Vet du hvor mye tid og penger det tar å få høyere utdanning idag?

Hvis du studerer på heltid med støtte fra lånekassen kan du få 120 000 i basislån per år, hvor ca. 50 000 kan bli stipend når du består eksamen og får graden din.

Gang det med 3 år for Bachelor-grad eller 5 år hvis du går for Master – så har du fort over 300 000 i studielån. Og med det lånet skal du klare å dekke så mye som mulig av bokostnader, mat, skolebøker og reisekostnader!

Dersom du tar utdanning ved en privat høyskole eller universitet, for eksempel  BI, får du også skolepenger å tenke på – her blir det fort 70 000 kr per år for en Bachelor. Enda høyere priser kan du også måtte betale om du bestemmer deg å studere i utlandet, for eksempel ved prestisjefylte London School of Business.

Hvis du som de fleste tror at en grad i administrasjon og ledelse er nødvendig for å få skaffe seg en høy betalt stilling som direktør for en stor bedrift kan du kanskje bli litt sjokkert: hvorfor koster det så mye?

På motsatt side, hvis du er en av de som tenker mer realistisk når du vurderer din fremtid som en leder, så vet du at å få en businessgrad ikke garanterer at du vil bli den store sjefen i et styrerom  i nærmeste fremtid, eller noensinne.

Ifølge Top MBA, en nettside som er dedikert i å holde oversikt over alle aspekter av MBAs på globalt nivå, kun seks av de ti største administrerende direktører i verden har en Master of Business Administrasjon, og kun 29 av de 100 som ble spurt i deres undersøkelse.

Dette er på globalt basis, men i Norge derimot er de aller fleste toppsjefer utdannet til siviløkonomer, med ingeniør som den nest-største gruppen. En del norske toppsjefer har også utdanning fra utlandet, for eksempel et år utveksling til England som en del av en universitetsgrad.

Det er vanskelig å vite helt sikker på hva slags utdanning som trengs for å bli en toppleder. Men en ting er klar: de er alle gode ledere som har kultivert lederegenskapene sine sånn at de ikke trenger en spesifikk grad for å bevise at de har ferdighetene og evnene som trengs eller at de kan bevise at de kan være en leder.

Hva med deg? Står du på dørstokken til fremtiden din og lurer på hvilken retning du skal velge? Har du ambisjoner om administrasjon og ledelse?

Eller har du bare lyst til å kultivere lederferdigheter som du kan bruke til å administrere livet ditt, forhold og praktiske problem på en bedre måte?

Superprof har laget en oversikt med steg du kan ta for å utvikle lederegenskaper og -ferdigheter på egenhånd.

De beste Personlig utviklinglærerne tilgjengelig
Bjørn gunaketu
5
5 (5 Evaluering(er))
Bjørn gunaketu
880kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alexander
5
5 (5 Evaluering(er))
Alexander
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dag
4,8
4,8 (3 Evaluering(er))
Dag
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adele
Adele
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nicklas
Nicklas
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elizabeth
Elizabeth
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Amalie
Amalie
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sogra
Sogra
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bjørn gunaketu
5
5 (5 Evaluering(er))
Bjørn gunaketu
880kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alexander
5
5 (5 Evaluering(er))
Alexander
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dag
4,8
4,8 (3 Evaluering(er))
Dag
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adele
Adele
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nicklas
Nicklas
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elizabeth
Elizabeth
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Amalie
Amalie
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sogra
Sogra
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Forstå hva det betyr å være en leder

"Ledere er født, ikke skapt" - Bruce Fairchild Barton

For lenge siden var det en amerikansk politiker og entreprenør som kom dette sitatet, som idag mange anser som rent viss vass.

Det er voldsom debatt rundt ideen om at ledere er født, ikke lært opp, hvor den andre siden av saken argumenterer, like overbevisende, at ledere er skapt – ingen er født som den perfekte leder.

Vi mener at begge sider har gode poeng.

Det er noen iboende kvaliteter som alle fantastiske ledere har, som ærlighet, integritet, kreativitet og lidenskap.

Disse egenskapene kan ikke bli lært bort på en opplæringstime i ledelse eller utdanning i administrasjon. Allikevel så kan disse lederegenskapene utvikles om du har selv det minste spor av dem.

tre kolleger snakker rundt en pc
Du kan få myte ut av å gjøre øvelser for kreativitet med andre. Hentet fra Unsplash

La oss se på kreativitet, for eksempel: har du egentlig ganske god fantasi? Hvis ja, så kan du sette fantasien din i bruk med å gjøre øvelser for kreative tankeganger:

  • idémyldring: enten på egenhånd eller med vennene dine så kan du se for deg en hypotetisk situasjon som du må komme deg ut av
  • rollespill: her kan du mer eller mindre spille ut hvilket som helst scenario, fra det komplett umulige til det pragmatiske.
  • Mimelek/Fantasi: dette klassiske brettspillet kan virkelig hjelpe deg med å utvikle evnen din til å visualisere ting.
    • En lignende aktivitet er å skape en fortelling rundt ordtak.
  • Ta "binders-testen": rams opp så mange bruksområder du klarer for helt vanlige ting innenfor en satt tid.
    • Du kan også gi den selv ubegrenset tid til å komme opp med et visst antall bruksområder  – si for eksempel 50 eller 100 for den gjenstanden du har valgt.
  • Debatt: hvis det er én øvelse som kan gjøre deg flinkere til å tenke kritisk, så er det denne!

Noen av disse aktivitetene krever så klart en partner eller en hel gruppe med deltakere, men det er ingenting som stopper deg fra å lage en oversikt over en debatt og så argumentere for begge sider av saken på egenhånd.

Ta en titt på hvorfor du bør utvikle dine ferdigheter som en leder her.

På hvilke andre måter kan du utvikle de myke ferdighetene som godt lederskap krever?

Start å utvikle dine lederegenskaper

Be not afraid of greatness: some are born great, some achieve greatness and some have greatness thrust upon them. William Shakespeare; Twelfth Night

Enten du ble født for noe sort eller forventer at noe viktig til slutt vil dukke opp i livet ditt, så skader det aldri å utvikle visse lederegenskaper. 

Se for deg dette hypotetiske scenarioet:

Pengene bare lå der og det var ingen som fulgte med... Marie B.

Folk hadde stappet penger oppi et glass ment til veldedighet for barn med dødelige sykdommer. Glasset var ikke tyveri-sikret og hvem som helst kunne ha stukket hånden ned og sneket til seg en hundrings.

Etter måneder med arbeidsløshet var Marie fristet. Haugen er så stor! Ingen ville vite om det. Marie. Marie ville ha visst om det.

Til tross for den enorme fristelsen visste Marie at hun ikke ville kunne se seg selv i øynene om hun hadde tatt noe som ikke var hennes, selv om hun ikke engang kunne vite om pengene noensinne ville ende opp hos veldedighet.

Hvis du, som Marie, er ukomfortabel med tanken om å begå en uetisk gjerning – uansett hvor ubetydelig den virker – så har du allerede en god del integritet og ærlighet i deg.

Du kan ta flere steg videre ved å insistere på ærlighet i alt du gjør og å oppfordre etisk oppførsel hos andre. Et eksempel fra den virkelige verden er miljøaktivister som kjemper for å beskytte miljøet med både en etisk motivasjon og en personlig lidenskap for saken deres.

Lidenskap er et annet kjennetegn av en god leder, det samme er det å ta ansvar og å sette strategiske mål. Bestemthet og selvsikkerhet ligger også på spektrumet av lederkvaliteter.

Les mer om hvilke ferdigheter og egenskaper en god leder har her.

en presentasjon i et møte
Å øve på effektiv kommunikasjon er essensielt for å bli en god leder. Hentet fra Unsplash.

Lær mer om teknikker for ledelse

"Ledere er skapt, ikke født" –Vince Lombardi

Å ha selvinnsikt, en empatisk innstilling, evnen til å tenke kritisk og de andre egenskapene vi snakket om tidligere må balanseres med de ferdighetene som du kan få opplæring om på et lederutviklingskurs.

Det er faktisk så mye etterspørsel etter opplæring i lederferdigheter mange organisasjoner har publisert nettressurser som er stappfulle av effektive triks og ferdigheter som du kan utvikle på egenhånd.

Du trenger ikke nødvendigvis å abonnere på eller betale for dette innholdet – det finnes massevis av gratis informasjon som du kan få tilgang til, fra øvelser for problemløsing til studier om kritisk tenkning. 

Det er bare å velge de temaene du er interessert i, eller som du tror vil være nyttig for deg, og jobbe deg gjennom den enorme variasjonen av informasjon som er tilgjengelig.

Selv om du kan øve på noen aspekter av administrasjon og ledelse på egenhånd, så er det andre, som for eksempel kommunikasjon, krever at du har noen å samarbeide med.

Hvis du for eksempel vil øve på å lytte aktivt, som blir brukt i blant annet konfliktløsing, så trenger du noen som du kan lytte til.

Det samme gjelder for team-building aktiviteter: du kan ikke bli kvitt problemene på et team om du ikke har noen å samarbeide med.

Sist men ikke minst, så bør du bli kjent med forskjellige teorier om lederstiler: har du lyst til å være en avslappet leder som lar alt skje som det skjer? Eller vil du lene mer mot transformerende ledelse, hvor du motiverer og inspirerer de du har ansvar for?

fornøyd sjef og ansatt ved skrivebord
Noen ledere spiller på lag med de ansatte og gir dem all støtten de trenger. Hentet fra Unsplash.

En effektiv leder skifter lederstil utfra hva som trengs: hun/han/hen vil kanskje bruke transaksjonsledelse (mye instruksjoner og tydelige forventninger), eneveldig (tar fullstendig kontroll or tar alle beslutninger alene) eller kanskje du velger å ta en situasjonsavhengig lederstil, hvor du endrer lederstil etter hva som passer best.

Å lære om de forskjellige lederstilene og studere teorier om ledelse kan være en god metode for å forstå lederferdigheter og utvikle din personlige lederstil, spesielt når den kunnskapen blir filtrert gjennom dine naturlige lederegenskaper.

Det beste rådet for enhver som prøver å bli en bedre leder er kanskje å alltid oppføre deg sånn som en god leder ville gjort.

Gjør det riktige fordi det er den riktige tingen å gjøre, ikke fordi noen kanskje følger med.

Vær bestemt – du har akkurat like mye rett som alle andre til å gjøre ... vel hva som helst, selv om du må være litt sta for å få det til.

Øv deg på å kommunisere effektivt. Men alltid hva du sier, si hva du mener og aksepterer det når andre er like ærlige. Pass på at du lytter ordentlig etter hva andre sier når de snakker til deg, i stedet for å planlegge hva du skal si etterpå.

Vær kreativ –  når du ser etter en konfliktløsning, når du prøver å finne en måte å løse utfordringer du møter på, og for å inspirere deg selv og andre.

Vær ansvarlig for deg selv og andre, ikke bare når du har gjort en feil, men gjennom å forberede deg på alle muligheter, enten det er en uforventet utgift eller et krisesituasjon.

Og ikke glem å bry deg! Husk at de beste lederne er empatiske.

Oppdag vår fullstendige guide for å bli en bedre leder.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Ida