Er du lei av å føle at du påvirker dine egne følelser negativt? En positiv holdning kan skape stor endring.

Slapp av: Bare fordi man tenker positivt, betyr det ikke at man må gå rundt og spre budskapet til andre eller smile konstant. Det er mange måter å tenke positivt på, men kjernen er at man klarer å se lysere på livet og finner verktøyene man trenger til å håndtere motgang og utfordringer.

I denne artikkelen ser vi nærmere på hva positiv tenkning egentlig handler om.

en kaffekopp som det står go get 'em på står på et bord ved siden av en plante og en notatbok
Bli bevisst på hva du ønsker å bli bedre til, og husk å gi deg selv en klapp på skulderen når du gjør fremgang. (Kilde: Unsplash)
De beste Personlig utviklinglærerne tilgjengelig
1. kurstime gratis!
Kristin
Kristin
1000kr
/t
1. kurstime gratis!
Elisabeth
Elisabeth
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Alexander
5
5 (5 Evaluering(er))
Alexander
750kr
/t
1. kurstime gratis!
Daniel
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Daniel
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Koenraad
Koenraad
420kr
/t
1. kurstime gratis!
Nicklas
Nicklas
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Navina
Navina
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Lida
Lida
300kr
/t
1. kurstime gratis!
Kristin
Kristin
1000kr
/t
1. kurstime gratis!
Elisabeth
Elisabeth
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Alexander
5
5 (5 Evaluering(er))
Alexander
750kr
/t
1. kurstime gratis!
Daniel
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Daniel
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Koenraad
Koenraad
420kr
/t
1. kurstime gratis!
Nicklas
Nicklas
200kr
/t
1. kurstime gratis!
Navina
Navina
500kr
/t
1. kurstime gratis!
Lida
Lida
300kr
/t
Første kurstime gratis>

Hvilke ferdigheter går innunder positiv tenkning?

Det er lett å tenke at bare en viss type folk kan være positive – at det ligger i genene deres og at de har hatt det samme lynnet siden de ble født. Men hva hvis positivitet heller er en holdning som kan læres? Forskning har vist at hjernen er tilpasningsdyktig og plastisk. Med andre ord: Den kan omprogrammeres.

Personer som regnes som positive, har ofte ferdigheter som disse: De er ambisiøse, optimistiske, ser lyst på livet og antar som regel at menneskene rundt dem vil dem vel. Men hvilke spesifikke trekk og egenskaper finner vi i dem som er gode til å tenke positivt?

Optimisme

Positive folk har ofte et ønske om og et driv for å handle, heller enn å nøle og å være usikker på seg selv. Positive folk tar oftere sjanser, og tør å sette sin lit til at de vil lande på beina.

Aksept

En positiv innstilling kan hjelpe med å godta at ting ikke alltid går slik man hadde håpet eller trodd. Heller enn å slukes av skuffelse og motløshet, vil en positiv person ofte hente ut lærdom fra denne typen situasjoner.

Motstandskraft

I forlengelsen av forrige poeng: Folk som tenker positivt, er ofte gode til å takle motstand, tristhet, tap, skuffelse og å mislykkes. Det betyr ikke at de ikke vil føle på disse følelsene, men at de er godt utrustet til å reise seg fra dem igjen.

Takknemlighet

Et viktig trekk ved folk som er positive, er takknemlighet. Positive mennesker både føler og viser takknemlighet for de gode tingene i livet.

Bevissthet/mindfulness

Det er vanskelig å lære seg å tenke positivt dersom man ikke er bevisst sine egne tankemønstre. Folk som tenker positivt, er gode til å se lyspunktene i vanskelige situasjoner. Dette handler ofte om å gjøre en aktiv handling, å ta et valg: å flytte oppmerksomheten til det som leger. Mindfulness er en god måte å gjøre dette på.

Som vi allerede har nevnt: Noe av det som er så bra med en positiv innstilling, er at alle kan finne den. Når du har hørt lott mer om hvorfor det er så viktig å tenke positivt, forteller vi mer om hvordan du selv kan lære å tenke positivt.

Hvorfor er det viktig å lære seg å tenke positivt?

Det er mange grunner til å jobbe mot å bli mer positiv.

Tilfredshet

For mange er en positiv innstilling nøkkelen til å slå seg til ro og føle seg tilfreds med livet.

Motivasjon

Nummer to: Det å være optimistisk og positiv går hånd i hånd med lidenskap og motivasjon. Uten troen på at du kan lykkes, hvordan skal du da kunne finne driven og lidenskapen du trenger for å følge drømmene dine?

Selvfølelse

Den holdningen du har til deg selv, er ofte synlig for andre. Dersom du føler at andre ikke respekterer deg, spør deg selv: Føler du deg komfortabel i ditt eget skinn?

For mange er det å bli glad i seg selv, en lang reise. Begynn for eksempel med å trekke frem de tingene du liker ved deg selv. Over tid vil dette kunne ha en virkelig innvirkning på selvfølelsen din.

Et annet godt tips er å gi deg selv små utfordringer. Når du lykkes med dem, vil det gi mestringsfølelse, en virkelig grunnstein i konstruksjonen av selvfølelsen.

Bedre helse

Forskere og dem som jobber innenfor medisin vil ofte si at en sunn livsstil er knyttet til lykke og tilfredshet. En positiv livsinnstilling kan bokstavelig talt forlenge livet ditt.

svart-hvitt-foto av en gammel dame med stripete skjorte og mørk jakke, hun har briller på og smiler til kamera
Forskning viser faktisk at optimister i snitt lever lenger enn pessimister. (Kilde: Unsplash)

Innstillingen din, om den er positiv eller negativ, påvirker både følelsene og tankene dine og kroppen. Derfor er det så viktig å holde sinnet sunt. Første skritt kan være å jobbe med å holde stress og angst på et overkommelig nivå. Men helt ærlig: Ikke stress over at du stresser for mye. Kroppen tåler stress, det er en vanlig følelse, og stress er ikke i seg selv noe problem før det begynner å gå ut over din generelle trivsel.

Forbedrede forhold

Til slutt: En positiv holdning vil ofte trekke folk mot deg. Og hvor godt føles det ikke å spre glede til menneskene rundt deg?

Hvordan blir man god til å tenke positivt?

Det kan være vanskelig å fokusere på det gode når du har mye som foregår rundt deg, og du kommer ikke til å endre deg drastisk over natta. Men jobber du med å utvikle en positiv innstilling til livet over tid, har du gode sjanser for å gjøre virkelig fremgang.

Folk som klarer å holde seg positive selv i utfordrende tider, når ofte målene sine, holder seg aktive og er gode til å hjelpe andre.

Har du lyst til å bli kjent med den versjonen av deg selv? Her er rådene som hjelper seg med å komme dit.

Jobb med å bli mer bevisst på egen holdning

Kanskje har det ikke engang falt deg inn at du er pessimistisk – så dypt i naturen din kan det ligge. Men om du spør deg selv om du er en positiv person, er du allerede i gang med tankeprosessen. Hva er det som gjør deg positiv eller negativ? Hvilke av sidene dine er det som gjør deg mindre lykkelig enn du ønsker å være? Er det holdningen din som er problemet, eller er følelsene dine heller en konsekvens av noe som kommer utenfra?

Oppsøk positive nyheter og mennesker

Av og til kan alt du trenger, være å tilbringe litt tid sammen med andre – og gjerne positive mennesker.

Visste du at noe forskning har vist at man kan bli mer positiv av noe så enkelt som å omringe seg av positive ord og setninger? Det er fordi hjernen din da tvinges til å behandle disse ordene og deres innhold. Til slutt blir tankene som følger med dem, en vane, og dermed lettere tilgjengelig.

Jobb med å skille situasjoner hvor du har nytte av å tenke negativt fra situasjoner der du ikle har det

Vi anbefaler ikke å fortrenge følelsene sine i jakten på den forjettede positiviteten: Det handler ikke om å være glad hele tiden. Noen ganger må man sørge eller være trist eller frustrert eller sint.

Men det kan være vanskelig å skille forskjellige situasjoner som fører med seg negative følelser, fra hverandre. Noen former for ubehag bør heller konfronteres enn å unngås, for eksempel. Og følelser som selvmedlidenhet, for eksempel, selv om det så klart er lov til å føle på det også, kommer det lite godt ut av.

Gjør takknemlighet til en del av hverdagen

En velutviklet takknemlighetssans gjør deg bedre i stand til å sette pris på de små gledene i livet. Og er det ikke egentlig dem som gjør livet verdt å leve? Prøv å tenk på noe du er takknemlig for hver dag. Dette vil gjerne trekke med seg flere positive følelser.

Hent frem positive følelser ved hjelp av internett og sosiale medier

Små utbrudd av positive følelser kan ha stor innvirkning på humøret ditt. En måte å oppsøke dette på, er å se på en morsom eller inspirerende video på fritiden. Du kan også finne fine bilder, søte kjæledyr eller inspirerende sitater ved å følge emneknagger på bildedelingstjenester som Instagram.

Ikke snakk deg selv ned

Ikke nedvurder det du har oppnådd – ikke la deg selv tenke at du ikke er god nok. Når du oppnår noe, er det faktisk du selv som har gjort det, det handler ikke bare om flaks eller omstendigheter.

Nettressurser som hjelper deg med å tenke positivt

en kvinne tar bilde med en mobil av to jenter som holder rundt hverandre og smiler og har det gøy
Bruk teknologien på måter som gjør deg glad. (Kilde: Unsplash)

Internett er både en fantastisk ressurs og et verktøy som virker å hente frem noen av folks verste sider. Med leter du på rett sted, kan du finne ting som gir deg en varm, god følelse i magen.

Sjekk derfor ut appene og kontoen nedenfor!

Instagram

@happsters

Denne kontoen lever opp til navnet sitt. Den kunne omtrent ikke vært mer positiv. Her finner du inspirerende, kloke sitater og nydelige fotografier som kan gi deg en pustepause og inspirasjon i en hektisk hverdag.

Apper

Happify

Happify er tilgjengelig på iOS og er utformet for å hjelpe deg med å sette deg mål og spore fremgangen din på flere områder i livet, blant annet selvtillit og produktivitet. Hvert spor har et eget sett med kvisser og aktiviteter. For eksempel kan du bli bedt om å liste opp ting du er takknemlig for eller velge ut positive ord og kvitte deg med de negative.

Finn flere nettressurser her.

Let etter de positive følelsene. Vær proaktiv, tøff og driftig og ta tak i ditt eget liv. Hvorfor ikke?

Trenger du en lærer i Personlig utvikling?

Likte du artikkelen?

5,00/5 - 1 stemme(r)
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.