Biologi er et veldig fascinerende fag der man kan lære og utforske imponerende innhold. Det er også et pratisk fag der man får også lære om hvordan og kanskje til og med prøve å gjennomføre biologi forsøk. I tillegg kan det gi deg ferdigheter som åpner dører til en rekke like interessante yrker.

‘’Biologi blir kalt livets vitenskap og er en vitenskap som utforsker alle levende organismer, blant annet mennesker, dyr og planter.’’

Nærbilde av et mikroskop i et laboratorium
Biologi innebærer å undersøke flere forskjellige raser i detalj. (kilde: unsplash)

 

Før du kan begynne å studere og ta høyere utdanning i biologi, må du gjennomføre og bestå den avsluttende eksamenen på videregående skole i disse fagene. Finn ut hvordan en biologilærer kan hjelpe deg her.

Hvis du ikke er helt sikker på om du vil studere biologi, kan du først ta et årsstudium på høgskolen og deretter ta stilling til om du ønsker å fortsette på et bachelorprogram. Etter fullført bachelorprogram kan du fortsette studiene på masternivå i forskjellige biologiemner.

Når burde du vurdere ekstraundervisning?

Uansett om du sliter med de grunnleggende teoretiske prinsippene i biologi eller ikke, kan en privatlærer hjelpe deg med å få bedre forståelse for begrepene og dermed få høyere karakterer enn du ellers ville oppnådd.

Når privatundervisning først ble vanlig var hensikten å hjelpe de som hadde havnet bakpå i skolefagene slik at de når samme nivå som resten av klassen.

Nå får privatlærere til og med henvendelser fra folk som går på privatskole, for å forsikre seg om at de opprettholder de høye karakterene som forventes av dem, eller for å sjekke at de er på rett vei mot målet om en bestemt karriere.

Med det sagt betyr ikke det at privatlærere er en trend. Lærere er utdannede fagpersoner som tilbyr verdifulle tjenester til studenter i alle aldre og kunnskapsnivå. Noen av dem kan være av oppfatningen at foreldre enten er for påtrengende eller har for mye penger i sammenligning med fornuft, men realiteten er at en god utdannelse vanligvis koster penger.

Privatskoler gjennomfører normalt opptaksprøver for å sikre at elevene er faglig dyktige nok til å studere ved institusjonen. De gode resultatene som disse skolene oppnår år etter år, viser at privatskole i de fleste tilfeller fører til at elevene får bedre kvalifikasjoner enn på offentlig skole. Men det er ikke skrevet i stein at det er tilfelle for alle.

Det å ha privatlærer er altså ikke ensbetydende med at du er uintelligent, eller du kommer fra en rik familie. Privatlærere blir stadig mer populære fordi de er i stand til å tilby oppfølging på en måte som lærerne i klasserommet ikke kan. En privatlærer fokuserer på den individuelle elevens behov i motsetning til et mål som er satt opp for en gruppe forskjellige individer.

To menn som står og regner ut en ligning
Privatundervisning er nyttig for alle uansett kunnskapsnivå. (kilde: unsplash)

 

I din søken etter privatlærer, bør du se etter en som er både kvalifisert og kunnskapsrik i forhold til fagbehovet ditt. Privatlæreren din bør også være kjent med læreplanen og hvilke avsluttende prøver du jobber mot, slik at de er i stand til å undervise deg mer effektivt.

Disse burde man ikke ansette som privatlærer

Et eksempel på hvem du ikke bør spørre kan være naboen din som fikk femmer på eksamen på videregående skole, ettersom det er lite sannsynlig at vedkommende har de riktige kvalifikasjonene til å veilede deg.

Du trenger noen som er kvalifisert, og gjerne har tatt høyere utdanning innen det spesifikke emnet du trenger hjelp med.

Det er også viktig at vedkommende du velger er kjent med læreplanen din og derfor kan lære deg de tingene som helt sikkert kommer til å hjelpe deg å forbedre karakteren når arbeidet ditt blir vurdert.

Helt til slutt bør du se etter noen som har dokumentert erfaring som privatlærer i det spesifikke emnet. Det betyr å bruke noen som har blitt personlig anbefalt til deg, eller å finne noen med formidable attester.

Du bør heller ikke stole på en klassekamerat med toppkarakterer eller et eldre søsken som tror at han/hun kan hjelpe deg med å gjøre det bedre, selv om kostnad er et problem. Å betale noen som har sine egne karakterer å fokusere på, er ikke en god situasjon. Det er dessuten usannsynlig at du kommer noen vei med en slik ordning.

Hva er en god biologilærer?

I mange tilfeller er privatlærere tidligere, nåværende eller fremtidige lærere med kunnskap om faget samt pensumet som blir undervist. Profesjonelle lærere vil vanligvis gjøre det de må for å bli lisensiert og bli med i et byrå for å bli plassert hos studenter som trenger ekstraundervisning.

Ved å gå gjennom et byrå kan alle parter være sikre på at nødvendig bakgrunnssjekk har blitt utført med tanke på vedkommendes kvalifikasjoner, opplæring og bakgrunn. En slik bakgrunnssjekk inkluderer vanligvis innhenting av en gyldig politiattest.

Privatlærere kan være mannlige eller kvinnelige, unge eller gamle, erfarne eller nyutdannede, men det viktigste er at vedkommende du velger er noen du personlig kan jobbe godt med. I stedet for å la seg sjarmere av noens utseende, bør du heller spørre deg selv om denne personen er den rette til å undervise deg med tanke på undervisningsbehovet ditt.

Når det er sagt, så er det viktig å huske at vedkommende er privatlæreren og ikke vennen din. Det er ikke meningen at dere skal henge sammen som erteris, men en god tone er avgjørende for at privatundervisningen skal være fungere.

"Dette er grunnen til at det er en god ide å intervjue aktuelle kandidater, sammen med en forelder eller foresatt, for å se om de passer deg."

Hvor finner man biologilærere?

Rådfør deg med naturfagslæreren din for å se om de kjenner til noen som kanskje kan gi deg privatundervisning i biologi. Du kan også spørre rundt blant dine jevnaldrende og foreldrene deres, ettersom personlig anbefaling alltid er et flott sted å begynne.

Å be noen du allerede kjenner om å være privatlæreren din, er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Men du bør være sikker på at de er kvalifiserte, for en uinspirerende eller underkvalifisert person kan koste deg gode karakterer. I tillegg vil det koste deg mye penger som du ellers kunne brukt andre steder.

En person med ryggsekk som går mot et universitet
Når man leter etter privatlærer, kan et universitet eller skole være et fint sted å begynne letingen. (kilde: unsplash)

 

Hvis du ikke får noen anbefalinger og bestemmer deg for å ta internett til hjelp i din jakt etter en biologilærer, må du sørge for at du benytter ekte nettsider med kandidater som har de nødvendige ferdighetene.

Nettstedet vårt Superprof inneholder en lang liste med utdannede lærere og dekker et bredt spekter av emner, i tillegg til at det er stor sjanse for at det passer enhver lommebok. Dette spekteret inkluderer naturligvis biologi og dens forskjellige underemner. Noen eksempler på slike underemner er marinbiologi, zoologi og økologi.

Et sammendrag: 5 tips til hva man bør og ikke bør gjøre

1. Husk at du ikke trenger å være på strykgrunnlag for å ha nytte av privatundervisning. Lærere er opplært til å kunne undervise de grunnleggende prinsippene i biologi, samt å utforske de vanskelige begrepene. En biologilærer kan altså både forhindre at du stryker i faget og hjelpe deg med å oppnå høyere karakterer.

Biologilærere er spesielt nyttige hvis du trenger hjelp til biologistudier for å sikre at du karaktersnittet ditt er godt nok for opptak til drømmeuniversitetet ditt.

2. Ikke betal et søsken, klassekamerat eller venn til å undervise deg, med mindre de er ferdigutdannet lærer. Hensikten med en privatlærer er at de faktisk har kunnskapen til å hjelpe deg, og det er derfor viktig at den du velger er kvalifisert innen akkurat de fagene du trenger hjelp i.

3. Vurder privatlærere som har blitt anbefalt for deg av noen du kjenner. Da vet du sikkert at de undervist før, og da er sjansen stor for at de også er i stand til å undervise deg.

4. Ikke bedøm privatlæreren etter utseendet - husk at de er ment å være læreren din og ikke bestevennen din. Finn ut så mye du kan om personen (kvalifikasjoner, interesser og bakgrunn), for å se om dere vil være en god match. Intervjuer er en fin måte å gjøre dette på, og de fleste profesjonelle lærerne vil være vant til dette.

5. Gå gjennom et byrå ved ansettelse av privatlærer. På den måten kan du være sikker på at vedkommende er kvalifisert og oppfyller alle kriteriene som må være oppfylt ved undervisning av barn.

Trenger du en lærer i Biologi?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Hanne