"Et fotografi er et fragment av tid som ikke kommer tilbake,"

- Martine Frank

Fotografering er praktisert av mange mennesker, og er i dag tilgjengelig for de fleste, takket være alle de digitale enhetene.

Før du skal perfeksjonerer fotograferingen din, kan det være interessant å fordype deg i historien til denne kunstformen.

Takket være fotografiets historie, kan studentene oppdage nye teknikker og studere utviklingen av fotografering gjennom årene!

Les videre for å få et innblikk i historien til fotografering og kanskje få noen tips til din egen fotografering!

De beste Fotografilærerne tilgjengelig
Majken natalie harila
5
5 (3 Evaluering(er))
Majken natalie harila
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dan
5
5 (2 Evaluering(er))
Dan
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonas
Jonas
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Janna
5
5 (4 Evaluering(er))
Janna
449kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karine
Karine
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haakon
Haakon
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristoffer
Kristoffer
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sissel
Sissel
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Majken natalie harila
5
5 (3 Evaluering(er))
Majken natalie harila
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Dan
5
5 (2 Evaluering(er))
Dan
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonas
Jonas
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Janna
5
5 (4 Evaluering(er))
Janna
449kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karine
Karine
650kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haakon
Haakon
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristoffer
Kristoffer
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sissel
Sissel
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Begynnelsen av fotografering

Kunsten ble oppfunnet i løpet av 1830-tallet, allikevel gikk det et godt tiår før fotografiets kunst endelig ble anerkjent av publikum!

Selv før starten på fotografering slik vi kjenner den i dag, var det grunnleggende om kunstformen allerede til stede: den profesjonelle fotografen kunne ta et bilde, men da uten å kunne skrive det ut.

For å behandle bildet i en slags etterproduksjon, brukte den spirende fotografen et mørkt rom. En prosess som fortsatt brukes i dag, spesielt i analog fotografering!

Undersøk gamle bilder for å få et innblikk i historien
Bilder viser oss hvordan fotograferingen har utviklet seg. (Kilde: unsplash)

Det svarte rommet og dens mekanisme, kalt Camera Obscura, på latin, har faktisk eksistert siden 1300-tallet. Likevel var det mislikt å bruke denne prosessen: de store malerne på den tiden trodde at utviklingen av det som skulle bli fotografering, ville ta livet av malerkunsten.

Maskinen som ble brukt av kunstneren på den tiden, var langt fra å ligne på vårt nåværende speilreflekskamera!

Denne store maskinen var reservert for eliten, som ønsket å utvikle mer presise bilder enn malerier. I dag finner vi den samme typen prosess i animasjonsindustrien når vi tenker på Rétroscope (brukt i Walt Disney-filmene, for eksempel).

Fotografering med Camera Obscura (eller det mørke rommet) gikk ubemerket hen. Fotografen gjorde arbeidet sitt i et slags rom, der han forsøkte å skjule seg selv, for å kunne ta et øyeblikksbilde av modellen sin.

Denne prosessen var så ukjent at Giovanni Battista, oppfinneren, ble arrestert og dømt for hekseri. Adelsmennene forstod ikke funksjonen til dette mystiske bærbare rommet!

Kort sagt, så var det svært vanskelig å bli fotograf før 1800-tallet!

I disse tider kan hvem som helst ta bilder med noe som enkelt som sin mobiltelefon. Også her finnes det mange muligheter til å ta gode bilder, med et kamera av høyere kvalitet og teknikkene på plass. For å få på plass disse teknikkene kan det være en god idé å ta fotokurs, for å få grunnleggende støtte og ferdigheter som du kan bygge videre på.

Oppfinnelsen av kameraet og Daguerreotypen

Du har kanskje allerede gjettet det: fotografering ble oppfunnet i Frankrike.

Det første berømte bildet ble tatt av oppfinneren Joseph Niepcedurant i 1825, og viser en enkel utsikt fra et vindu i en fransk landsby. Les mer om verdens beste fotografer!

Bildet i seg selv er ikke anerkjent for sine estetiske kvaliteter: det er spesielt husket for sin innovasjon som ble en inspirasjon for andre fotografer.

Mangelen på både kunnskap og en god teknikk kan sees i dette bildet. Joseph Niepce måtte nemlig holde kameraets eksponering i gang i mer enn 8 timer gjennom vinduet. Derfor kan vi se solen både i øst og vest for bygningen!

På den tiden var oppfinnerne i stand til å projisere bilder, men visste ikke hvordan de skulle bevare lyset!

Da han døde, overlot Joseph Niepce sitt uferdige arbeid til Louis Daguerre, en ubestridelig figur innen fotografering.

Daguerreotypen ble raskt en anerkjent teknikk som fødte kjente verk som:

 • «Kunstnerens verksted», Louis Daguerre,
 • «Boulevard du Temple», Louis Daguerre,
 • «Robert Cornelius», av seg selv (selvportrett),
 • «Månen», John William Draper,
 • Det offisielle portrettet av Abraham Lincoln,
 • Det første trykkbildet (1847),
 • «Solformørkelsessekvensen», William Langenheim og Frederick Langenheim,
 • Portrettet av Joseph Jenkins Roberts, av Augustus Washington.

Teknikken til daguerreotypen, som først ble startet av Joseph Niepce og ferdigstilt av Louis Daguerre, ble raskt en suksess blant fotoentusiaster. Louis Daguerre patenterte til og med sin oppfinnelse i Storbritannia, og hver person som ønsket å lage en daguerreotype måtte betale en stor sum til oppfinneren!

Gjennom årene har andre oppfinnere finpusset på denne teknikken. William Henry Fox og hans berømte calotype, er en forbedring av den klassiske daguerreotypen.

Til slutt utviklet den britiske oppfinneren Frederick Scott Archer collodion-prinsippet for å fikse egenskapene til glasset. Oppfinneren vendte seg likevel senere bort fra sin første oppdagelse, for å konsentrere seg om utviklingen av papirnegativer.

For å lære mer om historien til fotografering, kan du også finne en lærebok innen fotografering.

Fotografi på begynnelsen av 1900-tallet

I årene som fulgte etter oppfinnelsen til Louis Daguerre, var kunstnere ennå ikke i stand til å akseptere fotografering som en kunst i seg selv!

Lær deg det grunnleggende for å kunne bli fotograf!
Hva med å starte en karriere innen fotojournalistikk for å kunne være vitne til viktige hendelser? (Kilde: unsplash)

Det var først med «Universal Exhibition of Paris» i 1859, at bilder kom inn i kunstbetegnelsen (skulptur, malerier, graveringer, etc.) og kunne bli sett side om side i utstillinger. Offentiliggjøringen av det første Kodak-kameraet i 1888 bidro også til å gjøre bildet tilgjengelig for middelklassen. Men det var ikke før på 1900-tallet at fotograferingen virkelig eksploderte!

Forskere hadde en spesiell interesse for fotografiets kunst. Faktisk hadde fotografer muligheten til å dokumentere, med stor presisjon, de viktige politiske, kulturelle eller vitenskapelige hendelsene takket være fotografier. Bildet var i stand til å konkurrere med det menneskelige øyet, udødeliggjørende øyeblikk som noen ganger var for utrolig for den enkelte.

Under første verdenskrig bidro fotografering og teknologi til fremgang og endring i samfunnet!

Avantgardekunstnerne kombinerte teknologi og historie ved å fotografere skyttergravene, men også folkets daglige liv. Etter første verdenskrig ble fotografering et middel for å udødeliggjøre endringer som skjer i samfunnet og dokumentere gjenoppbyggingen av samfunnet mellom de to krigene.

Det var nettopp i denne perioden at fotojournalistikk ble viktig, en kunst som ble viktig for fotografer som ønsket å gjøre sin kunst til et eget yrke!

I løpet av første halvdel av 1900-tallet fotograferte fotografer de første togene, industriene og fabrikkene, utviklingen av urbane sentre og innføring av biler for arbeiderklassen. Fotografi var en ekte innovativ begivenhet for mennesker over hele verden, som fikk være vitne til utviklingen i dagens samfunn.

Det har til og med jobbet profesjonelle fotografer på rikshospitalet helt siden 1938, for å ta bilder av pasienter.

Til slutt ble fargefotografiet populært på 1930-tallet, flere tiår etter Auguste og Louis Lumière.

Dersom du bor i hovedstaden og vil fordype deg videre inn i fotografiets historie, fotokunst eller vil lære gode teknikker for å ta bedre bilder, ta et fotokurs Oslo sammen med en dyktig fotolærer fra Superprof.

Fra 1900-tallet til i dag: digital fotografering

I dag blir speilreflekskamera brukt av mange. Men vet du virkelig hvor digital fotografering kommer fra?

I løpet av 1950- og 1960-tallet var det en økning i forskning innen digital fotografering, delvis takket være George Smith og William Boyle. De var fortsatt langt fra den fotografiske kvaliteten vi har i dag: på den tiden var bildene bare i 100 piksler, mens vi nå bruker 14 megapiksler.

I dag har de fleste tilgang på et speilreflekskamera.
I dag tar det bare få sekunder å forevige et øyeblikk! (Kilde: unsplash)

Svart-hvitt bilder, bilder i sepia, eller fargebilder; fotografer kunne endelig utvikle sin egen stil takket være de digitale filtrene utviklet av Bell sine forskningslaboratorier.

Her er en liten ikke-uttømmende liste over de største fotografene på 1900-tallet:

 • Robert Capa,
 • Ansel Adams,
 • Philippe Halsman,
 • W. Eugene Smith,
 • Dorothea Lange,
 • George Hurrell,
 • Robert Frank,
 • Steve McCurry,
 • Garry Winogrand,
 • Richard Avedon, etc.

Påvirket av abstrakt kunst begynte profesjonelle fotografer å undervise i kunsten sin på de mest prestisjefylte universitetene i USA. På 1960-tallet ble fotografisk kunst også populær i asiatiske land, gjennom magasiner viet til kunsten.

Likevel var noen land, slik som Kina, pålagt sensur; det var ikke før på slutten av 1900-tallet at fotografer kunne nyte full frihet.

Det var også på slutten av 1900-tallet at urban landskapsfotografering utviklet seg - en populær kunst i dag! Mange fotokunstnere har i dag dette som sitt studieobjekt.

Historisk ser vi at «det mørke rommet» har inspirert digital fotoretusjering, inkludert Photoshop. I den digitale tidsalderen ønsket ikke lenger fotografer å bruke timer i mørkerommet: utskrift ble gjort direkte fra datamaskinen, hvor eleven kan endre bildet sitt til etterproduksjonen.

I dag er digitalkameraer mindre og mindre solgt. Grunnen til dette? Bruk av smarttelefoner, som gir deg muligheten til å ta bilder til en hver tid!

Det er likevel fotografiske entusiaster som fortsetter å ta analoge bilder, en stil mer fokusert på kunst og estetikk enn digital fotografering. Det kan imidlertid være komplisert å mestre slike teknikker av seg selv: det er av denne grunn at du bør ta fotograferingskurs ved en skole eller online.

I en fotoskole, via en privat fotoleksjon, eller i samarbeid med en fotoforening, kan elevene finne kurs som er skreddersydd for sitt formål.

Så, hvorfor ikke begynne å lære fotograferingsteknikker ved å ta fotoundervisning?

 

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Sondre

Gutt på 24 år, som studerer lektor i språkvitenskap ved NTNU i Trondheim. Jeg er glad i å skrive, lese bøker, løpe og gå lange turer, ha gode samtaler, være engasjert og lage mat. Studiet gir meg kunnskap om språk, som jeg anvender under skrivingen, men også en god del skriveerfaring. Fra tidligere har jeg arbeidet litt som tolk, hvor jeg oversatte muntlig tale fra norsk til engelsk. Jeg har også drevet min egen blogg.