Som nybegynner kan det være vanskelig å få grep om pianospillet. Selv det mest grunnleggende kan by på store utfordringer. De fleste tar utgangspunkt i musikk som er skrevet av andre når de holder på å lære seg å spille.

I musikktimene leser vi notene til en sang og bryter ned musikken, ser på hver akkordtoneart og takt. Så gjelder det bare å gjenskape musikken så godt man klarer, mens metronomen tikker i vei.

Det er en fordel å ligge på et visst nivå før du begir deg ut på utfordringen det er å skrive din egen musikk. Mye jobb ligger bak et godt resultat. Det krever nemlig ikke bare kreativitet og musikalitet, men også de tekniske ferdighetene, som presisjon og koordinasjon, til å spille det. Du må også ha god nok forståelse av pianoet som instrument til at du klarer å gjøre god bruk av det.

Men det finnes noen triks for å komme i gang med å komponere dine egne sanger og samtidig bli bedre til å spille piano.

De beste Pianolærerne tilgjengelig
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (6 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julianne sofia
5
5 (6 Evaluering(er))
Julianne sofia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (6 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
4,8
4,8 (6 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Julianne sofia
5
5 (6 Evaluering(er))
Julianne sofia
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hvilke ferdigheter må du ha for å skrive din egen pianomusikk?

Et pianostykke skriver ikke seg selv, jobben er opp til deg.

en ung jente hører på musikk i hodetelefoner med lukkede øyne
En del av din musikalske utdannelse består av å lytte til musikken andre har laget. (Kilde: Unsplash)

Musikalske referanser og evnen til å ta dem i bruk

Når vi spiller piano, er det som regel fordi det er noe vi vil spille. Det finnes en rekke musikkstiler å velge blant, og både jazzpianister, klassiske pianister og pop-pianister har nok å boltre seg med. Resultatet er blant annet at det finnes en rekke forskjellige musikalske strukturer å bryte ned, analysere og ta utgangspunkt i når man skal konstruere sin egen musikk.

Det er lettere å skrive sin egen musikk når man har en tilstrekkelig forståelse av hvordan annen musikk er bygget opp.

De nødvendige ferdighetene ved pianoet

Det virker kanskje åpenbart at man må ha visse pianoferdigheter for å kunne komponere pianomusikk. Resultatet blir i det minste ikke spesielt musikalsk interessant dersom man ikke går inn i prosessen med noen form for forkunnskaper.

For å skrive god musikk er det viktig å ha god musikkforståelse generelt. Man kommer ikke langt uten i hvert fall grunnleggende kunnskap om akkorder, skalaer, tonearter og taktarter.

Ingen forbyr deg å begynne å skrive din egen musikk som nybegynner ved pianoet, men du kan vinne mye på å legge hovedvekten av innsatsen i å bygge gode tekniske ferdigheter som fersk pianist. Når du først begynner å komponere, vil du ha mange flere strenger å spille på.

En enkel sang kan også være effektiv og vakker, men repertoaret ditt blir veldig begrenset dersom du ikke også har mulighet til å lage noe mer komplekst.

Finnes det noen oppskrift når man skriver musikk?

Om du allerede har god kunnskap om musikk og tilstrekkelige ferdigheter foran tangentene, er du godt forberedt til å begynne å produsere egen musikk.

Men finnes det noen rett og gal måte å skrive musikk på? Vel, det finnes i hvert fall mer og mindre vanlige måter å gjøre det på.

nærbilde av en person som har skrevet en setning i en notatbok
Tekst eller melodi først? (Kilde: Unsplash)

Tekst før melodi eller motsatt?

Om du skal skrive en sang, dukker ofte spørsmålet opp: Bør du begynne med teksten eller melodien?

En rekke artister har slått an ved å synge og spille piano. Men strukturerer de arbeidet sitt på samme måte?

Mange musikere foretrekker å skrive teksten først. De synes det er enklere å skape det musikalske universet når de allerede har en grunnleggende struktur, bestemt av teksten og sammenstillingen av vers og refrenger, og en følelse og stemning de vil formidle.

Men dette er ikke den eneste måten å gjøre det på. Andre musikere liker å ta utgangspunkt i en melodi heller enn en tekst. Det er heller ikke slik at man må skrive en ferdig melodi før man skriver en fullstendig tekst, eller motsatt. Ofte er prosessen mer dynamisk og dialektisk. Kanskje begynner man med en kort melodilinje og bygger ut fra den, eller kanskje tar man utgangspunkt i et refreng.

Hvordan velger man akkorder?

Ofte velger man hovedakkordene relativt tidlig i prosessen.

Store deler av stykket bygges rundt disse akkordene, og de kommer til å spille en viktig rolle i å definere stykkets melodiske identitet.

De vanligste akkordene i moderne sanger er C, A og Bb. Uansett om du velger å gå for disse "trendy" akkordene eller i en helt annen retning, vil det bidra kraftig til det musikalske uttrykket og dets plassering i det musikalske landskapet.

Hvordan strukturerer man musikken rundt hovedakkordene?

Verkets primære akkorder vil være viktig for avgjørelsen om hvilke basstoner du skal spille. Med utgangspunkt i disse utvikler du melodien. Her har du to alternativer:

  • Ta utgangspunkt i akkorder: Strukturer hele sangen rundt akkordene. Dette kan gi stykket et rytmisk og dynamisk uttrykk. Når en komponist velger dette uttrykket, må de bruke tid på å finne rytmiske variasjoner og måter fingerspillet kan gi stykket originalitet og dybde. Dette kan være vanskelig om du ikke har så stor erfaring ved pianoet.

  • Ta utgangspunkt i arpeggioer: Arpeggioer er gode for å tilføre melodi til et stykke. Bygg opp under dens harmoniske karakter ved å dekonstruere hovedakkordene.

For eksempel kan du i stedet for å spille C-dur (C–E–G) kan du spille C, så E, så G, og velge å spille en sekstendedels-, åttendedels-, eller fjerdedelsnote for hver av disse i en gitt oktav.

Uansett hvilken metode du velger, vil du se at den har sine fordeler og ulemper.

Hvilken rolle kan improvisasjon spille?

Ikke ignorer den viktige rollen improvisasjon kan spille når man holder på å skrive pianomusikk. Det er her pianistens fantasi og virtuositet virkelig kan få uttrykkes, og hvor deres ferdigheter ved tangentene virkelig kan testes og komme til uttrykk.

Det kan være vanskelig å gjenskape en vellykket, stemningsfull improvisasjon. Det representerer tross alt et øyeblikk, og når det er over, kan man stå igjen ute av stand til å finne tilbake til det man gjorde.

Derfor er det så viktig å ta opp lyden!

De aller fleste av oss har heldigvis enkel tilgang til opptaksverktøy. Det gjelder bare å huske å bruke det!

kassetter står oppå og ved siden av hverandre i et mørkt bilde
Heldigvis gjør dagens teknologi at det bare er å finne frem telefonen om du vil ta opp lyden mens du spiller. (Kilde: Unsplash)

Skriv ned musikken

Ofte kommer nedskrivingen av musikken relativt sent i prosessen. Du har kanskje testet ut mange forskjellige melodier, tempo og akkordprogresjoner, og til slutt kommet frem til et resultat du er fornøyd med. Da er det på tide å skrive ned det du har produsert. For å gjøre det, må du naturligvis ha god kjennskap til notelære og musikkteori.

Bruk anledningen til å gjøre siste finpuss og eventuelt teste ut små endringer. Hvorfor ikke legge til noen detaljer som kompletterer uttrykket?

Det er et viktig trinn i prosessen å skrive ned musikken. Det kan hjelpe med å finne deg selv som musiker, med å smelte sammen teksten og melodien og, så klart, gi en tydelig veiledning til den som skal spille musikken du har tenkt frem.

Det finnes nok av programmer som hjelper deg med å skrive ned musikken, men du bør også være i stand til å gjøre det på egenhånd.

Hvorfor bør du spille inn sangen?

Dette er prosessens siste trinn. Du trenger godt innspillingsutstyr for å oppnå et godt resultat – minst to gode mikrofoner og et innspillingsprogram.

Ofte er det en tålmodighetsprøve å ta opp musikk. Én tagning er sjelden nok. Det gjelder dessuten å være oppmerksom på alle detaljer i opptaket.

Hastverk er lastverk når det kommer til å spille inn musikk. Når du har lykkes med jobben og delt musikken med omverdenen, er ikke musikken lenger bare din. Du må tåle at lytterne gjør sine egne tolkninger og dommer, og, om sangen virkelig slår an, kanskje også sine egne versjoner av verket ditt!

Å lykkes som komponist

Å skrive musikk for pianoet kan være utrolig givende og spennende. Det krever både tekniske ferdigheter og evnen til å jobbe selvstendig og organisert.

Det finnes fond du kan søke om støtte hos dersom du virkelig har alvorlige planer om å lage musikk som ditt levebrød.

Du får virkelig testet kreativiteten din, og kanskje oppdager du et talent du aldri visste at du hadde. Måten du spiller piano på, er ofte en refleksjon av personligheten din – i en eller annen grad. Uansett om det er en hobby eller et yrke, kan man finne seg selv gjennom musikken, bygge selvtillit og vokse som menneske. Og det skal ikke kimses av, eller?

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.