Tar ikke mye grubling å komme opp med navn på store ledere – det som er vanskelig er å skjønne hvordan de fikk ferdighetene sine for å lede.

Mange store ledere har helt sikkert hatt stort utbytte fra formell utdanning, men det gjør jo også veldig mange ordinære mennesker også og de er ikke nødvendig husket for deres lederegenskaper.

Men hva er lederegenskaper egentlig? Hvorfor er det noen som virker som de er født med lederkvaliteter mens andre i lederstillinger mangler disse egenskapene?

Tenk på en sjef du har hatt som hadde en autokratisk(diktatorisk) lederstil og ga hverken deg eller noen av kollegaene dine rom eller muligheter for å blomstre og kanskje til og med havne i en lederstilling en dag. En sjef som kanskje til og med slukket et ønske om å kanskje søke ut etter lederutvikling.

Hvorfor har noen som helst et ønske om å bli en leder?

Ofte er det fordi en lederstilling er det neste logiske steget i karrieren deres, enten de eier lederegenskaper eller ei.

Noen ganger har folk lyst på makt (og penger, de to går ofte hånd hånd). De tror at å ha en stor gruppe underordnede er veien mot å ha makt, men som vi alle vet må en slik kontroll bli brukt på rettferdig vis.

sjef skriker inn i telefonrør
Ikke alle med ambisjoner om ledelse har de riktige egenskapene for å bli en god leder. Hentet fra Unsplash.

En håndfull av de som søker ut lederutvikling ser det som en viktig del av deres egen personlige utvikling– slike har ikke alltid noen ambisjoner om å ta en lederstilling i jobben sin. De har bare lyst til å kultivere lederegenskaper de allerede har og lære å bruke dem til best mulig!

Er du en av disse?

Har du lyst til å lære om lederstiler og hva som trengs from å bli en effektiv leder på veien mot selvinnsikt?

Vi skal se på hvorfor det er viktig for deg at du utvikler lederferdigheter og hva som er den beste metoden for å gjøre dette. Vi vil også undersøke hva lederferdigheter er og hvor du kan finne trening for ledelse på nett.

Plattformen som kobler privatlærere og elever
1. kurstime gratis!
Dag
Dag
Personlig utvikling
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Alexander
5
5 (5 Evaluering(er))
Alexander
Personlig utvikling
750kr
/t
1. kurstime gratis!
Daniel
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Daniel
Personlig utvikling
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Lida
Lida
Personlig utvikling
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Elizabeth
Elizabeth
Personlig utvikling
390kr
/t
1. kurstime gratis!
Lone
Lone
Personlig utvikling
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Amalie
Amalie
Personlig utvikling
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Sogra
Sogra
Personlig utvikling
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Dag
Dag
Personlig utvikling
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Alexander
5
5 (5 Evaluering(er))
Alexander
Personlig utvikling
750kr
/t
1. kurstime gratis!
Daniel
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Daniel
Personlig utvikling
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Lida
Lida
Personlig utvikling
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Elizabeth
Elizabeth
Personlig utvikling
390kr
/t
1. kurstime gratis!
Lone
Lone
Personlig utvikling
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Amalie
Amalie
Personlig utvikling
350kr
/t
1. kurstime gratis!
Sogra
Sogra
Personlig utvikling
500kr
/t
Se alle lærerne>

Hva betyr begrepet ledelse?

Man skulle tro at det var lett å bestemme hvilke ferdigheter som gir effektiv ledelse, men sannheten er at det er et diskutabelt tema.

Ledelse er ikke bare noe du lærer gjennom en rekke klasser som business-administrasjon eller prinsipper om ledelse.

Ekte lederskap er en blanding av menneskelige kvaliteter som pålitelighet og empati som kombineres sømløst med ferdigheter som man blir opplært i, som besluttsomhet eller kommunikasjon.

Strategisk tenking er ofte ansett som en lederferdighet. Det innebærer å visualisere mulige utfall av en situasjon eller beslutning. Det er en tenkemåte som krever fantasi – noe du enten har eller ikke har.

Det eksempelet summerer kombinasjonen av menneskelige trekk og opplærte ferdigheter som karakteriserer ledelse.

Et annet interessant funn er ledere som oftest jobber mer i team og grupper enn ikke-ledere.

Kreativitet er en annen viktig egenskap for ledelse: det tillater alt fra effektiv kommunikasjon til å forbedre moralen blant de ansatte. Det er også et annet personlighetstrekk som ikke kan læres bort så lett.

Allikevel så er det ting du kan gjøre for å styrke disse egenskapene som du har til felles med store ledere. 

Hvorfor er det viktig at du utvikler lederferdigheter?

Det er mulig at å kategorisere disse ferdighetene under "administrasjon og ledelse" kanskje gjør dem en bjørnetjeneste.

Tross alt, ikke alle har lyst til å bli en leder. Det er en sjanse for at du kanskje snur ryggen til fordelene av gode ledervaner bare fordi du ikke ser for deg en fremtid som administrerende direktør i et selskap.

Men ikke så fort! Når du undersøker lederutvikling så har du ikke meldt deg opp til en administrerende stilling, du kan også være på utkikk etter å bli flinkere med menneskelige kompetanse sånn at du kommer bedre overens med andre.

Team-innsats er kanskje ikke ditt ansvar, men om du håper å lære konflikthåndtering (kanskje sånn at du kan hjelpe barn med å takle  bøller på skolen) kan ledertrening være akkurat hva du trenger.

Tenk på disse situasjonene hvor god ledelse er viktig:

  • Du er en lærer som liker å gjennomføre team-building aktiviteter i klasserommet ditt.
  • Du er en skoleveileder som praktiserer aktiv lytting og gir empatisk støtte.
  • Du forbereder deg på å starte på universitetet og har fått i oppgave å skrive en selv-vurdering.
  • Du vil øke selvtilliten din gjennom lederkompetanse.
  • Du har lyst til å forstå hvordan bestemthet kan hjelpe deg med å komme lengre i livet.
  • Etter flere tøffe måneder så har du lyst til å forstå emosjonell intelligens og hvordan det kan hjelpe deg med å håndtere vanskelige situasjoner eller unngå dem fullstendig.

Ingen av disse eksemplene, bortsett fra å være lærer, setter deg i en lederstilling, men de ber allikevel om lederferdigheter.

Samarbeid på jobb foran whiteboard
Det du lærer på lederutvikling har mange bruksområder og kan f.eks. hjelpe deg med å tenke mer kreativt. Hentet fra Unsplash

Naturligvis, hvis du er interessert i å være en team leder på jobb så skader det ikke å inkludere administrasjon- og ledelsestrening på CV-en... men du trenger ikke å sette noen høye aspirasjoner for å lære lederferdigheter og oppdage din lederstil.

Oppdag andre måter trening i ledelse kan være en fordel for flere aspekter i livet ditt.

Hvordan kan du utvikle dine lederegenskaper?

Du trenger ikke å bruke masse penger, dra på samlinger eller fullstendig forandre personligheten din for å lære å bli en god leder. For å starte å utvikle lederegenskaper så trenger du bare litt retning og så kan du ta ting derfra.

D fleste av egenskapene som trengs hos ledere i dag atferder, og ikke alle er ting som er lett å lære bort.

For eksempel, så peker de på at dyktige ledere er gode rollemodeller og fostrer åpenhet. Det gir mye mening: det er lettere å få de ansatte til å gjøre det du gir dem i oppgave om de har respekt og tillit til deg.

Andre effektive lederferdigheter inkluderer problemløsing, relasjonsbygging og , tro det eller ei, å være etisk og ærlig og pålitelig (nei, de er ikke alle det samme!).

S¨ vær akkurat så ærlig og etisk som du klarer! Verdsett god kommunikasjon! Du vet aldri hvem som vil bli inspirert av ditt personlige lederskap til å gjøre det samme.

Dette er bare halvparten – den andre halvdelen krever faktisk litt opplæring.

For eksempel så kan det hjelpe deg å kunne og forstå de forskjellige teoriene om ledelse og når det er best å sette dem i praksis.

La oss si at sjefen din vet at du og teamet ditt kan kompetent gjennomføre jobbene deres, med minimalt av tilsyn. De vil kanskje bruke en avslappet lederstil, hvilket faller under situasjonsbaserte teorier.

Hvis du er heldig og har en fantastisk sjef så kanskje de bruker transformerende ledelse, en lederstil som inspirerer positive forandringer hos alle som følger dem. Denne typen ledelse faller innunder forhold-teorier om ledelse.

Vi har skrevet en hel artikkel om hvordan du kan utvikle disse lederferdighetene og hvor du kan finne ressurser for å komme i gang.

Nettressurser som kan hjelpe deg med å utvikle dine lederferdigheter

Tro det eller ei, å kultivere forskjellige typer ledelse er et populært tema i disse dager–til og med skolesystemet vil at elever tidlig skal lære kreative tenkemåter og problemløsing.

Du tror kanskje at en utdanning innen ledelse og å utvikle lederevner kommer med en heftig prislapp, og til en viss grad har du rett.

Det tar både tid og penger å få en universitetsgrad i økonomi og ledelse, spesielt hvis du legger til en Master også – hvor du kan ta kurs om forretningsetikk og organisasjonsadferd.

Mange som har ambisjoner om toppstillinger utdanner seg til siviløkonom. Visste du at flertallet av toppledere i Norge er siviløkonomer? Men ingeniører er også høyt på lista over vanligste utdanning hos norske toppsjefer.

Om du ikke går den retningen, eller bare er interessert i ledelse som et tema, så kan du lære om lederegenskaper og administrasjon i ditt eget hjem, ofte helt gratis via internettet. For eksempel kan du alltids finne en podcast som passer ditt felt, enten du jobber i salg, finans eller administrasjon.

 

Jobber på datamaskin med notatbok
Du kan finne mange gode læringsressurser på nett. Hentet fra Unsplash.

Du kan laste ned en episode av Lederliv eller Lederpodden på mobilen din før du går ut døra for pendlingen inn til jobb og absorbere alle mulig slags tips og erfaringer.

Hvis du er mer interessert en transformerende opplevelse enn i å vite hvordan du kan lede, så prøv ut Dov Barons Leadership and Loyalty. Der før du høre om verdien av å leve et liv med mening og retning og finne inspirasjon til å pushe videre uansett hvilke utfordringer du møter på.

Fra the Women's Leadership Podcast til The ONE Thing, det finnes et hav av materiale du kan lytte til for å bli inspirert til å være en god leder – og det er bare et format!

Du kan også ta gratiskurs på nettet, delta i workshops, lese blogger, finne quizer og logiske gåter for å teste og skjerpe tankene dine. 

Det er så mye læremateriale på nettet tilgjengelig for alle som har lyst til å forbedre sine lederfedigheter! Du kan finne mange av dem samlet på Superprof her.

Trenger du en lærer i Personlig utvikling?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Ida