"Språket er kulturens veikart. Den forteller deg hvor folket kom fra og hvor de skal." -Rita Mae Brown

Tokyo er en levende by — rik på kultur, historie og gastronomiske opplevelser, ikke minst språk. Som alle andre språk, utvikler japansk seg absolutt hele tiden. Nøyaktig hvordan det gjør det, forteller mye om hvordan samfunnet forandrer seg.

Fra Okinawa til Nagasaski og Kyoto til Nagoya — språket holder den japanske kulturen limt sammen, og Tokyo er et perfekt eksempel på dette.

Selv om Japan ønsker millioner av internasjonale besøkende velkommen hvert år, kan det være vanskelig for turister å virkelig oppdage japansk kultur siden japanere ofte ikke snakker fremmedspråk flytende, inkludert engelsk.

Problemet med at japanerne ikke snakker flytende engelsk har vedvart i årevis, uten dramatiske endringer. Det er derfor ingen overraskelse at japanere har utviklet en ansiktmaske som er ment å forbedre kommunikasjonen. Men det er fortsatt lurt for besøkende å lære seg noen japanske ord og uttrykk før avreise.

Å ikke kunne språket trenger ikke være en dealbreaker

Tokyo er det ideelle reisemålet for å lære mer om japansk kultur og språk. Spørsmålet er hvilket språknivå er nødvendig for å besøke landet? Superprof svarer på alle spørsmålene dine i dagens artikkel!

kirsebærblomster og japansk skrift på vegg
Det er ingen hemmelighet at det japanske språket er en stor del av verdens kultur. Foto: Unsplash
De beste Japansklærerne tilgjengelig
Kevin
5
5 (5 Evaluering(er))
Kevin
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Rong
Rong
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Oleksandra
5
5 (1 Evaluering(er))
Oleksandra
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Rie otani
5
5 (1 Evaluering(er))
Rie otani
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kateryna
5
5 (4 Evaluering(er))
Kateryna
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Eva
5
5 (1 Evaluering(er))
Eva
240kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Shabnam
Shabnam
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Yu
5
5 (1 Evaluering(er))
Yu
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kevin
5
5 (5 Evaluering(er))
Kevin
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Rong
Rong
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Oleksandra
5
5 (1 Evaluering(er))
Oleksandra
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Rie otani
5
5 (1 Evaluering(er))
Rie otani
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kateryna
5
5 (4 Evaluering(er))
Kateryna
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Eva
5
5 (1 Evaluering(er))
Eva
240kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Shabnam
Shabnam
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Yu
5
5 (1 Evaluering(er))
Yu
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvorfor snakke japansk i Tokyo?

Tokyo er en av verdens største byer. Megabyer har rykte på seg for å være eksempler på multikultuarisme og en smeltedigel av kulturer. Tokyo er ikke noe annerledes!

Japan er kjent for deres overveldende sjenerøsitet, vennlighet og høflighet som er uhørt andre steder. Det er imidlertid viktig å nevne at siden Japan er spredt over fire forskjellige øyer, er det ganske stengt fra andre kulturer, språk og skikker. Med andre ord er Japan et ganske isolert land. Siden de ikke deler landet med noen, har nabolandenes innflytelse dessuten vært liten. Det gjenspeiler seg også i språkopplæringen.

Siden europeiske land henger fast sammen eller ligger i nærheten av hverandre, lærer man ofte et nytt språk fra ung alder for å øke arbeidsmulighetene og  utvikle vennskapelige forhold mellom nasjoner

Kanskje det er en velsignelse at vi lærer å snakke engelsk fra tidlig alder i Norge. Mesteparten av tiden er det engelsk som redder oss når vi er ute på reise. Man finner vanligvis alltid noen som snakker engelsk. Men siden fremmedspråk ikke er særlig prioritert i det japanske utdanningssystemet, kan kommunikasjon med innfødte japanere på noe annet språk være en utfordring.

Man gjør seg selv en tjeneste hvis man legger inn ekstra innsats i språket og lærer å kommunisere på japansk i følgende situasjoner:

 • Bestilling av mat på restaurant
 • Be om veibeskrivelse
 • Offentlig transport
 • Forstå en museumsutstilling eller interessepunkt
 • Vite hvordan du skal oppføre deg i en spesiell situasjon
 • Oppdage Tokyo utenfor allfarvei, lang borte fra turiststeder
 • Leie bil i Japan
 • Ta toget eller flyet til andre deler av landet

Å lære å snakke japansk er en ideell løsning for å forstå kulturen bedre og nyte oppholdet ditt uten besvær. Det er flere fordeler med å være tospråklig, men la oss være ærlige, mange har ikke tid til å lære et fremmedspråk før de reiser.

Et lite tips er å ikke fokusere så mye på å bli flytende i japansk. Fordi det vil ikke hindre deg i å ha en fantastisk tid streife målløst rundt i Tokyos gater.

offentlig toalettskilt og brun bakgrunn
Å kunne spørre hvor toalettet er på japansk er lurt. Foto: Unsplash

Lær noen nødvendige setninger før ankomst

Enten du reiser til Spania, Portugal, Frankrike, Tsjekkia eller til og med Sverige, er det lurt å forbedre seg og lære et par setninger på landets offisielle språk.

Å lære noen få setninger vil kunne hjelpe oss med å gjennomføre dagligdagse ting. Det gir også bedre grunnlag for integrasjon og en følelse av å bli akseptert av lokalbefolkningen.

Det samme gjelder Japan, spesielt Tokyo. Det japanske språket er komplisert å mestre, men å lære seg noen viktige setninger på japansk er av største betydning for å bli forstått og skape varige vennskap med lokale. Men ikke fokuser på å studere ting som er utenfor din rekkevidde. Bruk heller tid på lære det grunnleggende: hei, hade, takk osv.

Når du har mestret det grunnleggende og utviklet språkferdighetene dine ytterligere, kan du konsentrere deg om andre fraser som kan være viktig i hverdagen ellers eller nødssituasjoner.

Lokalbefolkningen i Tokyo blir ofte positivt overrasket hvis du snakker japansk til dem

Den beste måten å lære seg japansk på er å omgi deg med språket. Følgende er noen viktige setninger som bør læres på japansk:

 • Hvor mye er klokken?
 • Hvor er...?
 • Hvor er nærmeste toalett?
 • Kan jeg betale med kredittkort?
 • Hvor er nærmeste minibank?
 • Hvor mye koster det?
japansk tradisjonell butikk og japansk skrift
Hvorfor ikke prøve å bestille på japansk når du først er i Japan? Foto: Unsplash

Er det mulig å reise til Tokyo uten å lære japansk?

Tokyo er en spennende by som tilbyr mange spennende opplevelser, for eksempel onsen, matkunst i verdensklasse og fantastisk utsikt over Fuji-fjellet. Det minste du kan gjøre er å lære litt japansk!

Selv uten å snakke et ord japansk, kan besøkende gjøre seg forstått ved å bruke presise håndbevegelser og nevne steder.

Språkbarrierer kan noen ganger forårsaker gnister og frustrasjon, men kan overvinnes med tålmodighet og respekt for den andre personen

Selv om du kan forstå hva som skjer rundt deg, er det ikke livsnødvendig å snakke japansk for et hyggelig opphold i Tokyo. Men språklig kommunikasjon gjør enhver opplevelse som å lære om kirsebærblomster, besøke en helligdom, bestille overnatting eller delta i en te-seremoni desto morsommere.

Til tross for alle vanskelighetene som oppstår ved språkbarrierer, ikke glem at innbyggerne i Tokyo oftere enn ikke har lyst til å hjelpe deg. Det er faktum at i Tokyo finner du utrolig vennlige mennesker. Hvis du ikke snakker språket deres, vil de gjerne hjelpe deg.  Det betyr at de også prøver å forstå deg, noe som er svært uvanlig for en metropol på størrelse med Tokyo.

Det er alltid bedre å være positiv innstilt og se på alt som en læringsopplevelse når du prøver deg på en samtale på et annet språk. Alle de kleine situasjonene som oppstår når du uttaler et ord eller setning feil skaper morsomme historier som du kan fortelle når du kommer hjem igjen.

Hvem vet, med alle reisehistoriene du vil ende opp med, kan du starte en blogg!

Tokyo er Japans mest åpne by med surrealistiske severdigheter og interessepunkter som må oppleves minst en gang i livet. Toky-borgere er uten tvil vant til å se ukjente ansikter og blir neppe overrasket om de blir stoppet av turister som har gått seg på bort på gata.

Selv om japansk er det primære språket, finner du også mange engelske gateskilt rundt omkring i hovedstaden. Alt er mulig Tokyo!

tradisjonell japansk restaurant, røyk og japansk skrift
Asakusa er hjemmet til utallige tradisjonelle japanske restauranter, ofte gjemt bort. Foto: Unsplash

Ta en tur til Tokyo som tospråklig

Det kan virke selvinnlysende, men å kunne snakke japansk i Tokyo er definitivt et pluss. Selv om du har en tykk aksent eller ikke snakker ditt nyervervede språk veldig bra, kan du finne veien rundt i byen, bestille ramen, spørre om nærmeste toalett og sosiale aktiviteter er mer tilgjengelig.

Noe av eventyrlysten og turistfølelsen vil kanskje forsvinne, men på den annen side vil du kunne ha fruktbare og interaktive diskusjoner med innfødte i Tokyo og oppdage skjulte perler i noen av  Tokyos mest uforglemmelige nabolag som Shibuya, Akihabara, Ikebukuro og Shinjuku, bare for å nevne et par! Det vil gjøre alle leksjonene og språklæringen verdt innsatsen.

Det japanske språket har dannet kulturen i Tokyo, og å vite hvordan man uttaler forskjellige steder, nabolag og interessepunkter, imponerer  innfødte i Tokyo, og ytterligere samtaler er velkommen for å praktisere japansk.

Mens Japan i seg selv er et land som etterlater folk målløse og i ærefrykt, er Tokyo veldig spesielt siden det beveger og forvandler seg raskere enn lysets hastighet. Det er virkelig ulikt noe annet sted i verden. Å lære språket gjør det mulig for turister å forstå den japanske kulturen og få dem til å innse at Japan ikke bare handler om nudler, skyskrapere, kimonoer og Studio Ghibli.

Som sagt er det ikke livsnødvendig å lære japansk for å bli forstått i Japan. Det er imidlertid en betydelig fordel som forbedrer opplevelsen og mellommenneskelige forhold til Tokyo-innfødte. Å oppdage hovedstaden har aldri vært enklere!

Til slutt, Superprof oppfordrer alle som er besatt av japansk kultur til å ta spranget og lære seg japansk i dag! Enten gjennom et japansk språkkurs eller privat undervisning med en profesjonell lærer på Superprof-nettstedet.

Du kommer ikke til å angre på avgjørelsen din!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Susanne