Føler du deg ofte nedstemt? Er glasset oftere halvtomt enn halvfullt? Synes du det er vanskelig å finne lyspunktene og hente frem den positive innstillingen?

Om du kjenner deg igjen i én eller flere av disse tingene, er vi her for å fortelle deg at det er mulig å komme seg ut av de tankebanene som kan gjøre en utfordrende situasjon enda vanskeligere. En ny innstilling kan gjøre underverker for hvordan du ser på livet og hjelpe deg med å bli kvitt pessimistiske eller negative tanker.

"Om det bare var så enkelt", tenker du kanskje.

Og du har på en måte rett. Det kan være vanskelig å holde seg optimistisk og positiv når man har mange utfordringer å stri med, og det er heller ikke slik at det ikke er lov til å si at en situasjon er kjip og vanskelig. Men om du er villig til å gjøre en oppriktig innsats over tid, vil du kunne kjenne at du blir flinkere til å hente frem den optimistiske holdningen. Og den har virkelig mange store fordeler, også for din fysiske helse.

Et godt resultat kan dessuten være selvforsterkende, og gjøre det lettere å fortsette å gjøre fremgang. Hvem vet, plutselig finner du energi til å gi deg i kast med oppgaver du ikke hadde trodd du ville prøve deg på.

"Men hvor skal jeg begynne?" spør du kanskje. Vel, vi foreslår at du tar en titt på tipsene for å bygge opp en positiv innstilling nedenfor.

en kvinne snur seg mot kamera og smiler, hun står ved kysten, på en forhøyning, og holder en bukett med blomster
Finn gleden i de små og de store tingene. (Kilde: Unsplash)
De beste Personlig utviklinglærerne tilgjengelig
Bjørn gunaketu
5
5 (6 Evaluering(er))
Bjørn gunaketu
880kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tom
Tom
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dag
4,8
4,8 (3 Evaluering(er))
Dag
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristin
5
5 (1 Evaluering(er))
Kristin
950kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Daniel
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Livscoach hjerteligtilstede
5
5 (1 Evaluering(er))
Livscoach hjerteligtilstede
540kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maria
Maria
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sandra
5
5 (3 Evaluering(er))
Sandra
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Bjørn gunaketu
5
5 (6 Evaluering(er))
Bjørn gunaketu
880kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tom
Tom
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dag
4,8
4,8 (3 Evaluering(er))
Dag
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristin
5
5 (1 Evaluering(er))
Kristin
950kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Daniel
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Livscoach hjerteligtilstede
5
5 (1 Evaluering(er))
Livscoach hjerteligtilstede
540kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maria
Maria
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sandra
5
5 (3 Evaluering(er))
Sandra
1000kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Forbedre innstillingen din til livet

Har du noen gang lurt på hva det vil si å være en person som tenker positivt?

Ingen kan benekte at det å tenke positivt henger sammen med en god psykiske helse. Mennesker som klarer å se lyst på livet selv i møte med utfordringer, er ofte aktive, hjelpsomme, respekterte, fremgangsrike og i stand til å vise empati for andre.

Om du drømmer om å bli en energisk, lidenskapelig go-getter, bør du se nærmere på de følgende rådene:

1. Vær mer bevisst på innstillingen din

Kanskje har du ikke tenkt over om du er pessimistisk eller ei. Men om du spør deg selv om du er en positiv person, har du allerede begynt å nøste i dine egne positive og negative følelser og innstilliger. Det vil igjen gjøre at du tenker mer over hvilke ferdigheter som gjør en person til en som tenker positivt.

Kanskje blir konklusjonen din at du ikke kan gjøre noe for å få det annerledes, men om du leser dette, går vi ut fra at du er åpen for ideer om hvordan du kan skape forandring.

2. Se etter positive personer og informasjon som gjør deg glad

Det kan påvirke humøret å tilbringe mye tid sammen med negative mennesker. Motsatt kan du få ny giv av å være sammen med mennesker som har mye energi og en positiv innstilling til livet.

Det betyr så klart ikke at du skal dumpe vennene dine når de har det vanskelig eller er stresset, men vær bevisst på  hvordan forholdene dine påvirker deg. Hvorfor ikke ta med deg vennene dine på reisen, så kan dere sammen jobbe mot å bli flinkere til å tenke positivt.

Hvorfor ikke gi hverandre utfordringer, gjøre små endringer i måten dere er sammen på eller til og med gå til en livscoach sammen?

Visste du forresten at forskning har vist at du kan bli mer positiv ved å gjøre noe så enkelt som å omringe deg av positive ord og setninger?

Det er fordi du tvinger hjernen til å prosessere ordene, noe som gjør også deres betydning mer tilstedeværende i bevissthetsprosessene dine. Det er i seg selv en god grunn til å henge opp et fint sitat på kjøleskapet, bruke det som låseskjerm på mobilen din eller ha en liste over positivt ladde ord som du leser gjennom før du legger deg.

3. Forsterk de positive tankenes posisjon i tankeprosessene dine

Når du har vennet hjernen din til alle de nye ordene og setningene, er det på tide å forsterke og utvide nettverkene. Det handler i praksis om å reprogrammere hjernen din til å fokusere mer på gode ting enn dårlige ting.

Ta reiseveien til jobb som et eksempel. Blir du ofte irritert hvis noen smetter inn foran deg på veien eller hvis bussen er forsinket? Om du jobber med å trene opp hjernen til å fokusere på det positive, kan det fort hende du slutter å bli irritert over småting som disse, og heller legger merke til hvor vakker soloppgangen er.

en mann i blå genser tar seg til hodet, lukker øynene og biter tennene sammen, han virker frustrert
Det er lett å bli irritert over småting, men har du stoppet opp og spurt deg selv om det kommer noe godt ut av frustrasjonen? (Kilde: Unsplash)

4. Spør deg selv om du får noe ut av de negative tankene eller ei

Det å tenke positivt kan hjelpe deg gjennom vanskelige stunder i livet, men det forhindrer dem ikke fra å skje. Det er en tid for negative følelser, for sorg, sinne eller tristhet. Utfordringen er å ikke synke inn i en følelse av total håpløshet, og å la deg selv føle på lyspunktene når de dukker opp.

5. Gjør takknemlighet til en del av livet

Tap og utfordringer er en naturlig del av livet. Men det bør også takknemlighet være!

Det er vanskelig å overdrive hvor stor betydning livets små gleder kan ha på livskvaliteten.

Prøv å tenke på noe du er takknemlig for hver dag, uansett om det er noe stort, som at du lever, eller noe lite, som frokosten eller en god kopp kaffe.

Det at du viser takknemlighet for vennskapene og de andre forholdene dine, vil menneskene rundt deg sette stor pris på. Det kan ofte føre til at forholdet styrkes og at dere behandler hverandre bedre.

Det er alltid et eller annet å være takknemlig for, og det kan du bruke til å hente positive følelser inn i livet ditt.

6. Hent frem positive følelser ved hjelp av internett og sosiale medier

Små gledesbluss kan ha en virkelig innvirkning på vårt overordnede humør og handlingene våre. Én måte å finne disse små gledene på, er å se på morsomme eller inspirerende videoer på fritiden. Om du ikke har tid til overs for slikt, hvorfor ikke følge en konto som legger ut oppløftende innhold på Facebook eller Instagram?

Uansett hvor liten og kortvarig den er, kan en god følelse hjelpe deg med å opprettholde et positivt tankesett gjennom dagen.

Se flere digitale ressurser som kan styrke din positive tenkning her.

7. Ikke snakk deg selv ned

Mange av oss gjør det – vi får skryt for å bestå førerprøven eller en forfremmelse, men kommer med unnskyldninger for å virke ydmyk. "Jeg fikk en lett rute." "Det var egentlig mest flaks." Det er på tide å slutte å snakke ned deg selv og la deg selv være stolt over det du har fått til. Du og din innsats er helt essensielle for det du har oppnådd. Gi deg selv æren for å ha jobbet mot noe positivt!

en person i tur- og klatreutstyr jubler på toppen av et fjell
La deg selv være stolt over det du har fått til. (Kilde: Unsplash)

Usikker på om all innsatsen er verdt det? Her er noen gode grunner til å lære seg å tenke positivt.

Få ekstra hjelp av en livscoach

Det er ikke alltid lett å gå fra å være en negativ til en positiv person, og husk at endring ikke vil skje over natten. Med det sagt: En personlig coach kan hjelpe deg med å nå målet ditt raskere. Det gjør hen ved å gi deg hjelp til å finne teknikker som fungerer for deg og å følge opp fremgangen din.

Noen livscoacher snakker med klientene sine over e-post. Selv det kan være noen til å hjelpe deg på veien mot å bli mer fornøyd i livet. Andre møter klientene sine ansikt til ansikt eller over webkamera. Dette er et godt format for å virkelig kunne gå inn i dype diskusjoner om både tankemønstrene dine og hvordan du kan bryte ut av dem.

Om du lurer på hvordan en livscoach tenker og jobber, hør hva Liz Goodchild, en profesjonell coach, har å si om sitt eget arbeide:

"Coachingprosessen min er ikke en quick-fix eller en enkel 10-trinnsplan. Jeg går i dybden. Timene våre vil være et sted der du trygt kan vise frem alle de fascinerende og kaotiske og kompliserte sidene dine. Jeg kommer til å være ærlig med deg, og jeg lover at det å komme under overflaten og unnskyldningene, til de ekte greiene, er det som vil gjøre meg i stand til å hjelpe deg."

Dersom du vil gjøre endringer i livet ditt, må du altså være forberedt på virkelig å gjøre endringer.

Les mer om hva det innebærer å tenke positivt her.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.