Hvis du noen gang har studert konsepter relatert til molekylære prosesser i levende organismer eller trinnene som er involvert i alt som har med genetikk å gjøre, er sjansen stor for at du har snublet over mikrobiologi.

Mikrobiologi fokuserer på organismers biologiske prosesser, strukturer og funksjoner på mikroskopisk skala. Mikrobiologistudiet involverer mange ulike grener innen biovitenskap som for eksempel økologi, medisinsk mikrobiologi og andre biomedisinske områder.

Eksperter på feltet forsker blant annet på de genetiske prosessene på molekylnivå eller patogenese, utvikler praktiske retningslinjer for å begrense smittsomme sykdommer, DNA-sekvensering eller bidrar til å skape nye antimikrobielle produkter som forhindrer at mikrober sprer seg.

Høres interessant ut, ikke sant? Les videre og lær mer om dette spennende fagområdet!

ukjente oransje mikroorganismer
Mikrobiologi er læren om levende organismer som er for små til å bli sett med det blotte øye. Foto: Arek Socha/Pixabay
De beste Biologilærerne tilgjengelig
Lars
5
5 (6 Evaluering(er))
Lars
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Rakshitha
Rakshitha
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marius
5
5 (3 Evaluering(er))
Marius
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Helene
Helene
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marlene
Marlene
276kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bjørn
5
5 (1 Evaluering(er))
Bjørn
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sigval
Sigval
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Håkon
Håkon
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lars
5
5 (6 Evaluering(er))
Lars
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Rakshitha
Rakshitha
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marius
5
5 (3 Evaluering(er))
Marius
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Helene
Helene
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marlene
Marlene
276kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bjørn
5
5 (1 Evaluering(er))
Bjørn
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sigval
Sigval
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Håkon
Håkon
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hva er mikrobiologi?

Hvis du studerer eller har studert biologi, har du sikker vært borti de tre hovedgrenene i faget: botanikk, zoologi og mikrobiologi.

Mikrobiologiens historie kan spores tilbake til 1700-tallet. Til forskjell fra de andre grenene, er organismebiologi et relativt nytt felt.

Anton van Leeuwenhoek (1632-1723) var en nederlandsk naturforsker. Fra 1654 hadde han sin egen manufakturhandel i hjembyen Delft, men drev senere hele sitt liv med største iver studier av dyrs og planters bygning ved hjelp av selvlagede mikroskoper.

Anton van Leeuwenhoek regnes som mikrobiologens far

Van Leeuwenhoek er kjent for å ha publisert historiens første avhandling om mikrobiologi. Leeuwenhoek sine detaljrike tegninger og observasjoner har siden inspirert mange forskere.

En annen banebrytende naturfilosof, Robert Hooke (1635-1703), var sjalu på all oppmerksomheten som ble rettet mot sin nederlandske motpart. Engelskmannen gikk så lang som å anklage Van Leeuwenhoek for monopol på oppdagelser i mikrobiologien.

Historier som dette viser at Van Leeuwenhoek ikke nødvendigvis var typen som omfavnet likesinnede individer, og han hadde definitivt ikke mangel på konkurrenter. Likevel, takket være Van Leeuwenhoek tok forskningen fart, og mikrobiologi ble et legitimt studiefelt som endret seg i løpet av 1900-tallet. Hovedsaklig på grunn av to innovasjoner, som ikke bare bidro til å bedre livet til folk på den tiden, men fortsetter å spille en viktig rolle i vårt daglige liv i dag.

Den franske kjemikeren og bakteriologen Louis Pasteur (1822-1895) hadde et inderlig ønske om å forstå alt om bakterier. I 1864 oppdaget Pasteur at hvis man oppheter og avkjøler melk gjentatte ganger, dør de fleste mikrober.

Metoden ble kalt pasteurisering, og er selvfølgelig oppkalt etter Pasteur

Den andre store oppdagelsen kan tilskrives bakteriologen Robert Koch (1843-1910). Koch var som Pasteur, interessert i bakterieanalyse og eksperimentering. Koch er kjent for sine mange bidrag innenfor bakteriologi. Han skrev og publiserte flere arbeid som fokuserte på mikroorganismer som forårsaket sykdom i dyre- og planteriket.

Disse bemerkelsesverdig oppdagelsene endret mikrobiologifeltet for alltid. I dag sørger teknologiske fremskritt for videre utvikling av mikrobiologifeltet!

begerglass med fargerikt innhold
Mikrobiologi er fortsatt i sin spede begynnelse, til tross for at de første mikrober ble oppdaget for 300 år siden. Foto: Girl with red hat/Unsplash

Hva er de forskjellige grenene innen mikrobiologi?

Mikrobiologi er vitenskapen om mikroorganismer. Mikroorganismer er små levende ting som ikke er synlige for det menneskelige øyet. Fordi mikrobiologi tross alt er et veldig bredt felt, finnes det mange typer mikrobiologi der studentene kan spesialisere seg.

Videre diskuterer vi hvilken type jobber du kan få senere hvis du velger å ta en biologigrad. Men først, la oss se nærmere på hva de fire hovedgrenene av mikrobiologi!

Ren mikrobiologi

På dette feltet studerer biologer organismer for å forstå dem bedre, for eksempel for å forhindre at en type bakterie sprer seg i samfunnet.

Hvis du har lyst til å bli immunolog eller virolog, en forsker som studerer henholdsvis immunforsvar og virus, er ren mikrobiologi feltet for deg

Eksotiske subspesialiteter som fykologi (læren om alger), protozoologo (studiet av protozoer) og parasitologi (læren om parasitters økologi) faller også under kategorien ren mikrobiologi.

Anvendt mikrobiologi

Anvendt mikrobiologi inkluderer studiet av mikroorganismer med den hensikt å bruke dem til å løse verdens mest presserende problemer.

Medisinsk mikrobiologi er en medisinsk spesialitet som fokuserer på hvordan bakterier, virus og sopp skader mennesker og hvordan de kan brukes til å hjelpe oss. Industriell mikrobiologi derimot, fokuserer på hvordan man kan utnytte mikrober i ulike industrielle prosesser.

For eksempel, har forskere ved NTNUs Institutt for petroleumsteknologi anvendt geofysikk undersøkt oljespisende bakterier som skal finne frem til utilgjengelig olje.

Hvis ingen av disse områdene begeistrer deg, hvorfor ikke se nærmere på farmasøytisk mikrobiologi eller mikrobiell bioteknologi? De blir også betraktet som anvendt mikrobiologi!

Miljø- og landbruksmikrobiologi

Hvordan oppfører mikrober seg i sitt naturlige miljø? Hvordan samhandler de med større organismer? Det er to viktige spørsmål som miljø- og landbruksmikrobiologer forsøker å finne svaret på.

Landbruksmikrobiologer studerer forholdet mellom mikrober og deres verter. Forestill deg at et nydelig gammelt tre plutselig vokser sopp. Hva førte veksten til? Hvor skadelig vil det være for vertsorganismen?

Denne grenen inkluderer også geomikrobiologi, bioremediering, mikrobielt mangfold og mikrobiell økologi.

Evolusjonær mikrobiologi

Med mindre du lever lykkelig uvitende om aktuelle hendelser, har du sikkert hørt om "superbug" og "antibiotikaresistente bakterier". Antibiotikaresistens er som navnet tilsier, resistente, eller motstandsdyktige, mot antibiotika. Bakterier som utvikler motstand mot to eller flere antibiotika kalles multiresistente. Disse er spesielt utfordrende da de er motstandsdyktige mot flere typer antibiotikum. Infeksjoner med slike bakterier kan bli svært farlige.

En av de viktigste tiltakene for å stoppe utviklingen av antibiotikaresistente bakterier er å redusere bruken av antibiotika

Evolusjonære mikrobiologer, spesielt evolusjonsbiologer, studerer forholdet mellom dagens mikrober og deres forfedre for å finne ut av hvordan og hvorfor de utvikler seg.

Nå som du har fått en oversikt over forskjellige grenene innen mikrobiologi, er du sikkert nysgjerrig på hvilken jobber du kan velge mellom!

 

kvinnelig forsker i laboratorium
Mikrobiologi er studiet for deg som liker å se verden gjennom lupen. Foto: Pixaby

Jobbmuligheter

En grad i mikrobiologi vil kunne lede til en rekke forskjellige karrieremuligheter. En mikrobiologi-grad kan oppnås ved å delta på en høyskole eller universitet som har et mikrobiologiprogram. For å kvalifiserer seg for inngangsnivåarbeid, som for eksempel biologitekniker, er det nødvendig med en bachelorgrad. Derimot hvis man vil jobbe som laboratorieteknolog, burde man vurdere en mastergrad.

Fordi mikrobiologifeltet er så mangfoldig, er det lurt å tenke på hvor ens interesser ligger når du søker.

Ulike grener tilbyr forskjellige faglige problemstillinger

Mikrobiolog

Mikrobiologer er spesialiserte biologer. Mikrobiologer undersøker bakterier, sopp, virus, virus, amøber og andre mikroorganismer. De jobber ofte som forskere. Arbeidet foregår som oftest i laboratorier med avanserte instrumenter og verktøy. Med fullført mastergrad med kompetanse innen medisinsk mikrobiologi kan du for eksempel undervise i helselære.

Miljøforsker

Miljømikrobiologi handler om å forstå virkningene av mikroorganismer, inkludert bakterier, parasitter, virus og sopp i miljøet de bor i og miljøet som helhet.

Har du lyst til å utvikle teknologi som kan bidra til å løse miljø- og klimaproblemene, hvorfor ikke bli miljøforsker?

Klinisk og medisinsk laboratoriearbeid

Å forfølge en karriere innen det medisinske feltet blir ofte blir sett på som arbeidskrevende og dyrt, men er veldig intellektuelt stimulerende og økonomisk givende. En stilling innenfor fagområdet klinisk mikrobiologi kan blant annet innebære å jobbe med innovasjon og eksperimentering.

Hvis du er interessert i klinisk eller medisinsk laboratoriearbeid, burde du sjekke om universitetet ditt tilbyr kurs i:

  • Bakteriologi
  • Epidemiologi
  • Genetikk
  • Virologi

Biokjemi og biofysikk

Jobber på begynnernivå i disse feltene krever vanligvis minst en mastergrad, mens lederstillinger, uavhengige forskningsfasiliteter, ofte krever en doktorgrad. Dette yrket innebære mye forskning som integrerer biologi med matematikk, kjemi og fysikk.

Hvis du er interessert i alle disse feltene, og har lyst til å bedre forstå biologiske prosesser eller skape nanoteknologi for diabetetspasienter, er dette muligens karriereveien for deg!

Viktige begreper i mikrobiologien

Å studere mikrobiologi kan være like vanskelig som det er interessant. Mange sliter med å finne motivasjonen til å starte eller fortsette studiet. I bunn og grunn handler mikrobiologi om å forstå verden rundt oss. Derfor kan det være ekstremt givende å forstå selv de mest grunnleggende konseptene innen disiplinen.

Enten du studerer mikrobiologi for øyeblikket eller bare trenger en liten oppfrisker, her er en oversikt over noen viktige begreper for å forstå hva mikrobiologi handler om.

Patogen

Patogen betyr 'sykdomsfremkallende' og brukes om faktorer som utløser sykelige prosesser i kroppen. Det innebærer hovedsaklig å påvirke fysiologen til dyret eller planten den har invadert, for eksempel underernæring, vitaminmangel, giftstoffer og bakterier. Bekjempelse av patogener innebærer blant annet vaksinasjon, antibiotika og soppdrepende midler.

Mikrober

Mennesker faktisk vertskap for millioner av mikrober, mer kjent som mikroorganismer. Disse mikroorganismene inkluderer bakterier, virus og sopp. De fleste bakterier utgjør riktignok ikke en trussel. Virus derimot, kan forårsake et mangfold av sykdommer, fra mildere forkjølelsessymptomer til ekstremt alvorlige og farlige pandemier, for eksempel AIDS og COVID-19.

Det har aldri vært et bedre tidspunkt for å studere mikrobiologi enn i dag

Bakterier

Bakterier er encellede organismer som kan overleve selv i de mest ekstreme miljøer. Som tidligere nevnt, er de fleste bakterier ikke skadelige for mennesker. I tarmene lever for eksempel en rekke godartede bakterier som hjelper oss å absorbere næringsstoffer i maten og produsere stoffer som er viktige for at kroppen skal fungere normalt.

Bakterier lever ikke bare i tarmene våre, de lever også på huden vår. Disse bakteriene er ikke nødvendigvis alltid gunstige for oss. Noen ganger kan uvennlige bakterier som bor på utsiden av kroppene våre finne veien inn og skape kaos!

Parasitter er organismer som sameksisterer med andre organismer (verter). Parasitter er avhengig av andre organismer for mat, beskyttelse og forplantning. En organisme kan være helt eller delvis parasittisk, og kan forårsake få og milde symptomer, mens andre påfører sykdom som i verste fall kan være dødelig. Noen bakterietyper er til gagn for verten, for eksempel begrense antall skadelige mikroorganismer og er derfor ikke egentlig ikke parasitter.

Som mikrobiolog kan du bidra til å bekjempe bakterier som er skadelige og sykdomsfremkallende, forske på godartede bakterier som vi trenger for å overleve og mange andre spennende ting. Mulighetene er uendelige!

Lyst til å lære mer om marinbiologi? Her er en liten guide om marinbiologi.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Susanne