Det er vel umulig å ikke beundre storslåtte skuespillprestasjoner. De beste skuespillerne, enten de står på scenen eller kan finnes på lerretet, har som regel årevis med erfaring og endeløse timer med finpuss bak seg.

Meryl Streep, Judi Dench, Kenneth Branagh, Maggie Smith, Cate Blanchett og Daniel Day-Lewis er blant de største skuespillerne vi har i dag. Sårbarheten deres, teknikkene de benytter seg av og den kunstneriske fintfølelsen de viser, har etterlatt store inntrykk hos publikum, sørget for et lass av priser og stor respekt blant dem som jobber i bransjen – og så har det inspirert generasjoner av nye skuespillere til å kaste seg ut i yrket og gjøre virkelig fantastiske skuespillprestasjoner.

Mange av disse skuespillerne har studert klassisk skuespill for å bli bedre i virket sitt.

Det finnes et stort utvalg av skuespillteknikker å velge mellom når man vil sørge for å skinne på auditions og sikre jobbene. I denne artikkelen retter vi søkelyset mot klassisk skuespill.

bilde rett frem av en storslått scene med rødt forheng, en stor lysekrone i taket og utsmykninger i taket og rundt scenen, noen store søyler med engler på toppen
Mange drømmer om å stå på scenen: Spørsmålet er hvordan man skal klare å skille seg ut i mengden. (Kilde: Unsplash)
De beste Teaterlærerne tilgjengelig
Cecilie
5
5 (8 Evaluering(er))
Cecilie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karoline
5
5 (3 Evaluering(er))
Karoline
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Solveig
Solveig
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Aleksandra rasmussen
Aleksandra rasmussen
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ingeborg
Ingeborg
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren eline
Maren eline
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elise
Elise
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sarah kaurin
Sarah kaurin
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Cecilie
5
5 (8 Evaluering(er))
Cecilie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karoline
5
5 (3 Evaluering(er))
Karoline
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Solveig
Solveig
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Aleksandra rasmussen
Aleksandra rasmussen
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ingeborg
Ingeborg
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren eline
Maren eline
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elise
Elise
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sarah kaurin
Sarah kaurin
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hva er klassisk skuespill?

Det er vanskelig å definere klassisk skuespill, og forskjellige lærebøker, pedagoger og skuespillere har forskjellig syn på saken.

Standardteknikkene dukket imidlertid opp på slutten av 1800-tallet, og de var hentet fra systemet til den russiske skuespilleren, regissøren og teaterpedagogen Konstantin Stanislavskij. Stanislavskij mente at skuespilleren må analysere manus grundig og utforske rollefiguren for å få grep om deres personlighet, utfordringer, mål og så vider.

Ikke minst er det viktig at skuespillerne har et uttrykksfullt kroppsspråk som kan formidle alle nyansene i rollefigurens følelser og personlighet.

Stanislavskijs teorier for klassisk skuespill inkluderer vektleggingen av fysiske handlinger, å arbeide med manus med metodisk presisjon for å finne frem til rollefigurens essens og å benytte seg av emosjonelle minner fra det virkelige livet eller oppdiktede situasjoner.

En annen pionér bak det klassiske skuespillet er Michel Saint-Denis, som flyttet til London i 1935 og startet flere dramaskoler der han tok i bruk de samme metodene som Stanislavskij. Her underviste han velrenommerte skuespillere som Sir Alec Guinness (eller Obi-Wan Kenobi, som Star Wars-fansen kjenner ham best som), Jessica Tandy (fra Driving Miss Daisy) and Sir Laurence Olivier.

Saint-Denis lærte opp elevene sine ved hjelp av improvisasjonsøvelser og sanseminne, og prøvde å oppnå en balanse mellom interne og eksterne teknikker.

Det er spesielt mange britiske skuespillere som har en hang til Stanislavskijs og Saint-Denis' teknikker. Derfor kalles denne skuespillteknikken ofte britiskengelsk eller shakespearsk skuespill.

Sulten på mer? Les om Meisner-teknikken her.

Trekk ved en skuespiller med klassisk bakgrunn

Skuespillere som sverger til den klassiske metoden, er generelt ekspressive. De bruker kroppen sin til å hente frem og formidle karakteren de spiller.

Når en skuespiller forsvinner inn i rollefiguren sin og tar til seg trekkene, svakhetene og ønskene til den de portretterer, har de oppnådd det de har satt seg fore og fulgt det klassiske skuespillets prinsipper.

en trefigur med bevegelige ledd, denne fremstår litt hengslete og slapp, i hvert fall avslappet
Formidling gjennom kroppsspråk er essensielt for en skuespiller. (Kilde: Unsplash)

Noen av trekkene som kjennetegner en klassisk skuespiller, er de følgende:

 • Kropp: Kroppens gester og bevegelser fokuseres og brukes bevisst for å spille så uttrykksfullt og effektivt som mulig. Øvelser for å utvikle dette, kan ta form av alt fra kamptrening til dans. En dyktig skuespiller bør være i stand til å fortelle en historie uten å bruke ord.
 • Stemme: Innenfor klassisk skuespill jobber man med stemmekvalitet og tone for å uttrykke en spesifikk følelse. For å bruke stemmen effektivt kan dramalærere ta med stemmepedagoger inn i undervisningen: De lærer sceneskuespillere å projisere stemmen sin effektivt og film- og tv-skuespillere å bruke stemmen så presist som mulig for å uttrykke rollefigurens indre bevegelser. En sprekk i stemmen kan indikere frykt eller tristhet, en plutselig volumøkning kan formidle sinne eller irritasjon.
 • Identifikasjon og personalisering: Klarer skuespilleren å identifisere seg med rollefiguren sin når de leser manus, har de et godt utgangspunkt for å produsere et realistisk resultat. De beste klassiske skuespillerne leter etter situasjoner fra eget liv som kan gi gjenklang i situasjoner rollefiguren befinner seg i. Det betyr ikke at man må spille karakterer som ligner på en selv – men at man har nytte av å hente frem følelser som ligner de følelsene rollefiguren føler på i en gitt situasjon. De fleste har følt på desperasjon, håpløshet, grådighet, makt og ensomhet en eller annen gang i løpet av livet.
 • Improvisasjon: Det er lite rom for improvisasjon under fremførelsen av de aller fleste sceneoppsetninger, men improvisasjon er et viktig verktøy i forberedelses- og utviklingsfasen. Dramalærere trekker gjerne inn improvisasjonsleker mens skuespillerne er i karakter, noe som tester hvor god følelse skuespilleren har av rollefiguren sin.
 • Ekstern motivasjon: En karakter kan motiveres i positiv eller negativ retning av eksterne faktorer samtidig som de påvirkes av interne utfordringer. Stanislavskij studerte spillet og spenningen mellom disse.

En skuespillteknikk med en ganske annerledes filosofi er praktisk estetikk. Den kan du lære mer om her.

Hvor kan du studere klassisk skuespill?

Du kan studere skuespillteknikk ved en rekke norske høyskoler: Sjekk blant annet ut Høyskolen Kristianias tilbud til skuespillerspirer.

En utdannelse i skuespill gir deg et solid faglig grunnlag og trygghet, i tillegg til at det kan gjøre deg til en mer attraktiv skuespiller. Her ser vi nærmere på noen steder der du kan rette deg inn mot klassisk skuespillteknikk, og presenterer et par gode internasjonale alternativer:

 • Drama Centre London: Bachelorutdannelsen ved Central Saint Martins forbereder sine elever på en lang karriere som skuespiller. Grunnlaget for utdannelsesløpet er metodene for klassisk skuespill som ble utviklet av Konstantin Stanislavskij, Jevgenij Vakhtangov og Yat Malmgren. Elevene undervises av lidenskapelige lærere som ikke er redd for å ta i bruk nye metoder og har et internasjonalt perspektiv. Utdannelsen er treårig og inndelt i trinn.
 • Royal Central School of Speech & Drama: Denne ettårige utdannelsen i klassisk skuespill drives av University of London, og den er kjent for å være både kreativt, intellektuelt og fysisk krevende. I løpet av året får elevene muligheten til å spille i to gjennomførte oppsetninger som er åpne for publikum, i tillegg til en bransjeshowcase. Som elev får man en god introduksjon i alt fra de greske tragediene til Shakespeare og den engelske renessansen og videre til Stanislavskij, metodeskuespill, realisme og ekspresjonisme. I tillegg gjøres det god bruk av teknikkene som Michel Saint-Denis utviklet.
 • The CNSAD (Conservatoire national supérieur d'art dramatique): Denne skolen ligger i Paris, og tilbyr undervisning av høy kvalitet som er rettet spesielt mot dem som sikter mot å bli virkelig dyktige teaterskuespillere.
 • The National Theatre School of Canada: Etablert i Montréal i 1960 av ingen ringere enn Michel Saint-Denis. Programmet er omfattende, og elevene får prøvd seg på en rekke stiler, teknikker og tilnærminger til skuespillfaget. Det legges vekt på å hjelpe elevene med å utvikle sitt personlige kunstneriske uttrykk.
bilde av en akademisk bygning og trekroner, det står "accademia di belle arti" på den
En klassisk utdannelse gjør deg til en bevisst skuespiller. (Kilde: Unsplash)

Berømte skuespillere som bruker klassisk dramateknikk

Mange kjente elever av det klassiske skuespiller er å finne på scenen, på tv og på filmlerretet. Her er noen av de mest fremtredende av dem:

 • Cate Blanchett: Cate Blanchetts bruk av stemmen og kroppen sin viser at hun er en av de virkelig store nålevende skuespillerne som gjør god bruk av klassisk skuespillteknikk. Blant filmer der hun virkelig får vist frem hva hun kan, nevner vi Carol, Elizabeth og Blue Jasmine.
 • Patrick Stewart: Patrick Stewart bruker teknikker fra klassisk skuespill, blant annet stemmekontroll, i arbeidet sitt både på scene og film. Han er best kjent for å ha jobbet lenge med The Royal Shakespeare Company og for å ha spilt Professor X i X-Men-serien.
 • Orson Welles: Man må kanskje kunne kalle ham noe så sjeldent som et geni: Orson Welles hadde utrolig kontroll i alle aspekter ved skuespillprestasjonen, fra kropp til stemme.

Det er mange skuespillere vi kunne nevnt her, og vi kaster ut noen navn: Ian McKellen, Anthony Hopkins, John Gielgud og Emma Thompson er alle kjent for å bruke teknikker fra det klassiske skuespillet i forskjellige medier.

En skuespillerspire bør alltid jobbe hardt for å utvikle ferdighetene sine og forståelsen av faget. Slik gjør man seg synlig blant skaren av håpefulle og bygger seg opp fra bunnen, metodisk og grundig.

For mer kunnskap om dramaet og dramateori bør du sjekke ut denne artikkelen om Bertolt Brecht!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.