Det er nesten umulig å velge bare én fransk nasjonalrett, det finnes jo så mange franske oppskrifter man bør kunne. Dette er hovedsakelig fordi hver franske region har sin egen spesialitet. Franske retter inkluderer alt fra deilige hvitløksduftende snegler, foie gras og froskelår, til vanligere retter som steak frites- altså biff med pommes frites til, som er blant de vanligste rettene på franske brasserier.
Snegler med hvitløk (escargots), Pot au Feu eller andelever (foie gras) er alle klassiske franske matretter. Disse rettene er symbolske for mange franskmenn da de minner om barndommen deres. Alle minnene fra måltidene da disse rettene ble servert på bordet har rett og slett en helt spesiell plass i deres hjerter.
Selv om denne artikkelen er basert på ulike undersøkelser og statistikker, må vi nevne at denne listen er subjektiv. Listen er langt i fra komplett, og inneholder bare et utvalg av noen storfavoritter hos mange. Kanskje du også vil dele med oss hva som er din favorittrett fra Frankrike?🇫🇷
Dauphinoise (potetgrateng)
Denne klassiske familieretten er ikke like gammel som flere av de andre rettene på listen vår, da poteten faktisk ikke kom til Frankrike før på slutten av 1700-tallet! Gratengen kommer fra Dauphiné-regionen, og lages av melk og poteter.

Oppskriften vil naturligvis variere litt fra familie til familie. Noen bruker for eksempel fløte i stedet for melk eller crème fraîche, for å nevne noen varianter. Noen bruker til og med laurbærblader og buljong! Denne franske retten ble til etter at hertugen av Clermont-Tonnerre serverte den som en rask matbit til noen av kommunebetjentene i byen Gap i 1788. Men, gratenger er faktisk ikke så lett å lage som man kanskje først skulle tro!
Her er det nmelig viktig å finne riktig balanse mellom de ulike ingrediensene, men også å bruke riktig potet. Maris Piper poteter, Russet eller King Edward er de foretrukne potetsortene til denne retten. Det viktigste er å passe på at potetene verken er for modne, eller for harde. Etter at du har valgt poteter, skjærer du de i tynne skiver og steker dem i ovnen i cirka 30 minutter.
Pot Au Feu
Pot Au Feu, som nærmest er en fransk lapskaus, er en uslåelig rett som vanligvis laget av biff og grønnsaker. Dette er definitivt en rett som bør stå på listen over tradisjonell fransk mat. I middelalderen ble denne gryten ofte stående over bålet slik at man kunne tilsette nye ingredienser dagen etter. Denne enkle retten kan også tilpasses til forskjellige budsjett, og ikke minst preferanser på ingredienser.
De vanligste ingrediensene er langtidstilberedt biff sammen med grønnsaker og urter. Dette skaper en rik og smakfull kjøttkraft. Kraften siles deretter og serveres gjerne som en egen forrett. Tradisjonelt sett brukte man typisk billigere kjøttstykker til Pot Au Feu.
Cog Au Vin
Denne retten er uten tvil en av de mest elskede rettene i Frankrike. Dette er også en gryterett, hvor hovedingrediensen er hanekylling kokt på rødvin, løk, hvitløk og ulike urter og krydre. Smakfulle franske viner løfter frem smaken av kyllingen, og gjør at retten går fra enkel til elegant. Oppskriften stammer fra Øst-Frankrike: Burgund, Champagne, Alsace og Auvergne.
I følge legenden fantes denne oppskriften faktisk lenge før middelalderen- allerede da Julius Cæsar kjempet for å erobre fransk territorium. Det sies at han fikk servert denne retten, og at det dermed var et symbol på Frankrikes stolthet.
Hemmeligheten bak en vellykket Coq Au Vin er å tilberede kjøttet i små biter, og sammen med flere forskjellige ingredienser for å berike smaken. For eksempel kan kyllingen tilberedes med hvitløk, sjalottløk, bacon, gulrøtter, sopp, blandede urter eller persille.
Kvaliteten på vinen er også avgjørende for smaken på retten. Vanligvis brukes rødvin, men i Alsace er det faktisk mer vanlig at retten serveres med hvitvin som Riesling.
Quiche Lorraine
Vi holder oss til Øst-Frankrike, hvor den relativt enkle, men fantastisk smakfulle retten Quiche Lorraine har sitt opphav. Dette er uten tvil en rett du ville funnet i en guide om fransk mat. Quiche Lorraine lages i ovnen, og består av butterdeig, crème fraîche, egg og bacon.
Tradisjonelt var denne paien veldig tynn. Det er først siden 1800-tallet at den begynte å bli servert med den tykkere deigen som vi kjenner i dag. Denne franske nasjonalretten kan sammenlignes med en klassisk norsk pai.

Deigen er har imidlertid mer smør, og er sprøere og tynnere enn deigene vi nordmenn vanligvis bruker i paiene vi lager. Dette er fordi Quiche Lorraine tilberedes med butterdeig i stedet for såkalt paideig.
Tartar (rått storfekjøtt)
I denne klassiske retten er kvaliteten på kjøttet av største betydning da retten egentlig bare er rå biff. Du vil åpenbart ikke risikere å bli matforgiftet, vil du vel? Navnet tartar stammer fra tatarene, som er dagens Ukraina.
Over tid nådde denne retten ut til resten av Europa, og ble adoptert av franskmennene. Tradisjonelt ble retten tilberedt med hestekjøtt, i stedet for dagens variant som består av biff. Selv om originalversjonen kanskje ikke høres så fristende ut for alle, sies det at den har en mer distinkt smak, og det er mindre sannsynlighet for å bli matforgiftet. Måten å servere retten må varierer fra kokk til kokk, den kan for eksempel serveres som små eller store terninger, eller som haché (biff).

De største forskjellene ser man imidlertid først på tilbehøret. Noen serverer retten med et rått egg på toppen, andre med brød og salat, og noen med pommes frites.
Cassoulet
Det er fremdeles delte meninger om akkurat hvordan denne retten oppstod, men det mest overbevisende alternativet ser ut til å være i byen Castelnaudary i Sør-Frankrike. Mange anser nå byen som Cassoulets hjemby!
Dette er en grateng bestående av bønner (vanligvis hvite tarbaisbønner), fleskesvor, Toulouse-pølse eller andeconfit, og ikke minst massevis av urter og krydder. Hvilke krydder som brukes varierer vanligvis også fra kokk til kokk, og familieoppskrift til familieoppskrift.
Cassouleten er den perfekte retten til helgens familiemåltid, og den serveres ofte med et glass god rødvin. På denne måten kan du varme opp enhver kald vinterdag.
Biff Bourguignon
Dette er en klassisk fransk gryterett som er en storfavoritt i både Frankrike og på mange restauranter rundt omkring i verden. Det som skiller denne franske retten fra en vanlig gryterett, er nettopp det at kjøttet marineres i alkohol før det tilberedes.
Denne spesialiteten, som forvandler enkelt kjøtt til en daglig smaksrik rett, er unektelig noe Burgund-regionen er stolte av. Denne retten inkluderer også sopp og løk, og serveres gjerne med et glass Burgundvin.
Det finnes nærmest ingen regler for hva du kan ha, eller ikke ha, i denne gryten. Mulighetene er uendelige! Du velger selv hva du vil servere retten med, for eksempel pasta, poteter eller grønnsaker.
Bouillabaisse
Nå skal vi ta turen ned til Sør-Frankrike, og få en smak av Middelhavet. I en tradisjonell Bouillabaisse er det nemlig sjømaten som står i sentrum. Denne retten kan beskrives som en slags fiskesuppe som er laget av hele biter av fersk fisk, poteter, hvitløk og med sprø krutonger. Tradisjonelt bruker man de delene av fisken som vanligvis blir til overs til å tilberede denne suppen.
Oppskriften er opprinnelig utviklet av fiskeres familier, da de måtte finne en måte å bruke fisken som ikke ble solgt på markedet. Er det ikke interessant å lære litt fakta om de franske rettene man spiser? I dag kan folk nærmest ikke få nok av denne retten!
Moules-Frites (blåskjell)
Nordover i Frankrike der i mot finner vi en spesialitet som også er veldig populær i Frankrikes naboland, Belgia. Moules-Frites, som er blåskjell med pommes frites, er et must på enhver meny langs den nordlige kysten av Frankrike.

Faktisk er det et must på menyer over hele landet! Dette er en enkel, men nydelig, fransk rett som består av hakket persille, hvitvin, sjalottløk, pepper og smør eller olivenolje. Legg til noen pommes frites, så har du det perfekte måltidet foran deg.
Escargot de Bourgogne (snegler)
Siste rett på denne listen, er retten som sammen med froskelår representerer stereotypisk fransk mat: snegler, eller escargots. Vanligvis spiser man snegler rundt juletider, og den spesifikke arten man spiser kalles for Helix Promatia.
Hvis man skal tilberede escargots, begynner man med å ta sneglen ut av skallet sitt, og deretter steke dem i ovnen med persille eller hvitløkssmør, noe som sørger for god smak. Når de er klare for servering, legges de tilbake i skallet.
Denne retten serveres ofte med noen skiver av sprø baguette for å dyppe i sausen. Det er imidlertid mange franskmenn som aldri har smakt verken snegler eller froskelår, selv om alle disse rettene er klare eksempler på det franske kjøkkenet!
Franske desserter
Om du liker å avslutte måltidet med noe søtt, finnes det heldigvis mange deilige franske desserter du kan prøve ut. Noen eksempler er:
- Crème brûlée
- Soufflé
- Macarons
- Pain au Chocolat
- Crêpe
- Tarte Tatin
Vi anbefaler definitivt å teste ut noen av disse om du besøker Frankrike. Det finnes både mange retter og desserter man bør prøve i Frankrike- alt vi trenger å si nå, er bon appétit!