Tapas er en av de mest populære matrettene fra Spania. Lær alt om disse små, herlige smaksbombene som serveres som forrett, fullverdig middag eller snacks.
Av de forskjellige legender om tapasen opprinnelse, så involverer King Alfonso XIII eller King Fernando XVII som i følge en av de eldste restauranter i Spania, El Ventorrillo del Chato, forteller at King Fernando XVII besøkte denne restauranten på sine reiser. Uansett hvilken konge det virkelig er, så går alle historiene som dette.
Kongen befaler
På en reise langs en av de lengste rutene i Andalucia, så ble kongen servert et glass med vin med en skive ost på toppen (noen sier det var brød med skinke). Selv om kongen visste at skiven ble brukt som et «tapardera», et dekke for å beskytte vinen mot støv og insekter, så spiste han det alltid. Etter denne hendelsen er det blitt sagt at kongen alltid spurte etter tapas til sin vin uansett hvor han reiste.
En annen legende påstår at opprinnelsen av tapas er relatert til den syke King Alfonso XEl Sabio den Wise, som trengte å spise små snacks og små mengder av vin mellom måltider for å bli frisk. Det er blitt sagt at så snart kongen fikk tilbake sin helbred så besluttet han at alle kroer og barer i distriktet alltid skulle servere snacks sammen med vin.
Det er med andre ord ikke godt å vite nøyaktig hvor tapasen offisielt kommer fra, men det virker som at den velkjente retten kan kobles til det spanske kongehuset på en eller annen måte! Videre i denne artikkelen skal vi blant annet gå gjennom noen av de vanligste tapasrettene. Heng med!

Fra landsbygda?
Det er også en legende som har sin opprinnelse fra landsbygda, helt ulikt de andre historiene fra de kongelige, som fokuserte på at arbeiderklassens behov for næring under lange og tunge arbeidsøkter. Legenden forteller at bønder og arbeidere hadde et glass vin og snacks som mellommåltid.
Opprinnelsen til tapas var en liten plate med mat som ble lagt på toppen av vinglasset for å beskytte mot fluer og støv, som stammer fra verbet tapar, som betyr å dekke til. Tapas ble derfor opprinnelig servert sammen med en kopp vin eller sherry, og kunne være alt fra en skive skinke eller en lille porsjon ost til en liten bit av en større rett.
Selv om man vanligvis må betale for tapas i dag, så er det fremdeles byer, slik som Granada, som er kjent for å servere fri tapas når man bestiller en drink i en bar. På mange måter har tapas rett og slett blitt en del av spansk kultur!
I dag er tapas blitt en integrert del av den spanske kulturen og mattradisjonen, og finnes i mange varianter over hele landet. Det finnes tapasbarer i de fleste byer og bydeler i Spania, og det er vanlig å gå på tapasbar for å nyte et glass vin eller øl sammen med noen små, deilige retter.
Tapas er av stor kulinarisk viktighet for Spania, og er blitt en form for national identifikasjon. Spanske byer er i konstant konkurranse om å ha de beste tapas-barer, og det finnes mye informasjon på ulike web-sider. Velg mellom Malaga, Granada, Madrid, Seville, Cordoba og San Sebastian. Disse stedene blir av mange ansett til å være de ledende byene i Spania for å oppleve autentisk tapas.
Typisk tapas
Også i Norge kan man få tak i tapas på mange restauranter. Det finnes faktisk ganske mange egne spisesteder som er viet kun denne matretten! Det er tydelig at tapas også er en folkefavoritt i Norge, men det er verdt å vite at det sikkert er en del kulturforskjeller mellom Norge og Spania når det gjelder serveringen.
En typisk tapasbar vil ha et utvalg av forskjellige tapasretter som du kan velge mellom, og du kan ofte bestille flere forskjellige småretter og dele dem med venner eller familie. Tapasretter kan være alt fra kjøtt- og fiskeretter til grønnsaker og ost, og det finnes et utall av ulike varianter å velge mellom.
Noen kjente tapasretter inkluderer patatas bravas (stekte poteter med en spicy tomatsaus), gambas al ajillo (reker stekt i olje og hvitløk), tortilla española (spansk potetomelett) og croquetas (små, fritterte kjøttboller).
Tapas kan også være en god måte å prøve ut ulike retter på, siden du kan bestille flere forskjellige småretter og dele dem med andre. Dette gjør det enkelt å prøve ut ulike smaker og teksturer, og du kan finne noe du liker selv om du ikke er sikker på hva du vil ha.
I tillegg til å være en deilig matopplevelse, er tapas også en sosial aktivitet i Spania. Det er vanlig å gå på tapasbar med venner eller familie og tilbringe litt tid sammen mens man nyter maten og drikken. Dette er en hyggelig måte å tilbringe kvelden på, og gir mulighet for gode samtaler og godt selskap. Kan du se for deg noe deiligere enn å sitte på en spansk restaurant, og få servert fristende tapasretter i lange baner, mens høyttalerne spiller stemningsfull spansk musikk?

Tapas har blitt stadig mer populært også utenfor Spania, og finnes i dag på mange restauranter og barer i Europa og andre deler av verden. Dette skyldes delvis at tapas er en deilig og variert matrett som passer for mange ulike smakspreferanser, men også at det passer perfekt for å dele med andre.
I stedet for å bestille en enkelt rett hver, kan man bestille flere forskjellige tapasretter og dele dem med venner eller familie. På denne måten kan man prøve ut ulike smaker og teksturer, og ha en mer variert matopplevelse. Dette gjør at folk som besøker Spania kan få en god matopplevelse og prøve ut ulike retter og smaker. Ønsker du å lære å lage autentiske tapas hjemme, kan du også vurdere å melde deg på et spansk kurs på nett.
Sosial mat
I tillegg til å være en deilig matrett, er tapas også en sosial aktivitet som passer godt for å tilbringe litt tid sammen med venner og familie. Dette gjør at folk kan ha en hyggelig kveld med god mat og godt selskap, noe som bidrar til å gjøre den spanske kulturen mer hyggelig og tilgjengelig for alle. Eller hvorfor ikke spise tapas mens man leser til et spanskkurs?
En annen måte tapas har gjort den spanske kulturen bedre på, er at det har blitt en integrert del av denne kulturen og mattradisjonen. Tapas finnes i de fleste byer og bydeler i Spania, og det er vanlig å gå på tapasbar for å nyte et glass vin eller øl sammen med noen små, deilige retter. Dette gjør at folk kan oppleve denne kulturen på en mer autentisk måte, og få en følelse av hvordan det er å være en del av den spanske kulturen. Dette har også bidratt til at tapas har blitt så populært i andre deler av verden.
Synes du det er interessant å lese om den spanske matkulturen? Hva med å lære mer om andre temaer knyttet til Spania, som for eksempel kjente spanske kunstnere, spansk musikk, eller kanskje om den spanske kongefamilien?

Til tross for at tapas opprinnelig er en del av den spanske kulturen og mattradisjonen, har den blitt så populær at den i dag kan nytes over hele verden. Uansett hvor du befinner deg, er det sannsynlig at du kan finne en tapasbar eller en restaurant som tilbyr denne deilige matretten i ulike varianter, enten som en del av et større menyutvalg eller som en spesialitet. Det er også mulig å lage tapas hjemme, og det finnes mange oppskrifter på ulike tapasretter som du kan prøve deg på.
Her har du to å begynne med!
Spanske Albóndigas (kjøttboller)
En velkjent tapasrett som er lett å lage selv! Denne oppskriften er fra tapasbaren Lonja de Tapas i Barcelona!
INGREDIENSER
- 500 gr ferskmalt kjøttdeig av okse
- To fedd finmost hvitløk
- En liten håndfull frisk hakket persille
- En teskje blandet røkt spansk paprikapulver og vanlig paprikapulver
- En teskje malt spisskumin (kan sløyfes)
- Et stort sammenpisket egg
- To skiver dagsgammel loff kjørt til smuler
- Litt melk
- Hvetemel til rulling
- Havsalt og sort pepper etter smak
- Olivenolje til steking
- Bland sammen presset hvitløk, kjøtt, persillen, krydderiene, havsalt, pepper og en god spiseskje olje i en bolle. Dekk med plastfolie og la dette stå og trekke i ca 30 minutter.
- Smuldre det tørkede brødet i en skål og ha over litt melk slik at det bløtes opp. Ha så brødet sammen med egget oppi kjøttdeigblandingen.
- Tilsett salt og pepper og kna godt til du har en fin konsistes på farsen. Ha litt mel på bordet, og rull til passelige små kjøttboller. Stek kjøttbollene pent brune i litt olivenolje og legg de deretter over på et stekebrett kledd med aluminiumsfolie og etterstek bollene i ovnen ved 200 °C i vel 15 minutter.
- Til sausen blender du to fedd hvitløk sammen med en løk. Tilsett fire grovhakkede tomater og en skvett hvitvin/vermut og la det hele kjøres til en glatt saus. Hell den over i pannen du stekte kjøttbollene i og smak til med salt, pepper og sukker og tilsett gjerne litt hakket chili. La den koke inn til en lett fyldig konsistens.
- Hell sausen over kjøttbollene, dryss på litt persille og server.
Tortilla de Patatas
Dette er den grunnleggende metoden for å lage en perfekt spansk tortilla med potet og løk. Her kan du variere med ulike typer smakstilsetninger som skinke, chorizo, bacon, paprika, hvitløk, urter med mer. Mulighetene er nærsagt uendelige når du har den grunnleggende teknikken inne. Ønsker du å utvide dine kulinariske ferdigheter, kan det være en god idé å melde deg på et spansk kurs Oslo. En tortilla holder seg også fint til dagen etter som en ekstra god lunsj.
INGREDIENSER
- En halv liter vanlig olivenolje
- Fire til seks middels store kokefaste poteter
- En løk i tynne skiver
- Havsalt etter smak, beregn en teskje
- Seks egg
- Kutt løk og poteter i tynne skiver og varm oljen i en dyp panne. Begynn med å legge løken i oljen og la den får to til tre minutter før du har i potetene. La de koke i et kvartes tid inntil de er myke. De skal ikke få noe særlig farge.
- Mens potetene koker knekker du eggene i en romslig bolle, ikke pisk de sammen. Når potetene er klare bruker du en hullsleiv og lemper potetene over i eggene. Dryss på havsalt og bruk en tresleiv til å mikse alt sammen. Ikke rør mer enn at du får en jevn masse. Dekk bollen med folie og la den hvile i ett kvarters tid.
- Hell ut den overflødige oljen og tørk lett av pannen med kjøkkenpapir. Sett den tilbake på middels varme når røren har hvilt nok og hell i eggemassen. Spre den utover og la den steke i tre til fire minutter så den får satt seg. Rist på pannen så du er sikker på at tortillaen har satt seg nok før du legger en stor tallerken over pannen og flipper den i en bevegelse. Skli den tilbake i pannen og stek den i noen minutter på andre siden. Skli den over på en fjøl og la den hvile i noen minutter før du kutter den i stykker og serverer.
Kanskje du skal vurdere å invitere vennene dine ut og spise på en tapasrestaurant neste gang dere skal ut og spise? Eller kanskje du skal prøve deg selv på kjøkkenet, og teste ut noen hjemmelagde tapasretter? Vi håper at du nå har fått litt mer interesse for det spanske kjøkkenet, og kanskje til og med for den spanske kulturen generelt? Historien til Spania er rik og spennende, så vi håper du vil lære mer om den!









