Har du noen gang lurt på hva det egentlig innebærer å tenke positivt? Eller hvordan du kan lære deg å bli flinkere til å se tilværelsens lyse sider? Eller kanskje tenker du rett og slett at en positiv innstilling er medfødt, at man enten har det eller ikke?

I denne artikkelen ser vi nærmere på hva den sagnomsuste positive innstillingen egentlig består av og hva du kan gjøre for å finne den i deg selv.

en kvinne står ved en mur, hun lener armene på den, og ser ut over havet, som ligger åpent foran henne
Er du klar for å bli litt bedre kjent med deg selv og dine mentale prosesser? (Kilde: Unsplash)
De beste Personlig utviklinglærerne tilgjengelig
Sandra
5
5 (3 Evaluering(er))
Sandra
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alexander
5
5 (5 Evaluering(er))
Alexander
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Daniel
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adele
Adele
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nicklas
Nicklas
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elizabeth
Elizabeth
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Amalie
Amalie
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sogra
Sogra
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sandra
5
5 (3 Evaluering(er))
Sandra
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alexander
5
5 (5 Evaluering(er))
Alexander
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Daniel
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adele
Adele
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nicklas
Nicklas
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elizabeth
Elizabeth
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Amalie
Amalie
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sogra
Sogra
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Er positiv tenkning bare en innstilling?

Om du kjenner en skikkelig positiv person, er det god sjanse for at du har tenkt noe som dette: "Det må være en del av deres natur."

Hva er det egentlig som karakteriserer en positiv person? Trekk som forbindes med positivitet, er ambisjon, optimisme, tillit og styrke i vanskelige situasjoner.

Remez Sasson, grunnlegger og eier av Success Consciousness, beskriver positiv tenkning slik:

“en mental og emosjonell holdning som fokuserer på livets lyse sider og forventer positive resultater.”

Det å ha en positiv innstilling til livet vil si at hjernen oppfører seg på en slik måte at positive tanker er en vane og en naturlig tilbøyelighet. Denne prosessen kan være enten bevisst eller ubevisst, og med trening kan man selv skape nye vaner og tankemønstre.

Trekk ved et positivt tankesett

Hvilke personlighetstrekk finner man vanligvis i positive mennesker?

Optimisme

Positive folk har et ønske om og viljen til å gjøre en innsats for å handle, heller enn å være forsiktige, vaktsomme og usikre på seg selv. En positiv person tør som regel å ta sjanser og satser på å lykkes, heller enn å bekymre seg for å feile.

Aksept

Ikke bli lurt til å tro at positive personer aldri har utfordringer eller vanskelige opplevelser. Positive tanker kan ikke beskytte deg mot alt livet har å by på. Men et positivt tankesett kan gjøre det lettere å godta også mørke og vanskelige situasjoner. Ikke minst kan det hjelpe en med å lære av erfaringene og å komme seg på beina igjen.

Motstandskraft

I utstrekningen av poenget over: Styrke i møte med vanskeligheter, tristhet, tap, skuffelse og nederlag er vanlig å finne i folk som tenker positivt. I sin kjerne vil det si at man ikke gir opp.

Takknemlighet

En av de viktigste kjennetegnene ved en person som tenker positivt, er at de viser og føler takknemlighet over alle de gode tingene i livet. Positive folk for det aller meste takknemlige for noe, uansett hvor lite det kan virke som de har fra utsiden.

Bevissthet/mindfulness

Det er vanskelig å praktisere positivitet uten å ha en viss innsikt i hvordan man tenker. Folk som tenker positivt, er dermed godt rustet til å ta tak i egne tankeprosesser og -baner selv i tyngre tider.

Dersom du tenker at denne karakteristikken ikke beskriver deg: Slapp av. Du er ikke statisk eller fastlåst i tankemønstrene dine. Vi skal se litt nærmere på hvordan omprogrammeringen av hjernen fungerer.

et blått og hvitt og rødlig korallrev, den ene siden som et tre med masse små greiner, den andre siden som en tett, småblomstret busk
Som korallrev er intrikate undervannsøkosystemer er hjernen et utrolig komplekst organ. (Kilde: Unsplash)

Vitenskapen bak positiv tenkning

Ifølge forskere innenfor nevrovitenskapen kan tankene dine forme hjernen din, selv når du er voksen.

AffirmationsForPositiveThinking.com skriver at forskere også har funnet ut at hjernen fortsetter å vokse og kan fungere forskjellig på forskjellige tidspunkter. Dette er gode nyheter for dem som har hatt slag, for eksempel, eller har en psykisk sykdom som har virket umulig å kurere. Dette gir håp om at nye deler av hjernen kan aktiveres i større grad enn før.

Man tror at gjentatt, jevnlig positiv tenkning og handlinger som korresponderer med dette, både kan "koble om" hjernen din og gjøre den sterkere. Over tid kan det endre livet ditt til det bedre. Det krever så klart at man legger ned en god innsats og forplikter seg til valget man har tatt.

Forsker Norman Doidge har jobbet mye med positiv tenknings påvirkning på hjernen, og han kaller det hjerneplastisitet eller nevroplastisitet.

Så hva er hjerneplastisitet?

Hjernetrening er ikke helt det samme som muskeltrening – du vil ikke kunne se forbedringen med øynene. Men så lenge du holder deg bevisst på hvordan du tenker, er det god sjanse for at du vil begynne å merke fordelene på din psykiske helse.

VeryWellMind.com forklarer at menneskehjernen består av omtrent 86 milliarder nevroner. I tidlig forskning trodde man at nevrogenese, skapelsen av nye nevroner, sluttet kort tid etter fødselen. I dag vet man at hjernen har en bemerkelsesverdig evne til å omorganisere baner, opprette nye forbindelser og i noen tilfeller til og med skape nye nevroner.

De siste årene har hjerneplastisitet vært sett i forbindelse med lettelse av en rekke psykiske og nevrodegenerative lidelser, både i mennesker og dyr. Blant disse er depresjon, tvang, psykososialt stress og Alzheimers og Parkinsons sykdom. Dessuten antyder ny forskning at utviklingen av noen av disse lidelsene er forbundet med tap av plastisitet. Generelt ser man en større enighet om at hjerneplastisitet spiller en rolle i både forbedring og forverring av flere psykiske lidelser og degenerative hjernelidelser.

Vi ser altså at forskning viser at hjernen vår er fleksibel. Men hvordan går man frem for å skape virkelig forandring i tenkemåten vår?

Hvordan trene hjernen til å tenke mer positivt

1. Vær bevisst på dine negative følelser og tankeprosesser

Før du prøver å endre måten du tenker på, må du bli klar over hva det er som plager deg. Hvilke av trekkene dine er det du ikke liker? Er det mangelen på selvtillit på jobb, eller kanskje utfordringene du har med å stole på kjærester? Hvorfor er det viktig for deg å komme i bedre kontakt med positive følelser?

person i rosa caps holder et kart og titter i kamera, hun står foran gamle bygninger
Hva gjør deg glad? (Kilde: Unsplash)

2. Gi mer oppmerksomhet til det positive enn det negative

Om du har hatt en vanskelig dag, prøv likevel å la være å fokusere på det negative når du gjør deg klar for leggetid. Tenk tilbake på dagen og hent frem de gode øyeblikkene. Uansett hvor uheldig du har vært og uansett om noe ikke har blitt slik du forventet, vil dagen din i de aller fleste tilfeller ha hatt lyspunkter. Det er disse du bør gripe tak i. Det vil hjelpe deg med å forberede deg til dagen som kommer og gjøre deg bedre rustet til også å møte den med et positivt sinn.

3. Vær takknemlig for tingene, opplevelsene og menneskene i livet ditt

For noen ligger det naturlig, for andre ikke: Finn ting å være takknemlig for. Det innebærer å se livet ditt i perspektiv og bevisstgjøre deg om det du har: om det enn er en kjærlig familie, en interessant jobb, god helse eller tak over hodet.

I en hektisk hverdag kan det være vanskelig å huske på å ta seg tid til å gjøre en slik "takknemlighetssjekk". Det kan være god hjelp i å laste ned en takknemlighetsapp eller skaffe deg en notatbok der du skriver ned fine ting.

Finn ressurser som hjelper deg med å tenke positivt her.

4. Hjelp andre gjennom utfordringer

Å hjelpe andre føles godt, ingen tvil om det. Om det enn er en medelev som sliter på skolen eller studiet, en stresset kollega, en slektning som trenger hjelp til å klippe gresset eller en vilt fremmed som trenger noen kroner – du hjelper ofte deg selv ved å hjelpe andre.

Den positive responsen vil gi deg en god følelse.

5. Ta godt vare på deg selv – både kroppen og sinnet

Vår psykiske og fysiske helse henger tett sammen. Ved å ta vare på kroppen din tar du også vare på hodet ditt.

Ved å spise sunt og være i jevnlig aktivitet gir du deg selv det best mulige utgangspunktet for en god psykisk helse. Finn en ny livsglød gjennom sunn praksis. Hva med å prøve ut mindfulness gjennom yoga og meditasjon? Det er en fantastisk måte å hente inn balanse og positivitet i livet på.

6. Gjør tingene du liker å drive med

Livet kan være hektisk. Og det kan være kjedelig, særlig om du føler at du aldri har tid til noe annet enn å jobbe. Derfor er det så viktig å sette av tid til å gjøre tingene du elsker. Om du kjenner deg tom for inspirasjon og ikke har noen hobbyer, tenk tilbake på det du likte å gjøre som barn. Kanskje er alt du trenger noe så enkelt som å legge et puslespill, lese en bok, se en god film på kino, dra på camping, strikke eller ta en kopp te med en venn.

Positivitet er ikke én ting, det er forskjellig fra person til person. Derfor gjelder det å bli klar over dine egne preferanser og lyspunkter, rett og slett bli bedre kjent med den glade, nysgjerrige, sterke og innsiktsfulle siden av deg selv.

Finn flere tips til hvordan du kan lære å tenke positivt her.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.