Privatundervisning er ikke bare for å hjelpe barna med biologifag. Man trenger ikke å stå i fare for å stryke i et fag før det kan ansees som nødvendig. Av og til trenger man bare rett og slett litt ekstra hjelp! Du trenger heller ikke å vite hva fremtiden din bringer. Privatundervisning vil kunne gjøre deg oppmerksom på alle valgmulighetene man har senere i livet.

Selv om du ikke nødvendigvis ønsker en vitenskapelig karriere, er det likevel mange grunner til å elske biologi. 

En person som viser et barn på en globus
Privatundervisning kan også være aktuelt før barnet kommer i skolealder. (kilde: visualhunt)

 

Privatundervisning er en god investering, for privatlærere har muligheten til å følge deg opp på en helt annen måte enn en skolelærer. En privatlærer kan tilpasse seg dine læringsbehov og tempo bedre, og på den måten gjøre deg mer selvsikker i møte med faget.

Selv om biologi ikke er det faget du får best karakterer i, så kan en privatlærer hjelpe deg så du faktisk lykkes i faget. Privatundervisning er ofte effektive, og kan til og med få deg til å like faget bedre. Det kan gjøre læringen enklere, ettersom man kan fokusere på færre emner om gangen, i motsetning hvordan undervisningen på skolen er lagt opp.

For at privatundervisningen skal ha best mulig effekt, er det viktig at du og privatlæreren er en god match. Det er derimot enklere sagt enn gjort, for hvordan vet man hvem som er det beste valget? Hva om man ansetter en privatlærer og man innser at det ikke fungerer først etter avtalen er inngått? Her er noen tips til hvordan man velger riktig privatlærer.

De beste Biologilærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Lars
5
5 (6 Evaluering(er))
Lars
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Sara
5
5 (3 Evaluering(er))
Sara
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Rakshitha
Rakshitha
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Eirini
Eirini
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Helene
Helene
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Marlene
Marlene
276kr
/t
1. kurstime gratis!
Bjørn
5
5 (1 Evaluering(er))
Bjørn
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Halvor dahl
Halvor dahl
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Lars
5
5 (6 Evaluering(er))
Lars
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Sara
5
5 (3 Evaluering(er))
Sara
250kr
/t
1. kurstime gratis!
Rakshitha
Rakshitha
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Eirini
Eirini
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Helene
Helene
150kr
/t
1. kurstime gratis!
Marlene
Marlene
276kr
/t
1. kurstime gratis!
Bjørn
5
5 (1 Evaluering(er))
Bjørn
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Halvor dahl
Halvor dahl
250kr
/t
Første kurstime gratis>

Legitimasjon og kvalifikasjoner

En av de viktigste tingene du bør vurdere er din potensielle privatlærers utdanning. Hvis du kjenner eller finner noen som for eksempel spesialiserer seg i kjemi, så har de kanskje ikke de nødvendige ferdighetene og kunnskapene som kreves for å kunne gi deg ekstraundervisning i biologi.

Når det er sagt, så er det mange som har studert flere fag, så ikke forhast deg med å utelukke noen før du har gjort en grundig sjekk. Noen med en mastergrad i kjemi kan ha kombinert dette med andre vitenskapelige fag på bachelornivå, og dermed være i stand til å undervise deg innen biologi.

Det er viktig at privatlæreren din har oversikt over biologifaget og hva som skal til for å heve kunnskapsnivået og gjøre det bra på prøver, tentamener og eksamener. Det er uten tvil mest ideelt at vedkommende som underviser deg har en eller annen form for høyere utdanning i faget.

I tillegg er det veldig nyttig at privatlæreren kjenner pensumet, men hvor de har lært det er ikke like viktig. Det kan være etter at de har undervist mange andre i samme fag, eller kanskje har de barn som akkurat har vært gjennom det selv. Oppgaven til privatlæreren er å formidle kunnskap, samt gi deg tips og triks for hvordan du kan gjøre det best mulig i faget.

Du bør også alltid sjekke om privatlæreren er ekte. Den beste metoden å gjøre det, er å velge noen som har blitt personlig anbefalt til deg av jevnaldrende, foreldre eller lærere på skolen. Man kan eventuelt finne noen gjennom et profesjonelt veiledningsbyrå.

Privatlærere som er registert via veiledningsbyråer har gjennomgått bakgrunnssjekk, for å sikre at de har de kvalifikasjonene de hevder at de har. Bakgrunnssjekken innebærer også innhenting av gyldig politiattest, for dersom de ikke har det kan de heller ikke jobbe med barn under 18 år.

Attester og referanser

Å ansette en privatlærer gjennom et veiledningsbyrå sikrer at de har de riktige kvalifikasjonene, men hvordan vet man at de faktisk er gode i jobben sin?

Referanser er en god måte å finne ut hvem som er det beste valget med tanke på læringsbehovet ditt. Ideelt sett vil du ha noen som virkelig liker biologi, for det vil kunne bidra til mer effektiv undervisning.

Erfarne privatlærere, enten de jobber gjennom et byrå eller er selvstendige, vil sannsynligvis ha bedt tidligere elever om å gi tilbakemelding på veiledningstjenesten, så å vise til referanser ikke er en utfordring. Noen har kanskje til og med oversikt over fremgangen til tidligere elever som bevis på deres evne som privatlærer.

Hvis du finner privatlærer gjennom en personlig anbefaling, er det viktig å spørre vedkommende som gav deg navnet etter mer informasjon slik at du kan gjøre nærmere undersøkelser før du eventuelt tar kontakt med dem.

Hvis du derimot tilfeldig kommer over en som ser ut som din perfekte privatlærer på nettet, bør du ta en titt på eventuelle attester. Vær heller ikke redd for å ringe dem og be om et møte, før dere inngår en forpliktende avtale.

En person i hvite klær som tar en telefon
Man trenger ikke være redd for å ringe til de potensielle kandidatene sine til privatundervisning. (kilde: unsplash)

Det er lurt å møte eller intervjue kandidatene dine, spesielt hvis dere ikke har noen gjensidig tilknytning. Hensikten med dette er å forsikre seg om at de er ekte, i tillegg til å finne ut om de er det riktige valget for deg i henhold til dine pedagogiske behov.

Geografisk plassering og tilgjengelighet

Den ideelle hyppigheten på privatundervisningen er minst en to-timers økt en gang i uken, men dette kan variere i henhold til alder og hva som er målet med undervisningen. Hvis privatlæreren du ønsker derimot bare har tid til en eller to korte undervisningstimer i løpet av en måned, er det lurt å vurdere å lete etter noen som kan imøtekomme dine behov bedre.

Hvis planen er en kortvarig undervisningsperiode, bør man ha et opplegg som sikrer langsiktig gevinst.

Når du begynner søket etter en privatlærer, spesielt hvis du søker på nettet, er det viktig å filtrere søket til ditt geografiske område.

I noen tilfeller kan de beste privatlærerne være litt lenger unna, men da er det viktig å veie fordeler og ulemper opp mot hverandre.

Det er mye som må tas med i betrakningen, og det er mange spørsmål som må stilles i prosessen. Er de villige til å reise til deg, eller er det du som må stå for reisingen? Hvis de kommer til deg, har de nok tid til å gjøre jobben ordentlig? Må du betale for pendlingskostnadene deres? Eller kanskje er det best å ta undervisningen over Skype?

Mennesker som sitter på scootere og kjører
Det er flere faktorer som må kartlegges før avtaleinngåelse, deriblant eventuelle pendlingskostnader. (kilde: visualhunt)

I en ideell situasjon bor eller jobber privatlæreren din i nærheten, slik at dere kan ha regelmessig undervisning og virkelig gjøre fremskritt. Det vil også gi deg muligheten til å kunne forberede deg til eksamen i flere fag samtidig.

Organiser et møte

Til slutt, som ble kort nevnt tidligere, er det veldig viktig å sørge for at du kommer godt overens med privatlæreren din. Det er ikke noe hyggelig for verken deg eller privatlæreren å grue seg til neste undervisningstime og hate hvert eneste minutt av tiden dere tilbringer sammen.

Dette er grunnen til at en personlig anbefaling er en av de beste måtene til å finne en privatlærer. Hvis de har jobbet med noen du kjenner og de har bare positivt å si om dem og metodene deres, er det en reell mulighet for at dere også kan jobbe sammen.

Men det er ikke nødvendigvis alltid like lett å kjenne noen som har det nødvendige kunnskapsnivået innen biologi, så mange tyr til Internett for å finne privatlærer i området.

Det betyr imidlertid ikke at du må ta sjansen på noen du aldri har møtt før. Det er viktig å huske på at du alltid burde møte en potensiell kandidat før dere inngår en avtale.

De fleste privatlærere er vant til å møte elever og foreldrene deres, og vanligvis er de like opptatt av å treffes personlig i forkant. Da får dere en gjensidig forståelse av hva som er målet med undervisningen, noe som vil gjøre planleggingen av undervisningen enklere.

Så et personlig møte kan rett og slett være avgjørende, for å kunne gjøre seg opp en mening om privatlærerens undervisningsmetoder, og  om de kan være i stand til å motivere deg.

Slike møter kan ha en positiv innvirkning på holdningen din til privatundervisning, og det kan legge et godt grunnlag for forholdet mellom elev og privatlærer. Det er viktig at det er tillit til stede, for det vil bidra til at du gleder deg til de ekstra timene og bestå biologi.

Trenger du en lærer i Biologi?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Hanne