Kjemi er nok et av fagene som oftest får et rykte på seg for å være vanskelig, og det kan vekke både stress og frykt hos sine elever.

Men akkurat som med andre fag som lider samme skjebne, som matte og fysikk, er ikke faget så ille når man tar for seg hver komponent og hvert tema og bryter det ned til sine mest grunnleggende bestanddeler.

Om du ikke har noen som helst nysgjerrighet for faget, er det forståelig at det kan oppleves som tungt å lese det samme stoffet igjen og igjen. Mangel på interesse og åpenhet for faget kan dessuten gjøre det vanskeligere å gjøre fremgang og virkelig forstå det du arbeider med.

Det blir ikke lettere når man pugger til kjemiprøver eller skoleårets avslutning og en potensiell eksamen ruller faretruende nærmere.

Så hva gjør man om man har låst seg fast? Når det føles umulig, og man bare har lyst til å gi opp hele greia?

Hva med å prøve å se faget med nye øyne? Å finne ressurser som gjør faget nytt og interessant, og som belyser de tingene som virket umulige å forstå?

Fordi det kan være godt med litt hjelp til å komme i gang, har vi i Superprof gjort vårt beste for å finne frem de beste nettsidene for et nytt perspektiv på kjemifaget.

bilde tatt fra midt i en vei på landet, det regner og er grått, eng og skog brer seg ut på begge sider av veien
Du finner kjemiske prosesser overalt rundt deg. (Kilde: Unsplash)

Forbered deg til prøver og eksamener med disse ressursene.

De beste Kjemi - Høyere utdanninglærerne tilgjengelig
Thomas
5
5 (15 Evaluering(er))
Thomas
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (9 Evaluering(er))
Esmail
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Shokrullah
5
5 (9 Evaluering(er))
Shokrullah
265kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd-anders
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Odd-anders
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonathan
5
5 (4 Evaluering(er))
Jonathan
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Fredericke
Fredericke
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sharon
Sharon
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Amansisa
Amansisa
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (15 Evaluering(er))
Thomas
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (9 Evaluering(er))
Esmail
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Shokrullah
5
5 (9 Evaluering(er))
Shokrullah
265kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd-anders
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Odd-anders
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonathan
5
5 (4 Evaluering(er))
Jonathan
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Fredericke
Fredericke
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sharon
Sharon
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Amansisa
Amansisa
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Om motivasjon og hvordan man kan finne den

Så lenge vi har hatt skoler, har en overveldende mengde elever falt inn i det samme handlingsmønsteret: Legg ned akkurat nok innsats til å komme seg greit gjennom timene, og ta et skippertak rett før prøvene.

Og så har vi en annen gruppe. Disse elevene arbeider jevnt og trutt, deltar aktivt og er oppriktig interessert i faget og i klasseromsdiskusjonen.

Hva er det som driver dem, og hvordan kan du klare å finne den samme drivkraften?

Kan hende kommer engasjementet og arbeidslysten deres av at de har en god forståelse av fagets fundamentale konsepter? Det kan gjøre det betydelig mer interessant å bygge videre på og utforske stoffet. Føler man seg desorientert og ute av stand til å finne solid fotfeste i faget, derimot, kan motivasjonen for videre arbeid være vanskelig å finne.

Om dette er problemet, kan en god løsning være å ta privattimer med en dyktig kjemilærer som ser hva man sliter med og bruker den tiden som trengs for å sikre at faget blir oversiktlig og forståelig.

Det finnes ikke grenser for hvor mange elever opp gjennom årene som har tenkt at de ikke liker eller ikke er i stand til å forstå realfag bare fordi de ikke har fått møte faget på en måte som fungerte for dem.

Det gjøres ikke bedre av det man kan kalle en skrekkpropaganda som gjaller som ekko mellom de fleste skolevegger, gjentatt av generasjoner på generasjoner med elever, om at man må være en viss type person for å få til realfag.

Valget av læremateriale

Det er mange fordeler med lærebøker, men det er ikke så ofte man kan si at de vekker en dyp lengsel etter å lese mer. Det er så klart viktig å sørge for at man har kontroll på pensum, men hva hvis det finnes alternative måter å tilegne seg informasjonen på?

en bok holdes opp foran frodig skog
En bok er ikke en bok. Gi en populærvitenskapelig bok om kjemi en sjanse! (Kilde: Unsplash)

Det er fort gjort å tolke det som at man ikke liker faget, når problemet egentlig er at man ikke liker formen det presenteres på. Igjen, det betyr ikke at man skal droppe skoleundervisningen eller slutte å lese i læreboka, men det betyr at man kan lære seg å like faget ved å finne nye måter å møte det på.

Men aller først: Har du snakket med læreren din? De aller fleste lærere er opptatt av at elevene sine skal lykkes. Dersom du spør læreren din om hen kan anbefale deg alternative læringsressurser, er sannsynligheten stor for at du vil få et godt svar. Hen er tross alt godt kjent i faget, og kjenner til mange hemmeligheter, tips og triks. Dessuten vet læreren din en del om hvordan du fungerer som person og hvordan du lærer, og de vet derfor ofte hvilke alternativer som er de beste for deg.

Til tross for at læreboka kanskje ikke er favoritten din, kan det godt hende du vil klare å vekke lidenskapen for faget gjennom å lese. Det finnes både en rekke populærvitenskapelige bøker om kjemi og tidsskrifter om kjemi. Her gjøres faget i mye større grad aktuelt, og du får lese om kjemiens rolle i en rekke konkrete situasjoner og problemstillinger. Det vil gi farge, volum og tyngde til temaene du har blitt gjort kjent med på skolebenken.

Tidsskriftet Kjemi er et godt sted å starte, spesielt hvis du ikke er overbevist nok til å legge ned en del hundrelapper i en bok. På deres nettsider, kjemidigital.no, ligger alle utgaver siden 2010 åpent og gratis for alle som ønsker å lese. Hver utgave er relativt kort, men med seks utgaver i året er det mye lesestoff å kose seg med. I utgavene fra 2020 kan du blant annet lese om eksplosjonsulykker forårsaket av ammoniumnitrat, antibiotikaresistens og utslipp av plastpellets i Oslofjorden.

Det er stor variasjon i tidsskriftets stoff når det gjelder tilgjengelighet. Mens en del artikler er bygd opp rundt et narrativ som trekker leseren gjennom teksten, krever en del andre artikler at man har en god grunnforståelse av faget og er komfortabel med å lese statistikk og data. Disse artiklene er ikke for alle, men dersom manglende motivasjon i faget kommer av at man ikke stimuleres nok, kan de være midt i blinken. De gir ikke minst et verdifullt innblikk i fagfeltet man kanskje en dag kommer til å jobbe innenfor.

Om du ønsker mer populærvitenskapelig kjemistoff, er engelskspråklige alternativer som chemistryworld.com et godt valg. Det fordrer naturligvis at du synes det er greit å lese på engelsk, men om det ikke er en hindring, finner du artikler om alt fra dødsfall i Hollywood-filmer til hvordan celler vet hva slags celle de skal være. De driver dessuten en podkast med navnet Chemistry World Book Club, hvor hver episode handler om én populærvitenskapelig bok. En praktisk og enkel måte å få smakebiter av masse forskjellig stoff, altså.

Eller, om du er lei av å lese, hvorfor ikke la en dyktig kjemiformidler overbevise deg om hvor spennende kjemi er med et foredrag? Det er riktignok rettet mot lærere, men det er absolutt aktuelt for elever også. Dessuten kan det være spennende å få et lite innblikk i samtalene som foregår på lærerværelset!

mann sitter med pc på fanget i en sofa på en kafé eller i et bibliotek, flere konsentrerte mennesker sitter i nærheten, bak sofaen står en bred bokhylle
De fleste kommer til et punkt i prøveforberedelsene hvor de rett og slett må ta en pause. (Kilde: Unsplash)

Hva gjør du når prøver og eksamener nærmer seg?

Selv om det er veldig viktig å finne det som interesserer deg med kjemi, er det umulig å komme unna at det også forventes at man skal prestere på prøver og eksamener. Ekstrastoff som det som er nevnt ovenfor, kan gi deg masse krefter til å arbeide bedre i kjemifaget. Det kan også hjelpe deg på prøver, både ved å ha forbedret fagforståelsen din og ved å fungere som eksempler og referansepunkter i en besvarelse, men det er sjelden det egenhendig kan berge deg gjennom en prøve.

Du er rett og slett nødt til å forholde deg til pensum. Men med en fornyet interesse for faget trenger det ikke å være tungt og kjedelig.

En av de beste og mest effektive måtene å forberede seg til en prøve eller eksamen på, er å jobbe med prøveeksamener og "prøveprøver" eller tidligere eksamener og prøver. Det vil både gi deg god oversikt over hvilke tema som er viktigst på prøven og trening i oppgaveløsing. Med løsningsforslag til kjemiprøvene kan du dessuten lære mye om hvordan en oppgave best løses – i tillegg til at det gjør det mulig å kontrollere egne svar, så klart.

Trenger du et mer lettbeint alternativ innimellom, er kan du for eksempel søke opp kjemikvisser på nett. Flere av forlagene som gir ut læremateriell i kjemi, har mye digitalt læringsstoff tilgjengelig.

Det kan føles tungt å holde ut i et fag man ikke klarer å finne interessen for, men ikke gi opp! Rarere ting har skjedd enn at en som trodde hen ikke likte kjemi, en dag oppdaget at hen egentlig synes det er utrolig interessant.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.