Kapitler
Standpunktkarakterene dine når du går ut av videregående, kan spille en viktig rolle for hvordan de neste årene i livet ditt vil se ut. Derfor er det så viktig å arbeide jevnt gjennom året, legge ned god innsats på prøvene og forberede seg godt til en eventuell eksamen på slutten av skoleåret.
Men det er også mye press å forholde seg til, og alle påminnelsene om hvor viktig det er å gjøre det bra, kan i verste fall virke mot sin hensikt.
Internett er både en kilde til informasjon og et middel for å holde seg forbundet med vennene sine. Ikke minst kan du få tilleggsinformasjon fra læreren din på mail eller i læringsplattformen skolen din bruker. Du kan sjekke karakterene dine, følge med på innleveringsfrister, du kan skrolle i nettaviser og finne underholdning eller distraksjon på TikTok, Instagram, Youtube og Netflix.
Det er lett å tenke at de aller fleste behov kan dekkes her. Men hva gjør du når du bare blir enda mer stresset av alle mulighetene, eller får dårlig samvittighet fordi du ikke klarer å la være å stikke innom sosiale medier, og alltid ender med å bli der litt lenger enn du hadde tenkt?
Koble av og skap et godt læringsmiljø
Hva gjør du når neste prøve i kjemi nærmer seg, og du begynner å kjenne at presset bygger seg opp?

Naturligvis er svaret forskjellig for forskjellige elever, men for mange kan den beste løsningen rett og slett være å redusere mengden inntrykk og tilrettelegge for å konsentrere seg om én ting, nemlig faget.
Så legg vekk mobilen din, eller installer en app som blokkerer surfing. Legg vekk laptopen, ta frem notatblokka. Ta frem læreboka, om det enn er Kjemien stemmer eller Aqua. Ignorer tanken som plutselig dukket opp om at du burde sjekke om du har fått tilbake karakteren på forrige labrapport, fortreng impulsen som sier at du skal sende en melding til en venn og spørre hvordan hen ligger an med lesingen.
Så er det rett og slett bare å åpne boka og bla deg frem til rett kapittel og begynne lesingen og oppgaveløsingen.
Det er ofte vanskeligst å finne roen, konsentrasjonen og arbeidsviljen helt i begynnelsen av arbeidet. Men holder man ut denne tiden, og fortsetter å lese eller løse oppgaver, kommer man ofte inn i en mer konsentrert tilstand hvor friksjonen og distraksjonene falmer eller forsvinner helt – en stund.
Denne konsentrasjonssonen kan man naturligvis også finne mens man arbeider digitalt, men det er vanskelig å komme unna at distraksjonene alltid kun er et tastetrykk unna, for å bruke den klisjeen.
Så ikke gjør kjemiøvingen vanskeligere for deg selv enn du må. Til bøkene!
Fordelene med bøker, sammenlignet med andre læringsmedier
Det er mange grunner til å velge en bok fremfor informasjon funnet på nettet. Vi tar en nærmere titt på noen av de viktigste.
Lærebokas struktur
En av de store fordelene med en lærebok, er at informasjonen vanligvis er organisert slik at det mest grunnleggende presenteres først. Et nytt kapittel bygger ofte på kunnskapen tidligere i boka, men spesielt informasjonen innad i hvert kapittel er strukturert på en måte som skal gjøre selv de vanskeligste elementene så overkommelige som mulig.
Når du når kapittelets (eller underkapittelets) slutt, finner du som regel en konklusjon som oppsummerer det du har lest. Den gir en gratis mulighet til å repetere kapittelstoffet, og minner deg om hva som er kapittelets viktigste punkter, altså det du virkelig burde ha fått med deg.
Bokas organisering er ikke tilfeldig. Den er ikke bare utformet for å proppe deg full av informasjon, den er strukturert etter prinsipper for god pedagogikk. Den tar deg i hånda, så å si, og leder deg gjennom kjemijungelen.
Sammenlign det med digitale ressurser. Artiklene man leser, inneholder ofte en rekke nye linker, og man ender opp med å sprette rundt mellom artikler. Ja, man lærer mye, men det kan være vanskelig å holde oversikten over helheten. Ikke minst er det fort gjort å gå glipp av viktige tema, helt uten å være klar over det.

Kontroll over pensum
Den læreboka du får utdelt på skolen, er laget spesielt for å dekke læreplanmålene i faget du tar og sikre at du er forberedt til en eventuell eksamen. Om du arbeider jevnt gjennom hele skoleåret, er sjansen stor for at du lykkes i faget.
Det er ingen grunn til å komplisere lesingen og puggingen. Så klart, sjekk ut digitalt ekstrastoff dersom du synes det er spennende, men om du begynner å kjenne deg overveldet av skolearbeidet: Husk at alt du trenger, finnes mellom permene i boka di.
Alt du trenger, er faktisk å delta i undervisningen og på lab, lese læreboka og gjøre eksempeloppgaver i kjemi.
Vi sier det ikke for å underdrive arbeidsmengden, for prøver og lekser og innleveringer i alle fag utgjør til sammen mye jobb. Men når det blir for mye, husk at du ikke kan gjøre mer enn én ting på en gang. Og alt du trenger akkurat nå, før den kjemiprøven du holder på å lese til, finner du i læreboka.
Ikke minst inneholder læreboka kontroll- og øvingsoppgaver. Det er av og til vanskelig å vite hvor godt man har forstått noe bare ved å lese det. Lesing er tross alt en passiv læreteknikk som ikke utfordrer og tester deg like mye som aktive læremetoder. Derfor: Ikke fall for fristelsen til å gå ut fra at du har skjønt alt og gå rett videre til neste kapittel. Gjør oppgavene! Og om du blir stående fast, skriv et notat til deg selv og ta det opp med læreren din i neste time.
Synliggjøring av fremgangen din
En fin ting med bøker, er at de gjør progresjonen din synlig. Du kan måle venstresiden av en åpen bok og kjenne hvor mye jobb du har lagt bak deg. Du kan måle med blikket hvor mye arbeid du har igjen.
Når du arbeider med digitalt stoff, er det vanskelig å avgjøre hvor langt du har kommet. Ofte er det lett å glemme hvor mye arbeid man har gjort, i tillegg til at det er fort gjort å bli stresset av den manglende oversikten over hvor mye arbeid som gjenstår.
Ikke minst gjør bøker det lett å markere viktige punkter som du siden kan gå tilbake til. Sett for eksempel inn en post it-lapp med en liten kommentar, et stikkord eller en definisjon som gjør det lett å huske poenget med lappen til senere.
Tilgjengelighet
Sist, men ikke minst: Bøker er rett og slett veldig tilgjengelige. Du trenger ikke internettilkobling eller strøm for å lese i en bok, noe som gjør at du kan ta den med deg hvor som helst. (Du trenger riktignok en lyskilde.)
Trenger du mer enn egenarbeid for å komme deg gjennom faget? Eller har du lyst til å legge inn en ekstra innsats for å sikre toppkarakter? Da er kanskje et kjemikurs med en privat kjemilærer noe for deg.
Studieteknikker: Tips og triks

Det vil alltid være noen ting som er viktigere enn andre, også i en lærebok. Men hvordan finner man frem til dem?
Et godt råd er å se til kapitlenes konklusjon eller sammendrag. Bit deg merke i hva som trekkes frem her, for det er som regel en god grunn til at forfatterne gir deg en ekstra sjanse til å plukke opp denne informasjonen. Let opp disse temaene i hovedteksten igjen, om du trenger det.
Følg dessuten godt med på hva læreren din legger mest vekt på i undervisningen. Det er nesten alltid en god indikasjon på at det er viktig å få med seg. Ta med deg informasjonen fra timen inn i lesingen.
Ta også en titt på læreplanmålene i faget. Klikk her for å se målene for Kjemi 1. Her får du en komprimert gjennomgang av det som er aller viktigst å kunne.
Med en bedre oversikt over hva som er viktig å kunne, kommer vi til selve arbeidet.
Vi kaller det arbeid, for det er ikke bare lesing.
En av de viktigste nøklene til å lære effektivt, er å delta. Delta når du leser, delta når du lytter til læreren din.
Det kan for eksempel bety at du stiller deg spørsmål ved det du leser og hører. Disse spørsmålene vil ikke bare gjøre deg mer engasjert og interessert, de vil også hjelpe deg med å huske det du tar inn. De får deg nemlig til å reflektere over informasjonen, gå gjennom den flere ganger og formulere egne teorier og synspunkter. Ikke minst vil du bli mer bevisst på hva du synes er vanskelig. Det er første skritt på veien til å forstå.
Det er mange teknikker man kan bruke for å huske bedre. For eksempel kan det å flytte seg fra sted til sted ved hvert kapittel hjelpe med å strukturere informasjonen i hukommelsen din. Du kan for eksempel flytte deg mellom rommet ditt, et bibliotek, et rom på skolen, en park, stua, kjøkkenet ... Det høres kanskje for enkelt ut, men tenk på hvor stor kraft forskjellige sanseinntrykk, for eksempel lukt, kan ha på hukommelsen.
Men det aller viktigste er å legge tid og innsats i å repetere og bearbeide. Gjør alle oppgavene i boka, skriv notatene med egne ord, diskuter temaet med en venn eller en forelder.
Hva annet kan vi si enn dette: Lykke til!
Og til deg som er skikkelig gira på kjemifaget og bare vil ha mer: Sjekk ut gratis nettressurser her.
Plattformen som kobler privatlærere og elever