Selv om fagfeltene biologi, kjemi og fysikk har et rykte på seg for å være vanskelige, er sannheten at de er noen av de mest givende fagene man kan fordype seg i i løpet av skolegangen.

Fysikk kan for eksempel gi deg en unik forståelse av hvordan ting henger sammen, samtidig som man lærer om de fysiske lovene og fenomenene som er et slags kart for å forstå universitet.

I tillegg er etterspørselen etter fysikere høy for tiden, spesielt innen læreryrket. Det er rett og slett mangel på lærere som kan bidra til at den neste generasjonen lærer seg fysikk!

Om du er interessert i fysikk og vurderer å fordype deg i faget på universitetsnivå, burde man være klar over alle fordelene en utdanning innen fysikk fører med seg.

Det finnes en rekke ulike grader og kurs man kan gjennomføre på universitetet. For eksempel kan man velge mellom:

 • Anvendt fysikk
 • Astrofysikk
 • Teoretisk fysikk

Dette er kun noen av mulighetene man har. Uansett hva du er mest interessert i, gjør du lurt i å se nærmere på hva slags fordypningsemner de ulike universitetene tilbyr. Kanskje man til og med kan besøke et universitet på en åpen dag? Da får man muligheten til å prate med studenter og finne ut mer om hva som skiller de ulike utdanningsløpene fra hverandre.

En fin start er å besøke universitetenes hjemmesider. Her vil man enkelt kunne finne ut hvilke fag de tilbyr, samt se nærmere på hva pensum er i de foregående semestrene.

Om du fortsatt er litt usikker på om fysikk er den rette veien å gå for deg, så er det bare å lese videre. Denne artikkelen vil se nærmere på noen av fordelene ved å studere fysikk på universitetsnivå, og kommer også med noen forslag til hvordan du kan forbedre dine akademiske resultater i faget.

De beste lærerne tilgjengelig
Start nå

Gode grunner til å studere fysikk

Hvis du leter etter en eller annen form for ekstra motivasjon for å gyve løs på en fysikkutdanning, så trenger du ikke lete lenger. Det finnes en lang rekke med fordeler ved å ha studert fysikk.

For eksempel vil en fysikkutdanning:

 • Hjelpe deg til å forstå verden rundt deg, samt hvordan alt henger sammen, på en god måte. Om du ønsker å kunne svare på noen fundamentale spørsmål om hvordan verden og universet fungerer, er fysikk faget for deg.
 • Utdanne deg innen ulike områder. Alt fra elektrisitet og magnetisme til Newtons lover, Einsteins teorier, partikkelfysikk, termodynamikk, svarte hull, tyngdekraft og så videre.
 • Være behjelpelig i karrieren etter endt utdanning. De som har studert fysikk, anses som svært anvendelig innen en rekke ulike fagfelt i arbeidslivet.
 • Sørge for at du stadig lærer. Fysikk er alt annet enn et statisk fagfelt. Nye teorier og ideer dukker opp hele tiden.
Fysikk består av så utrolig mange ulike elementer. (Foto: Unsplash)

Hvordan finne en fysikk- og mattelærer?

Hvis en fysikkutdanning er noe for deg, så er det på tide å se på hva de neste stegene er.

Om du tar fysikkfag på videregående skole og ønsker å studere det videre på universitetsnivå, er det smarteste du gjør å sørge for at standpunktkarakteren i fysikk blir så god som mulig.

Hvis man opplever med å slite litt med faget, så kan det være godt å vite at det er hjelp å få der ute. Det kan være enkeltemner man har problemer med å få fullstendig kontroll på, for eksempel.

Hvis du ønsker å gjøre det enda bedre på skolen, er det verdt å bruke litt tid på å sette seg inn i hvilke måter man kan få til det på. Det kan være:

 • Rett og slett bruke mer av fritiden sin på skole. Gå gjennom hjemmeleksen en ekstra gang, bla gjennom notatene fra timene på skolen.
 • Spør læreren din om hjelp etter timene om det er enkelte ting du ikke har forstått. Det kan være ting læreren har gått gjennom, et element i et forsøk dere har gjort eller andre ting klassen har vært gjennom i pensum.
 • Kjøp en bok som er skreddersydd for eksamensforberedelsene. Det finnes en del slike bøker, som tar sikte på å forklare pensum på en lettfattelig og god måte.

I tillegg er en måte å forbedre seg på, å leie inn en privatlærer. En som er spesialisert innen fysikk kan være til stor hjelp. De kan bistå rett før eksamen, eller med jevnere mellomrom i løpet av et helt skoleår.

En slik faglig støttespiller kan bidra til at motivasjonen øker, samtidig som de har faglig tyngde nok til å hjelpe deg til å forstå pensum på en god måte. Det vil alltid være deler av et pensum man synes er spesielt vanskelig! I tillegg har de vært gjennom såpass mange eksamener i løpet av utdanningen sin, at de kan lære bort noen eksamenstips og tilnærminger til de viktigste prøvene. Dette kan være til stor hjelp.

En ting det er viktig å vurdere, er om læreren man leier inn er spesialisert innen matte eller fysikk. Fysikk og matte ligger selvfølgelig relativt tett på hverandre som fagfelt, men det spørs rett og slett hva du som elev eller student trenger hjelp til. Noen ganger kan økt tallforståelse med hjelp fra en mattelærer være det som skal til for å ta steg i retning innen fysikkfaget!

Om man bestemmer seg for å benytte seg av en privatlærer for å få hjelp, er det mange steder man kan lete.

Forståelse for matematikk er viktig når man studerer fysikk. (Foto: Unsplash)

Man kan spørre læreren sin om hun eller han har noen anbefalinger, eller om de har muligheten til å bistå på fritiden selv.

I tillegg kan man forhøre seg med medelever eller medstudenter. Kanskje noen om de bruker en privatlærer, og dermed kan komme med en anbefaling?

Hvis du ønsker å gjøre et raskt og effektivt søk, kan man søke på Superprofs side. Kanskje det er her du finner din neste fysikk- eller mattelærer. Bare søk etter lærere ved å skrive inn området du bor i, så vil lærere i nærheten dukke opp. Om det ikke er noen i umiddelbar nærhet, er det mange som tilbyr å bistå via nett.

Hvor mye koster en fysikk- eller mattelærer?

Kostnadene er et viktig aspekt i søken etter den rette fysikk- eller mattelæreren. Selv om det er viktig å prestere så godt som mulig på skolen, er det ikke verdt å ansette noen som fører til at lommeboken tømmes etter noen få timer. Det optimale er å finne noen man har råd til å timer med jevne mellomrom med.

Når det gjelder kostnadene ved å benytte seg av en privatlærer innen fysikk eller matte, er det noen ting det er viktig å huske på:

 • Hvor erfaren er den aktuelle læreren? En som er mindre erfaren vil sannsynligvis koste mindre enn en med årevis med erfaring
 • Hvor vil timene finne sted? Det er ofte litt dyrere med privatlærere i de største byene
 • Hvor mye har man egentlig råd til å betale per time?
 • Hvorfor trenger du en privatlærer i utgangspunktet?

Dette er viktige spørsmål å stille seg, ettersom alle de nevnte aspektene vil påvirke hva man må forvente å betale for tjenesten.

Et scenario kan være at man ønsker en lærer i noen uker før eksamen, for å bli ekstra trygg på et par ting man tror kommer på eksamen. Prisen på en slik type oppfølging vil sannsynligvis være langt lavere enn om du ønsker å ha oppfølging fra start til slutt i løpet av skoleåret. Da vil kompleksiteten i oppfølgingen øke, ettersom man er innom alt av temaer. Som Newton, kosmologi eller astronomi.

Nøkkelen til å finne den rette læreren, er å få god oversikt over eget budsjett og ha en åpen dialog med potensielle privatlærere om hva de kan tilby innenfor disse økonomiske rammene.

Det finnes også måter å spare penger på. Det vil blant annet være billigere å ta oppfølgingen over nett fremfor ved å møte læreren en-til-en. Man kan også forhøre seg med læreren om hun eller han er villig til å gi avslag, om man er to stykker som ønsker oppfølging.

Det er viktig at læreren og studenten finner ut av hvilke læringsstrategi som er mest effektiv. (Foto: Unsplash)

Hva slags jobb kan man få med en fysikkutdanning?

Når man bestemmer seg for om man skal fordype seg i fysikk på universitetsnivå, bør en del av beslutning være basert på karrieremuligheten etter endt utdanning. Man bør få oversikt over hva slags jobber det er sannsynlig at man kan få etter en bachelor- eller mastergrad i fysikk.

Fysikk er imidlertid et av fagene man virkelig kan få bruk for i mange ulike deler av arbeidslivet. Grunnene til det er mange:

 • Man lærer mye som er overførbart til andre fagfelt
 • Man kan jobbe i en rekke ulike industrier og i ulike roller, og
 • Det baner veien for å fordype seg videre innen akademia

En fysikkutdanning vil gi deg analytiske evner, samt bidra til at du lærer å tenke kritisk og er vant til å løse problemer. Dette er ferdigheter mange arbeidsgivere setter veldig gøy. Tenk for eksempel på firmaer som jobber med investeringer. Her trengs det matematiske kunnskaper og man må være god til å analysere ut ifra en lang rekke parametere.

En fysikkutdanning er dermed ikke ensbetydende med å jobbe på et laboratorium eller som forsker. Karriereveien din er veldig fleksibel etter en fysikkutdanning.

Om du ønsker å bli matematiker, journalist, ingeniør, økonomisk analytiker eller jobbe for regjering, så kan fysikk faktisk være veien å gå! I tillegg er det en utrolig fin start på en akademisk karriere. Mange forblir på universitet og tar både master- og doktorgrader i fysikk.

Om du trenger hjelp til å forstå enda mer om hvordan fysikk kan benyttes i arbeidslivet, bør du ta kontakt med en karriereveileder. For om man velger å gå for en fysikkutdanning, kan det åpne mange, spennende dører.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.