Botanikk blir ikke akkurat ansett for å være en særlig sexy vitenskap, slik som nevrologi og genetikk. Faktisk, blir ikke botanikk engang ansett som veldig interessant. Men det skyldes imidlertid hovedsakelig at folk ikke har kunnskap om hva botanikk faktisk er og hvordan botanikere jobber.

For å forstå botanikk, er det viktig å vite at botanikk er mangfoldig og dekker en rekke fagområder. Faktisk utgjør botanikk en av de tre hovedgrenene av biologiske studier og handler om alt fra planteavl, økologi, medisin til og med molekylærbiologi.

Selv om folk kanskje ikke vet hva botanikk egentlig handler om når de først hører ordet, er det faktisk vitenskapen om plantene — så hvis du er interessert i natur, prosesser og plantemiljø, vil du definitivt dra nytte av å lære mer om historien, ulike studieretninger og karrieremulighetene som finnes innen botanikkfaget!

student i drivhus fylt med grønne planter
Botanikk er læren om planter og utgjør et av biologiens fagområder. Foto: Pixaby
De beste Biologilærerne tilgjengelig
Lars
5
5 (6 Evaluering(er))
Lars
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Rakshitha
Rakshitha
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marius
5
5 (3 Evaluering(er))
Marius
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Helene
Helene
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marlene
Marlene
276kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bjørn
5
5 (1 Evaluering(er))
Bjørn
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sigval
Sigval
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Håkon
Håkon
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lars
5
5 (6 Evaluering(er))
Lars
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Rakshitha
Rakshitha
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marius
5
5 (3 Evaluering(er))
Marius
700kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Helene
Helene
150kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marlene
Marlene
276kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bjørn
5
5 (1 Evaluering(er))
Bjørn
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sigval
Sigval
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Håkon
Håkon
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hva er botanikk?

Botanikk sies å ha blitt grunnlagt rundt 300 fvt. av den greske filosofen Theophrastus og er definert som grenen av biologi som strebet etter å forstå egenskapene og de biologiske prosessene til planter. Årsaken til botanikkens dype historiske røtter er det faktum at mennesker var (og er forsatt), avhengig av å bruke planter til mat, husly og medisin. Grunnleggende menneskelige behov som mat og sikkerhet, førte til mange tidligere sivilisasjoner, for eksempel stammegrupper i Sør-Amerika og New Guinea, klassifisering av hundrevis av planters spiselighet og nytte.

Utviklingen av verktøy for høsting av mat førte til nødvendigheten av å forstå plantegjengivelse. Samspillet mellom organismer, spesielt mennesker og deres miljøer, ville senere danne grunnlaget for en annen disiplin, nemlig: økologi. Oppfinnelsen av det optiske mikroskopet på 1600-tallet førte til en eksplosjon av kunnskap om molekyler og planter. Ettersom fremskritt i botanikken før oppfinnelsen av linsen måtte stole på eksperimenter utført med det blotte øyet, førte oppfinnelsen til en ny måte å tenke om planter på. Dette inkluderte ikke bare å utføre eksperimenter, men også til den omhyggelige oppgaven med å klassifisere plantearter fra hele verden.

Det var i 1655 at Robert Hooke, i sitt arbeid med plantevev med tittelen Mikrografi, laget ordet celle. Mikroskopiske studier tillot mer dyptgående studier av plantenes utviklingshistorie. For eksempel, la dette århundret grunnlaget for forståelsen av hvordan planter gjennomgår fotosynteseprosessen, som er viktig for å bevare og forbedre jordens atmosfære.

Teknologiske fremskritt har gjort det mulig å utvide og forbedre botanikkfeltet, inkludert nyttige prognoser og simuleringer

For eksempel har implementeringen av testsystemer bidratt til å avdekke og forbedre produktene for beskyttelse av avling. Et annet eksempel, er systemene for måling og evaluering av smittsomme sykdommer med vegetabilsk opprinnelse.

kontor med vindusutsikt fylt med planter
Ønsker du en variert og spennende arbeidsdag? Da er en karriere innen botanikkfeltet kanskje noe for deg! Foto: Vital Sinkevich/Unsplash

Karrierer innen botanikkområdet

Det finnes mange spennende og utfordrende karrierer innen botanikkområdet. Den tradisjonelle oppfatningen har vært at for en karriere i botanikkfeltet må du ha forkjærlighet for friluftsliv, bevaringarbeid, identifisering og klassifisering av ulike planter og arter. Den gode nyheten er at det faktisk ikke alltid er nødvendig, fordi disiplinen tross alt er veldig allsidig.

Her gir vi deg viktig informasjon om hvilke typer jobber, samt forventet lønn og utdanningskrav hvis du ønsker en karriere innen botanikkområdet!

Botanikk tilbyr en rekke karriereveier på grunn av sin tverrfaglige natur — inkludert systematikk, bevaring og pollinering av planter. Hvilken type grad du bør forfølge, avhenger først og fremst av hvilken type vei du har lyst til å ta. Men det er noen generelle retningslinjer du bør følge hvis du er interessert i en karriere innen botanikkfeltet.

Hvis du er interessert i å bli en tekniker, lærer eller produktutvikler, er det lurt å ta en bachelorgrad eller mastergrad. Hvis du er på utkikk etter uavhengige eller statlig sponsede forskningsstillinger, er det imidlertid nødvendig med en doktorgrad.

Generelt jobber botanikere for det meste for offentlige etater, forskningsinstitusjoner eller legemiddelfirmaer. Disse generelle retningslinjene er ment å være en innledende introduksjon til ulike karrierer innen vitenskapsfeltet.

Det er viktig å undersøke kompetansekravene som er spesifikke for karriereveien eller stillingen du ønsker

Det økonomiske aspektet spiller også en viktig rolle når det kommer til å hjelpe studenten og unge fagfolk med å bestemme hvilken karrierevei de ønsker å satse på, samt erfarne fagfolk som ønsker å bytte karriere. Selv om lønnsnivået selvfølgelig varierer mellom ulike regioner i landet, er det likevel lurt å ha noen spesifikke stillinger i tankene når du undersøker lønnsnivået.

Hvis du har en doktorgrad, så vil du som botaniker tjene rundt 650.000-700.000 kroner i offentlig sektor. Velger du å bli professor, tjener du enda mer. Med en mastergrad ligger lønnen rundt 500.000 kroner.

Utdanning

Undervisning- og utdanningfeltet er svært variabelt og inkluderer en rekke ulike stillinger — alt fra skoleundervisning til å guide turer. Hvis du har lyst til å undervise i videregående skole, er det som regel nødvendig med en bachelorgrad. Undervisning på universitetsnivå krever imidlertid en mastergrad eller postdoktorgrad avhengig av hvilken stilling eller universitet det er snakk om. Hvis du ønsker å bidra til å kuratere og designe museumsutstillinger eller arbeide i et arkiv, er det mulig at du også vil være interessert i å fordype deg i prosjektledelse.

Her er noen eksempler på fagene du kan studere:

 • Livsvitenskap
 • Plantefysiologi

Forskning

Dette er en mer tradisjonell rute og krever interesse for vitenskapelig utredning og innovasjon. Selv om folk generelt tenker på laboratoriearbeid som uoppnåelig, er det en ekstremt levedyktig karrierevei hvis du har en lidenskap for vitenskap, spesielt molekylærbiologi! Denne typen jobber finner du vanligvis enten i statlige etater eller private vitenskapelige institusjoner.

Her er noen emner du kan studere hvis du ønsker å jobbe innen dette feltet:

 • Bioteknologi
 • Biokjemi
 • Bioinformatikk

Mat og planteliv

Maten vi spiser, har stor betydning for helsa vår og utgjør ett av de grunnleggende behovene vi mennesker må ha tilfredsstilt for å overleve. Med det sagt, er natur og parker viktig både for både mental og fysisk helse. Hvis du er interessert i planter og liker en aktiv arbeidsdag, kan det være lurt å vurdere en karriere innenfor landbruk og planteliv.

Du kan for eksempel studere:

 • Agronomi
 • Hagebruk
 • Skogbruk
 • Planteøkologi

Dyreliv

Hvis du elsker utendørslivet og ønsker å gjøre det til en karriere, kan det å jobbe som dyrelivsbiolog kanskje være en god idé. Dette feltet innebærer alt fra å delta i bevaringsarbeid og lede dyrelivsturer til vedlikehold av nasjonalparker.

Hvis du ønsker å lære mer om denne spesialiseringen kan du studere:

 • Morfologi
 • Evolusjonsbiologi
 • Skogbruk

Sjekk ut vår guide til deg som vil studere zoologi

Medisin

Å studere medisin betyr ikke at man må bli lege. Hvis du synes det virker interessant å utvikle nye stoffer eller undersøke både de skadelige og gunstige effektene av forskjellige plantearter, kan det være lurt å vurdere denne retningen. Det kan også innebære klassifisering av planter.

Hvis dette interesserer deg har du flere muligheter:

 • Plantepatalogi
 • Molekylærbiologi
 • Genetikk
sommerfugl utstilling i museum
Bevaring står i tett relasjon til både forskning og formidling. Foto: Sandra Grünewald/Unsplash

Hvordan bli botaniker

Det er mange gode grunner til hvorfor du bør velge en biologigrad. Å studere botanikk, selv om det kanskje høres ut som et spesialisert felt, er faktisk noe vi gjør fra ung alder. Enten du for tiden tar et botanikkurs, eller du bare er interessert i biovitenskap, her er noen studietips når du studerer eller velger å studere botanikk:

 1. Lær deg begrepene. Som med alle biologiske vitenskaper kan botanikk innebære mange nye definisjoner og konsepter. Hvis du synes det vanskelig å fange opp alt fra biogeografi til grunnleggende plantekarakteristikker, finnes det en rekke nyttige ressurser på nettet. Du kan for eksempel lage flashcard (eller spørrekort) eller ta quizer for å teste kunnskapen din om emnet.
 2. Sjekk ut biologiavdelingen. Dette gjelder mest for videregående- og universitetsstudenter. Hvis du sliter i klassen, er nysgjerrig på mulige karriereveier eller bare trenger å velge en avhandlingsrådgiver, kan det å snakke med professorene i biologiavdelingen spare deg for mye tid og energi.
 3. Vær nysgjerrig. Som tidligere nevnt, begynner vi å lære botanikk allerede som barn. Det er en uunngåelig prosess for å forstå og holde orden på verden rundt oss. Hvis du har problemer med å finne gnisten til å studere til den neste biologieksamenen, eller har mistet motivasjonen til å studere graden din,  kan du hente inspirasjon i naturen selv!

Biologi er spennende og interessant med sine uttalelige felt, men botanikk er faktisk en av de mest dynamiske!

Lær mer om mikrobiologi eller bli bedre kjent med marinbiologi.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Susanne