Vi kategoriserer ofte oss selv og menneskene rundt oss: "Jeg er en pessimist", "han er en skikkelig positiv fyr". Men selv om noen har mer av en kvalitet enn en annen, er det ikke slik at vi enten er optimister eller pessimister, enten positive eller negative, og at det er enden på visa.

Det er det viktig å huske på, for å unngå å sette seg fast i forventningene du har til egen tanke- og væremåte. Hvis du forventer at du kommer til å reagere negativt på noe, er sjansen stor for at du vil få rett.

Det betyr ikke at følelsene, reaksjonene og tankemønstrene ikke er reelle, så klart, bare at de ikke er så enkle og avklarte som vi har lett for å tenke oss.

svart-hvitt-foto av en mann som ser bekymret og tankefullt til siden, han holder en hånd foran ansiktet
Mange sliter med negative tanker som tynger hverdagen. (Kilde: Unsplash)

Men hvordan reagerer og oppfører egentlig en positiv person seg?

Det tankene først går til, er en person som ikke pleier å henge seg opp i vanskelige, plagsomme eller utfordrende ting og klarer å finne lyspunkter ved det meste. Det betyr ikke at hen svever på en rosa sky og overser alle utfordringer, men for eksempel at hen leter etter løsninger heller enn problemer. Det kan også bety at hen rett og slett er litt mer tykkhudet og rister av seg kritikk og motgang bedre enn mange andre.

For mange som må jobbe litt mer for å finne denne positive, konstruktive innstillingen til livet, høres optimistens liv ut som en drømmetilværelse. Så mye lykkeligere disse menneskene må være, så mye mer tilfredse ...

Fullt så enkelt eller svart-hvitt er ingenting, men det må vel stemme at mer positive personer har det litt bedre enn mer negative personer, eller? Vi skal se på noen av punktene som taler for nettopp det.

De beste Personlig utviklinglærerne tilgjengelig
Alexander
5
5 (5 Evaluering(er))
Alexander
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Daniel
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adele
Adele
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nicklas
Nicklas
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elizabeth
Elizabeth
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Amalie
Amalie
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sogra
Sogra
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Viktoria
Viktoria
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Alexander
5
5 (5 Evaluering(er))
Alexander
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Daniel
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Adele
Adele
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nicklas
Nicklas
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elizabeth
Elizabeth
390kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Amalie
Amalie
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sogra
Sogra
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Viktoria
Viktoria
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Grunner til å tenke positivt

For hvor mye innsats er det egentlig verdt å legge i jobben med å endre inngrodde tankemønstre? Er gevinsten stor nok?

Om du leser denne artikkelen, er sannsynligheten stor for at du allerede tenker at du kan forbedre livet ditt ved å bli flinkere til å tenke positivt. Men la oss se på noen konkrete grunner likevel:

1. Det vil påvirke din overordnede tilfredshet

En positiv innstilling er en nøkkel til et tilfreds liv. Selvsagt er det ikke den eneste, og de fleste av oss har alle de mest grunnleggende materielle behovene våre dekket. Uten det kommer man ikke særlig langt med en positiv innstilling. Med det sagt er det sant at et tak over hodet, mat i magen og en grei økonomisk status ikke er det samme som å være lykkelig.

Et råd du stadig vil komme over om du leser om positivitet, er å finne ting du er takknemlig for. Det høres enkelt ut, og er enkelt, men også effektivt. Denne innstillingen tvinger deg til å lete etter fine ting heller enn de vanskelige, og du blir klar over at selv små ting har en stor innvirkning på humøret ditt. Alle disse dagene som kom og gikk, og så videre.

Men det er også viktig å huske på at bare fordi man ofte har en negativ innstilling, betyr det ikke automatisk at man er ulykkelig. Folk har forskjellig lynne, slik er det bare, og det er faktisk ikke umulig å være en ganske fornøyd pessimist. De fleste lar seg lure av hvor enkle og uproblematiske andres liv er, må være, ser ut.

Med andre ord: Spør deg selv hvorfor du skulle ønske du var mer optimistisk.

en kvinne med rødt hår og fregner smiler oppriktig til kamera, hun er på en strand
Det er lett å gå ut fra at alle man ser i instagramfeeden sin, for eksempel, har det kjempebra. (Kilde: Unsplash)

Finn flere teknikker for å tenke positivt her.

2. Det kan gjøre deg mer motivert

Men om du kjenner at negativiteten tapper deg for krefter og hindrer deg i å gjøre det du egentlig vil, er det så klart mye å vinne på å skape endring.

Det er vanskelig å holde motivasjonen oppe dersom du stadig tviler på deg selv eller ikke egentlig bryr deg om det du driver med. Det er lett å kritisere seg selv for å være lat, men ofte ligger det dypere følelser av for eksempel usikkerhet i bunnen. Eller det er lett å tenke at man er dårlig til noe før man egentlig har fått tid til å lære seg det ordentlig, og dermed gi opp før man egentlig er i gang på grunn av urealistiske forventninger til egne prestasjoner.

Om man klarer å gi seg selv rom til å feile, om man rett og slett tør å la det stå til, er sjansen mye større for at man finner motivasjon og kan glede seg over fremgangen man har og utfordringene man møter.

3. Det kan gi bedre selvtillit

Livskvalitet og selvfølelse er tett knyttet opp mot innstilling. Gi selvtilliten din en boost ved å se deg selv i et positivt lys og trekke frem de tingene du liker ved deg selv.

Det er lettere sagt enn gjort, men man kommer langt med å ikke bry seg så mye om hva andre synes. Du har sikkert hørt det tusen ganger før, men: Andre tenker mye mer på seg selv enn på deg uansett. Slapp av. Pust inn. Pust ut.

4. Det kan gi bedre helse

Forskning har vist en forbindelse mellom positiv livsinnstilling og et lengre liv. En østerriksk undersøkelse fra 2020 legger mye av "skylden" på søvn: Optimister sover visst nemlig bedre – i og for seg ikke noe stort sjokk.

Andre studier har vist at optimister trener mer, spiser sunnere og sjeldnere røyker – alle tre viktige faktorer for om man vil utvikle blant annet livsstilssykdommer.

Ikke minst er optimister ofte flinkere til å takle stress. Selv om kroppen tåler å være stresset, er det så klart ingen fordel å gå rundt under konstant høyt stress – ikke minst er det helt forferdelig for søvnkvaliteten.

5. Det kan forbedre forhold

Sist, men ikke minst vil din innstilling kunne ha stor innvirkning på menneskene rundt deg. Og føler du deg lettere til sinns, vil du sannsynligvis ha et større overskudd til å være en god venn, partner, forelder, sønn eller søster for menneskene i livet ditt.

Det kan ha en selvforsterkende funksjon å merke at du bidrar med noe godt i andres liv – det kan gi deg glede, som igjen kan gi deg et større overskudd.

Men, for å understreke det: Dette er ikke en oppfordring til å spille glad og positiv overfor dine nære, dersom følelsen ikke er oppriktig. Det er lov til å ikke ha det bra, til å være sliten eller litt irritert. Det å alltid legge lokk på følelsene dine vil både være belastende for deg og kunne skape avstand i forholdet.

Ikke tenk at du er en dårlig venn eller partner fordi du ikke er en klassisk happy-go-lucky-type. Det finnes flere måter å være der for andre på.

to menn sitter på en strand, de ler, den ene gjemmer ansiktet halvveis i skulderen på den andre
Hva er vel bedre enn å dele glede med dem man er glad i? (Kilde: Unsplash)

Lyst til å lære mer om hvordan du blir god til å tenke positivt? Sjekk ut disse tipsene.

Lær med en livscoach

Én ting er å innse at man trenger å lære å bli flinkere til å tenke positivt. En helt annen ting er å finne ut hvordan man skal gjøre det.

Om du ikke vet hvor du skal begynne, hvorfor ikke få hjelp av noen som virkelig vet hva de snakker om? En livscoach kan hjelpe deg med å nå målene dine gjennom alt fra samtaler til velprøvde teknikker og øvelser. Det handler ikke om å endre hvem du er, men om å bli flink til å bruke styrkene dine og trene frem positive tankebaner som kan styrke både din fysiske og psykiske helse.

Et av de store målene med coaching er å gi deg verktøyene du trenger for å oppnå de målene du drømmer om å oppnå.

Coaching kan hjelpe deg med å prestere bedre, bli mer produktiv, nå målene dine, bli mer motstandsdyktig, takle stress, bli mer optimistisk, stimulere kreativitet og føle deg mer koblet på livet.

Det er mange måter å finne en livscoach på. Du kan se etter annonser i lokalavisa eller på en oppslagstavle på nærbutikken, du kan finne noen via sosiale medier eller høre med venner og bekjente om de kjenner til en god coach. Eller du kan rett og slett gjøre et Google-søk.

Et annet, praktisk, alternativ er å bla deg gjennom Superprofs mange instruktører innenfor personlig utvikling og coaching. Filtrer søket etter geografi eller se etter en coach som har timer over webkamera, og bla gjennom aktuelle kandidater for å lære litt om deres bakgrunn og erfaring. På denne måten er du godt rustet til å finne coachen som aller best kan hjelpe deg med å komme deg forbi små og større hindre i livet ditt.

Sjekk ut disse digitale ressursene for mer hjelp til å tenke positivt.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.