Målet med gitartimer er enkelt, er det ikke? Det er vel at man skal lære å spille gitar og bli en flink gitarist?

I virkeligheten er det ikke fullt så enkelt. Hver elev har sine spesifikke mål og intensjoner med undervisningen, mer eller mindre bevisst. Det vil være til hjelp for utviklingen å sette seg tydelige mål fra begynnelsen av.

Noen vil for eksempel ta et kurs for å lære det mest grunnleggende på gitar, bare for gøy. Noen skal kanskje fremføre en sang i et bryllup, en konfirmasjon eller en bursdag, og vil gjøre det skikkelig. Noen vil kanskje imponere noen, andre spiller gitar på skolen, og vil sikre seg en god karakter. Noen er bare brennende opptatt av alle musikkinstrumenter. Noen har et langtidsønske om å bli en profesjonell musiker, og søker virkelig dybdekunnskap.

På samme måte vil en fersk gitarist ikke ha samme krav, forventninger eller mål som en erfaren gitarist. Noen vil lære om musikkteori eller lære gitarakkorder, noen vil bare spille yndlingssangene sine, og andre igjen vil utvikle spillestilen sin og få nye inntrykk.

Allerede begynner listen å balle på seg, og vi har bare nevnt et lite eksempelutvalg.

Men før vi tar for oss de viktigste hovedmålene med gitarundervisning, må vi snakke litt om de forskjellige typene gitarkurs vi har.

De beste Gitarlærerne tilgjengelig
Marius
5
5 (16 Evaluering(er))
Marius
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karina
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Karina
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lukas
5
5 (7 Evaluering(er))
Lukas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sara
4,9
4,9 (5 Evaluering(er))
Sara
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ignacio
5
5 (5 Evaluering(er))
Ignacio
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Scott
5
5 (6 Evaluering(er))
Scott
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
5
5 (2 Evaluering(er))
Daniel
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marius
5
5 (16 Evaluering(er))
Marius
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karina
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Karina
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Lukas
5
5 (7 Evaluering(er))
Lukas
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sara
4,9
4,9 (5 Evaluering(er))
Sara
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ignacio
5
5 (5 Evaluering(er))
Ignacio
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Scott
5
5 (6 Evaluering(er))
Scott
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Daniel
5
5 (2 Evaluering(er))
Daniel
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

De forskjellige typene gitarkurs

Hver type gitarkurs fører med seg en spesiell måte å undervise og lære på, med forskjellig pedagogikk, men også forskjellige mål.

Finn ditt neste gitarkurs på nett.

Lære å spille på en musikkskole

Om du velger å gå på en musikkskole for å lære å spille et instrument, følger timene som regel en fastsatt metodologi.

Opplegget er utprøvd og som regel utviklet over tid, men justeres etter hver musikers alder og nivå.

Fordelen med denne typen opplæring er at du får muligheten til å få bred musikalsk forståelse og at det er god struktur på undervisningen. Ulempen er at opplegget kan føles litt rigid om du ikke passer inn i rammene, og du står ikke like fritt til å være med på å utforme egen undervisning.

to unge barn sitter på en trapp utendørs, gutten har en gitar i fanget, de smiler til kamera
Mange barn er innom kulturskolen. (Kilde: Unsplash)

Lyst til å ta musikken din til virkelig store høyder? Hva med å søke på en musikkutdannelse på høyskolenivå?

Privattimer for å lære å spille gitar

Alternativet er å ta privattimer med en uavhengig lærer. Med denne undervisningsformen vil du stå fritt til å følge dine egne mål. Undervisningen legges opp etter ditt nivå og dine ambisjoner. Husk imidlertid at ikke alle gitarlærere er kvalifisert til å undervise alle elever. Samtidig trenger du sannsynligvis ikke den læreren som har aller mest avansert kompetanse dersom du er helt nybegynner. Les derfor hva læreren pleier å undervise i før du booker en time.

Du kan også ta privattimer i gitar over nett.

Hva kan du forvente av undervisningen?

Privattimer passer for alle gitarister, både nybegynnere, dem med mange års øvelse på baken og profesjonelle. Man er aldri helt ferdig utlært.

Fordelen med privattimer er muligheten de gir til å skape et bånd mellom gitarlæreren og eleven. Forholdet er ofte ikke kun pedagogisk, det blir rikere på grunn av lidenskapen du deler med læreren for gitar og musikk. Husk at lærere er like forskjellige som elever, så legg derfor litt innsats i å finne en lærer som passer for deg, dine behov og ditt nivå.

Utviklingen din er avhengig av en kombinasjon av typen undervisning, hvor mye personlig innsats du legger i det og hvor mye tid du setter av til å øve.

Grunnen til at du bør ta gitartimer

Gitartimer har forskjellige formål, og de kan enten motarbeide eller komplementere hverandre.

Hovedmålet med å ta innledende gitartimer er å få et godt musikkteoretisk grunnlag og god praktisk teknikk og kjennskap til instrumentet.

Når du har lært det grunnleggende og vet hvordan du skal håndtere instrumentet, hvordan du spiller sentrale dur- og mollakkorder og vet hvordan du skal få gitaren til å låte bra, og gjerne også har en god grunnleggende forståelse for notelære til gitar, er du allerede et godt stykke på veien.

Men som med alle andre ting man lærer, kan du ikke bare stoppe opp og si deg ferdig. Det vil i de aller fleste tilfeller ikke bare stoppe fremgangen, men også etter hvert føre til tilbakegang. Derfor er det viktig å stadig oppdatere kunnskapen sin, oppdage nye teknikker og sjangre og sjekke nyhetene på feltet: rett og slett få en bredere musikkulturell horisont.

Læreren din kan gi deg gode råd om hvordan du for mest mulig ut av undervisningen og tiden mellom timene.

et oppholdsrom med skrivebord, tv og seng, bakerst i rommet står en gitar
Ikke la gitaren støve bort i et hjørne mellom timene. (Kilde: Unsplash)

Utvikle kunnskapen din

Det andre hovedmålet med gitarundervisning er å forbedre og utvikle spesifikke teknikker eller lære mer om et spesifikt emne. For noen handler det om å spille fortere, andre vil ha mer kunnskap om musikkteori, noen vil teste improvisasjon eller lære seg å spille avanserte låter.

Med privattimer i gitar kan du nå alle disse målene: Du vil både forbedre ferdighetene dine kraftig og få bredere kunnskap om gitarmusikkens mange fasetter.

Det er viktig å sette seg mål!

Alle har sine grunner til å ville lære å spille gitar. Det viktige er å gjøre det klart, både for deg selv og læreren din, hva dine mål er. Med et definert punkt å sikte mot blir det lettere å strukturere undervisningen, og fremgangen din vil bli både synlig og effektiv.

Arbeid strukturert

Å sette langtidsmål er den beste måten å forbedre seg på. Noen ønsker å ta undervisningen litt som den kommer fra dag til dag, gjøre det man helst vil gjøre, lære én sang her, én der. Dette er dessverre ikke den beste måten å lære på. Det er fort gjort å gå glipp av viktige teknikker og musikalsk kunnskap, og sannsynligvis vil man gå glipp av mange muligheter til å videreutvikle ferdigheter man har begynt å legge grunnlaget for.

Mål og frister vil styrke motivasjonen til de fleste, og dessuten gjøre arbeidet mer meningsfylt og effektivt.

Sett realistiske mål

For å lykkes med å spille gitar, er det dessuten viktig at målene du setter deg, er realistiske.

En ung gutt spiller gitar, han ser ned på strengene og konsentrerer seg, en voksen person veileder ham
Alle må begynne et sted. (Kilde: Unsplash)

Om du har satt deg i hodet at du skal bli den neste Jimi Hendrix eller Satriani i løpet av seks måneder, er sannsynligheten stor for at du kommer til å miste motivasjonen raskt. Det er som å gå langs en lang, rett vei: Det er vanskelig å se hvor mye du beveger deg. Setter du derimot mindre, oppnåelige mål, vil fremgangen din være lett synlig, og det er stor sjanse for at det virker oppmuntrende og gir deg energi og giv til å fortsette arbeidet.

Start med å lære deg tingene som er på ditt nivå. Er du en nybegynner, begynn med å lære deg viktige skalaer og akkorder, gjør deg kjent med fingerspill og fingerferdigheter generelt, og la fremgangen gå jevnt og trutt. Ta deg tiden du trenger og gjør deg kjent med gitaren. Lær deg å stemme den og å høre når den låter best. Det er greit å be læreren din om hjelp i begynnelsen, men følg med på hva hen gjør, prøv selv, og ta etter hvert ansvar for å gjøre det selv.

Om du allerede har erfaring med gitar, vurder i samarbeid med en lærer hvilket nivå du ligger på og hva du bør lære mer om. Snakk med læreren din om forventningene dine og ønskene dine, og juster dem i fellesskap ut fra nivået du ligger på.

Klare mål gjør det lett å strukturere progresjonen din

Realistiske mål hjelper deg med å holde føttene på bakken og gjøre konkret og bæredyktig fremgang.

Noen eksempler på mål du kan sette deg, er disse:

  • Lære å spille med høyere tempo
  • Gjøre en arpeggio-øvelse i fem minutter, én gang mens du ser på strengene, deretter uten å se på dem
  • Flytte hånden mellom grep som er flere bånd unna hverandre

Dette er bare en liten håndfull blant en uendelig mengde med oppnåelige og konstruktive delmål. Ved å sette denne typen mål sikrer du at du effektivt blir flinkere på det du ønsker å lære deg. Så står du fritt til å sette deg et nytt mål, med en ny ferdighet klar til bruk i baklomma.

Forhåpentligvis står fordelene med å sette seg gode mål enda tydeligere for deg enn før. Om du ikke har funnet en gitarlærer enda, hvorfor vente? Skriv ned hovedmålene dine og ta kontakt med en privatlærer i gitar allerede i dag!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.