Å studere biologi er ikke bare for de som vil bli for eksempel lege eller lærer i biologi. Det er et fag som har potensiale til å være et populært fag. Men selv om biologi er fascinerende og til tider også kult, er det mange som ikke skjønner at en biologiutdannelse kan føre til mange forskjellige karriereveier.

Biologi blir kalt ''livets vitenskap'' og er en vitenskap som studerer levende organismer, deriblant mennesker, dyr og planter. Så en biolog trenger altså ikke nødvendigvis å spesialisere seg i menneskekroppen og dens mange planer.

Men hvis det er det som interesserer deg, kan dette faget studeres i kombinasjon med et annet fag som matematikk, fysikk eller kjemi. En slik fagkombinasjon kan gjøre det mulig for deg å ta en doktorgrad.

For å kunne begynne på høyere utdanning, må du først ta biologi 1 og få eksamenen din på videregående skole unnagjort. Men det er ikke nok bare å bestå eksamenen. Hvis man ønsker en karriere innen et spesifikt emne, må man virkelig utmerke seg i faget.

Som nevnt betyr ikke biologi nødvendigvis en studie av menneskekroppen. Den tar også for seg alle andre levende organismer på planeten vår. Så hvit du er spesielt opptatt av for eksempel natur, hagearbeid og hvordan ting vokser i og over bakken, så kan det å studere biologi hjelpe deg å finne svar på mange av spørsmålene og teoriene du har stått overfor på et eller annet tidspunkt.

En person i hvit frakk som holder legeutstyr i hånda
Biologistudier er ikke bare for de som ønsker å bli lege. (kilde: unsplash)

Ikke bare lærer du om miljøet, det kan til og med få deg til å tenke annerledes om omgivelsene dine og å sette pris på hvor fascinerende livet er.

Biologi handler også om dyrearter. Man lærer om hvordan de har utviklet seg, hvordan de spiser og hvordan man gjennom å se på oppbygningen av cellene kan skille mellom ulike typer organismer og dele dem i kategorier.

10 grunner til å studere biologi

Det er mange fordeler med å studere biologi som fag.

1. Biologi er et veldig praktisk fag

Dersom du foretrekker praksis fremfor teori, kommer du definitivt til å like biologi. Det består av mye praktisk læring der man virkelig må bruke hodet - i alt fra eksperimenter til ekskursjoner.

Elever som sitter ved bord og ser på læreren som står ved tavla
Biologi innebærer mye mer enn bare klasseromsundervisning. (kilde: unsplash)

2. Du lærer om de nyeste forskningsmetodene

I tillegg til å være et praktisk fag, lærer også biologistudenter om innovative forskningsmetoder. De brukes på tvers av vitenskapelige selskaper over hele verden, og er spesielt interessant for de som ønsker en karriere innen forskningsfeltet.

3. Du kan bruke biologiske prinsipp til å finne svaret på store spørsmål

Biologi er basert på fakta og tall for å lære elevene spesifikk og bevist informasjon, i likhet med annen vitenskap. Det intrikate detaljnivået kan føre til at unge forskerspirer begynner å reflektere over sin plass i verden, og å stille spørsmål ved en rekke teorier og konsepter. Biologi kan hjelpe deg med å svare på komplekse spørsmål som hvordan en baby utvikler seg i livmoren og hvordan DNA-et vårt fungerer.

4. Biologistudier fører til mange karrieremuligheter

Å studere biologi på høyere nivå fører ofte til en karriere innen medisin eller en jobb som forsker. Det er mange grener innenfor biologi, og noen eksempler er økologi, marinbiologi og zoologi, så biologistudier gir mange valgmuligheter.

5. Man lærer om det grunnleggende for alt levende

Vi alle vet hvordan vi kan holde oss i live, for det er noe vi vet instinktivt. Det er dette man lærer om i biologi, for faget gir en detaljert beskrivelse av vilkårene som må oppfylles for at alle andre levende organismer skal kunne leve og trives på planeten vår.

6. Man lærer om menneskekroppen og hvordan man burde behandle den

I tillegg til å lære om utviklingen til et foster i en graviditet, kan biologer finne ut om andre faktorer som endrer cellene i kroppen vår, for eksempel plager og sykdom, og hvordan disse kan behandles.

7. Man kan utforske samspillet mellom mennesker og resten av verden

I biologi kan du oppdage de biologiske interaksjonene i den naturlige verden, ettersom ingen levende organismer kan overleve uten interaksjon med miljøet og andre organismer.

8. Man får bedre forståelse for hvordan man kan ta vare på miljøet

Ved å lære om hvordan vegetasjon og annet planteliv trives, kan du ta bedre vare på miljøet rundt deg.

9. Man blir akkreditert

De som tar høyere utdanning innen biologi, vil få akkreditering for kvalifikasjonene og kompetansen sin. Innen høyere utdanning kan først ta et 3-årig bachelorprogram og få en bachelorgrad etterfulgt av et 2-årig masterprogram og en mastergrad.

10. Det er viktig for samfunnet

Mye av det vi vet om mennesker, dyr og planter er et resultat av vitenskapelig forskning. Så forskere er faktisk veldig viktige for samfunnet vårt. Biologisk forskning trenger friske, talentfulle biologer til å fortsette å gjøre nye fremskritt i forskningen. Man kan for eksempel hjelpe utviklingen av kurer for sykdommer som ansees å være uhelbredelige.

Hvordan finne en biologilærer?

Enten du sliter med å holde tritt med de komplekse prinsippene innen biologi eller ikke, kan en privatlærer hjelpe deg med å få bedre forståelse av begepene. Det kan utgjøre en betydelig forskjell, og gi deg en bedre karakter enn du ellers ville oppnådd.

Når det er sagt, hvor finner man en privatlærer som ikke bare er kvalifisert og kunnskapsrik, men som samtidig kjenner læreplanen og vurderingskriteriene du jobber mot?

Først og fremst bør du vite at naboen din som fikk femmer på naturfagseksamen kanskje kan hjelpe deg med lekser, men det er bare en sertifisert privatlærer som kan bidra til virkelig å forbedre karakteren din i faget.

Så du bør være på utkikk etter noen som har dokumentert erfaring som privatlærer i det aktuelle faget. Privatlærere er som regel noen som har kunnskap om faget, i tillegg til pensum som blir undervist. Det er derfor skolen eller universitetet kan være et godt sted å starte søket.

Du bør rådføre deg med naturfagslæreren din for å se om de kanskje vet om noen privatlærere som kan være villig til å hjelpe deg. Det er også en god ide å spørre blant jevnalderende og foreldrene deres. En personlig anbefaling er et flott sted å begynne.

Å spørre noen du kjenner om å være privatlæreren din, er ikke nødvendigvis en dårlig ide. Men du bør være helt sikker på at de er kvalifiserte. En privatlærer som ikke er kvalifisert nok kan virke fullstendig mot sin hensikt, og gjøre deg umotivert i stedet for motivert. Det vil i så fall være som å skulle kaste penger ut av vinduet!

Hvis du mot formodning ikke får noen anbefalinger og må ta internett til hjelp, er det viktig å bruke ekte nettsteder for å lete etter kandidater med de nødvendige ferdighetene. På nettstedet vårt, Superprof, finner du en lang liste med utdannede veiledere som dekker et bredt spekter av emner, deriblant biologi (selvfølgelig) og blant andre underkategoriene marinbiologi, zoologi og økologi.

Startsiden til google
Av og til må man ty til internett i søken etter den perfekte privatlæreren. (kilde: unsplash)

 

Hvordan velge den rette biologilæreren?

En av de viktigste tingene du må huske er alltid å sørge for at du kjenner lærerens pedagogiske bakgrunn. Hvis en av kandidatene dine spesialiserer seg i for eksempel kjemi, har de sannsynligvis ikke de nøyaktige ferdighetene og kunnskapene som kreves for å lykkes med å undervise og hjelpe deg til en god karakter i biologi.

Referanser er en veldig god måte å velge mellom alternativene man har. De fleste erfarne privatlærerne vil sannsynligvis ha undervist nok elever til å ha referanser å fremlegge for deg.

Hvis du får noen anbefalinger, bør du spørre personen som gav deg navnet om de har et nettsted eller profil du kan se på. Men dersom du kommer over en som ser ut til å være den perfekte privatlærer for deg på nettet, er det viktig at du leser anmeldelsene deres. Vær heller ikke redd for å kontakte dem for å stille spørsmål før du eventuelt forplikter deg til noe.

Det er også en god ide å intervjue den aktuelle kandidaten for å finne ut om de passer deg og dine undervisningsbehov.

Det er også viktig å ha en fremdriftsplan, og ideelt sett er det kanskje nødvendig med en to-timers økt en gang i uken. Dersom du er under 14 år er det kanskje nok med bare en time, ettersom målet sannsynligvis ikke er å ta høyere utdanning på det tidspunktet. I noen tilfeller har kanskje privatlæreren du ønsker bare tid til et par timer i løpet av en måned, og da er det uansett lurt å lete etter noen som kan imøtekomme behovet ditt. Hvis privatundervisningen er ment å være kortsiktig, er hyppige undervisningstimer en god ide for å sikre langsiktig gevinst.

Men det aller viktigste er at du kommer godt overens med privatlæreren din, for ingenting er verre enn å grue seg til den neste timen. Dette er også grunnen til at en personlig anbefaling fra noen du kjenner eller et personlig møte med vedkommende kan være utelukkende positivt for undervisningen.

Hvor mye koster biologitimer?

Til tross for hva du kanskje tror, trenger ikke privatundervisning å koste skjorta. Dette er gode nyheter for foreldre eller foresatte som ikke har veldig høy lønn, eller om man ønsker privatundervisning i flere fag.

Privatundervisning koster vanligvis rundt en 200-lapp i timen, og hvis du finner noe som koster mindre, burde nok varsellampene dine begynne å blinke.

Hvis du skulle bestemme deg for å konsultere et veiledningsbyrå, kan derimot prisen være litt høyere og ligge mellom 400 og 500 kroner.

Finn ut mer om kostnadene ved privatundervisning i biologi her.

Trenger du en lærer i Biologi?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Hanne