Frankrike er kjent for sitt mangefasetterte kjøkken. Hver region i landet har sin egen kulturelle identitet, og tilhørende normer og skikker. Disse forskjellene er også synlige på tallerkenen! Tenk på dette neste gang du bestiller en av mange kjente franske matretter på restaurant!

Franske regioner er stolte av forskjellene sine: det parisiske brasseriet er slett ikke ikke det samme som et Marseille-brasserie. La oss guide deg gjennom det varierte franske kjøkkenet ved å ta for oss én region av gangen! Heng på da vel!

De beste kokkekunstlærerne tilgjengelig
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
203kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
203kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Smaksrike vidundre i Sørvest-Frankrike

Sørvest-Frankrike består av et stort landområde som forener provinser som Guyenne, Gascogne, Baskien, Béarn og Haut- Langudoc.

Vennligheten og generøsiteten til lokalbefolkningen er nok kanskje det du tenker på når du hører "Sørvest-Frankrike". Men, regionen er også kjent for en rekke fantastiske smaksopplevelser.

Regionens ulike typer fjærkre er uten tvil noen av landets fineste. Baskien er blant annet kjent for sin "Poule au pot" (kylling i gryte); en rett som kon Henrik IV påsto at alle franskmenn burde spise hver eneste søndag.

Foie gras finnes det også mye av! Denne kan skreddersys for ulike smakspreferanser- kanskje du foretrekker den fra Périgord, eller Gers? Andebryst, kyllinglår og kyllingvinger er også populære retter her.

Regionen er også kjent for ulike typer kjøtt. Pølse fra Toulouse, røkt skinke fra Bayonne og svinekjøtt fra Bigorre. Ulike typer storfekjøtt er også populært, både fra Aquitane og Gers-området- Perfekt med både bearnaises og roquefort!

Mange mener at kalvekjøtt fra området Solomiac er det beste i verden, og at storfekjøttet fra Chalosse er en verdig konkurrent til Kobe-biffen fra Japan. Kjøttet egner seg godt til rettel "aligot" fra Aubrac-regionen, som består av potetmos, smeltet ost og hvitløk fra Lomagne.

Oppskåret biffstrimler stekes på panne.
Mange mener faktisk at storfekjøttet fra Chalosse er en verdig konkurrent til den anerkjente japanske Kobe-biffen. Hva synes du? (Bilde: note thanun via Unsplash.com).

Beitene i Pyreneene er hjemsted for mange osteprodusenter av høy kvalitet- Aspedalen og Ossaudalen er ekte gullgruver for meieriprodukter! De deilige geitostene Cabécou og Rocamadour lages for eksempel i Quercy-området.

Når det kommer til desserter, er det naturligvis ingen dårligere kvalitet. Hva med eplekake med sprø lag marinert i Armagnac-konjakk? Eller populære Pastis Landais, som er et søtt briochebrød dyppet i rom av høy kvalitet.

I Rouergue og området rundt er desserten kalt "fouace aveyronnaise" umåtelig populær. Den er også laget av brioche fra Aveyron-området, og hver familie har sin helt egen oppskrift.

Lokale konditorer her er stolte av et bakverk kalt "russe", som er en herlig kake med blant annet mandel, hasselnøtt, fløte og marengs. Denne baskiske kaken har en myk bunn og er toppet med enten mandel- eller vaniljekrem. Det er ingen tvil om at det finnes mange franske oppskrifter du bør teste ut!

Du må heller ikke glemme de fantastiske vinene fra vingårdene i Bordeaux, som er i absolutt verdensklasse. Hele den sørvestlige regionen drar nytte av sin nærhet til Atlanterhavet og sitt fantastiske utvalg av sjømat. Østers fra Hossegor og Arcachon, fisketradisjoner i Baskien og laks og ørret fra de brusende elvene i Pyreneene- dette er bare noen av delikatessene som kommer herfra!

Favoritter fra Sørøst-Frankrike

Languedoc-regionen i det sørøstlige Frankrike er kjent for mange typer mat. Én av disse er bønne- og kjøttgryten Cassoulet og Ratatouille- men begge deler vil smake forskjellig avhengig av hvor du er i regionen.

Spanjolene er kjent for sin sangria, tapas, gazpacho og paella. Dette er også noe som gjenspeiles i den katalanske delen av Frankrike. Og for ikke å glemme- olivenolje er også essensielt, som alltid når det kommer til middelhavsområder!

Middelhavet er rikt på fisk, og den salte havabboren, kjent som "loup", er mer etterspurt enn den mer vanlige havabboren vi ofte forbinder med Middelhavet. Det finnes også flere andre fiskesorter fra området som du bør prøve ut- gjerne med litt majones eller aioli til.

Franske Catalonia produserer kvalitetstomater og sommergrønnsaker som ingen andre! Provence er også kjent for sine helt egne spesialiteter.

Noe som skiller seg ut er alle slags kaker, men også "Guardiane de Taureau", som er en rett med biff og ris. Fiskesuppen "bouillabaisse", som er populær i Marseille og andre kystbyer er også verdt å prøve ut. Kanskje du vil lese deg litt opp på den franske mathistorien bak alle rettene du tester?

Oransje bouillabaisse med kreps i hvit skål.
Bouillabaisse, som er en slags fiskesuppe, er en svært populær rett i både Marseille og andre havnebyer. Denne bør du teste ut neste gang du har sjansen! (Bilde: henry perks via Unsplash.com).

Du har kanskje hørt om krydderblandingen "Herbes de Provence", som sammen med andre aromatiske planter beriker smakene til det lokale provence-kjøkkenet. Et lammestykke med tapenade eller oliven er definitivt en spesialitet!

Meloner fra Cavaillon, ansjostartar og socca (kikertmos) er også ulike spesialiteter som forsterker smaksopplevelsen til de som besøker regionen.

Vinene herfra er også kjent over hele verden- du kjenner kanskje igjen navnene på noen: Côtes-du-Rhône og châteauneuf-du-pape. De fine ostene Cantal og Reblochon kommer også fra denne regionen.

De beste kokkekunstlærerne tilgjengelig
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
203kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bridget
Bridget
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Line
Line
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
Jeanette
120kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vilde bjørgli
Vilde bjørgli
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sana
4,9
4,9 (12 Evaluering(er))
Sana
203kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Smaker fra de sentrale regionene

Når du først får en guide til fransk mat, må vi ikke glemme de sentrale regionene. I hjertet av Frankrike finner vi blant annet regionene Centre Val de Loire og Bourgogne. Her kan du finne mattradisjoner som strekker seg over hundrevis av år tilbake. Mange av rettene skiller seg ut med sine gode sauser og ferskvannsfisk.

I Bourgogne spiser du gjerne biffgryter som "la daube" og "boeuf bourguignon"- to retter du naturlig nok drikker god fransk vin til.

I Berry er krydder nøkkelen til den gode smaken i gryteretter, terrine og patéer. Geitosten fra Poligny-Pierre hylles som "keiseren av oster". Og i området "Mille Étangs" er det en rekke fiskeretter som gjelder- både steinbit og brasme.

Linser og andre belgfrukter og grønnsaker brukes mye i de sentrale regionene. Kjøtt er også populært- byen Nevers produserer det meste av storfekjøttet som konsumeres av franskmennene.

Vinene fra dette området var svært populære blant de franske kongene gjennom en rekke tiår. Navn som côtes-d'auvergne og saint-pouçain er gode å huske når du har lyst på en god vin.

Vestlige vinder

I det vestlige Frankrike kan du kjenne havbrisen lang vei, selv om du skulle befinne deg et stykke unna havet til og med. Området vender mot det svimlende Atlanterhavet, og her florerer det av både fisk og østers!

Lenger inne i landet er det korn som gjelder. Her produseres meieriprodukter av ypperste klasse, geitost i Charente og camembert i Normandie, og hundrevis av andre typer ost.

De som liker grønnsaker vil nok ikke bli skuffet av en tur hit-artisjokker, grønne bønner og løk er bare noen av storfavorittene. I tillegg får man mye annet godt enn fisk fra havet, både kamskjell og hummer fra Bretagne.

Vinen fra Loire-dalen er kjent for å være litt lettere på smak enn viner fra Sør-Frankrike. Andre alkoholholdige drikker som er kjente herfra er for eksempel cider, calvados og perry.

De søte bakverkene fra dette området er vanskelige å slå! Kouigh-Amann er en spesiell kake fra Bretagne som er laget av flere lag smør og karamellisert sukker. Litt som en krysning mellom en bolle og en croissant- absolutt verdt en smak om du liker søtsaker! En annen typisk ting for Vest-Frankrike er de sprø pannekakene, eller crêpes som franskmenn kaller det!

Favoritter i Nord- og Øst-Frankrike

Vi elsker virkelig de varmende rettene fra disse regionene! Til tross for nærheten til Belgia er det mye mer å utforske her enn bare øl og pommes frites, selv om det selvfølgelig er godt i all sin enkelhet.

Vi kan telle antall delikatesser som har sitt opphav herfra: søte rødbeter fra Picardie, sikori i béchamelsaus og deilige blåskjell, maroilleost og speculooskjeks. Fersk fisk fra Boulogne-sur-Mer er også en ekte spesialitet man bør teste ut.

Det er også her den luksuriøse Champagnen kommer fra; drikken som spiller en stor rolle i mange festlige sammenhenger, og symboliserer for mange feiring og suksess. Langs bredden av Rhinen brer vingårdene i Alsace seg ut og produserer veldig god vin.

Brødskive med bønner og surkål.
I Nord- og Øst-Frankrike er det populært med sauerkraut, eller surkål som vi ofte kaller det. (Bilde: Monika Borys via Unsplash.com).

Midt i vinterkulden er det mange som liker å spise varmende og salte retter. Et godt eksempel på dette er Flammekueches fra Alsace. Dette er en rett bestående av kål, poteter, crème fraîche og løk. Sauerkraut, eller surkål som vi gjerne kaller det i Norge, er også en populær rett i disse regionene.

Når det kommer til søtsaker, er rabarbra- og plommepaier populære her oppe, ofte pyntet med frisk frukt plukket fra frukthagene i Lorraine. Ulike charcuterie varierer også inn i det uendelige, havner du i Lyon kan du for eksempel nyte en Saucisson brioche- som egentlig bare er pølse med briochebrød.

Hovedstaden- smeltedigel for Frankrikes ulike matkulturer

Hovedstaden i Frankrike, Paris, ligger kanskje i den nordlige delen av landet, men byen er en ekte blanding av landets ulike spesialiteter. Her har ulike kulturer blandet seg gjennom årene- folk fra Bretagne og Auvergne som søkte lykken i byen har blandet inn sine mattradisjoner, og skapt nye, smakfulle retter.

Helt siden 1800-tallet har lysets by satt standarden for restaurantverdenen i Frankrike. Alle typer regionale spesialiteter og utenlandske retter finner du her. De lokale brasseriene er veldig populære- selv Michelin-kokker liker å spise der. I ett og samme pariserkvarter kan du altså få tak i mat fra hele verden.

Vi håper at du nå har blitt litt inspirert til å teste ut litt tradisjonell fransk mat neste gang du har sjansen!

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

4,00 (3 vurdering(er))
Loading...

Marion

Mitt navn er Marion, jeg er 23 år gammel og elsker å skrive. Jeg har utdanning innen markedsføring og UX-design, og har ellers stor interesse for språk!