Mange tenker at det er lett å finne en gitarunderviser. Det bør være en som kjenner godt til den stilen du interesserer deg for, enten det er klassisk gitar, blues eller noe helt annet, ikke sant? Og hen bør spille gitar selv, og ha god kunnskap om alt fra akkordprogresjoner til fingerspill og gitarnoter?

Så klart er dette viktige egenskaper hos en privatlærer, men de er ikke nok i seg selv. Undervisning i gitar krever mer enn bare kunnskap om instrumentet. Akkurat som andre lærere kan de som lærer bort gitar være kjedelige, lite inspirerende eller rett og slett ute av stand til å artikulere kunnskapen sin og formidle den til en elev.

Det er derfor det er så viktig å finne rett lærer, dersom du bryr deg om å bli en dyktig gitarist. Det gjelder ikke minst dem som er på jakt etter gitartimer for nybegynnere. Derfor gir vi deg her noen tips om hva det er viktig å se etter om du har bestemt deg for å lære gitar med en privatlærer.

Det er ikke alle som er lidenskapelig opptatt av å lære bort. Heldigvis finnes det noen tegn du kan se etter for å bli litt klokere på om en potensiell lærer er flink til å lære bort.

en lærer og en elev sitter innenfor et vindu, dypt konsentrert om noe
En god lærer vil gjøre læreopplevelsen både mer effektiv og mer motiverende. (Kilde: Unsplash)

Læreren din vil etter all sannsynlighet spille en stor rolle for gitarlæringen din. Derfor er det så viktig å være i stand til å skille klinten fra hveten. Og når du har funnet drømmelæreren, gjelder det å holde fast på ham eller henne.

Med disse tipsene blir du litt bedre rustet til å finne en lærer som passer deg – uansett om du tar nybegynnertimer, ser etter digital gitarundervisning for barn eller vil forberede deg til studier i utøvende musikk.

De beste Gitarlærerne tilgjengelig
Marius
5
5 (17 Evaluering(er))
Marius
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karina
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Karina
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lukas
5
5 (7 Evaluering(er))
Lukas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jo sebastian
5
5 (9 Evaluering(er))
Jo sebastian
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sara
4,9
4,9 (5 Evaluering(er))
Sara
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ignacio
5
5 (5 Evaluering(er))
Ignacio
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Scott
5
5 (6 Evaluering(er))
Scott
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marius
5
5 (17 Evaluering(er))
Marius
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karina
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Karina
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lukas
5
5 (7 Evaluering(er))
Lukas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jo sebastian
5
5 (9 Evaluering(er))
Jo sebastian
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sara
4,9
4,9 (5 Evaluering(er))
Sara
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ignacio
5
5 (5 Evaluering(er))
Ignacio
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Scott
5
5 (6 Evaluering(er))
Scott
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Forskjellen mellom en god og en dårlig lærer

En elev bør føle at hen kan stole på mentoren sin. I hvert fall etter at de blir litt kjent med hverandre. Dette tillitsforholdet er en viktig forutsetning for læringen. Verken god kunnskap om tabulatur og skalaer eller lang erfaring som musiker eller tekstforfatter vil kunne veie opp for manglende tillit til læreren og det hen sier.

For selv om man ofte har mye har mye pågangsmot som nybegynner, og selv om man opplever mye mestring når man begir seg ut på nye sanger, teknikker og manøvre, er man ofte også litt naiv når man har lite erfaring med instrumentet og læresituasjonen.

Og det kan bli et problem. Ofte mangler man rett og slett et sammenligningsgrunnlag. Man vet ikke hvor mye man bør forvente å måtte betale, man vet ikke hvor rask fremgang man bør ha.

Ofte føles det tilstrekkelig å oppleve at man har lært noe. Enhver skruppelløs lærer kan slå seg til ro med å legge ned minimalt med innsats. Det er heldigvis et stykke mellom disse, men bedre føre var enn etter snar, som man sier.

Så hvem er en dårlig gitarlærer?

Ikke alle er like flinke til å lære bort, og å kunne spille gitar er ikke det samme som å være en god gitarlærer. En dårlig lærer er en som:

 • Stadig feilvurderer hva slags kunnskap og utfordringer du er klar for, og enten holder igjen eller lesser på med for mye på en gang
 • Ikke forklarer tingene du blir bedt om å gjøre
 • Ikke er oppmerksom på dine behov og din væremåte

En dårlig lærer lykkes ikke i å lære deg å stå på egne bein som gitarist. Det kan i sin tur føre til at du fortsetter og fortsetter undervisningen, uten fremgangen du burde kunne forvente å få igjen for alt arbeidet du legger ned.

Finn ditt neste gitarkurs Stavanger.

en kvinne står ute på et folksomt sted, hun holder en rød gitar
Det ligger i navnet: En god gitarlærer må både være en dyktig gitarist og en flink lærer. (Kilde: Unsplash)

Og hvem er en god gitarlærer?

For å lære bort gitarferdigheter effektivt, må man være en god lærer. I tillegg må man naturligvis ha omfattende kunnskap om instrumentet, gitarmusikk og teknikk, og være i stand til å inspirere og nøre opp under elevens lidenskap og interesse for gitaren.

En lærer bør like å kommunisere med elevene sine. Aller helst bør deres egen lidenskap for instrumentet skinne gjennom. Ikke minst må en god lærer være nøyaktig og tålmodig. Hen må kunne lede eleven gjennom alt fra gitarsoloer til sanggjennomganger, skalaer og kvintakkorder.

En god gitarlærer bør:

 • Være empatisk og dyktig til å lære bort
 • Hjelpe deg med å huske at også teorien er relevant og viktig for musikken
 • Passe på at interessen din for gitaren opprettholdes
 • Passe på at du holder gitaren og bruker hendene rett
 • Forklare, ikke bare beordre
 • Ha dyp teknisk og praktisk forståelse av gitaren
 • Styrke selvtilliten din

Ikke minst bør en god gitarlærer være en musiker. Over tid bør dere også komme inn på improvisasjonsteknikker og lytteferdigheter.

Hvordan velger du den beste gitarlæreren for deg?

Velg læreren du føler deg mest komfortabel med!

Uansett hva du ser etter undervisning i, er det viktig at du føler deg komfortabel og avslappet sammen med personen som styrer undervisningen.

Det er ingen skam i å møte flere lærere før du tar det endelige valget, selv om du sikkert klør etter å komme ordentlig i gang. Og om du allerede kjenner til en dyktig gitarlærer, kan hen være et godt og trygt valg.

langhåret mannlig gitarist står på en mørk scene og spiller intenst på gitaren sin
Trekk rocken inn i undervisningen, om det er din sjanger. (Kilde: Unsplash)

Men det kan også være en fordel å velge en lærer som har lignende musikksmak som deg. Det er naturligvis ingen forutsetning, men det legger til rette for at timene kan bli ekstra artige.

Uansett hva slags stil du sikter mot å mestre, vil du måtte lære deg det mest grunnleggende: de vanligste akkordene, "strumming patterns", lese noter og tabulatur. Men med kontroll på fundamentet er det opp til deg og læreren din hvor dere tar veien videre. Jazz eller flamenco, for eksempel?

Ikke glem at musikken er grunnlaget for forholdet deres, og det dere kommer til å bruke time etter time på å snakke om.

Gitarlæreren din må la deg uttrykke deg

Læreren din kan hjelpe deg med å velge ut og kjøpe din første gitar. Den kan enten være ny eller brukt, alt ettersom hva du selv ønsker. Men læreren er også der for å hjelpe deg med å bli uavhengig. Du skal tross alt bli i stand til å lese noter, stemme gitaren, bruke en metronom og øve på egenhånd.

Du bør også kjenne deg fri nok til å ta inn over deg følelsene musikken av og til kan vekke i deg. Det vil være en styrke og drivkraft i læringen.

Kommunikasjonen i timene bør være god

Fremgangen din er resultatet av et samarbeid. Bli et vinnerlag! Og ikke glem at læreren din lærer bort gitarferdigheter fordi hen brenner for det. Øv ofte, still forberedt til timene og vis at innsatsen din er god.

Læreren din vil gjerne se deg lykkes. Fremgangen din er ikke begges interesse.

Men hvem er den rette læreren?

Den ideelle privatlæreren i gitar har lang erfaring som gitarist og er flink til å lære bort.

En god gitarlærer er vennlig, tålmodig og leder deg skritt for skritt gjennom gitarlæringen. 

En god gitarlærer er sjenerøs, svarer på spørsmålene dine og introduserer deg for ressurser, inntrykk og musikk du kan boltre deg i mellom timen.

Hva gjør du når du har funnet den rette læreren?

På tampen har vi noen gode tips for å få mest mulig ut av elev–lærer-forholdet.

 • Alltid vis respekt for læreren
 • Unngå å avlyse i siste liten
 • Ta vare på instrumentet, enten det er ditt eller du har lånt det
 • Sett mål for undervisningen i fellesskap. Det gjelder både korttids- og langtidsmål

Så om du kjenner at du begynner å bli skikkelig klar for å ta dine første gitartimer, hvorfor ikke begynne å se deg om etter læreren med stor L?

Velg om du ønsker undervisning ansikt til ansikt eller digitalt, og bla deg gjennom Superprofs mange gitarlærere, les om dem og deres erfaring og legg ut på gitarreisen.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.