Engelsk er et språk de fleste nordmenn har relativt god kjennskap til. Men denne kjennskapen kommer ikke uten at man må jobbe for den. Hvis du har klikket deg inn på denne artikkelen, går vi ut fra at du ønsker å forbedre engelskferdighetene dine - men også at du er spesielt nysgjerrig på kenguruenes og surfernes land: Australia.

Rent arealmessig er Australia det sjette største landet i verden. Måles det etter innbyggertall, derimot, må vi helt ned på plass 55 før Australia dukker opp. Størsteparten av Australias befolkning bor nemlig i kystnære byer, mens innlandet er lite bebodd: Kun omtrent 15 % av landets befolkning bor her. De ubebodde eller lite utviklede områdene kalles gjerne "bushen".

Australia er kjent for sitt unike dyreliv, men også for både strand- og natteliv. Australia er populært blant norske studenter, men også for turister, som er enige om at den lange flyturen er verdt det.

surfers paradise i Australia, med høye urbane bygninger på en utstikker med vann på begge sider
Australia, det perfekte stedet for en kombinasjon av by- og strandliv. (Kilde: City of Gold Coast / Unsplash)

Kanskje frister Australia deg på grunn av naturen og dyrelivet. Du drømmer kanskje om å se flotte undervannsfenomener som Great Barrier Reef eller haier i sitt naturlige habitat. Kanskje vil du holde en koala eller besøke et kengurureservat.

Australia har også noen av de beste surfestedene i verden, så hva med å ta et intensivkurs i surfing? Australia har mye å by på, og når du først er der, hvorfor ikke gjøre mest mulig ut av det!

Men la oss ikke helt glemme hovedgrunnen til at du reiser til Australia. Det er jo for å lære engelsk!

Engelsk er det nasjonale språket i Australia, som følge av den britiske koloniseringen av øya fra slutten av 1700-tallet av. Før dette var det ifølge National Indigenous Languages Survey rundt 250 forskjellige språk i bruk blant landets urbefolkning, aboriginerne og folkegruppene fra Torresstredet.

I dag er mange av disse språkene ikke lenger i bruk, men 20 regnes fremdeles som sterke (noe som innebærer at de snakkes av folk i alle aldersgrupper). Det er imidlertid kun 13 språk som ikke regnes som truet.

For en som er opptatt av språk og Australia kan det være interessant å vite at så mye som tre fjerdedeler av australske stedsnavn har røtter i aboriginske språk. Det gjelder for eksempel hovedstadens navn, Canberra, selv om det er uenighet om navnets opprinnelse.

Den australske engelske aksenten er karakteristisk, og i sine bredeste former kan den være litt vanskelig å forstå for en som er ny i landet. Men ikke bekymre deg for mye for dette. De fleste har stor forståelse for at en som ikke er utlært i engelsk enda, kan trenge litt tilpasning, og vil gjøre sitt beste for å få til god kommunikasjon.

Etter at du har vært en stund i landet, vil du bli komfortabel med dialekten, og kanskje merker du til og med at den begynner å snike seg inn i din egen uttale!

De beste Engelsklærerne tilgjengelig
Mari
4,9
4,9 (13 Evaluering(er))
Mari
320kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (31 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (8 Evaluering(er))
Roman
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Simge
5
5 (11 Evaluering(er))
Simge
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Magali
5
5 (3 Evaluering(er))
Magali
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel wilhelm
5
5 (6 Evaluering(er))
Daniel wilhelm
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Candice
5
5 (5 Evaluering(er))
Candice
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
560kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Mari
4,9
4,9 (13 Evaluering(er))
Mari
320kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Syed
5
5 (31 Evaluering(er))
Syed
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Roman
5
5 (8 Evaluering(er))
Roman
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Simge
5
5 (11 Evaluering(er))
Simge
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Magali
5
5 (3 Evaluering(er))
Magali
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel wilhelm
5
5 (6 Evaluering(er))
Daniel wilhelm
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Candice
5
5 (5 Evaluering(er))
Candice
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jeanette
5
5 (8 Evaluering(er))
Jeanette
560kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Fordelene med å lære engelsk i Australia

Mange unge i dagens Norge leser og hører masse engelsk på internett, gjennom spill, tv-serier og sosiale medier. Men det er likevel noe eget med å besøke et engelsktalende land for å lære engelsk, ikke minst når det gjelder taleferdighetene.

Fordeler med å lære engelsk i et engelskspråklig land

 1. Det gir masse motivasjon å få bruke ferdighetene du har brukt årevis på skolebenken til å tilegne deg. Pugging av verbtabeller, gloser, presentasjoner... hva har du lært det for, om ikke dette?
 2. Det gjør ikke noe at du ikke snakker perfekt engelsk. Det er jo nettopp derfor du gjør dette! Ved å snakke masse engelsk vil du bli komfortabel med å uttrykke deg og med å ha engelskspråklige samtaler. Sammen med dette vil du også merke at ferdighetene dine forbedrer seg.
 3. Du vil lære mye av den samme typen ting som du har lært på skolen, men i et miljø som ikke føles skoleaktig. Hva er vel bedre enn å lære uten å tenke over at man lærer?
 4. Det vil gi deg forbedret kulturforståelse. Kan man egentlig virkelig lære et språk om man ikke har kjennskap til kulturen det brukes innenfor? Uansett om du er på ferie eller språkreise eller studerer i Australia, vil du dessuten sannsynligvis møte mennesker fra andre land også, og bruke engelskferdighetene dine til å lære om andre land også.
 5. Det som er så bra med å være i et engelsktalende land, er at nesten alt er en anledning til å øve på engelsk. Bestille mat, bli kjent med nye mennesker, se på tv, lese avisa, ta et kurs ...
Utvekslingsstudent snakker engelsk med nye venner rundt en bålpanne på en strand
Det som er så fantastisk med å lære engelsk på et engelskspråklig sted er at du lærer selv i de hyggeligste og mest avslappede situasjoner. (Kilde: Toa Heftiba / Unsplash)

Studere, ta språkkurs eller reise på egen hånd?

Det finnes flere forskjellige rammer for engelsklæring i Australia.

Lær engelsk på ferie

Det kanskje letteste, i betydningen frieste, mest fleksible og minst forpliktende, er å rett og slett ta seg en ferie, ideelt sett med litt lengde. Dette krever litt initiativ fra din side, i tillegg til at det er en fordel å reise sammen med andre som også er interessert i å snakke så mye engelsk som mulig, hvis du ikke reiser alene.

Om du velger dette, bør du vurdere å melde deg på kurs eller lignende (det trenger ikke å være engelskkurs), slik at du lett kommer i kontakt med andre mennesker og får øvd på å snakke.

For å reise på ferie til Australia trenger du turistvisum. I tillegg må du ha pass. Merk dessuten at innreiseregler fremdeles kan endres som følge av koronapandemien. Følg derfor med på de Australske reglene, og merk at det kan være forskjellige regler i de forskjellige delstatene.

Dra på språkreise til Australia

Språkreise er et flott alternativ for dem som er litt yngre, gjerne midt i tenårene (selv om det også arrangeres språkreiser for eldre aldersgrupper). Hvor spennende er det ikke å dra "alene" på tur for første gang?

Arrangører som EF er et godt sted å starte for deg som er interessert i en språkreise. Her er det stort rom for å tilpasse språkreisen både når det gjelder lengde, undervisningsomfang og bosituasjon.

En språkreise er på noen måter som en ferie, men med engelskundervisning, i tillegg til at du vil snakke masse engelsk med dine nye venner på fritiden.

Studer i Australia

Det mest omfattende alternativet for deg som vil lære engelsk i Australia, er å ta studiene dine der. Det kan være et utvekslingssemester eller et helt studieløp.

Hvorvidt du velger å studere engelsk eller noe helt annet, er opp til deg. Du vil fint utvikle engelskferdighetene dine selv om du studerer for eksempel økonomi eller IT. Uansett er det stor sjanse for at du kommer hjem igjen med en tydelig australsk aksent.

Hvis du velger å studere engelsk, er det sannsynligvis fordi du er spesielt språkinteressert og vil bli kjent med språkets minste nyanser, idiosynkrasier og utvikling. Ønsker du å jobbe med språk siden, om det enn er som lærer, oversetter eller noe helt annet, er dette et godt valg.

trikk kjører gjennom Melbourne, Australia foran en gul jernbanestasjon
Ta trikken til universitetet - bli kjent med en ny by! (Kilde: Weyne Yew / Unsplash)

Merk at for å studere i Australia kan du måtte ta en språktest. Mange ganger er imidlertid en 4-er i engelsk på vitnemålet godt nok.

Når det gjelder opptak, bør du undersøke med de individuelle universitetene når du bør søke og hva som kreves, siden dette varierer.

Du trenger studentvisum for å studere i Australia i mer enn tre måneder. Husk å søke om dette i god tid, men du kan tidligst søke 124 dager før skolestart.

Foretrekker du heller å studere ved et norsk universitet, men ta utveksling i Australia, sjekk med studiestedet ditt hva som anbefales og hvilke samarbeidspartnere de har.

Viktig praktisk informasjon

 • Australia er både flerkulturelt og flerspråklig, så du må regne med å høre andre språk enn engelsk i løpet av reisen din.
 • Valutaen i landet er australske dollar (AUD).
 • Aldersgrensen for å kjøpe alkohol er 18 år.
 • Nødnummeret i Australia er 000.
 • Det er gode badeforhold i Australia, men det er likevel viktig å ha en fornuftig og informert tilnærming til bading på australske strender. Du bør for eksempel kjenne til varslingssystemet, blant annet med fargede flagg. I tillegg til oppmerksomhet om dyrelivet bør du kunne kjenne igjen understrømmer og vite hva du skal gjøre om du blir trukket ut med en.
 • Landskoden for australske telefonnumre er 61, og hver stat har i tillegg sin egen kode.
 • Mange steder er det tilgang på gratis wifi.

Det er en grunn til at man anbefaler folk å reise til et engelsktalende land dersom de ønsker å lære engelsk. Det å være helt omsluttet av språket man holder på å lære, gjør det så godt som umulig å unngå å utvikle seg. Det er også et godt alternativ for dem som fort begynner å kjede seg på skolebenken.

Det er naturligvis verdt å ha i bakhodet at denne måten å lære engelsk på er langt fra gratis, og Australia er heller ikke det billigste engelskspråklige landet å reise til. Det koster dessuten penger å studere i Australia, men flere universiteter har betydelige stipender for utenlandske studenter. Du gjør derfor klokt i å undersøke de forskjellige tilbudene før du lar det endelige valget av universitet falle.

Husk dessuten at du også har andre engelskspråklige land å velge blant: Hva med å sjekke ut hva slags språklæringstilbud Canada har å by på?

Siden det finnes så mange forskjellige reisealternativer, er det også stort rom for tilpasning og mulighet for å finne et reisealternativ som fungerer for deg. Det er bare å begynne å spare!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.