelig noe for seg selv!
Det franske kjøkkenet er rikt og variert. Her kan du finne noe som passer for enhver, enten om det er biff eller snegler, og kokkene veksler mellom tradisjonelle retter og mer innovative retter. For å bedre forstå det franske kjøkkenet, må man fordype seg mer i landets historie og geografi.
Hver region har nemlig sine helt egne spesialiteter. Frankrikes historie og geografi har tydelig hatt stor innvirkning på matkulturen! I denne artikkelen skal vi derfor hoppe nærmere inn i fransk matkultur, og franske matoppskrifter du bør teste ut.
Fransk mathistorie
Konseptet "art de vivre" som kjennetegner Frankrike på mange måter, var ikke bare noe som falt ned fra himmelen en dag. Nei, veien til matperfeksjon strekker seg faktisk langt tilbake i tid!
For å illustrere dette med et eksempel, skal vi nå ta en nærmere titt på landets drikkekultur. Det har tatt mange tiår å produsere den perfekte franske vinen som vi kjenner i dag. Inntil for ikke så lenge siden, spesielt i den vestlige delen av Frankrike, drakk innbyggerne kun sine egne lokale viner.
Det var først på 1800-tallet at folk begynte å drikke viner som kom fra forskjellige regioner. Startskuddet var ved fødselen til Charles 10.s barnebarn i 1820, da de adelige pariserne nøt Bordeaux-viner for å feire det nye livet.
De fleste har nok høst begrepet "grand cru" på et eller annet tidspunkt. Grand cru er en kjent fransk klassifisering av vingårder. Hvis en vinflaske bærer et grand cru-stempel, kommer den fra en vingård som har gjort seg bemerket for å produsere svært gode viner over lang tid. Denne typen klassifisering er ikke en supergammel tradisjon, men dukket faktisk først opp i 1855 under Napoleon IIIs regjeringstid.
Når det gjelder mathistorie, kan det franske kjøkkenet deles inn i flere store og viktige tidsperioder. Kulturforskjellene mellom nabolandene i Vest-Europa var derfor ikke så store.
Mye kan sies om matvanene i disse århundrene: for eksempel spiste folk for det meste med hendene, og fargerike retter var veldig populære. Slev kongens måltider ble overfylt med forskjellige krydre for å gjøre tallerkenen mer fargerik. Ved festlige anledninger ble bordene dekket med retter av ulike slag, som ikke engang finnes i dag.
I mer moderne tid skal visstnok Katarina av Medici ha introdusert franskmennene for gaffelen. En nyttig dings som var et perfekt supplement til kniven. Ankomsten av gaffelen var en velkommen faktor for å utvikle Frankrikes rykte for eleganse.

Store og klønete metallplater måtte vike for terrakotta. Et materiale som ikke bare ble ansett som mer elegant og fancy, men også mer stille å bruke. Ulik typer sunn fornuft og etikette i forbindelse med mat og måltider begynte å dukke opp, og middagsmåltidet begynte å bli større og vare lengre. Nå kunne en middag bestå av mer enn 12 retter!
Takket være økt handel mellom landene ble krydder mer vanlig i det franske kjøkkenet. Noe som gjorde det mulig å variere oppskriftene og forbedre smakene. Ingen ingredienser ble utelatt. Tenk på dette neste gang du skal prøve deg på en fransk matoppskrift!
Men, det var ikke bare krydder som bidro til Frankrikes store suksessfulle smaksrevolusjon- importen av nye varer som sjokolade, kaffe, tomater og poteter utgjorde også en stor forskjell. Det var faktisk først under den franske revolusjonen at restauranter begynte å dukke opp i landet, da spesielt i hovedstaden Paris.
Mangfold og regionale franske retter
Frankrike var et av få land i Europa som tidlig klarte å forene seg politisk. En politisk samlet stat førte til at alle de forskjellige kulturene og innbyggerne på tvers av landets regionale grenser, folk fra Paris, Bretagne, Korsika og landsbygda beholdt sine kulinariske tradisjoner, men begynte etter hvert å spre dem videre utover landegrensene.
Ulike spesialiteter i Frankrike kan spores til forskjellige regioner:
Sørvest-Frankrike er spesielt kjent for and og gås. Finere og mer raffinerte kjøttretter inkluderer andebryst og gåselever. Men, regionen er også kjent for andre retter slik som cassoulet. Dette er retter du finner på listen over kjente franske matretter.
Pyreneene-fjellkjeden og folket der er kjent for å forsyne verden med deilige kjøtt- og meieriprodukter. Områder tilbyr også et uendelig utvalg av frukt og grønnsaker, takket være deres solrike og tempererte klima.
I sørligere deler av Frankrike regjerer den hellige "Middelhavstrilogien", bestående av oliven, vin og hvete. Alle disse ingrediensene danner grunnlaget for regionens kosthold og kan brukes i mange ulike retter.
Sommervarmen inspirerer ofte til små og lette retter. Ofte er ingrediensene hentet direkte fra Middelhavet: fisk og skalldyr er vanlige ingredienser. Også på kysten er tomaten den regjerende matkomponenten på tallerkenen i sommermånedene, mens brød og bakverk fra et lokalt "boulangerie" varmer opp de kjølige vintrene.
Fransk mat setter sine avtrykk rundt omkring i hele verden. Den franske matkulturen har for lengst gjort sitt fulle gjennombrudd på mange ulike steder rundt omkring i verden. Det er ikke for ingenting at fransk gastronomi har kommet seg på UNESCOs verdensarvliste; en velfortjent plass som øker respekten ytterligere for Frankrike som et matland.
Ser vi nærmere på den totale tiden Frankrike som nasjon bruker rundt middagsbordet, kan vi uten tvil slå fast at den "vanlige " franskmannen er en etablert foodie. Her handler en middag om mer enn bare å nyte det som serveres- det er også et sosialt samlingssted.

Franske familier forenes over charcuterie og ostebrett, forretningslunsjer holdes ofte på fine franske lunsjrestauranter og en date mellom nyforelskede finner gjerne sted over et glass rødt og en mousse au chocolat.
Kjærligheten til mat er den ene siden av Frankrike, men landet er også hjemsted for utrolig dyktige og innovative kokker. Hele 6 dyktige franskmenn havner faktisk på topp 10 på listen over verdens 100 beste kokker.
Topp 10 franske oppskrifter du bør prøve ut
Ved å la oss inspirere av tradisjonelle spesialiteter som tilberedes i franske hjem over hele landet, har vi valgt ut våre 10 franske favorittretter som du kan prøve å lage hjemme!
- Dauphinepoteter- En fantastisk potetrett fra Dauphine-området i det sørøstlige Frankrike, og historien bak retten går tilbake til slutten av 1700-tallet. Her blander du enkelt potetene med melk, hvitløk, fløte og eventuelt også laurbærblader. Vipps har du en enkel, men smakfull rett!
- Pot au feu- det franske navnet for gryterett, og er en av Frankrikes mest klassiske retter. Her kombinerer man grønnsaker og kjøtt, ofte biff, og lar dette putre over lenger tid i en gryte for å få den gode smaken. En perfekt rett i kalde vintermåneder!
- Coq au vin- betyr bokstavelig kylling i vin, og er nok blant de mindre prestisjefylte klassiske franske rettene. På folkemunne kalles den ofte for en billigere versjon av boeuf bourguignon, og retten oppstod faktisk i de franske husholdningene som typisk hadde mindre penger. Resultatet er i midlertid fantastisk smakfullt- laget med kylling og vin, men du kan for eksempel også tilsette svinekjøtt, sopp og hvitløk. Voilà!
- Quiche Lorraine- dette er en annen fransk klassiker, som er deilig i all sin enkelhet. Du lurer kanskje på hvordan den lages? Bland enkelt sammen egg, bacon og fløte- og hell dette over en hjemmelaget paideig. Klar for servering etter kort tid i ovnen!
- Tartar- en rett som kanskje er litt mindre fransk, ettersom den faktisk er inspirert av Øst-Europa. For kjøttelskere er dette ofte en favoritt! Krydre gjerne det rå kjøttet med dijonsennep og rødløk for en ekstra touch.
- Cassoulet- Sørvest-Frankrike kan være stolte av sin cassoulet, en rik og smakfull gryterett med bønner, kjøtt og pølse som koker på komfyren over flere timer. Server med ovnsbakte grønnsaker.
- Boeuf bourguignon- denne retten kombinerer kvalitetskjøtt med kvalitetsvin. Gryteretten tilberedes på lav varme over flere timer for å perfeksjonere sin fantastiske smak. Vi anbefaler å spise den sammen med en nystekt baguette på en kald vinterkveld!
- Bouillabaisse- dette er en middelhavsrett som har sin opprinnelse i den travle havnebyen Marseille. Det er en solid sjømatsuppe basert på de restene av sjømaten som tradisjonelt sett ikke ble solgt på fiskemarkedet.
- Moules marinière- en kremet rett med hvitløk og hvitvin, og bør ideelt sett serveres med franskt brød eller pommes frites.
- Escargots à la bourguignonne- denne retten består av snegler tilberedt i hvitløk og urter. Retten serveres ofte som forrett på franske bistroer i forskjellige byer. Ikke la navnet skremme deg- prøv det ut!

Har du noen favorittretter fra Frankrike? Kanskje foretrekker du en klassisk løksuppe, croque monsieur eller en tarte tatin med karamelliserte epler? Uansett hva du foretrekker, er mulighetene mange! Vi håper at du nå har fått litt inspirasjon til å utvikle kokkeferdighetene dine på kjøkkenet, og lært mer om den franske matkulturen. Det finnes mange smakfulle franske retter som du bør lære deg for å imponere neste gang du skal ha middagsselskap.







