Se for deg hvordan kjemistudentene hadde det for hundre år siden. De eneste informasjonskildene de hadde, var lærerne og professorene og universitetsbiblioteket. For å gjøre det verre, var mange slike biblioteker lite oppdaterte, og det tok ofte lang tid før de fantastiske nye oppdagelsene som ble gjort, fant veien dit.

Forskere holdt seg oppdaterte på feltets utvikling særlig gjennom private brev, konferanser og tidsskrifter.

Sammenlign det med vår nåværende situasjon: Vi har e-post og videokonferanser, plattformer for samarbeid, programvare for dokumentdeling og så godt som øyeblikkelig digital publisering.

For ikke å nevne det digitale svaret på bibliotekaren, nemlig søkemotoren.

Akkurat som vi kan spørre en bibliotekar om bøker som tar for seg et bestemt tema, svarer en søkemotor på forespørslene våre ved å hente opp de resultatene som korresponderer med søkeordene vi skrev inn.

Her hos Superprof er målet vårt å bidra så godt vi kan med støtte til din læring og utdannelse, enten du går på ungdomsskolen eller videregående, tar høyere utdanning på et universitet eller en høyskole eller rett og slett bare er sulten på kunnskap.

Derfor har vi i denne artikkelen samlet en rekke nettressurser som kan gi deg støtte til undervisningen og hjelpe deg med å forstå de vanskelige temaene i det interessante, men krevende faget kjemi.

Fra apper til podkaster og videoer: Her ser vi på noe av det beste kjemilæringsstoffet nettet har å by på.

bilde av jorden i mørke, med byene opplyst
Det er lett å glemme hvor fantastisk det er at vi har umiddelbar tilgang til ny forskning fra hele verden. (Kilde: Unsplash)
De beste Kjemi - Høyere utdanninglærerne tilgjengelig
Thomas
5
5 (15 Evaluering(er))
Thomas
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (9 Evaluering(er))
Esmail
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Shokrullah
5
5 (9 Evaluering(er))
Shokrullah
265kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd-anders
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Odd-anders
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonathan
5
5 (4 Evaluering(er))
Jonathan
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Fredericke
Fredericke
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sharon
Sharon
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Amansisa
Amansisa
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (15 Evaluering(er))
Thomas
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (9 Evaluering(er))
Esmail
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Shokrullah
5
5 (9 Evaluering(er))
Shokrullah
265kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd-anders
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Odd-anders
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonathan
5
5 (4 Evaluering(er))
Jonathan
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Fredericke
Fredericke
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sharon
Sharon
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Amansisa
Amansisa
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Kjemiapper for videregåendeelever

Alle kan vi noen ganger ha godt av litt hjelp til å forstå kjemi. Noen tar faget lettere enn andre, men alle kjemielever og andre kjemiinteresserte har gode grunner til å sjekke ut digitalt ekstrastoff om kjemi.

Uansett om du trenger å forstå grunnleggende prinsipper bedre, har vansker med å forstå din kjemilærer eller har kontroll på skoleundervisningen og ønsker å gå dypere i stoffet: En ting er sikkert, et sted på nettet kommer du til å finne noe for deg.

Som skoleelev gjelder det ikke minst å være godt forberedt til prøver og den eventuelle eksamenen på slutten av skoleåret.

Prøveangst er virkelig ingen myte. En av de beste måtene å motarbeide det på, er å være trygg på kunnskapen man har. Det vil kunne berolige de fleste å være sikker på at man har både oversikt over og god forståelse av stoffet du skal testes i.

Det er så klart lettere sagt enn gjort, men løsningen er enkel, om enn arbeidskrevende: Sett i gang med forberedelsene i god tid!

Det kan være vanskelig å opprettholde konsentrasjonen når man har sittet i timevis med læreboka foran seg. Derfor anbefaler vi å finne forskjellige måter å lære på. Det vil gjøre sjansene større for at du opprettholder interessen og holder ut lengre.

Hva med for eksempel en app?

Den periodiske tabell i appform

På toppen av denne lista troner appen fra Royal Society of Chemistry som heter Periodic table. Ikke så overraskende tar den utgangspunkt i den periodiske tabell. Appens interaktive utforming gjør at du har rask tilgang til alt du trenger å vite om alle grunnstoffene.

Innholdet vil justeres ettersom hvilket nivå du velger, fra grunnleggende til mer avansert. Slik slipper du å stresse unødvendig over mer avansert informasjon enn faget ditt dekker.

Det er bare å trykke på en av tabellens ruter, og du blir sendt til informasjon om elektronkonfigurasjon, viktige isotoper og tetthet.

Gå videre til mer informasjon om hvordan det valgte grunnstoffet ble oppdaget og hvem som gjorde det. Les deg opp på grunnstoffets historie, trykk- og temperaturdata og masse annen informasjon i form av alt fra tekst til videoer og podkaster.

Du trenger heller ikke å laste ned appen. Bare besøk nettsiden deres, der alt ligger tilgjengelig.

Royal Chemistry Society har dessuten en god, og ikke minst spennende, podkast som heter Chemistry World Podcast.

Atomer i bevegelse

Skolen gjør en god jobb med å skille kjemi fra fysikk og biologi, men det er vanskelig å komme unna det faktum at de tre grenene er forbundet. Dette gjøres tydelig i appen Atoms in Motion.

Denne appen er utviklet for bruk på en iPad, og den viser hvordan atomer fungerer, i all sin bredde og dybde.

Vi kjenner alle godt til todimensjonale representasjoner av atomer, strukturen og bindingene, og er vant til å visualisere hva som trekkes mot eller reagerer med hva og hvorfor det skjer på denne måten.

Det mange er mindre kjent med, er hvordan et atom finner et annet og danner et molekyl i et mangfoldig miljø.

Atoms in motion tilbyr atomteori på sitt visuelt beste, og er en interaktiv simulasjon som utfører med beregningskjemi.

Du står fritt til å leke deg med atomene, øke temperaturen eller trykket, velge hvilket grunnstoff du vil undersøke og utføre simulerte eksperimenter.

Men du kan gjøre mer enn å se på atomer som flyter rundt. Tekst beskriver alle beregninger og eksperimenter du kaster deg ut i.

Du kan også designe et hvilket som helst molekyl, og når du er ferdig, kan du lagre det. Du kan dessuten dele det med andre via e-post.

et figur av et molekyl bygget av plastkuler på en svart bakgrunn
Gå for eksempel i dybden på et endeløst antall molekyler. (Kilde: Unsplash)

Når du har laget den kjemiske bindingen du ville, er det bare å trykke på ikonet og lese om alle dens egenskaper:

  • akseptor av hydrogenbinding
  • donor av hydrogenbinding
  • molekylvekt
  • roterbar binding
  • kjemisk formel

Så klart består livet av mer enn atomstrukturer. Om du kjenner at du må ta en pause fra studiene, bare åpne appens innebygde spill for å løsne litt opp.

Digitalt ekstrastoff til læreboka

På nettsidene til Lokus, som er Aschehougs portal for digitale læremidler, finner du masse gratis kjemistoff rettet mot videregåendeelever. Her deles stoffet inn etter fag, og du finner egne sider for Kjemi 1 og Kjemi 2.

Ressursene er oversiktlig kategorisert etter emne og type. For Kjemi 1 velger du for eksempel først blant overordnede kategorier som syrer og baser, metoder og forsøk og organisk kjemi 1. Det sender deg inn på en ny side, hvor du velger hva slags læremateriale du ønsker.

Vil du for eksempel teste hvilket nivå du ligger på, gjøre oppgaver, lese deg opp på et tema eller se en video med et forsøk eller et opplysende eksempel?

Finn både svar på spørsmålene dine og spørsmål å svare på på dette nettstedet, som er perfekt for dem som tar kjemi på videregående.

Sjekk ut gode kjemibøker for å lese mer og fordype deg inn i kjemiens verden.

Podkaster om kjemi

Podkasten Rosa begerglass drives av to universitetslektorer som jobber ved NTNU: Gro A. H. Bjørnøy og Cecilie T. Riksem. De beskriver podkasten som rettet mot både kjemistudenter på et grunnleggende nivå og alle andre kjemiinteresserte.

Hver episode har et bestemt tema. Noen eksempler er:

  • Kjemiske bindinger
  • Gasser
  • Kjemiske likevekter
  • Redoksreaksjoner og elektrokjemi

Episodene ligger på omtrent 45–50 minutter, og passer godt når du begynner å kjenne behovet for å strekke på beina etter lang tid på skolebenken eller foran leksepulten. Eller hva med å slå på en episode mens du lager mat, er på vei til skolen eller vasker og rydder?

en gutt med briller sitter ved et vindu, han har øynene lukket og ørepropper i ørene
Bryt opp i lesingen med en podkast. (Kilde: Unsplash)

Det er så klart lov – og viktig – å ta seg helt fri fra skolearbeid innimellom, og det er ikke slik at hvert sekund må fylles med læring og pensumstoff. Men kjenner du at det er vanskelig å holde konsentrasjonen oppe en dag, kan en podkast være et godt lavterskelalternativ – og, ikke minst, en god unnskyldning til å komme seg i aktivitet.

Dersom du ikke har noe imot å lytte på engelsk, er det bare å skrive "chemistry" inn i Spotify eller en hvilken som helst annen podkast-app: Utvalget er stort.

Blogger og spill

Ser du etter små kjemimunnfuller som både er underholdende og lærerike og ikke for tidkrevende? Vi avslutter artikkelen med to kategorier som passer denne beskrivelsen perfekt: Blogger og spill.

Gode kjemiblogger

NavnBeskrivelse
Scholarly KitchenDiskusjon av hvordan sosial og digital utvikling påvirker vitenskapsfeltet
Compound InterestUtforskning av hverdagskjemi
Just Like CookingStudietips, anmeldelser av vitenskapelige artikler
The Chronicle FlaskAvsløring av pseudovitenskap, hverdagskjemi
Science communication mediaOm forskningspublisering og søknader om økonomisk støtte

Når du har lest deg mett på morsomt, aktuelt og interessant kjemistoff, er det på tide å runder av lesingen med noen spill.

Morsomme og populære kjemispill

NavnBeskrivelseAndroid/iOS/PC/MAC
SpacechemProduser kjemiske molekyler for å lage kretserja/ja/ja/ja
ChemCaperEt rollespill-eventyrja/ja/nei/nei
Professor Why ChemistryGjør eksperimenter i et virtuelt laboratoriumnei/nei/ja/ja
Backside AttackOrganisk kjeminei/ja/nei/ja

Husk at pugging og forberedelser til kjemiprøver ikke trenger å være kjedelig! Krydre lesingen med alternative læringsressurser, og se hvordan tiden plutselig flyr.

Er du på jakt etter privatundervisning i kjemi? Sjekk ut Superprofs mange dyktige lærere.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.