Det britiske imperiet "Solen går aldri ned over Det britiske imperium", pleide man å si. Og det var ingen overdrivelse, for de britiske territoriene var så vidstrakte at det alltid var dagslys et sted i verdenshistoriens største imperium. Men hva var det som gjorde kongeriket England til et imperium? Og hvilke hendelser svekket det i […]
27 april 2021∙13 minutter lesemateriale
Keiserriket Russland Hva gikk for seg i Russland før oktoberrevolusjonen veltet keiserdømmet, og bolsjevikene tok over makten i 1917? Kanskje har du hørt om Katarina den store, for ikke å snakke om Peter den store. Men hva gjorde dem nettopp store, og hvordan kom Russland til å bli et imperium så gigantisk at dets erobringer […]
27 april 2021∙8 minutter lesemateriale
Qing-dynastiet i Kina Qing var det siste imperialistiske dynastiet i Kina, etter å ha regjert fra 1600-tallet og helt frem til den kinesiske republikken tok over makten på 1900-tallet. Qing styrte i en periode da den største makten i verden stadig ble mer konsentrert i Europa, og det kinesiske imperiet falt til slutt på grunn […]
24 april 2021∙7 minutter lesemateriale
Interessert i historie?
Det kan være vanskelig å få en oversikt. Hvor skal man begynne når det gjelder historielæring?
Uavhengig om du studerer historie på universitetet eller vgs: La våre skribenter ta deg med i historiens verden. Her får du oversikt over ulike pensumemner, termer og temaer knyttet til historie. Du finner historielærere over hele Norge ved hjelp av Superprof. Lærerne underviser på mange ulike nivå, enten om du søker etter Norgeshistorie eller verdenshistorie, valget er ditt!
Enten om du er interessert i politisk historie, norsk historie, eller arkeologi; vi har underviserne for deg. En privatlærer i historie kan hjelpe deg med å få orden og oversikt på alle fakta og årstall. Kanskje mangler du bare den rette personen som kan engasjere deg for historiefaget?
Kanskje holder du til i et mindre tettsted, eller ikke ønsker å styre med transport for å møte til undervisningstimene? Da kan historiekurs online være noe for deg!
Romerriket på sitt største Livet vi lever i dag er fortsatt fult av spor etter Romerriket. Vi finner det i språkene våre, i infrastrukturen og i lovverket. Men hva gikk egentlig for seg i denne eldgamle sivilisasjonen, hvilket politisk system hadde de, og hvordan klarte de å bli så innflytelsesrike? På det meste hersket den […]
21 april 2021∙8 minutter lesemateriale
Mongolske erobringer Det mongolske rike, eller Mongolriket som det også kalles, skylder mye av sin berømmelse til den beryktede høvdingen Djengis Khan – en mann hvis ettermæle skal ha det til at han tok livet av en million mennesker på en time, og fikk så mange barn at det i dag lever mer enn seksten millioner […]
21 april 2021∙8 minutter lesemateriale
Oversikt over imperier Man kan ikke snakke om verdenshistorie uten å nevne imperialisme, og verden som vi kjenner den i dag er for alltid preget av stormakter som Romerriket eller Det britiske imperiet. Men hvordan definerer man egentlig et imperium, og hva ligger i begrepet? Ikke minst: hva er forskjellen på et kongedømme, et land […]
14 april 2021∙7 minutter lesemateriale
Hva Kan du Studere innen Økonomihistorie? Når du bestemmer deg for å studere historie, må du nok bestemme hvilket område du vil spesialisere deg innen. Om du vil bli historiker, må du bestemme hvilket aspekt av historien du vil studere. Du kan fokusere på en spesifikk periode, eller på en spesifikk del av kulturell historie. […]
31 august 2020∙6 minutter lesemateriale
Hva er sosial- og samfunnshistorie? Om du ikke er interessert i politisk historie og er mer interessert i hverdagen og kulturen til samfunn som levde før oss, kan det være at samfunnshistorie passer for deg. Mens politisk historie ser på forskjellige typer regjeringer og hvordan nasjoner kommuniserer med hverandre, fokuserer sosial- og samfunnshistorie på menneskene […]
31 august 2020∙5 minutter lesemateriale
Hva bør du studere innen historie? Hvorfor bør du studere historie og bli en historiker? Ønsker du å lære om tidligere samfunn, få en bachelor innen historie eller lære mer om tidlig moderne filosofi? Du har nok hørt det tidligere, men de fleste som studerer historie velger en spesiell grad å spesialisere seg innen. Siden […]
31 august 2020∙6 minutter lesemateriale
Hvordan kan du studere politikk og historie? Historie som samfunnsvitenskap utforsker mange aspekter av livet gjennom tidene: økonomisk historie, innovasjoner og politikk. Det kan likne sosiologi, men humanistiske fag, inkludert politisk historie, studerer ikke moderne samfunn. De studerer de forskjellige typene politikk gjennom årene, samt manøvrene til historiske figurer innen politikk (revolusjoner, kupp, overkastelser, osv.). […]
24 august 2020∙7 minutter lesemateriale
En guide til antikken for historiestudenter Har du lyst til å studere antikken, men er usikker om hva det dreier seg om? Ønsker du å lære mer om antikke sivilisasjoner, men er ikke sikker på hvilken? Vår guide til antikkens historie kan hjelpe! Historie, arkeologi eller filologi? Det finnes flere retninger innen antikkens historie og […]
16 mars 2020∙6 minutter lesemateriale
Historien om Diplomati Historie om diplomati er en av de få aspektene av politisk historie som fokuserer på relasjoner mellom politiske enheter som ikke involverer våpen. Rollen som diplomat er å unngå konflikter og grensesikring ved å sikre allierte. Om du er en historiestudent eller du studerer politikk, bør du spesielt lese om diplomati og […]
10 mars 2020∙5 minutter lesemateriale
Få hjelp til å lære historie med våre historielærere
Du kan ikke vite hvor du skal, hvis du ikke vet hvor du kommer fra. Med dette i tankene, hvorfor ikke utvide den historiske kunnskapen din ved hjelp av blogginnleggene våre. Enten du studerer til eksamener på videregående eller på universitetet, tar historie som privatist eller bare vil lære om en annen historisk periode, har vi flere historielærere som kan hjelpe deg.
Historie studeres av elever over hele Norge og verden, med vekt på studiet av tidligere hendelser som spesielt relaterer seg til mennesker og deres handlinger. Hver nasjons historie er unik og skiller seg fra de andres. Selv om historie studeres av alle i grunn- og videregående skole, og av noen på universitet, betyr ikke det at det alltid er lett å forstå faget.
Ved å få en forståelse for historie, kan elever takle utfordringer bedre og få evnen til å se sammenhenger i verden. På Superprof, er det tilgjengelige lærere innen Historie i Stavanger.
Hvorfor studere historie?
Før elever kan begynne å sette pris på et akademisk fag, er det viktig for dem å forstå formålet med å studere historie og hvorfor det er viktig. Så hvorfor studeres historie i skoler over hele verden?
For det første hjelper det oss å se hvordan tidligere hendelser har formet våre liv og gjort ting slik de er i dag. For det andre, ved å gjennomgå historiske hendelser, kan vi bedre forstå kulturen vår og de viktige øyeblikkene som skjedde på jorda vår.
For det tredje, håper lærere at når elever analyserer historien, begynner de å se hvordan historie hjelper oss å forstå endringer og hvordan vi kan lære av feilene våre. Så hvorfor ikke finne en privatlærer innen Historie i Bergen for å lære mer?
Viktige historiske hendelser i Norge
Som med mange land på det europeiske kontinentet, har Norge vært preget av mange historiske hendelser. De viktige hendelsene fra Norges fortid hjelper elever med å forstå hvordan aspekter som kultur, tradisjoner og språk kom til.
Selv om noen øyeblikk i historien er lysere enn andre, er det verdt å nevne at det var mange dødsfall og mørke hendelser som formet Norge slik vi kjenner og elsker det i dag.
Viktige øyeblikk i historien fra de siste 1000 årene som har påvirket Norge er blant annet slaget om Stiklestad, Unionsoppløsningen i 1905, andre verdenskrig, frigjøringen i 1945, og oljealderens start på 1960-tallet.
Alle de nevnte øyeblikkene i historien hadde en konsekvens som endret livet til millioner av mennesker. Elever på grunn- eller videregående nivå studerer disse hendelsene i detalj i historietimene. Om du ikke har fuill kontroll over hendelser som har skjedd og sammenhengen, kan en privatlærer i Kristiansand hjelpe deg.
Hvordan er historieundervisningen organisert i Norge?
Historie undervises gjennom hele grunn- og videregående skole i Norge. I løpet av denne tiden er historie en obligatorisk del av læreplanen.
I løpet av grunn- og videregående skole, lærer studentene å strukturere hendelser i tid, finne likheter og ulikheter, skrive og snakke om fortiden og bruke ulike kilder til informasjon. På videregående skole, i de siste trinnene, deles historiekursene inn i eksamener som VG1 og VG2, eller som en del av studiespesialisering eller historie som fordypning.
Disse fagene tar for seg ulike perioder i historien, fra vikingtiden til moderne tid. På universitetsnivå kan studentene velge å spesialisere seg i historiske perioder som interesserer dem. Hvis du ønsker å lærer mer, hvorfor ikke prøve ut en privatlærer i Trondheim?
Tips for å lære seg historie
Mange studenter vil være enige i at historie kan være et kjedelig fag. Likevel finnes det flere tips og triks fra engasjerte lærere som kan hjelpe deg med å gjøre faget mer spennende og engasjerende underveis. For det første er nøkkelen til å studere historie og lykkes med det, knyttet til egne notater og aktiv deltakelse i historietimene.
All informasjonen du trenger for å bestå eksamenene gjennomgås og diskuteres av læreren i klasserommet, så ikke vær lat, men skriv ting ned underveis! For det andre, kan det være lurt å bruke flere interaktive måter å lære seg historien på, slik som flash-cards, quiz, filmer og tankekart.
For det tredje, kan det være nyttig å se på historien gjennom et annet perspektiv, for eksempel ved å undersøke musikk eller kunst. Prøv å finne måter å knytte historie til dine egne interesser!
Det kan gjøre det mer relaterbart og interessant for deg. Du bør ikke være redd for å spørre læreren din eller ta kontakt med andre studenter for hjelp og støtte. Å studere historie kan være utfordrende, men det er også svært lærerikt og interessant. Det gir oss en forståelse av vår fortid og hvordan det har formet vår nåværende verden. Det hjelper oss med å forstå og sette pris på kulturen vår og Norges historie.
Så ikke gi opp, fortsett å jobbe hardt, så vil du se at historie kan være et svært givende og interessant fag. Her kan en privatlærer i Oslo hjelpe deg med å holde motivasjonen oppe.