Om du vurderer å studere fysikk på universitetsnivå, eller allerede er i gang, er det smart å vurdere hva neste steg på utdanningsstigen skal være. Samtidig som man tenker på det, er det naturlig å tenke litt nøye gjennom hva slags jobber man kan søke på om man har en fysikkutdanning.

Det er utrolig mange ulike kvaliteter man opparbeider seg i løpet av en fysikkutdanning, som mange arbeidsgivere setter pris på. Det er blant annet:

 • Tallforståelse
 • Erfaring med å skrive rapporter
 • Erfaring med å forske

Det kan føles litt overveldende å tenke på hva slags jobber man skal søke på etter endt utdanning. Denne artikkelen ser litt nærmere på hva slags arbeid tidligere fysikkstudenter har tatt fatt på. I tillegg skal vi se hvordan man kan øke sjansene for at man en gang i fremtiden skaffer seg drømmejobben sin.

De beste Fysikk - Kjemilærerne tilgjengelig
Mohamed
5
5 (5 Evaluering(er))
Mohamed
699kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (7 Evaluering(er))
Esmail
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Clare
5
5 (5 Evaluering(er))
Clare
290kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lars
5
5 (2 Evaluering(er))
Lars
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francisco
5
5 (1 Evaluering(er))
Francisco
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Eduard
5
5 (1 Evaluering(er))
Eduard
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elise
5
5 (1 Evaluering(er))
Elise
210kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
5
5 (1 Evaluering(er))
Kristian
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mohamed
5
5 (5 Evaluering(er))
Mohamed
699kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (7 Evaluering(er))
Esmail
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Clare
5
5 (5 Evaluering(er))
Clare
290kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lars
5
5 (2 Evaluering(er))
Lars
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Francisco
5
5 (1 Evaluering(er))
Francisco
270kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Eduard
5
5 (1 Evaluering(er))
Eduard
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elise
5
5 (1 Evaluering(er))
Elise
210kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
5
5 (1 Evaluering(er))
Kristian
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Må jeg ha en fysikkrelatert jobb etter utdanningen?

Det korte svaret på det er definitivt nei.  Det er fint mulig å kun ta fysikk på videregående skole, vider fysikkstudier på universitetet og deretter gå videre med noe annet i yrkeslivet. Noe av det som er fint med fysikk, er at det er så anvendelig. Man trenger ikke søke på en jobb som tilsynelatende kun omhandler det man har studert. Med det sagt, så kan man selvfølgelig søke seg videre i fysikkens verden om det er ønsket!

Det er mange ulike bransjer en med en fysikkgrad kan tre inn i i arbeidslivet:

 • Næringslivet og finans
 • Regjeringsapparatet
 • Olje og gass
 • Ingeniør
 • Teknologi

Dette er bare noen av veldig mange yrkesgrupper en fysikkutdannet kan få innpass i etter studiet.

Fysikere er ettertraktet i flere bransjer. Det er mange med fysikkutdannelse som får jobb i ingeniørfirmaer. (Foto: Unsplash)

Mer spesifikt for utdannelsen, kan man jobbe med nanoteknologi, astrofysikk, geofysikk eller som fysiker eller forskningsassistent. Men det er viktig å vite at mulighetene ikke stopper der. Man kan helt fint søke på jobber som ikke er like nært knyttet til fysikk. Det kan være investeringsanalyse, metrologi eller regnskapsfører – mulighetene er mange! Jobber som krever en viss forståelse for matematikk kan også være en fin vei videre etter en fysikkutdannelse.

En av de jobbene mange har lett for å overse etter en bachelograd i fysikk, er jobben som fysikklærer. Det er mangel på fysikklærer I mange steder av landet, og det samme gjelder for matematikk. Dermed er kombinasjonen fysikk og pedagogikk fin, om man virkelig vil være ettertraktet på flere av landets skoler.

Hvis man har tenkt at undervisning er noe som frister, så bør man virkelig vurdere å gå for en karriere som fysikklærer.

Ikke alle starter i jobb med gang

En annen ting det er viktig å huske på, er at det er en del som ikke starter rett på et ordinært arbeidsliv etter å ha oppnådd en grad på universitetsnivå i fysikk.

Noen velger kanskje å reise eller ta seg en deltidsjobb, men mange velger også å studere videre. Kanskje man ønsker å fordype seg i løpet av en master eller til og med en doktorgrad. Da har man muligheten til å bli ekspert på sitt favorittfelt. For eksempel:

 • Teoretisk fysikk
 • Ingeniørfysikk
 • Kvantemekanikk
 • Termodynamikk
 • Astronomi

Hvis man føler at den nære fremtiden ligger innen å utforske akademia videre, så er mulighetene utrolig mange. Man kan jobbe mot å oppnå en doktorgrad eller å bistå med forskningsarbeidet som allerede gjøres på universitetet man studerer på.

Hvis dette er en karrierevei man kunne ønske seg å følge, bør karriererådgivere på din skole eller universitet kunne gi deg den informasjonen du trenger. Det kan dreie seg om hvilke fag man bør ha gjennomført, hva slags karaktersnitt man bør etterstrebe og så videre.

Eller så kan man jo ha en prat om fremtidsmulighetene med en fysikk- eller mattelærer.

Hvordan øke sjansene for suksess i arbeidslivet etter en fysikkutdanning?

Det er ingen hemmelighet at det gjelder å skille seg ut i mengden om man ønsker å få jobben man drømmer om.

Selv om fysikkstudenter er ettertraktet på arbeidsmarkedet, er det mange grep man kan ta for å få søknaden sin til å skinne i enda større grad.

Hva ser en arbeidsgiver etter?

Det finnes ikke et enkelt svar på spørsmålet om hva slags kvaliteter enhver arbeidsgiver ser etter. Man kan imidlertid på generelt grunnlag si at de fleste arbeidsgivere setter pris på søkere som har utdanning og erfaring på tvers av ulike fagfelt og disipliner. Det kan for eksempel være:

 • Kommunikasjonsferdigheter
 • Dataanalyse og forskningsferdigheter
 • Erfaring med å løse problemer
 • IT-kunnskap, for eksempel innen programmering

La oss se på et eksempel: Om du søker på en jobb som investeringsanalytiker, vil arbeidsgiveren være veldig opptatt av dine tall- og dataferdigheter. Det å jobbe med store datamodeller vil sannsynligvis være en viktig del av en slik rolle.

skilt-pa-vegg
Analyse og programmering ved hjelp av digitale verktøy, er noe mange arbeidsgivere setter høyt. (Foto: Unsplash)

Hvordan få CV-en min til å se bedre ut?

En av de beste grepene man kan gjøre før man inntar rollen som arbeidssøkende, er å skaffe seg en eller annen form for arbeidserfaring. Dette vil vise at du har litt innsikt i det du skal drive med, og kanskje du har erfaring fra arbeidshverdager som skiller seg fra andre som søker på samme jobb.

Det kan være en deltidsjobb eller et internship. Men det er viktig å tenke gjennom hva slags erfaring man trenger. Hvis man har et brennende ønske om å jobbe videre innen fysikken eller forskningen, vil det å ha en deltidsjobb som assistent på et laboratorium være utrolig fint på en CV.

Det kan godt hende at universitetet man studerer på tilbyr internship eller utplassering på arbeidsplasser som en del av utdanningsløpet. Om man er så heldig at det er tilfellet, bør man sørge for å få mest mulig ut av tiden man får. Det kan være en nøkkel på veien mot å lande drømmejobben.

Hvis det ikke er tilbud om internship som en del av utdanningen på ditt universitet, er det ingen grunn til å fortvile. Det er mange bedrifter og organisasjoner som tilbyr sommerjobber og internship i feriene. Det er ganske vanlig at bedrifter ønsker å knytte seg til studenter som er på sitt nest siste år i utdanningen.

Hvis man ønsker å vite mer om hvilke muligheter man har til å skaffe seg relevant arbeidserfaring i løpet av utdanningen, bør man prate med en karriererådgiver. De vil vite masse om hva man bør gjøre for å få en CV som passer til de jobbene man ønsker seg etter endt utdanning.

Bøkene er viktig i enhver utdannelse, men praktisk erfaring er også fint å ha på CV-en etter endt utdanning. (Foto: Unsplash)

Fysikkutdanningen er bare det første skrittet

Det å ha en grad i fysikk er ofte en fordel når man søker på jobber. Grunnen til det, er at mange arbeidsgivere setter pris på kunnskap om matematikk og analyser.

Skal man få drømmejobben, må man imidlertid sørge for at man også leverer gode resultater i løpet av utdanning. Noen arbeidsplasser er rett og slett så populære at det krever et ganske godt karaktersnitt for i det hele tatt å bli vurdert.

En privatlærer kan være et fint supplement til undervisningen. Om man ønsker best mulig resultater, men føler at mye av eller deler av pensum er utfordrende, kan det være til god hjelp. Det kan også være fint om du ønsker en faglig dyktig veileder i løpet av et helt semester, så man er sikker på at man forstår pensumet godt nok til å levere gode eksamensresultater.

Det er imidlertid veldig vanlig at det er visse emner man synes er verre enn andre. Det kan være matematikken man sliter med, eller andre formler og fysiske prinsipper man ikke fullt ut har forstått i løpet av semesteret.

Om du er i en posisjon hvor du ønsker å gjøre det bra på videregående nivå for å få muligheten til å studere fysikk på universitetet, vil en privatlærer også være til god hjelp. De vil sørge for at man får best mulig resultater på eksamen og dermed maksimerer sjansen for at man kommer inn på den skolen man aller helst ønsker.

Superprof har mange fysikklærere å velge mellom. De tilbyr alt fra en-til-en-oppfølging, gruppetimer eller undervisning over nett.

Om du vil lese mer om fysikkfaget, kan du jo lese de ti gode grunnene til å studere fysikk!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.