Å lære å spille piano omfatter tre hovedelementer: solfa, grunnleggende akkorder og pianoskalaer! Det hjelper også å finne en god pianolærer som kan lære deg å spille.

En pianospiller i nybegynnerfasen, som mestrer progresjon i tre eller fire hele akkorder (de som brukes i de fleste pianomelodier og er av samme akkordgrupper som c, a, g og f) og som mestrer bruken av dette til improvisasjon, har allerede tilegnet seg et solid grunnlag i pianospillingen.

Enten du spiller piano eller keyboard, så er det repetisjonen av skalaer som vil gi nybegynneren fremgang i koordinasjonen mellom høyre og venstre hånd.

For å begynne å spille piano, eller komme opp på et høyere nivå, må pianospilleren sakte og rolig repetere notene i en akkord med venstre hånd og smått om senn med høyre hånd, og harmonisere notene så det låter bra. Slik skapes melodi! Du kan øve på dette med enkle pianolåter.

Hvordan utmerke seg i pianoopplæringen

Du bør imidlertid memorisere mønstrene på disse notene for å unngå å spille feil noter. Derfor er det så viktig å lære solfa, eller hvordan lese et musikkark. Dette er helt nødvendig for å lære pianoskalaene utenat. Når det gjelder å lese musikk: hva er forskjellen mellom kvartnoter og halvnoter osv.?

 • Hva er egentlig en skala?
 • Hvordan memoriserer man pianoskalaer?
 • Hvordan improviserer man med pianoskalaer?

Dette er spørsmål Superprof vil gi svar på med denne artikkelen. Slik vil du mestre å spille pianoskalaer. Før du vet ordet av det, river du av en arpeggio a la Mozart!

Fire steg for å hjelpe nybegynneren

De beste Pianolærerne tilgjengelig
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (4 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Juliana
5
5 (6 Evaluering(er))
Juliana
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
5
5 (5 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Euphy
5
5 (4 Evaluering(er))
Euphy
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (4 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (11 Evaluering(er))
Patricia
380kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Juliana
5
5 (6 Evaluering(er))
Juliana
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kingsley
5
5 (5 Evaluering(er))
Kingsley
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Tore
5
5 (6 Evaluering(er))
Tore
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Euphy
5
5 (4 Evaluering(er))
Euphy
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Hva er en pianoskala?

Jente spiller piano
For å bli en god pianospiller, må du trene på skalaene om og om igjen! Foto: Unsplash

Å lære å spille piano er ingen enkel oppgave, og du må virkelig legge deg i selene for å bli god på det. Som enhver annen akademisk oppgave, må du arbeide hardt og praktisere. Du kan starte i det små med enkle melodier og gjøre deg kjent med C, som er midt på pianoet, før du går videre til mer avansert musikk.

For å avansere, må du være motivert. En må også ha disiplin for å øve regelmessig og på et lavere tempo.

I musikkteorien består en skala av en rekke musikalske toner – små og store – lysere og mørkere i fastsatte trinn. En skala som går opp i tone er en stigende skala, mens en skala med mørkere toner er en synkende skala.

Følgende er ganske vanskelig når du lærer å spille piano:

Om du eksempelvis tar C-durskalaen, så omfatter den syv noter og høyere oktaver c-d-e-f-g-a-b-c. Høy C-skala har seks trinn (mellomrommet mellom hver tangent).

Et trinn er passasjen mellom to hvite tangenter på pianoet. Et halvtrinn tilsvarer bevegelsen fra hvit tangent til svart tangent, som er enten skarp eller flat. C-durskala kan også ses som: trinn, trinn, halvtrinn, trinn, trinn, trinn, halvtrinn.

For å spille piano må du måle avstanden mellom notene, akkurat som i et mattestykke.

Dette er forøvrig ganske enkelt på et piano. Hver gang du bytter fra en tangent til en annen, teller du et halvtrinn høyere eller lavere. Det er bare halvtrinn mellom E og F samt mellom B og C.

De tre beste metodene for å lære å spille piano

Trinnene, eller stamtonerekken, i C-durskala er:

C Tonisk grunntone – D – E – F – G – A – B – C oktav

Med solfakunnskaper kan du spille alle typer skalaer, dur og moll.

Vil du vite mer om musikkens fordeler? Les videre for å se hvordan musikkopplæring kan hjelpe på barns hukommelse!

Hva er forskjellen mellom dur og moll?

Piano med noteark
Noen skalaer kalles for dur og andre for moll. Med trening vil du se og høre forskjellen. Foto: Unsplash

For en nybegynner er det vanskelig å svare på dette spørsmålet. Men i det store og det hele er det egentlig bare snakk om ulike toner.

Visse skalaer kalles dur og andre for moll. Dette avhenger av noteintervallene, eller trinnene, altså måten du deler trinnene og halvtrinnene i en oktav.

For at det skal være enkelt å huske, så kan du tenke på at moll-skalaer gir deg melankolsk og nostalgisk preg på musikken, mens en durskala har motsatt effekt. Dette vil heller gi en lystig klang på musikken. Dermed berører vi temaet gehør. Hvordan er ditt gehør?

Alt du trenger å vite om durskalaer

C-dur er den første store skalaen, kjent som antikkens jonisk modus.

For å spille durskala på pianoet, trenger du bare å følge en grunnleggende regel. Du må alltid respektere intervallene ved å følge: trinn, trinn, halvtrinn, trinn, trinn, trinn, halvtrinn. Tonene som brukes i C-dur er: c-d-e-f-g-a-b-c.

Dette må transponeres til disse andre durskalaene:

 • D-dur: d-e-f#-g-a-b-c#-d,
 • E-dur: e-f#-g#-a-b-c#-d#-e,
 • F-dur: f-g-a-b-c-d-e-f.

Og dette fortsetter til hver toniske skala. For å få bedre oversikt, bør du kjøpe et Durskala-hefte.

Alt du trenger å vite om moll

Mollskala er den samme som antikkens A-modus, eller aeolisk modus. Den har et mer dystert preg.

A-mollskalaen er annerledes enn C-durskalaen. Litt og litt introduseres halvtrinn mellom syvende og åttende note i skalaen – grunntonen – for å imitere C-durs modus. Det er dette som gir harmonisk mollskala.

For eksempel: B er grunntonen – noten på syvende trinn – i C-dur og C-moll. Så vil progresjon til sjette trinn – flat A – til syvende trinn – B – gi et nostalgisk preg på C-mollskalaen. Og til hver durskala er det en mollskala. Nei, det skal ikke være enkelt!

Lær pianoskalaene i disse stegene

Person spiller piano
Tren på fingerbevegelsene for å unngå dårlige vaner når du spiller. Foto: Unsplash

Atter en gang må vi understreke at det krever trening og øvelse, samt feiling og prøving, for å lære å beherske pianoskalaene. Ingenting kommer av seg selv. Her er noen nyttige steg for å spille skalaene riktig, så du får fremgang i pianospillingen:

 • Spill skalaer i 15 til 20 minutter hver dag. Det er bedre å øve litt hver dag enn å ta en sjau i ny og ne. Det er veldig mange skalaer – 15 durskalaer og 15 mollskalaer – så det er best å “angripe” dem i det små, en etter en. Hjernekapasiteten vår vil enklere stimuleres og memorisere dem på denne måten. Fra dag til dag vil du automatisk utvikle vaner som gjør deg til en bedre pianospiller. Husk også at det er best å mestre en skala godt før du begynner på neste.
 • Perfeksjoner fingerbevegelsene. For at du ikke skal legge deg til dårlige vaner når det gjelder fingerbevegelsene, er det viktig at du med en gang venner deg til riktig posisjonering og gode fingerbevegelser
 • Praktiser C-durskalaen før du går videre til alle de andre dur- og mollskalaene. Det er den første og den enkleste av dem alle, og spilles bare på de hvite tangentene (c-d-e-f-g-a-b-c). Å mestre en stigende og synkende C-durskala vil ikke bare gi deg bedre gehør, men også hjelpe deg å oppnå hastighet og fingerferdighet.

Les Superprofs praktiske guide for pianoundervisning

Når du mestrer skalaene, vil det bli mer flyt i spillingen din. Her er noen tips for fremgang:

 • Se videoer og ta pianotimer (styr unna gratis pianotimer)
 • Bruk metronom
 • Øk tempoet progressivt
 • Spill uten noteark
 • Legg til akkorder med venstre hånd

Hvorfor skalaer er viktig å kunne for å bli pianist

Pianovirtuoser og musikere har ikke oppnådd dette nivået av seg selv. For å bli en god pianist og kunne uttrykke deg på et kunstnerisk vis, må du pugge skalaer og virkelig føle at du har dreisen på det.

Pianoskalaer har direkte tilknytning til solfa. Hvorfor? 

For improvisasjon. En god pianospiller, som mestrer alle skalaer i dur og moll, vil alltid kunne improvisere alle typer melodier uansett musikksjanger (fra klassisk til jazz). Om du gjenkjenner tonikaen, treklangen over grunntonen, i hver akkord, vil du mestre å sjonglere toner og spille soloer, som er nøkkelen til improvisasjon.

 • For musikere med godt gehør og avanserte pianoferdigheter tar det lenger tid å lese musikk enn å forstå den ut fra lytting.

Den siste fordelen med å lære pianoskalaer (vi har spart det beste til sist) er at de vil tillate deg å utmerke deg på musikkomposisjon: kunnskap om skalaer, akkorder, musikkteori, musikknotasjon og ulike styrkegrader vil tillate deg å lage din egen musikk. For å starte:

 • Hør på store komponister
 • Gå gjennom arpeggio
 • Let etter klassetimer, privatundervisning og metoder for nybegynnere

Når er det best å lære solfa?

Vi håper du har hatt nytte av artikkelen!

 

 

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Bente