Menneskestemmen er et interessant musikkinstrument som påvirkes av kroppen det hører til. Om du kjører for hardt i en sangtime eller røyker, for eksempel, kan du ende opp med en betennelse i halsområdet, noe som kan hindre stemmebåndene i å vibrere som normalt.

For å løse problemet, vil du noen ganger trenge rehabilitering eller vokalterapi

I denne artikkelen ser vi på årsakene til vokalfatigue, måter å bevare stemmen på, hvordan du kan tøye stemmebåndene, andre øvelser for å forbedre stemmebåndenes vibrasjoner og litt stemmegymnastikk. Disse rådene og øvelsene BØR ha en effekt på din stemme.

en kvinne står i et mørkt rom, hun holder en mikrofon som hun synger i, og den andre hånda holder hun opp
En stemme blir sliten, akkurat som resten av kroppen. Hva kan man gjøre for å få fart på den igjen? (Kilde: Unsplash)
De beste Sanglærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Ragnhild
5
5 (1 Evaluering(er))
Ragnhild
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Thea
Thea
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Kingsley
5
5 (5 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Diana
5
5 (3 Evaluering(er))
Diana
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Lotte lise
5
5 (2 Evaluering(er))
Lotte lise
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Euphy
5
5 (4 Evaluering(er))
Euphy
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Hanna
Hanna
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Vemund
Vemund
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Ragnhild
5
5 (1 Evaluering(er))
Ragnhild
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Thea
Thea
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Kingsley
5
5 (5 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Diana
5
5 (3 Evaluering(er))
Diana
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Lotte lise
5
5 (2 Evaluering(er))
Lotte lise
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Euphy
5
5 (4 Evaluering(er))
Euphy
450kr
/t
1. kurstime gratis!
Hanna
Hanna
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Vemund
Vemund
300kr
/t
Første kurstime gratis>

Årsakene til stemmefatigue og stemmetap

Mange faktorer påvirker stemmen din. Menneskets stemme produseres av luft fra lungene og strupehodet, magemusklene, mellomgulvet, stemmebåndene og munnhulen. Luften får stemmebåndene til å vibrere, mens musklene i strupehodet kan justere lyden som produseres.

I løpet av livet forandrer stemmebåndene seg. Det er en naturlig konsekvens av aldringsprosessen, men kan forsterkes av andre årsaker.  

Blant annet kan disse faktorene påvirke stemmen din: 

 • Infeksjoner og betennelse
 • Overdreven bruk av stemmen
 • Røyking, tørr luft og luftforurensning

Røyking er en av hovedgrunnene til at man får en mer hes og mindre kraftfull stemme.

Hvorfor?

Nikotin reduserer elastisiteten i stemmebåndene, og det er dette som gir røykere den karakteristiske stemmen.

Dårlig pusteteknikk kan også påvirke stemmen din. Trening kan gjøre deg bedre til å puste med magen, generelt virke godt på luftveissystemet og hjelpe med å motvirke endringer i stemmen.

Betennelse i strupehodet, nesehulen og så videre kan også påvirke stemmen.

Heldigvis er det mange ting du kan gjøre for å holde på stemmen.

Tøy stemmebåndene med "sugerørteknikken"

Om du sliter med stemmefatigue, er hes eller har mistet stemmen, er det én ting du bør gjøre aller først: Hvil stemmen i 48 timer. Selvfølgelig har ikke alle mulighet til å gjøre dette.

Det finnes også naturlige hjelpemidler som urtete, honning og sitron, og halsdrops kan også prøves. Men dersom ingen av disse har noen effekt, kan du alltids teste ut sugerørteknikken. Den ble først omtalt i 1902 i en tysk artikkel om stemmen, og teknikken ble videre utviklet i Finland på 60-tallet.

Det den går ut på, er å finne seg et sugerør og synge gjennom det. Du skal helt opp i toppen av registeret ditt, og ned til bunnen, og synge med et høyt volum. Gjør dette i 3-5 minutter, prøv å snakke, og syng deretter igjen.

Denne øvelsen kan gi følelsen av at halsen har blitt rensket opp i. Denne øvelsen tøyer stemmebåndene og gjør at det ikke kreves like høyt trykk som vanlig for å få dem til å vibrere. Den gjør deg rett og slett i stand til å lage lyd med mindre innsats.

Med stemmefatigue kan stemmebåndene hovne opp. Dette vil igjen ofte føre til at sangeren lukker halsen når de synger, noe som kan føre til ytterligere hevelser.

Forebygg slitasje på stemmen med denne øvelsen (du finner også en instruksjonsvideo).

To øvelser for å forbedre vibrasjonene

Lurer du på hvorfor stemmen din ikke er like harmonisk som før?

Du trenger ikke å løpe av gårde til en logoped eller en øre-nese-halsspesialist helt enda. Her er to øvelser du kan prøve for å forbedre stemmen din.

en kvinne i hvit t-skjorte synger intenst med lukkede øyne
Det finnes råd for å renske opp i en ruskete stemme så du kan fortsette å synge. (Kilde: Unsplash)

Jobb med frikativer

En teknikk ble utviklet i Danmark på 30-tallet med mål om å redusere kraften som utøves på stemmebåndene og samtidig forsterke vibrasjonene. 

Si “V” og hold lyden (den første lyden du lager, ikke e-lyden som avslutter bokstavlyden). Da vil du kjenne vibrasjonene i leppene og mellom tennene.

Tonesett lyden og beveg deg gjennom hele registeret ditt på et moderat volum. Pass på at du bruker magemusklene når du puster ut. Slapp av i musklene når du puster inn.

M-øvelsen 

Denne teknikken kommer fra “Resonant Voice Therapy”, som ble utviklet på 2000-tallet. 

Lag en m-lyd og kjenn vibrasjonene rundt nesa. Deretter lager du en sterk e-lyd. Hold tonen og kjenn vibrasjonene i overtennene. Til slutt lager du en o-lyd. Da skal du kjenne vibrasjoner i leppene.

Syng deretter toner med disse tre lydene. Finn et volum som er komfortabelt.

Fokuser på vibrasjonene mens du går fra høye toner til lave toner. 

Gymnastikk for å finne stemmen din

Ikke alle stemmeøvelser passer for alle sangere. Derfor gjelder det å prøve ut forskjellige teknikker og eksperimentere seg frem til det som fungerer best.

Men ikke bare fungerer forskjellige teknikker på forskjellige personer, noen teknikker er bedre egnet enn andre i bestemte situasjoner. La oss derfor ta en titt på noen scenarioer:

Stemmen sitter fast i halsen

Gjør litt ansiktsgymnastikk hver dag. Du synger ikke bare med halsen, så ta i bruk ansiktet og magen for alt de er verdt.

Si "kii-oo-iiks", og overdriv uttalen av lydene: Smil bredt med i-lydene, og form munnen til en sirkel med o-lydene. Gjenta dette rundt 30 ganger, og begynn deretter å synge det til en melodi.

Stemmebåndene dine vil ikke bli like utslitt når ansiktsmusklene blir med på noen av de tunge løftene.

to hender holder opp en gummistrikk og skal til å skyte den av gårde
Kjenn at ansiktet virkelig blir tøyd og strukket på. (Kilde: Unsplash)

Stemmen bærer ikke

Les en tekst høyt 5–10 ganger om dagen uten å uttale konsonantene. Dette vil gjøre deg bevisst på hvor viktige de er.

Merk at når du tar vekk vokalene, vil stemmen din vibrere mer, noe som gjør at du kan øke intensiteten uten å bli like fort sliten.

Les deretter teksten igjen med konsonantene.

Stemmen er for mild

Legg begge hendene ved navlen og tenk på noe som gjør deg sint. Les en tekst høyt mens du presser hendene mot magen for å hjelpe lyden opp. Legg trykk på konsonantene, snakk med vidåpen munn og uttrykk følelsene dine fra magen.

Om disse øvelsene ikke har ønsket effekt, bør du vurdere å kontakte en øre-nese-halsspesialist eller en annen lege.

Oppsøk en lege

En lege kan ved hjelp av en laryngoskopi se nærmere på stemmebåndene dine. Slik kan de gi deg presise svar om stemmehelsen din og råd eller eventuelt behandling.

Utfallet blir som regel best når man oppdager et problem så tidlig som mulig. 

En undersøkelse kan være på sin plass dersom du har for eksempel:

 • Stemmefatigue
 • Krympende register og dypere stemme enn før
 • Ustabil stemme
 • Mangel på fleksibilitet
 • Cyster, polypper og lignende 

En diagnose fra en øre-nese-halslege kan være et godt steg på veien mot å finne tilbake til din gamle stemmeprakt. Det kan også gi deg en bedre forståelse av hvordan du bør legge opp stemmetrening og fremføringer. 

En lege kan tilby terapeutiske, medisinske og kirurgiske løsninger og være en nødvendig hjelp til å rehabilitere stemmen din.

Om du vil ha en god sangstemme, må du ta godt vare på den

Hjelp fra en sanglærer

Ikke minst bør du vurdere å skaffe deg en sanglærer, dersom du ikke allerede har det. De kan hjelpe deg med å bli bedre til å synge, ta bedre vare på stemmen din og gi tilpasset sangtrening. Som regel vil en sangtime ta en av følgende tre former:

 • Én-til-én-undervisning
 • Nettundervisning
 • Gruppeundervisning

Undervisning mellom fire øyne foregår med kun deg og læreren din til stede. Undervisningen vil være lagt opp etter dine behov, styrker og svakheter. Det er imidlertid ofte også den dyreste undervisningsformen, siden mye arbeid ligger bak hver time. Timeprisen kan imidlertid lønne seg i det lange løp: Undervisning av denne typen er svært effektiv, og færre timer kan ta deg lenger.

Takket være internett, webkameraer og videosamtaletjenester kan du også få sangundervisning på nett. Den største forskjellen mellom denne og den forrige typen undervisning er at du ikke er i samme rom som læreren. Fraværet av reiseutgifter og muligheten for en mer tidseffektiv timeplan gjør imidlertid at læreren kan prise denne typen undervisning lavere.

Det tredje alternativet er gruppetimer. Her deler en gruppe elever på én lærer. Det gjør undervisningen billigere, men også mer generell.

Trenger du en lærer i Sang?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.