Når du nå befinner deg her, er det ganske sannsynlig at du er interessert i drama og alle mulighetene og fordelene det kan gi. Det er et godt sted å starte.

Så: Hvorfor er det å investere i en skuespill-workshop eller et kurs en god idé? Det kan det nemlig være, enten du ser på skuespill som en givende hobby eller noe du kan tenke deg å drive med profesjonelt. Et kurs for deg finnes uansett hva du er på jakt etter!

Har tar vi en titt på hva du kan få ut av dramatimer, rent bortsett fra at du så klart vil bli en flinkere skuespiller. Aller først skal vi imidlertid se på hva slags kurs som passer for deg.

Scene med et rødt sceneteppe trukket for, en lysekrone henger fra taket
Alle kan stå på en scene! (Kilde: Unsplash)

Kurs i skuespill nær deg

Nesten uansett hvor du bor er sjansene store for at du finner et dramakurs i nærheten av der du bor. Men hva slags type kurs bør du velge?

Om du ikke bryr deg altfor mye om hva slags kurs du melder deg på, så lenge du får drive med skuespill, står du fritt til å velge et kurs som er praktisk, nær deg, rimelig og med en frekvens som passer deg. Om du derimot ønsker å lære en spesifikk ferdighet, for eksempel improvisasjon, må du kanskje gjøre litt mer research, og kanskje reise lenger og betale mer.

Uansett hva slags kurs du ender opp med å ta, er det viktigste at du føler deg vel i kursmiljøet og at det vekker positive følelser. Det er helt greit å være nervøs i begynnelsen, til og med å grue seg skikkelig, så lenge du også kjenner at kurset gjør noe bra for deg.

Nå: til effektene skuespillferdigheter kan gi deg.

De beste Teaterlærerne tilgjengelig
Cecilie
5
5 (9 Evaluering(er))
Cecilie
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ameline
5
5 (8 Evaluering(er))
Ameline
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karoline
5
5 (3 Evaluering(er))
Karoline
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren eline
Maren eline
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elise
Elise
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anne-marie
Anne-marie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Salma
Salma
257kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Madihe
Madihe
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Cecilie
5
5 (9 Evaluering(er))
Cecilie
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ameline
5
5 (8 Evaluering(er))
Ameline
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karoline
5
5 (3 Evaluering(er))
Karoline
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren eline
Maren eline
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Elise
Elise
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Anne-marie
Anne-marie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Salma
Salma
257kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Madihe
Madihe
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

1. Skuespilltrening for å få bedre selvtillit

Skulle du ønske du visste hvordan du skulle få bedre selvtillit?

Alle som har hatt så mye som en liten birolle i et skoleskuespill, en amatørforestilling eller et spel, har kjent på hvor frigjørende det kan være å spille en karakter. Ikke bare glemmer man å bekymre seg for økonomien, problemer i forholdet, lekser og stress på arbeidsplassen. Man tar også inn over seg egenskapene og personlighetstrekkene til den karakteren man spiller. Man får rett og slett sjansen til å stå i en annen persons sko!

Det sies ofte at noen mennesker er "født til å stå på en scene". Mange foreldre snakker stolt om barnet sitt, som bare  bli en stjerne, på grunn av deres ville fantasi og usjenerte holdning. Det er kanskje slik at noen har bedre forutsetninger enn andre for å bli en stor skuespiller, men det er ikke slik at mindre selvsikre mennesker ikke skal prøve seg. Langt ifra!

Det er viktig å gå ut av komfortsonen for virkelig å kjenne på mestringsfølelse. Derfor kan timer i drama være en perfekt løsning for den sjenerte og innadvendte som har lyst til å slippe følelsene sine tydeligere frem. Når man spiller en karakter, øver man på å ta plass og vise seg frem uten å egentlig måtte vise seg frem: Det er rett og slett en måte å bevege seg gradvis mot en ny måte å uttrykke seg på.

Men skuespill er ikke bare en aktivitet som får deg til å virke mer ekstrovert. Drama gir en rekke fantastiske langtidseffekter til alle som driver med det.

portrett av en jente som ser ned og smiler forsiktig
Finn trygghet i deg selv ved å drive med skuespill. (Kilde: Unsplash)

Først: Når man går på et dramakurs eller øver til en oppsetning av et skuespill, må man samhandle med andre mennesker. Disse menneskene er ofte likesinnede: Alle brenner for drama. Når man stadig blir satt i slike situasjoner, kan det hjelpe en med å føle seg mindre sjenert eller ubekvem i sosiale settinger. Det er stor fare for å skape solide vennskap på et dramakurs.

Timer i skuespill kan dessuten hjelpe deg med å forstå deg selv bedre og utforske dine unike trekk. Når du forstår deg selv bedre enn tidligere, er det også lettere å uttrykke deg klart, tydelig og effektivt.

Måten du samhandler med et publikum på, sier mye om hvordan du skaper forbindelser med menneskene rundt deg.

Om du er en nybegynner når det kommer til skuespill, kan hver minste prestasjon føles som å ta et stort steg fremover. Når du når nye mål og ser forbedring av ferdighetene dine, vil det sannsynligvis gi stor mestringsfølelse. Dette er ofte den aller beste kuren for lav selvtillit, frykt og usikkerhet.

2. Få bedre lytte- og forhandlingsevner

Kommunikasjonsferdigheter er viktig i de aller fleste felt, både profesjonelt og ellers i livet. Hva slags ansatt er du om du ikke kan ta imot beskjeder? Hva slags kjæreste er du om du alltid må ha alt akkurat som du hadde sett for deg?

Dramaundervisning er en strålende måte å bli mer bevisst på hvordan du kommuniserer. Ikke minst vil du få gode muligheter til å forbedre ferdighetene dine til å lytte. Med dette mener vi å virkelig forstå det som sies, i tillegg til å være i stand til å svare på en passende måte.

Lite er mer frustrerende enn å måtte gjenta seg selv i det evinnelige uten å bli forstått. Årsaken til slik kommunikasjonstrøbbel er ofte ikke manglende evne til å forstå, men manglende fokus på det som sies.

Gode evner til å lytte er helt essensiell for skuespillere. Riktignok: Teknisk sett behøver det ikke å handle om å ta inn og prosessere lyd. Kjernen er at man er i stand til å ta inn over seg informasjon og respondere på en passende måte. Informasjonen trenger ikke å være auditiv, den kan like gjerne være visuell. Ofte er den naturligvis en kombinasjon av disse.

En skuespiller som er i stand til å ta inn over seg det sine medspillere føler og uttrykker, vil ha et godt grunnlag for å gjøre en autentisk opptreden. Disse evnene er spesielt viktige i improvisatorisk arbeid, hvor man ikke kan lene seg på hukommelse og kunnskapen om den forhåndsplanlagte fremdriften i stykket.

God lytting gjør at scenen blir en samtale heller enn et sett av innøvde replikker.

Ikke minst er det godt å være en god lytter når man sitter i publikum: Da er man virkelig i stand til å trekke alt ut av stykket som foregår foran en.

Utdanningsinstitusjoner er klar over hvilke fordeler dramaundervisning kan gi elever, og det er gjort forskning på at det blant annet forbedrer deres forhandlingsevner. Likevel er skuespill i skolen for mange begrenset til jule- og sommeravslutningsarrangementer.

Sjekk hva som forskes på for tiden innenfor drama her!

publikum observerer og lytter
Når man blir en bedre skuespiller, blir man ofte også en bedre tilskuer. (Kilde: Unsplash)

Dramaundervisning kan dessuten lære deg om bevegelser og kroppsspråk, noe som kan hjelpe deg med å vise at du lytter.

I løpet av kurset er det stor sannsynlighet for at du vil lære om kroppsspråk og holdning. Det inkluderer alt fra å smile til øyekontakt og hodebevegelser. Ikke minst vil du få øve på timing i kommunikasjon: avbrytelser, oppsummering, oppbygningen av en historie og så videre.

3. Bli mer kreativ

Kunst, og da regner vi også inn drama, har stor effekt på humøret. Mange vil oppleve at de blir glade av å gjøre noe kreativt. Den av og til euforiske følelsen kan vare lenge etter at selve opplevelsen er over, og den kan gjøre at man er mer tilbøyelig til å gjøre noe kreativt igjen.

Når kreative aktiviteter kan gjøre at man føler seg glad, er det kanskje ikke så overraskende at de også kan forebygge triste følelser. Forskning gjort ved Boston College har vist at dramatimer kan hjelpe dem som har anlegg for depresjon.

Mange unge og voksne som sliter med angst eller depresjon har trekk som er typiske for introverte. Man kan føle på fortrengning og vansker med å uttrykke. Ved å lære å spille skuespill er det mulig å arbeide seg ut av eller forebygge slike følelser. Det vil selvsagt ikke hjelpe alle, men kan være verdt å prøve om man hører en liten stemme som hvisker at det kunne vært spennende.

Når en dramaelev får bryne seg på en karakter som sliter med et eller annet, kan det gjøre at de bedre forstår seg selv og sine egne reaksjoner og følelser.

Andre studier har vist at tenåringer som tar dramatimer ikke bare er mer selvsikre, men også modner på andre måter. For eksempel viste de mer empati og omtanke.

Dramaferdigheter er dessuten et fantastisk tilskudd til CV-en. Det viser sjefen at man har interesser utenfor arbeidsplassen, og dessuten at man har en rekke allsidige og nyttige evner. Vi har allerede nevnt at timer i skuespill skaper gode lyttere, men de lærer også folk å uttrykke seg, skaper selvtillit og gjør deltagerne mer bevisst på egen kreativitet. Alle disse evnene kommer til nytte på de fleste arbeidsplasser.

Ikke bare kan skarpere og mer kreative hoder komme opp med bedre ideer og forslag til forbedring. Kolleger og ansatte med skuespillererfaring har dessuten et godt grunnlag for å få innflytelse på arbeidsplassen. Det er noe av grunnen til at så mange teambuildingsaktiviteter dreier seg rundt rollespill.

Om denne listen av effekter av dramaundervisning virker forlokkende, hvorfor ikke foreslå til sjefen at dere booker en drama-workshop for å forbedre produktiviteten og kreativiteten på arbeidsplassen?

Eller kanskje det rett og slett er på tide å melde seg på et dramakurs og oppleve effektene selv?

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.