Hvordan spiller man piano? Det er ganske vidstrakte svar på dette spørsmålet, og vi velger å svare med fire råd. For å spille piano godt, må du ha riktig holdning og kunne spille sakte i rett tempo. Hva om jeg har små hender? Les videre for å finne svar på dette og mye mer!

De beste Pianolærerne tilgjengelig
Vadim
5
5 (5 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Juliana
5
5 (6 Evaluering(er))
Juliana
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
5
5 (5 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haike
5
5 (3 Evaluering(er))
Haike
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (5 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Juliana
5
5 (6 Evaluering(er))
Juliana
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
5
5 (5 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haike
5
5 (3 Evaluering(er))
Haike
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Start med riktig holdning

Mann spiller piano
Du bruker hele kroppen når du spiller piano, og det er viktig med riktig posisjonering av hender og fingre. Foto: Unsplash

Når du spiller piano, bruker du hele kroppen. Derfor er det viktig med korrekte posisjoner og riktig holdning. Memoriserer du dem, vil de komme helt automatisk når du setter deg på pianokrakken.

Posisjon: du skal sitte på pianokrakken midt imot pianoet med de midterste tangentene rett foran deg. Bruk noten G som referansepunkt. Husk at posisjonen kan varierer noe etter stykket som skal spilles. Skal du spille stykker med høye toner, må du posisjonere deg lettere mot venstre på tangentene, og motsatt for stykker med lavere toner.

Deretter kommer posisjonering av armene, som justeres ved å regulere høyden på krakken. Riktig posisjonering er å ha albuene i samme høyde som tangentene. Eller litt nedenfor tangentene, om du har korte armer. Underarmene skal ikke være helt vinkelrette mot tangentene.

Denne armposisjonen vil tillate deg å bevege fingrene raskere og enklere over tangentene, og slik gi maksimal fleksibilitet i fingerbevegelsene. Pianister sørger alltid for å ha god holdning for å gi mer flyt i spillingen. Alt dette er noe en pianolærer vil lære deg.

Se gjerne online videoer for å se hvordan profesjonelle pianister sitter ved pianoet eller forsøk deg på pianokurs voksne Oslo.

Hva slags type stol er best for å spille piano? En krakk, benk eller stol?

Gatemusikkant på piano
Hva slags stol skal du velge? Det er veldig individuelt, og her må du prøve deg frem! Foto: Unsplash

Dette er smak og behag. Den anerkjente pianisten Glenn Gould spilte på stol, som åpenbart var det beste for han. Ulempen er at du ikke kan justere høyden. Om du velger stol, må du velge en som passer til din kropp og høyden på tangentene.

Fordelen med pianobenk, i tillegg til mulighetene for høydejustering, er at bredden gir pianisten mulighet til å bevege seg til sidene. Derfor velger de fleste pianister benk når de spiller piano.

Etter armene kommer ryggen. Ryggposisjonen må være perfekt, så du ikke får ryggsmerter av å spille piano. Piano skal fremfor alt være en nytelse! Om du får ryggsmerter av å spille piano, har du ikke fulgt godt nok med i timen!

Når du spiller piano, skal du være rak i rykken, men ikke helt stiv. Du skal aldri bøye deg over pianoet, da dette er den verste holdningen du kan ha når du sitter ved pianoet.

Når armer og rygg er i riktig posisjon, er det hendenes tur

Selv om hele kroppen er i bruk når du spiller piano, så er hendene de viktigste kroppsdelene.

Ser du etter pianolærer i nærheten av deg?

For å spille notene riktig og nå alle tangentene, må fingrene dine være lettere bøyd, bortsett fra tommelen som skal være nesten rett. Håndflaten skal være litt høyere enn fingrene. Denne posisjonen gir redusert spenning og økt tempo når du spiller piano. Ved berøring av tangentene skal kraften komme fra fingrene, og ikke fra håndledd eller armer – lettere sagt enn gjort!

Det er også dette som gjør at du kan ha bøyde fingre når du spiller. Og husk å holde føttene flatt på gulvet for økt stabilitet og selvsikkerhet. Å sitte på tåspissene når du spiller, er ikke å anbefale selv om du er nybegynner og ikke kan spille piano.

Mens vi av hele vårt hjerte kan stå for disse rådene, er det viktig å huske at hver og en av oss har vår egen unike fysikk. Over tid vil kanskje posisjonene dine avvike noe fra hovedregelen, og du vil tillegne deg din egen spillestil etter fysikk.

Når er det best å lære solfa?

Start i det små

Når du begynner å lære å spille piano, er det viktig å starte i det små og spille sakte og rolig. Dette gjør at du får varmet opp fingrene før du begynner å spille (for eksempel i sammenheng med en pianotime). Dette er også nyttig når du lærer skalaer, akkordprogresjon og pianomusikk.

Noen pianospillere vil spille fortere enn musikken, eller spille stykket i høyere hastighet enn det som spesifiseres på notearket uten å ha kunnskaper til å gjøre det riktig. Dette er ikke riktig tilnærming!

Se hvordan musikk kan påvirke fellesskap og språklæring.

Begynn å spille pent og rolig for så å øke spillehastigheten. Du må mestre å spille stykket helt perfekt før du kan spille fortere. Du kan hoppe fra Bæ-bæ lille lam til den mest komplekse arpeggio. Bruk metronom for å holde takten!

Å spille piano sakte og rolig vil tillate deg å:

  • Enklere memorisere det du spiller. Hjernen din må konsentrere seg om hver detalj på musikkarket, absorbere det og huske alt. Du vil deretter raskt identifisere og hurtig gå fra små skalaer til store skalaer.
  • Du vil oppleve raskere teknisk fremgang fordi rolig spilling tillater deg å memorisere musikk enklere sammen med fingerbevegelsene.

Følg med på det du spiller, på pianoakkorder, tempo og rytmer. Slik sørger du for at du spiller korrekt, og ikke gjør feil i forhold til rytme eller musikklesing. Det er bedre å forstå nyansene i stykket og føle det du spiller.

Alt om akkorder

Gradvis bedre teknikk

Om du spiller piano, så er sjansene store for at du ønsker å bli bedre på det. Det er målet til de fleste pianospillere, enten de er nybegynnere eller har noe erfaring. Men fremgang i pianospilling kan bety forskjellige ting:

  • Først og fremst er det evnen til å lese musikk ordentlig. Ved å tyde noter vil du få kunnskap om solfa og musikkteori. I løpet av kort tid vil du gå fra enkel lesing til komplekse musikkstykker.
  • Fremgang i pianospilling omfatter også å bli fleksibel og rask. Hånd- og fingerbevegelsene dine vil bli smidigere og raskere. Du vil spille akkordprogresjoner (med venstre hånd) og noteprogresjoner (høyre hånd) raskere, uten spenning og stive fingre. Og spillingen din vil bli mer artikulert og uttrykksfull.
  • For å utnytte ditt fulle musikalse potensial, må du oppnå et godt teknisk nivå. Teknikker gir økte kunsteriske og kreative egenskaper samt bedre spilleegenskaper.

Å engasjere pianolærer og ta pianotimer vil gi deg større fremgang enn selvlæring. Pianotimer er spesielt nyttig om det går litt over stokk og stein når du spiller, eller du møter veggen i læreprosessen. Det er så mange fordeler med å ta pianotimer.

Les Superprofs praktiske guide om pianoundervisning

Studere lærevideoer på nettet er også morsomt og nyttig, men vær forsiktig med gratis pianotimer og visse andre pianokurs det reklameres for.

Du oppnår stor fremgang om du er disiplinert og øver regelmessig

Ikke press deg til fremgang, for da risikerer du å hoppe over steg og gjøre feil. Det er faser i pianoundervisningen du bare ikke kan haste gjennom.

De beste metodene for pianoopplæring

Hvordan spille piano med små hender

Liten jente spiller piano
Størrelsen på hendene er intet hinder for å spille piano! Foto: Unsplash

Noen styrer unna pianospilling fordi de har små hender. Kan man spille piano med korte fingre? Svaret er et absolutt JA.

Ikke alle pianister har store hender (pianohender, som man sier), men spiller likevel komplekse stykker med stor enkelhet og flyt. Dog er noen komponister kjent for sine store hender. Men størrelsen på hånden påvirker ikke kvaliteten på pianospillingen og teknikkene.

I følge legenden kunne Liszt spille den ellevte intervall med bare en hånd. Noen pianospillere med små hender kan ha vanskeligheter med å spille hans musikk, da musikken ble komponert til pianister med en håndstørrelse a la Liszt!

Stort sett har musikk fra romantikken (nittende århundre) mange intervaller og akkorder med syvere og niere. Derfor krever mye av dette repertoaret store hender. Har du små hender, kan du kanskje med litt kreativitet og improvisasjon klare det allikevel!

Du kan dog trøste deg med at 95 % av all pianomusikk kan spilles av pianister med små eller middels store hender. Bare spør musikklæreren din!

Håndens konfigurasjon hos hver enkelt har sine fordeler og ulemper, og størrelsen på hånden påvirker i liten grad pianoundervisningen. Om du har små hender og ønsker å lære å spille piano, så er det ingenting i veien for at du kan gjøre det!

Hvordan utmerke seg i pianoopplæringen

 

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Bente