Å studere i utlandet er en drøm for mange studenter, spesielt mens en studerer på høyskole og universitet. Heldigvis er utenlandsstudier ganske enkelt for norske borgere som ønsker å studere i Europa.

I følge nettstedet «study.eu» velger mange studenter å ta utenlandsstudiene i Tyskland. Dette er den klare vinneren med størst antall utenlandske studenter i EU.

Før du bestiller flybilletter, er det imidlertid en del praktiske ting du må gjøre. Du må vurdere en del fakta om utenlandsstudier og viktige faktorer ved valg av universitet i Tyskland.

De beste Tysklærerne tilgjengelig
Sarah
5
5 (8 Evaluering(er))
Sarah
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (12 Evaluering(er))
Patricia
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nicolás
5
5 (68 Evaluering(er))
Nicolás
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Merve
5
5 (7 Evaluering(er))
Merve
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Seraina
5
5 (7 Evaluering(er))
Seraina
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristoffer
Kristoffer
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maximilian
5
5 (7 Evaluering(er))
Maximilian
290kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jorunn
5
5 (2 Evaluering(er))
Jorunn
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sarah
5
5 (8 Evaluering(er))
Sarah
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (12 Evaluering(er))
Patricia
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nicolás
5
5 (68 Evaluering(er))
Nicolás
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Merve
5
5 (7 Evaluering(er))
Merve
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Seraina
5
5 (7 Evaluering(er))
Seraina
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristoffer
Kristoffer
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maximilian
5
5 (7 Evaluering(er))
Maximilian
290kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jorunn
5
5 (2 Evaluering(er))
Jorunn
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvorfor internasjonale programmer i Tyskland tiltaler utenlandske studenter

Tyskland er et utrolig land å bo, studere og reise til. Enten du velger å studere i et semester, et år eller hele studietiden, har Tyskland mye å tilby utenlandske studenter.

 • Bo i Tyskland: Tyskland er et stort land med gode transportmuligheter og høy levestandard samtidig som det er relativt trygt.
 • Kunst og kultur er grunnleggende i tysk levestil. Det er alltid mye å se og gjøre, fra museer til arrangementer og historiske severdigheter.
 • Når du studerer i andre land, vil studiegebyrene være omtrent like høye som en husleie. Utdanningssystemet i Tyskland er i så måte perfekt for utenlandsstudier og høyere utdanning fordi studiegebyrer så og si ikke eksisterer. Dette gir alle muligheten til å studere. Du må dog regne med levekostnader.
 • Mange tyskere snakker flytende engelsk, men skal du studere i Tyskland bør du melde deg på tyskkurs for å lære tysk. Du vil dog klare deg noenlunde bra med bare engelsk utenom universitetsområdet.
 • Tyskland har lave levekostnader, som er perfekt for studiebudsjettet.
 • Tyskere er vennlige, så det vil være enkelt å få venner og ha et sosialt liv.
 • Transportnettet er godt utbygget, raskt og rimelig. Om du liker å reise, kan du reise utenom turiststedene og se mer av Tyskland. På grunn av Tysklands sentrale beliggenhet, er det nære Danmark, Nederland, Belgia, Luxembourg, Frankrike, Sveits, Østerrike, Tsjekkia og Polen. Det er enkelt å ta en svipptur til nabolandene i skoleferien.
 • Det er mye mat og drikke å prøve ut. Du har kanskje hørt om wurst (pølse) og pretzel (brød). Det er også her du får ekte Schnitzel.
 • Tyskland har en rik historieNyere historie er mørkere, men tysk historie startet lenge før Holocaust. Som besøkende i dette landet får du muligheten til å ta et dypdykk i den lange historien.
 • Tyskland er en økonomisk makt, og ved besøk i byene vil du se hvor effektivt alt er. Om du har lov til å arbeide under oppholdet, vil det være gode muligheter for det her.

Sjekk ut noen gode tyskkurs på nettet her.

Studenter med laptop i park
Felles språk gir felles interesser – lær tysk. Fotokilde: Pixabay

Det du burde vite om studentlivet og utdanning i Tyskland

Tyskland er definitivt et godt valg for utenlandsstudier, men det er noen ting du bør vite før du tar steget ut i det store utland.

 • Tysk språk: Du bør lære språket, om du skal studere i Tyskland. Tysk er et herlig språk, og dersom du skal studere ved et tysk universitet må du lære å snakke tysk. De fleste snakker engelsk, også lærerne, men du bør benytte muligheten til å lære tysk. Dette gir deg større forståelse for menneskene og kulturen i landet. Ingen forventer at du skal bli flytende i tysk, men at du kan gjøre deg forstått.
 • Å bare snakke engelsk gir deg begrensede muligheter når du studerer på et tysk universitet. Selv om tyskerne snakker flytende engelsk, så er språket deres tysk. Det betyr at de i hovedsak vil bruke eget språk.
 • Studiegebyrene er noen av de laveste i Europa, og har vært det siden 2014. Dette gjelder både for tyske og utenlandske studenter.
 • Som forventet dekker tyske universiteter alle emner, og de har også flere spesialiststudier ved ingeniørskoler, internasjonale universiteter, profesjonelle universiteter og kunstskoler.
 • I Tyskland spises det mye kjøtt, og mange av de typiske rettene er basert på kjøtt. Om du er vegetarianer eller veganer, bør du søke deg til større byer der du finner et godt utvalg av mat for mennesker med alternativt kosthold.
 • Å studere i en større by har den fordelen at antallet engelskspråklige er større. Ulempen er at det er dyrere. Vær nøye med valg av studiested.
 • Inntakskrav: Alle universiteter har ulike inntakskrav. Sørg for å sette deg inn i dette når du søker på studie i Tyskland. Du må følge de respektive universitetenes krav når du søker.
 • Helseforsikring er obligatorisk, og bør dekke hele oppholdet i Tyskland.

Velg tyskundervisning her.

Katedralen i Berlin
Tysk historie startet lenge før Holocaust. Ved opphold i landet, får du muligheten til å ta et dypdykk i den lange historien. Fotokilde: Pixabay

Steg for steg om opptak til gradstudier i Tyskland

For å studere i Tyskland, må du planlegge på forhånd. Tyskland er mange studenters førstevalg, noe som resulterer i begrenset plass ved universitetene. Dette er viktig å huske på dersom du vil studere i populære byer som Berlin, Dresden, Frankfurt, München, Köln eller Hamburg.

Første steg: Bestem deg for hva du vil studere

Når du vet hva du vil studere, kan du finne den beste skolen med dette studiet. Om du snakker tysk, eller er villig til å lære det, vil du mest sannsynlig ha større mulighet enn om du bare søker på engelske studier.

Bruk Erasmus-program eller gjør din egen «research» for å finne det perfekte universitetet eller studiet etter dine interesser og kunnskaper.

Velg følgende:

 • Universitet og dets beliggenhet.
 • Studiet og dets innhold (husk å sjekke undervisningsspråket på studiet).

Andre steg: Still spørsmål før du søker

Før du søker, må du ha god forståelse for hva et utenlandsstudie innebærer. I Tyskland kan en grad ta fra tre til fire år. Om du velger å ta hele studiet i utlandet, så husk at du tar en avgjørelse for tre-fire år av livet ditt.

Sørg for å spørre om:

 • Søkeprosessen.
 • Innkvarteringsmuligheter, slik som studentbolig.
 • Finansieringsmuligheter for innkvartering og studier.
 • Hvilke studier som har engelsk som undervisningsspråk, dersom du ikke snakker tysk.
 • Om de tilbyr tyskkurs. Om du søker deg til et tyskkurs, må du gjennomføre en språktest før opptak.
 • Du må også finne ut om du har tilgjengelig hjelp når du starter studiene i Tyskland.
 • Det er også viktig å vite om din tyske grad må konverteres, om du flytter tilbake til Norge..
Bøker for å lære tysk
Du bør lære deg språket, dersom du vil bo og studere i Tyskland. Fotokilde: Pixabay

Tredje steg: Sjekk opptakskravene

Den beste måten å finne opptakskravene på er å se på nettsidene til dine topp-10 universiteter. Søkeprosedyren vil her forklares i detalj. Du bør lese gjennom disse, og sørge for å forstå hva som trengs. Enhver liten detalj teller, så du bør sørge for å oppfylle kravene og følge stegene nøye.

Feil ved søknaden vil ikke oppdages før helt til slutt, og kan føre til forsinkelser og avslag, noe som kan ødelegge din sjanse til å studere i Tyskland. Om det er noe du ikke forstår, bør du kontakte universitetet og forhøre deg. De vil gladelig veilede deg gjennom søknaden. Det er her du får den beste hjelpen – direkte fra det tyske universitetet.

Fjerde steg: Send inn søknaden

Når du er sikker på at søknaden er riktig utfylt, kan du sende den inn. Gå gjennom søknaden din flere ganger før du sender. Les gjennom søknadsformalitetene på nytt og huk av for hvert punkt du oppfyller. Du kan også be skolen din om hjelp, eller be noen andre om hjelp. Det er lett å se seg blind, og nye øyne vil luke ut eventuelle feil som kan forsinke søknaden din.

Femte steg: Vent

Når du har sendt inn søknaden, vil du få en bekreftelse på innsendelsen. Når du har fått den, er det bare å vente på godkjenning og opptaksinformasjon. Det vil ta tid, da det er mange søkere. Om du er veldig utålmodig, kan du spørre det tyske universitetet når du kan forvente et svar.

Å studere i Tyskland er en livsendrende og berikende erfaring. Du får oppleve en ny kultur, få øynene opp for nye muligheter som å lære tysk eller å reise rundt i Europa. Mens studier er en utfordring uansett hvor du er, vil du få god undervisning på et tysk universitet. De er kjente for å tilby enestående undervisning. Vi krysser fingrene og ønsker deg lykke til med søknaden.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Bente