De beste Teaterlærerne tilgjengelig
Cecilie
5
5 (8 Evaluering(er))
Cecilie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karoline
5
5 (3 Evaluering(er))
Karoline
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Solveig
Solveig
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Aleksandra rasmussen
Aleksandra rasmussen
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ingeborg
Ingeborg
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren eline
Maren eline
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elise
Elise
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sarah kaurin
Sarah kaurin
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Cecilie
5
5 (8 Evaluering(er))
Cecilie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karoline
5
5 (3 Evaluering(er))
Karoline
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Solveig
Solveig
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Aleksandra rasmussen
Aleksandra rasmussen
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ingeborg
Ingeborg
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren eline
Maren eline
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elise
Elise
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sarah kaurin
Sarah kaurin
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Til skuespillerspirer som mangler selvtillit

Det er fort gjort å få inntrykk av at de aller fleste skuespillere er selvsikre, og at dette er noe av det som har gitt dem suksess i underholdningsindustrien. Sannheten er at det ofte er det å drive med skuespill som gir dem selvtillit og lar dem utvikle seg til å bli komfortable på en scene eller foran et kamera.

Husker du de mest populære elevene på skolen? Det var ofte de som lyktes med å få lærerne til å like seg og fikk mest latter fra medelevene. Som en som stod på sidelinja var du kanskje misunnelig på hvor utadvendte de var, og ønsket at du var mer komfortabel med deg selv.

Men i virkeligheten er det ofte slik at de som er aller mest usikre og sårbare, utvikler en persona: De oppfører seg slik de vil oppfattes for å beskytte sine egne følelser.

Det å bruke drama til å fjerne seg fra ens egentlige selv er vanlig i voksne, som i barn og ungdommer. Men drama kan også brukes til det motsatte, nemlig å lære mer om seg selv. 

Alle som har hatt så mye som en liten birolle i et skoleskuespill eller gått på så mye som én enkelt dramaworkshop, har fått oppleve den frigjørende kraften i å spille skuespill. Ikke bare kan man, mens man spiller en karakter, glemme sine egne små og store problemer, men også leke seg og eksperimentere med et sett fremmede personlighetstrekk.

Mange ser at euforien de opplever når de spiller skuespill, blir med inn i hverdagslivet og kan gå så langt som til å endre deres syn på livet.

Du har sikkert hørt det før, men ofte må man ut av komfortsonen for å virkelig få en følelse av å ha oppnådd noe. Derfor kan dramaundervisning være den perfekte måten å trekke en introverts personlighet og følelser opp i dagslys. Å drive med skuespill kan etter hvert gjøre deg mer komfortabel med å uttrykke deg og være synlig.

Interessert i å studere drama? Les mer om aktuelle studieretninger her.

en stol står i et mørkt rom, den er opplyst av én enkelt lyskaster
Klar for å ta ditt første skritt inn i rampelyset? (Kilde: Unsplash)

Er det sant at noen er født til å stå i rampelyset?

Det sies ofte at noen er født til å stå på en scene.

Mange foreldre og besteforeldre spøker med at deres små har et liv som superstjerne foran seg. De er jo så stolte og komfortable når de synger, danser eller viser frem skuespillerferdighetene sine. Og så får de ikke nok av reaksjonen de får av sine tilskuere.

Noen tar det lenger enn et par vitser, og sender barnet sitt gjennom hard opptrening og på auditions fra en ung alder av.

Det er nok ikke rett å si at alle verdens mennesker har samme potensial til å bli en stor skuespiller. Det er imidlertid heller ikke slik at man skal gi opp håpet bare fordi man ikke er trygg på seg selv! Dramaundervisning kan nemlig både styrke en rekke mellommenneskelige ferdigheter og gjøre deg mer komfortabel i egen kropp.

Den største utfordringen for en litt usikker person er ofte å melde seg på dramakurset i det hele tatt. Og til syvende og sist er dette et valg man selv må ta.

Det betyr så klart ikke at ikke familie og venner skal vise støtte og oppmuntre en til å utfordre seg selv.

Om du kjenner noen som virkelig kunne ha glede av en selvtillitsboost gjennom sang-, danse- eller dramatimer, minn dem på alle fordelene og tilby deg å bli med som støtte. Kanskje du blir en de klarer å åpne seg for, kanskje øver sammen med? Og du vil se dem vokse, utvikle selvtillit og bli en stadig flinkere skuespiller.

Dramaterapi: Hvordan kan timer i skuespill gi bedre selvtillit?

På hvilke spesifikke måter vil dramaundervisning påvirke evnene og kvalitetene dine?

Interaksjon med andre skuespillere

Først: Å ta timer i drama innebærer at du setter av et par timer i uka til å være sammen med likesinnede og øve på teknikk sammen. Ikke bare kan den felles interessen være med på å skape gode nye relasjoner, den kan også hjelpe med å bli kvitt sjenerthet og gjøre deg mindre ubekvem i sosiale settinger.

Ved å trene på sosiale ferdigheter med folk du er komfortabel med, blir det lettere å håndtere andre situasjoner der du er selvbevisst eller nervøs. Om du for eksempel alltid har unngått store jobb-eventer, med en ny unnskyldning hver gang en fest nærmer seg, kan skuespillererfaring gjøre at du tør å ta spranget og bli bedre kjent med kollegaene dine.

Du vet aldri, kanskje vil du etter hvert til og med glede deg til å dra ut og treffe nye mennesker!

Når man må spille i samspill med andre, lærer man å bli mer bevisst på subtile tegn, følelsen i et rom, kroppsspråk og andres motivasjon. Man kan rett og slett bli en skikkelig god lytter og forhandler.

en gruppe mennesker i kostymer står på en scene, alle i samme positur
Å bli komfortabel i samspillet med medskuespillerne dine er en nøkkel til å bli tryggere på deg selv. (Kilde: Unsplash)

Lær nye ting om deg selv

En skuespillinstruktør kan oppmuntre deg til å se på deg selv på en ny måte. Du vil lære å fokusere på deg selv og ta vare på deg selv, heller enn alltid å være mest opptatt av andre. For dem som alltid gjør ting for andre, kan det være godt å minnes på at man også må leve for seg selv, i øyeblikket. Livet kan være intenst, og på veien mot å bli en dyktig skuespiller kan man ende med å være mer ærlig med seg selv, og dermed også tryggere på seg selv.

Det er ikke mange andre aktiviteter som i like stor grad lar deg fokusere på deg selv og videreutvikle din egen individualitet og dine egne unike trekk. Du vil legge færre bånd på deg selv og utforske kreativiteten din. Når du forstår deg selv bedre enn før, kan du også uttrykke deg mer effektivt.

Forskjellige skuespillteknikker tilbyr forskjellige metoder for å projisere deg selv og din karakter. Meisner-teknikken, "free acting", Strasberg-metoden og metodeskuespill, for å nevne noen.

Du kan lære mer om deg selv ved å stå på en scene foran et publikum enn på egenhånd.

Trekk energi fra atmosfæren under en fremføring

Måten du interagerer med et publikum på, kan si mye om hvordan du forholder seg til dem rundt deg. Alle som kjenner deg, vil nok merke forskjell etter at du har deltatt i et par sceneproduksjoner. Kanskje vil du fremstå mer impulsiv, som om du er nærmere både egne tanker og ønsker og dem rundt deg. Og en viss spontanitet er uvurderlig i en skuespiller!

Noen av skuespillerne gjennom historien har vært ekstra synlige, og gjerne opplevdes som elektriske på skjermen eller scenen. Den legendariske Audrey Hepburn er et perfekt eksempel. Hun hadde en suksessrik film- og tv-karriere, både takket være skuespillerevner og sjarm. Hun berørte tilskuerne med personligheten sin og tilførte noe unikt til hver karakter hun spilte og hver historie hun var med på å fortelle.

Å konfrontere det du er redd for

en plante i mørket med spindelvev, kun opplyst av blits (tilsynelatende)
Gjør det du er redd for litt mindre skummelt ved å konfrontere det igjen og igjen. (Kilde: Unsplash)

Om du er en nybegynner i skuespillerfaget, kan selv de minste seire føles som å overkomme et gigantisk hinder. Om du aldri har vekket andres oppmerksomhet, kan det føles som et massivt steg å engang vurdere et dramaseminar eller å åpne døra inn til teateret den første kursdagen.

Å finne nye mål og utfordre deg selv kan føre til en stor følelse av mestring – ofte den beste kuren for lav selvtillit og frykt.

Mens forberedelsene til en teateroppsetning kan være skremmende for en som ikke er vant til å være lidenskapelig, er det fremføringen som til slutt virkelig vil solidifisere og gjøre synlig alt du har lært i prosessen før.

Å spille en karakter vil gjøre deg i stand tin å fokusere fullt og helt på rollen, ikke på de potensielt hundrevis av par med øyne foran deg. I tillegg til å ha banket replikkene inn, må du være klar til å bruke sansene dine, fantasien og improvisasjonsteknikker for å komme på best mulig måte gjennom stykket – fra monologer til dialoger, fra krangler til kjærlighetsscener til hverdagslige samtaler.

Frykten for å snakke foran en forsamling er vanlig, og har et navn: glossofobi. Om du prøver fullt og helt å overkomme overkomme frykten for å tale og manglende selvtillit, kan evner du lærer på et dramakurs, som pusteøvelser, å lære seg replikker og se andre opptre, være helt essensielle. Ved å studere positivt kroppsspråk og et spenn av sosiale interaksjoner kan du gi deg i kast med dine store drømmer, om det enn er videre skuespillerarbeid eller noe helt annet.

Mange eksperter sier at den beste måten å bli kvitt en frykt på, er å konfrontere den. Oppmuntre deg selv, fatt mot – du kommer til å føle deg så bra når du endelig får det til!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.