Hva er egentlig impresjonisme? For å forstå den impresjonistiske kunstbevegelsen må man først forstå hva den var en reaksjon på.

Mange ganger har det tatt årevis å lage maleriene som henger i et museum. Det er like mange måter å forberede seg til å male et bilde på som det er bilder, men det betyr naturligvis ikke at det ikke finnes konvensjoner, sterke meninger om hva som er effektivt og kunnskap som går i arv. En vanlig måte å forberede seg til å male på, er å tegne skisser av de forskjellige delene av komposisjonen for å få bedre grep om utformingen av dem.

Mange kunstnere forbereder seg også ved å teste ut hvordan det planlagte maleriets lys og farger oppfører seg i fellesskap og eksperimenterer med å fremheve forskjellige elementer. Deretter begynner de kanskje å male små øvingsversjoner på billig papir eller lerret. Etter å ha gjort alt dette tegner kanskje kunstneren den ferdige komposisjonen på lerretet, justerer og tegner om til det sitter som det skal. Kun da er det på tide å begynne å male selve verket. Og da har vi ikke engang begynt å snakke om at mange kunstnere stadig vender tilbake til det samme motivet.

Prosessen er langtekkelig, og man kan si at kunstneren bygger opp et nært forhold til verket sitt. Det er ikke rart at kunstnere ofte knytter seg tett til verkene sine, med all tankekraften og arbeidet som ligger bak det.

Men så kommer altså impresjonistene. De kastet denne prosessen på båten og droppet forberedelser i studio. De vendte seg vekk fra leddene i prosessen som mange så på som nødvendige, vekk fra detaljene som tok månedsvis å perfeksjonere. De ville i stedet fange øyeblikkets lidenskap, både øyeblikket da inspirasjonen traff, som respons på synet av en scene, og også øyeblikket i scenen selv.

Vi har sett nærmere på en rekke kunstretninger. Vil du lære mer om surrealismen, gå denne vei!

maleri av en kvinne i hvit kjole og grønn hatt som sitter på et pledd i naturen, omgitt av gress og åser, og leser
Leser, av Berthe Morisot fra 1873.

Impresjonistene siktet mot å gripe et flyktig øyeblikk, forevige det i maling på et lerret og gjøre det tilgjengelig for all overskuelig fremtid. For å fange inntrykket av øyeblikket måtte de komme seg ut av studioet. De befant seg gjerne blant travel aktivitet på gater og torg, eller i naturen, med vind gjennom trekronene og fossende vann i elveløpet. Og hvorfor ikke? Det skjedde jo mye mer utenfor studioet enn i det! Målet deres var å fange essensen ved inntrykket.

Impresjonistene holdes høyt av mange i dag, men i sin samtid måtte de tåle mye kritikk. De grove, ujevne penselstrøkene og det ofte uferdige uttrykket var langt fra samtidens mer populære og konvensjonelle stil. Men den impresjonistiske bevegelsen og utviklingen den banet vei for, er helt essensiell for det meste av den moderne kunsten vi ser i gallerier og på museer i dag. I 1860, da den begynte å vokse frem, la den til rette for en unik, moderne bevegelse i kunsten. Den oppstod i Paris, og til tross for den kraftige kritikken spredte den seg gjennom Europa og helt til USA.

Lær mer om barokken her.

De beste Tegninglærerne tilgjengelig
Dmitri
Dmitri
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Evelyn
Evelyn
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Annette
Annette
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nora
Nora
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Beth
Beth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dmitri
Dmitri
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Avery rain
Avery rain
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Evelyn
Evelyn
180kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Annette
Annette
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nora
Nora
199kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Beth
Beth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Embla
5
5 (2 Evaluering(er))
Embla
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

9 trekk ved og ideer bak impresjonismen

 1. Penselstrøkene var gjerne løse og energiske, med en gjennomskinnelig lyseffekt. Det ble lagt spesiell vekt på å skape et inntrykk av bevegelse og flyt.
 2. Paletten bestod av skarpelyse og intense farger.
 3. Komposisjonene bestod gjerne av uskarpe objekter. Maleriene kan gi et inntrykk av at de glir fort forbi foran øynene på en.
 4. Det uperfekte i maleriene skulle reflektere det faktum at livet ikke er perfekt. Impresjonistene ville gi et ærlig bilde av det de så i hverdagen – noe som ikke må forveksles med det vi ofte tenker på som "realistisk", altså noe som er så likt som det fysiske objektet som mulig, rent visuelt.
 5. I dag kan vi bruke et kamera til å gripe og forevige et øyeblikk. Det kunne man strengt tatt på impresjonistenes tid også, men fotografiprosessen var fremdeles i sin begynnelse, og mediet var verken så effektivt eller på langt nær så tilgjengelig som det er i dag. Impresjonistene brukte, som andre malere i deres samtid og fortid, lerretet for å fange øyeblikket – forskjellen er at impresjonistenes arbeid nok ligger tettere på kameraets etos slik vi kjenner det i dag, spontant og avslappet og tett knyttet til livet og hverdagen, ikke oppstilt og modellert. De kalte verket for en impresjon, altså et inntrykk eller avtrykk. Vi kan sammenligne det med et snapshot (og ikke glemme at det naturligvis likevel ligger masse arbeid bak et slikt et).
 6. På slutten av 1800-tallet gjorde man store fremskritt innen legevitenskap, for ikke å nevne at psykologien var en ny gren i utvikling. Man forstod stadig mer av forbindelsen mellom menneskesinnet og verden, og det ble gjort klart at det ikke var noe 1:1-forhold mellom de lyspartiklene som traff netthinnen og hva hjernen gjorde med informasjonen. Impresjonistene siktet mot å fange det som øyet fanget opp, som lysforandringerproporsjoner og bevegelse. Og alt dette skulle altså få plass på ett lerret.
 7. Realisme var ikke viktig for impresjonistene.
 8. På grunn av stilen og verdiene deres endte de opp med å dokumentere store deler av Paris' bygninger. Det gir oss muligheten til å se hvilke forandringer byen har gjennomgått, konstruksjonen av nye bygninger, togstasjoner, bulevarder og så videre.
 9. Impresjonistene var radikale kunstnere som verdsatte øyeblikket og det øyeblikkelige, skarpe farger, bevegelse, endring og ærlige komposisjoner uten realisme.
maleri av en mann og en jente som står ved vannet, penselstrøkene er store og grove og fargerike og gir vannet og løvverket bevegelse
Impresjonistenes penselteknikk fremhever bevegelsene og flyktigheten i en scene. Her ser vi Renoirs Ved vannet fra 1880.

Vil du fordype deg videre i impresjonismen? Hvorfor ikke bla gjennom Nasjonalbibliotekets digitale utvalg av bøker om impresjonisme og kunsthistorie?

En betydningsfull impresjonist

Edgar Degas

Fødenavnet hans var Hilaire-Germain-Edgar De Gas, men han er mer kjent som Edgar Degas. Han ble født inn i en rik familie som helst ønsket at kunsten skulle begrenses til en fritidssyssel. Først forsøkte Degas å leve opp til farens ønske om at han skulle bli advokat, men etter at han begynte å studere, tok det ikke lang tid før han droppet advokatplanene og dro til Paris for å studere kunst i stedet. I løpet av denne tiden møtte han Edouard Manet, og han skulle bli en viktig innflytelse på Degas.

Degas regnet ikke seg selv som en impresjonistisk maler – til tross for at de hadde en tydelig innflytelse på ham, at han stilte ut verkene sine på utstillinger sammen med andre impresjonister og var venn med en rekke impresjonister. Det kan være fordi han verdsatte sin klassiske utdannelse, der linjearbeid, fokuspunkter, skisser og studioarbeid var viktig. Likevel tillater vi oss altså å plassere ham her.

 • Viktige verk: Familien Bellelli (1858–67), Monsieur og Madame Edouard Manet (1868–9), Foyer de la danse (1872)
 • Fødested: Frankrike
 • Liv: 1834–1917
 • Kunstretning: realisme, impresjonisme, japonisme
 • Kunstformer: maleri, skulptur, trykk

Bli bedre kjent med popkunsten her.

Kjente impresjonistiske kunstverk

Vannliljer

maleri av vannflate med vannliljer og refleksjoner av bladverk
Et av Monets vannliljemalerier, udatert, men antatt å være fra omkring 1915. Her ser vi tydeligere det hurtige og flyktige også gjenspeilet i selve maleprosessen.

Monet brukte store deler av livet på å skape en vakker hage, som han deretter transporterte til lerretet. Monets serie av vannliljemalerier er kjent som noen av de vakreste naturmaleriene vi har. De er ikke typiske landskapsmalerier: Han har kvittet seg med horisonten og dybden i maleriet. Det som står igjen, er vannets overflate, blomstene på den og refleksjonene i vannskorpa.

 • Kunstner: Claude Monet (fransk impresjonist og post-impresjonist)
 • Dato: 1918–1926
 • Originaltittel: Les Nympheas
 • Hvor de (blant annet) kan sees: Musee de l’orangerie, Paris
 • Seriens omfang: omtrent 250 malerier
 • Medium: olje på lerret

Lær mer om kubismen her.

Andre kjente verk fra impresjonismen

 1. Intrykk, soloppgang av Claude Monet
 2. Roernes frokost av Pierre-Auguste Renoir
 3. Valmuer av Claude Monet
 4. Høyvognen av Camille Pissarro
 5. Vuggen av Berthe Morisot
 6. Absintdrikkerne av Edgar Degas
 7. Den grønne danseren av Edgar Degas
 8. Baren på Folies-Bergere av Edouard Manet
 9. The coiffure av Mary Cassatt
 10.  Parisgate i regnvær av Gustave Caillebotte

De impresjonistiske verkene er fulle av følelse, uttrykk og fargemettet bevegelse, og det kan gi tilskueren en unik indre ro å stå foran et av disse maleriene. For ikke å snakke om at de impresjonistiske mesterverkene skaper gode rom for kontemplasjon. Men den impresjonistiske bevegelsen gir oss ikke bare kunstverk, den formidler også øyeblikkets flyktighet og verdien av disse små bruddstykkene av tid.

Det er ikke en helt liten bragd.

Du har nå lest om impresjonismen. Hva med å gå videre til ekspresjonismen?

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.