"I vår hektiske kultur har vi mistet kunsten å spise riktig. Mat er sjelden noe annet enn drivstoff som hives innpå mens du gjør andre ting – surfer på nettet, kjører, går til jobb. Å spise ved pulten er ofte normen på mange arbeidsplasser. Alt dette hektiske styret har sin pris. Fedme, spiseforstyrrelser og dårlig ernæring." Carl Honore
Den norske befolkningen spiser mer bearbeidet, fetende og stekt mat enn noen gang før. Dette kan skyldes at folk ikke tror de har tid til å lage sunne måltider. Det er mye lettere å ta en burger og chips på gatekjøkkenet enn å gå hjem og lage et balansert måltid med alle viktige matgrupper representert.
Likevel kommer det et punkt der en innser at kostholdet påvirker helsen, og at ting må endres. Mange vet ikke hvor de skal søke veiledning, siden leger og nettsteder kan gi motstridende informasjon.
Hvor kan du finne den beste hjelpen for bedre helse?
Ernæringsveiledere tilbyr de beste rådene, fordi de er eksperter på helse. De fremmer sunn mat og introduserer nye matvarer i kostholdet ditt, som bidrar til en mer næringsrik livsstil. De har også en god samling med enkle oppskrifter å lage, som er gode for helsen. Dette er veldig praktisk for de som ganske enkelt ikke vet hva de skal lage til middag.
Med de riktige oppskriftene blir frossenmiddager og bearbeidede måltider en ting som hører fortiden til!
Likevel, hvordan blir man ernæringsveileder?
Det er visse stadier og kvalifikasjoner som trengs for å bli kvalifisert ernæringsveileder eller ernæringsfysiolog i Norge. Superprof er her for å vise fremtidige ernæringsveiledere hvilke faglige kvalifikasjoner som er nødvendige, og instruere privatpersoner om hva de skal søke etter hos en ernæringsveileder.

Hva gjør en ernæringsfysiolog?
Før du bestemmer deg for å tilbakelegge måneder eller år på studiet for å bli kvalifisert ernæringsveileder, lønner deg seg først å se på hva arbeidet med ernæring går ut på. Arbeidet til en ernæringsveileder er variert, og krever kompetanse på forskjellige områder.
Noen jobber i privat sektor med å gi eksklusive kunder ernæringsråd, og andre jobber i offentlig sektor på sykehus, skoler og sykehjem.
Det finnes forskjellige typer ernæringseveiledere, for eksempel kostholdsveiledere, ernæringsfysiologer i idrett og kliniske ernæringsfysiologer, som alle jobber innen ulike profesjonelle sektorer.
Hvor kan du jobbe som ernæringsekspert?
Kostholdsveiledere jobber ofte i privat sektor, og blir ofte ansatt av fabrikker eller selskaper som markedsfører og produserer mat. De analyserer vitenskapen, ingrediensene og retningslinjene før de markedsfører en ny matvare. De sørger for at ingrediensene og konserveringsmidlene oppfyller myndighetenes standarder, og at de ikke er helsefarlige for sluttforbrukeren. En kostholdsekspert med lang erfaring kan undervise de med mindre erfaring i næringsmiddelindustrien, i cateringfirmaer og matvarekjeder.
Ernæringsveiledere og ernæringsfysiologer i det offentlige kan jobbe på skoler, universiteter, sykehus og i politikk. Disse ernæringsveilederne går grundig gjennom helsepolitikk og programmer for å sikre at alt er som det skal. De ulike rollene kan omfatte samarbeide med kantinepersonalet på sykehus og skoler for å planlegge måltider som er næringsrike og fordelaktige for helsen, forskning og analyser av trender i lokalsamfunnet for å øke bevisstheten om sunt kosthold, og organisere helsekampanjer på skolene for å lære elevene om kosthold allerede i ung alder.
Uansett jobbtittel jobber ernæringsveiledere hardt for å tilby fakta og forskning til fordel for menneskers liv.
Ernæringsveiledere er ekstremt helsebevisste, og har et bredt spekter av ferdigheter som gjør at de utmerker seg i jobben. Her er noen av de nødvendige ferdighetene en ernæringsveileder må ha:
- Enestående kommunikasjonsevner: Dette er viktig fordi ernæringsveiledere jobber med mennesker hele tiden. De må få pasienten til å føle seg hørt og respektert.
- Ikke-dømmende holdning: etter å ha fått kjennskap til det daglige kostholdet til noen pasienter, vil du kanskje bare skrike og gi opp fordi det er så hårreisende. Mange sitter fast i et mønster med negative spisevaner, kanskje gjennom hele livet, og forstår rett og slett ikke hva et sunt kosthold innebærer. En ikke-dømmende holdning vil hjelpe deg med å få flere pasienter, da folk vil føle seg komfortable med deg. Lytt til bekymringene deres og gi hjelp i stedet for å dømme.
- Organisasjonskunnskaper: å ha en godt organisert tidsplan vil hjelpe enhver ernæringsveiledere med å holde styr på timeavtalene. Ingen ønsker å engasjere en ernæringsveileder som glemmer kundens kostholdsbegrensninger under en bryllupsfeiring på grunn av manglende organisering. Eksempelvis kan meieriprodukter være katastrofalt for noen, og skape ugunstige minner på bryllupsdagen!
- Inspirerende og motiverende: ernæringsveiledere som inspirerer pasientene, og motiverer dem til en sunn livsstil, er de mest vellykkede. Pasienter som føler at det er mulig å nå kostholdsmålene, er mer tilbøyelige til å følge opp.
Dersom du ikke får resultater fra nettsøk som "ernæringsfysiolog akershus", sjekk ut plattformen til Superprof for at du skal

Profesjonelle kvalifikasjoner
Selv om noen ernæringsveiledere jobber i privat sektor uten kvalifikasjoner, foretrekker flertallet av arbeidsgiverne å ansette de med minst en bachelorgrad i ernæringsvitenskap eller lignende.
Hva er en ernæringsvitenskapelig?
Det er en grad som tar 3-5 år å fullføre. Studentene får dyp kjennskap til den stadig viktigere sammenhengen mellom kosthold og helse. Mange av de som tar mastergrad jobber senere med ernæring, folkehelse eller utvikling av matvarer.
Universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø tilbyr et 5-årig masterprogram, som gir rett til å bruke tittelen klinisk ernæringsfysiolog med autorisasjon fra Helsedirektoratet. Studenter innen ernæringsvitenskap kan jobbe i forskjellige selskaper som Nestlé, Orkla Foods eller andre store produsenter.
Om du har lyst til å bli klinisk ernæringsfysiolog Trondheim må du altså flytte litt på deg under utendanningen.
En kan også ta en lavere grad i ernæringsvitenskap, som godkjennes av fremtidige arbeidsgivere. Det viktigste er å ta godkjente ernæringsstudier. Da kan en også søke om medlemskap i Norsk Forening for Ernæringsvitenskap (NFE) og/eller Norsk Ernæringsfaglig Forening. Dette er interesseforeninger for ernæringsveiledere og -fysiologer med minst en bachelorgrad.
Kan man jobbe som ernæringsekspert uten studier?
Ernæringsveiledere tilknyttet en slik forening kan være mer attraktive for både arbeidsgivere og kunder. Bedrifter som søker etter ernæringsveiledere vil ofte se dette som en fordel, men det er i utgangspunktet graden som er interessant.
Hvis du ikke har en grad eller kan vise til et sertifisert kurs, finnes det imidlertid alternativer for å oppnå gode kvalifikasjoner som ernæringsveiledere. Kvalifikasjonene oppnås med yrkespraksis og bred yrkesmessig erfaring.
Erfaring er noen ganger den beste kvalifikasjonen, fordi du i løpet av mange års praktisk arbeid har lært det grunnleggende, og utviklet ferdighetene som noen kandidater med en grad i lomma ennå ikke har.
Det er også viktig å merke seg at oppnåelse av kvalifikasjoner for å oppnå en ernæringsgrad ofte starter allerede på videregående. Mange ernæringskurs krever to eller tre fag på høyere nivå, som fysikk og matematikk.
Når en jobber som ernæringsveileder i egen regi, lønner det seg å tegne nødvendige forsikringer. Om du eksempelvis jobber med kostholdsplaner for toppidrettsutøvere, og gjør en feil og utarbeider en kostplan som forårsaker helsekomplikasjoner for utøveren, kan du risikere å bli saksøkt for feilbehandling.
Før du begynner å tilby helsetips og kostholdsplaner må du derfor tegne ansvarsforsikring for å beskytte deg mot potensiell fare for rettslige problemer.
Hvordan få kunder som selvstendig næringsdrivende ernæringsekspert.
Med en grad i ernæring vil kunder og arbeidsgivere sette større pris på deg og dine kvalifikasjoner. Ta deg tid til å studere ernæring på universitetsnivå, så du vekker tillit når du skal hjelpe kunder som sliter med helseproblemer.

Nyttige tips fra de beste ernæringsveilederne
En av hovedårsakene til at mennesker har et dårlig kosthold er at de ikke har tid til å lage gode måltider og at de er usikre på hva som må implementeres i er sunt kosthold i hverdagen.
Uten nyttige tips, næringsrike oppskrifter og kostholdsplaner fra eksperter i helse, holder mange seg til sitt gamle mønster med å spise for mye bearbeidet kjøtt, raffinerte karbohydrater og uanstendige mengder sukker.
De beste ernæringsveilederne bekymrer seg for folkehelsen, og jobber hardt for å øke bevisstheten blant enkeltpersoner til å føre en sunn livsstil. Ernæringsveiledere lærer kvinner og menn at sunne oppskrifter kan være enkelt og ikke ta for lang tid. Her er noen av de mest nyttige tipsene fra kvalifiserte ernæringsveiledere, som gir et sunnere liv:
- Spis nok sunne proteiner: det er ikke noe galt i å spise kylling, biff og svin innimellom. Likevel er det sunnere proteiner som kan implementeres i kostholdet ditt, som gir mer metthetsfølelse samtidig som du får de næringsstoffene du trenger. Bønner, kikerter, egg, tofu, laks og andre typer sjømat er alle ekstremt fordelaktige proteiner, som bør spises under alle dagens tre måltider.
- Drikk mer vann: mennesker drikker ikke nok vann. Menn bør drikke 3,5 liter vann per dag, mens kvinner bør drikke 2,5 liter per dag. Det er så mange helsemessige fordeler ved å drikke vann, for eksempel skyller det ut giftstoffer, forbedrer hudfargen din, opprettholder et sunt fordøyelsessystem, som betyr mindre forstoppelse, forhindrer hodepine og forbedrer hjertehelsen.
- Spis godt til frokost: mange ernæringsveiledere lager kostholdsplaner med sunne frokoster til pasientene sine, fordi altfor mange hopper galant over frokosten eller spiser hele det anbefalte daglige inntaket av sukker med bare en muffins og en sukkerholdig kaffe. Frokost er en god start på dagen og dagens viktigste måltid. Å velge sunne alternativer som kokte egg, fersk frukt, gresk yoghurt og fullkornsbrød kan fullstendig endre humøret og få deg til å føle deg helt fornøyd.
- Vær oppmerksom og balansert: å lytte til kroppen er ekstremt viktig. Spis til du er fornøyd, ikke til du er stappmett. Planlegg måltidene dine, og hold deg til den planen. Spør deg selv hvorfor du spiser: Er jeg sulten? Stresset? Kjedsomhet? I stedet for å spise mat med «falske» kalorier, som karbohydrater, kan du prøve å spise næringsrike matvarer som får deg til å føle deg fornøyd og tilfreds.
- Spis frukt og grønnsaker: dette har vært et nyttig tips siden tidenes morgen. Mødre har alltid kjempet en hard kamp mot barna sine for å få dem til å spise mer grønnsaker. Senere innser barna at «mamma hadde rett». Ernæringsveiledere anbefaler et daglig inntak av velvalgte frukter og grønnsaker, fordi de er fylt med prebiotiske fibre, vitaminer, mineraler og rikelig med antioksidanter. Studier viser at de som spiser mer frukt og grønnsaker lever lenger og reduserer risikoen for hjertesykdom og fedme.
Ernæringsveiledere er en utgrunnelig kilde til nyttige kostholdstips, som bidrar til en bedre livsstil og generelt velvære. De ovennevnte forslagene er bare noen få, som kan hjelpe enkeltpersoner til en sunnere livsstil.
Når du ser etter en ernæringsveileder eller kostholdsveileder, er det best å finne en kvalifisert utøver med studier, og gjerne med en grad. Rådene fra kvalifiserte ernæringsveiledere er ekstremt verdifulle, og kan redde deg fra mange sykdommer og lidelser. Finn en ernæringsveileder så snart som mulig, for å nå dine helsemål i dag!