Mange skoleelever frykter fysikk. Faget fremstår som en blanding av matte og naturfag, to utfordrende og kompliserte skolefag.

Men fysikken har heldigvis spennende aspekter også. Å rette oppmerksomheten mot disse sidene kan få deg gjennom de tunge stundene. Er det ikke slik det fungerer i ethvert komplisert kjærlighetsforhold?

Derfor har vi i Superprof plukket ut noen utrolige, morsomme og kule fysikkfakta som kommer til å gjøre faget enklere å holde ut. Kanskje du blir så motivert at du tar fatt på en fysikk-karriere?

Plattformen som kobler privatlærere og elever
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (11 Evaluering(er))
Thomas
Fysikk - Kjemi
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Mia
Mia
Fysikk - Kjemi
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Martin
5
5 (2 Evaluering(er))
Martin
Fysikk - Kjemi
160kr
/t
1. kurstime gratis!
Helene
Helene
Fysikk - Kjemi
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Aliza
Aliza
Fysikk - Kjemi
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (5 Evaluering(er))
Esmail
Fysikk - Kjemi
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Besserwisser
Besserwisser
Fysikk - Kjemi
800kr
/t
1. kurstime gratis!
Jishan
Jishan
Fysikk - Kjemi
100kr
/t
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (11 Evaluering(er))
Thomas
Fysikk - Kjemi
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Mia
Mia
Fysikk - Kjemi
400kr
/t
1. kurstime gratis!
Martin
5
5 (2 Evaluering(er))
Martin
Fysikk - Kjemi
160kr
/t
1. kurstime gratis!
Helene
Helene
Fysikk - Kjemi
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Aliza
Aliza
Fysikk - Kjemi
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (5 Evaluering(er))
Esmail
Fysikk - Kjemi
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Besserwisser
Besserwisser
Fysikk - Kjemi
800kr
/t
1. kurstime gratis!
Jishan
Jishan
Fysikk - Kjemi
100kr
/t
Se alle lærerne>

Fysikkfakta: Du er elektrisk!

Nå til dags trenger man ikke å være rakettforsker eller astrofysiker for å få dreisen på et høyteknologisk instrument som en mobiltelefon. Likevel er fysikken svært til stede i den lille og hendige duppeditten.

Har du noen gang lurt på hvorfor ting skjer på skjermen når du rører den?

Først, la oss ta noen steg tilbake.

Menneskene er faktisk elektriske (ikke bare i sangen til Marcus og Martinus). I kroppene være finnes både positive og negative ladninger som sender informasjon gjennom nervesystemet, regulerer hjerterytmen og beskytter celler.

Disse positivt og negativt ladde ionene er spesielt til stede når vi tar på noe med motsatt ladning, og spesielt om vinteren.

Statisk elektrisitet virker som et elektrisk lager som venter på å frigjøres, i motsetning til elektrisitet som strømmer gjennom ledninger og inn i elektriske apparater.

Friksjon inntreffer når du for eksempel krysser gulvteppet i ullsokker. Du genererer en opphopning av elektroner, som siden utlades når du rører noe med motsatt ladning, som for eksempel et dørhåndtak.

Elektrisk aktivitet i hjernene våre kan måles med såkalt EEG, elektroencefalografi. Innretningen virker faktisk på samme måte som smarttelefon-skjermer.

Både EEG og smarttelefoner baserer seg på ioniske strømmer.

Elektronene i fingertuppene dine frastøter elektroner med lik ladning inne i telefonskjermen. Den elektriske kretsen der inne åpnes, og en sensor setter i gang handlingen som mobilens programvare er programmert til å utføre.

Det er derfor du ikke får til å trykke på en app med neglen. Eller har du noen gang prøvd å sende en tekstmelding med votter på? Verken votter eller negler har den riktige elektriske ladningen.

Riktignok finnes det vanter for mobilbruk. Disse vantene er laget slik at de lar ionene strømme gjennom stoffet.

Hånd holder rundt smarttelefon.
Elektrisiteten i fingrene dine møter elektrisiteten i mobilen. Slik adlyder mobilskjermen berøringene dine. (Bilde: Unsplash)

Et annet spennende fysikkfakta om mobilen: Den elektroniske maskinen gjør bruk av Einsteins spesielle relativitetsteori.

GPS-navigasjon avhenger av nettopp de samme faktorene som utgjør bestanddelene i Einsteins elegante ligning: energi, masse og hastighet (tid).

Uten at du merker det tar mobilen imot signaler fra minst fire satellitter som måler avstanden du har reist mellom nøyaktige, tidsbestemte signalpulser. Slik posisjonerer de deg på kartet.

Du kan skru av mobilens stedstjenester, men innhentingen av posisjonsdata fortsetter uansett.

Flere av de store teknologiselskapene er i hardt vær nettopp på grunn av dette. Det har blitt avslørt at enkelte apper sporer telefonen din og selger informasjonen videre.

Skremmende, sier du? Vil du bedre sikkerheten, ta en titt på denne nyttige guiden fra NRKBeta.

Fysikkfakta: Gelé, vann og gull

La oss ta et dypdykk ned i vannets verden, og undersøke fenomenene overflatespenning og lysbrytning.

Men først, et spørsmål: Liker du gelé?

Den populære desserten er elsket av barn i alle aldre.  Om du lukker øynene kan du se den for deg: Hvordan den disser på skjeen, men ikke gir etter.

Dette fenomenet er kalt overflatespenning, og dreier seg om hvordan et objekts ytre overflate fungerer som en elastisk membran.

Karamellpudding og skje på tallerken.
Desserter har ingenting med fysikk å gjøre, tror du. Men karamellpuddinger og gelé illustrerer fenomenet overflatespenning godt. (Bilde: Unsplash)

Overflatespenning er nokså adskilt fra såkalt oppdrift, et fenomen der et objekt flyter fordi objektet har lavere massetetthet enn substansen det flyter i. Dette er et hverdagslig fenomen vi knapt tenker over:

Tre er for eksempel mindre tett enn vann, og flyter dermed i vann. Men skulle ei grein ei elv absorbere tilstrekkelig med vann, får den høyere massetetthet enn vannet, og synker etter hvert til bunns.

Men tilbake til gelé. Gelatin har en relativt høy overflatespenning. Du må dermed grave skjeen ned i desserten, heller enn å dyppe den ørlite ned i overflaten, som du gjør med suppe.

Vann er slik bygget av selv om substansen er en sammenhengende masse, har hvert vannmolekyl sin egen overflatespenning.

Dette fører til at når du kikker gjennom et vannglass, blir bildet mer fordreid enn om du kikker gjennom et glass uten vann.

Vann senker nemlig lysets hastighet. Når lyset «endelig» når frem til øyet, får du ikke hele bildet.

Lys som passerer gjennom vann, har protoner som reiser med bare tre fjerdedeler av sin normale hastighet.

Med det mener vi ikke at klassisk fysikk tar feil. Det stemmer at lys reiser raskt... i vakuum.

La oss ta en titt på sjøen som har jordas høyeste overflatespenning. Dødehavets saltinnhold er så høyt at selv om du ikke kan se saltet med det blotte øyet, kan du umulig synke. Du flyter på overflaten som en dupp!

Et relatert, men grotesk spørsmål: Hvorfor flyter druknede kropper før de stiger til overflaten?

Man drukner fordi lungene fylles med vann, noe som gjør kroppen tyngre enn vannet omkring.

Men ettersom den døde kroppen brytes ned, fylles den med gass. Dermed blir den lettere, og får mindre massetetthet, enn vann. Grusomt, men sant.

Et siste, berømt eksempel på hvordan vann og fysikk henger sammen: Arkimedes og badekaret.

Den greske matematikeren og fysikeren ble bedt om å regne ut om kongens nye krone besto av gull. Kongen mistenkte nemlig at kronemakerne hadde blandet sølv i gullet, men han ville ikke smelte kronen for å se hva den inneholdt.

Arkimedes tok seg et bad for å tenke over saken. Da han trådde ned i badekaret la han merke til at vannstanden steg nøyaktig like mye som volumet til hans egen kropp. Dermed forsto han at han kunne senke kronen ned i vann og måle vannets endrede stand. Ut fra forskyvingen kunne han regnet ut kronens volum, og dermed tetthet.

Som du kanskje vet, er gull mer kompakt enn sølv.

Arkimedes ble så oppslukt av sin geniale idé at han glemte at han skulle til å bade. Han glemte også at han sto der uten en tråd. Legenden skal ha det til at han i iveren løp ut i gatene og ropte «Eureka!», gresk for «jeg har funnet det».

Illustrasjon av sort hull.
Slik har en kunstner sett for seg et sort hull i verdensrommet (Bilde: Pixabay)

Fysikkfakta: Tomrom og verdensrom

Som vitenskapsnerd som elsker kvantemekanikk er jeg lei for at jeg ble født for sent til å ta en prat med den store Leonardo da Vinci.

Men på den annen side er jeg glad for at jeg har levd samtidig med Stephen Hawking. Om noen århundrer vil kanskje en skoleelev lese verket hans, The theory of everything, og sørge over at hun lever i feil århundre?

Hawking fikk faktisk et fenomen oppkalt etter seg, nemlig Hawking-stråling. Han var teoretisk fysiker og kosmolog, og studerte ting som svarte hull og svart materie.

Et annet spennende felt er kondenserte fasers fysikk, som tar for seg objekter i fast og flytende form.

Visste du at hele menneskehetens masse kan presses sammen og fortettes til å bli på størrelse med en sukkerbit?

Vi er alle laget av atomer: protoner, elektroner og nøytroner. Men disse partiklene har mye tomrom mellom seg. Om du fjernet dette tomrommet i hver eneste menneskekropp, kunne vi lyktes med å komprimere menneskeheten. Men den lille sukkerbiten som ville vært ekstremt tung og tett!

Det samme gjelder verdensrommet. Det vi kan se utgjør bare fem prosent av universet.

Det skyldes ikke at vi trenger bedre teleskoper, men at verdensrommet for det meste er laget av tomrom som er fylt av mørk materie og energi.

La oss ta en titt på svarte hull, et annet mørkt fenomen i verdensrommet. Den generelle relativitetsteorien forutser at en tilstrekkelig kompakt masse, som muligens har alt tomrom sugd ut av atomene (som beskrevet over), kan deformere romtid og forårsake en tyngdekraft så sterk at ikke en gang lys kan unnslippe.

Kosmologen Hawking fant ikke bare ut at sorte hull faktisk avgir stråling, men også at de beholder sporminnet om alle kosmiske hendelser som faller inn i dem.

Forvirret? Jeg og. Les deg opp på fysikkbegreper her.

På en måte kan fenomenet sammenlignes med TV-figuren Doctor Who, som kan se alt som har eksistert i fortiden og alt som noen gang kommer til å eksistere.

Hawkings siste offentlige opptreden var en forelesning om to nøytronstjerners kollisjon og gravitasjonsbølgene kollisjonen resulterte i. En godbit for astrofysikere!

Har du latt deg inspirere av Hawkings oppdagelser og de andre fascinerende faktaene i denne artikkelen?

Fysikk virker ikke så skummelt lenger, når du innser at du selv er konkretiseringen av faget: Du er full av elektrisitet, magnetisme, vann med overflatespenning og ikke minst tomrom.

Da trenger du bare å bestemme deg for hvilken grein av fysikken du vil fordype deg i på universitetet:

  • Kondenserte fasers fysikk
  • Kvante-elektrodynamikk
  • Matematisk fysikk
  • Kjernefysikk
  • Termodynamikk
  • Anvendt fysikk
  • Partikkelfysikk
  • og mange flere. Les mer om fysikkens forgreininger her.

Trenger du veiledning på veien, kan du ta kontakt med en av Superprofs dyktige privatlærere. De kan hjelpe deg der du bor, eller over nettet. Lykke til!

Vil du vite mer? Her kan du lese alt du trenger å vite om fysikk.

Trenger du en lærer i Fysikk - Kjemi?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Maria