Eksamener og prøver utgjør bare en liten del av studiene dine, tidsmessig. Likevel står og faller som regel hele karakteren din på dem. Det er derfor ikke rart at mange kjenner presset når eksamen, tentamen eller en annen stor prøve nærmer seg. Kanskje er du til og med avhengig av et godt snitt for å komme inn på universitetsstudier i kjemi.

Heldigvis finnes det hjelp å finne, både hos lærere, professorer og seminarledere, medelever, i lærebøkene dine og på internett. Vi i Superprof har gjort vårt for å finne frem gode råd og ressurser for deg som jobber mot eksamen i kjemi.

Fra apper, podkaster og nettsteder til bøker og øvingsoppgaver i kjemi: Vi har samlet et bredt utvalg av ressurser hvor de aller fleste kjemielever kan finne et eller annet som passer for seg. Forhåpentligvis gjør det at du kan stresse litt ned og slutte den ville internettjakten din etter den ene tingen som kan fikse alle kjemiproblemene dine.

Den litt kjedelige saken er at det ikke finnes magiske læringsressurser: Du må jobbe for kunnskapen. Men det finnes smarte måter å lære og å bruke ressursene man har tilgjengelig, på, og det tar vi nytte av her.

De beste Kjemi - Høyere utdanninglærerne tilgjengelig
Thomas
5
5 (15 Evaluering(er))
Thomas
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (9 Evaluering(er))
Esmail
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Shokrullah
5
5 (11 Evaluering(er))
Shokrullah
265kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd-anders
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Odd-anders
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren
5
5 (5 Evaluering(er))
Maren
575kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonathan
5
5 (4 Evaluering(er))
Jonathan
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jamil
5
5 (1 Evaluering(er))
Jamil
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Fredericke
Fredericke
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Thomas
5
5 (15 Evaluering(er))
Thomas
750kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Esmail
5
5 (9 Evaluering(er))
Esmail
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Shokrullah
5
5 (11 Evaluering(er))
Shokrullah
265kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Odd-anders
4,7
4,7 (3 Evaluering(er))
Odd-anders
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Maren
5
5 (5 Evaluering(er))
Maren
575kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jonathan
5
5 (4 Evaluering(er))
Jonathan
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Jamil
5
5 (1 Evaluering(er))
Jamil
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Fredericke
Fredericke
230kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Digitale læringsressurser for kjemielever

Internett har revolusjonert måten vi henter informasjon på. Det aller meste er tilgjengelig med relativt liten innsats. Hvor ofte tar du ikke opp telefonen din for å google et eller annet?

person skriver på en laptop, ved siden av henne ligger en bok med en post-it-lapp, og hun har en kopp te stående
Du kan søke deg frem til nesten hva som helst, men hva hvis du ikke vet hva du skal søke på? (Kilde: Unsplash)

Baksiden er at denne massive tilgangen kan oppleves overveldende. Det er heller ikke alltid like lett å vurdere hvilke kilder man trygt kan stole på. Derfor har vi gjort vårt beste for å gi en overkommelig og nyttig guide til noen ordentlig gode digitale ressurser.

Noen er norskspråklige, andre på engelsk, for å gi deg litt større variasjon i ressursene.

Kjemiapper

Royal Society of Chemistry står bak en utrolig praktisk app for å lære mer om grunnstoffer, med det selvforklarende navnet Periodic Table.

I denne appen kan du velge ditt nivå og få informasjon skreddersydd for deg. Det gjør at du slipper å stresse over at du ikke skjønner ting som er rettet mot mer viderekomne kjemielever, og ikke er på ditt pensum.

Du vil få opp den periodiske tabell, og kan trykke på grunnstoffet du er interessert i å lære mer om. Her får du vite alt du trenger å vite om isotoperelektronkonfigurasjon og masse, i tillegg til mer utfyllende informasjon om grunnstoffets historie.

En annen nyttig app er Atoms in Motion. Her får du muligheten til å leke deg med molekyler. Utfør simulerte eksperimenter, konstruer akkurat det molekylet du måtte ønske og les om dets egenskaper.

Podkaster om kjemi

Sjekk ut podkasten Rosa begerglass for en informativ og engasjerende norsk podkast om kjemi. Den drives av to universitetslektorer ved NTNU, Gro A. H. Bjørnøy og Cecilie T. Riksem.

Episodene er på 45–50 minutter, og hver tar for seg ett tema eller en gruppe relaterte tema. Podkasten sikter seg inn mot kjemistudenter på et grunnleggende nivå, men du kan også få mye ut av å gi den et forsøk om du er videregåendeelev.

Ikke minst finnes det et stort utvalg av engelskspråklige kjemipodkaster. Det er rett og slett bare å åpne en podkastapp, skrive inn "chemistry" og lete deg rundt etter en podkast som passer en på ditt nivå.

Tilleggsstoff til læreboka

Forlagene som gir ut lærebøker i kjemi for videregåendetrinnet, Gyldendal og Aschehoug, har begge nettsider med digitalt hjelpestoff, ekstra oppgaver og gjennomganger av kjemibøkenes innhold.

Sjekk for eksempel ut Aschehougs digitale læremiddelportal Lokus. Her kan du velge fag, enten kjemi 1 eller 2, og deretter trykke deg videre til det aktuelle temaet ved hjelp av kategoriene som strukturerer informasjonen.

Her kan du ta tester for å sjekke hvilket nivå du ligger på, se på videoer med forsøk og finne både informasjon og oppgaver.

Finn gnisten med bøker og tidsskrifter om kjemi

Mange av dem som studerer kjemi eller tar det på videregående, synes faget er skikkelig spennende. Men hva gjør du når alt er trått og det er vanskelig å finne motivasjon til å legge ned innsatsen som kreves for å lykkes i faget?

mann ser i et mikroskop på en lab, han smiler nesten
Av og til må man lete litt for å finne frem til de tingene man synes er mest spennende. (Kilde: Unsplash)

En grunn til at mange sliter med motivasjonen – uansett hvilket fag eller hvilken oppgave de burde jobbe med – er at de ikke klarer å se hva som er poenget med å slite videre.

Lærere kommer i alle former og fasonger, akkurat som resten av oss. Mens noen er gode til å engasjere elevene og gjøre faget levende og relevant, får mer uheldige elever tørr undervisning som det er vanskelig å bli særlig gira av.

Derfor foreslår vi at du prøver å nærme deg kjemien på en ny måte, dersom du synes faget er dørgende kjedelig. For selv om det er en klisjé, er kjemien overalt, i oss og rundt oss, og den spiller en enorm rolle i hverdagen.

Det finnes en rekke populærvitenskapelige bøker og artikler om kjemi. Dersom du ikke helt vet hvilken bok du skal ta sjansen på, sjekk ut podkasten Chemistry World Book Club. Hver episode tar for seg en eller et par populærvitenskapelige kjemibøker, og gir deg både litt info, underholdning og gode anbefalinger.

Eller klikk deg inn på kjemidigital.no eller chemistryworld.com for en rekke aktuelle og interessante artikler om kjemi. Her finner du alt fra artige funfact-pregede tekster til tyngre og mer vitenskapelige gjennomganger av ny forskning.

Du kommer ikke til å få toppkarakter på prøver eller eksamener ved å lese verken populærvitenskapelige bøker om kjemi eller oppdatere deg ny forskning på feltet, men det kan tenne interessen din for faget. Det gjelder bare å finne den vinklingen, det temaet, den formidlingsformen som virkelig når inn til deg. Når interessen bygges opp, er sannsynligheten stor for at også skolearbeidet vil oppleves mer spennende: Du har nemlig funnet deg en plass i kjemiens verden.

Gjør deg klar til prøven med den gode, gamle læreboka

Det er mange grunner til å holde fast på læreboka, til tross for at nettet er fullt av lett tilgjengelige ressurser.

For det første er den spesielt utformet for å lære deg alt du trenger å vite for å lykkes i faget. Riktignok er kjemi et fag med mange timer på lab, og det er klart at det er nødvendig å delta aktivt og følge godt med her. Læreboka spiller likevel en stor rolle i jobben med å legge det teoretiske grunnlaget på plass.

nærbilde av en åpen kjemibok med en illustrasjon, en penn ligger i sprekken i boka
Læreboka er fremdeles en av de aller beste ressursene du har. (Kilde: @RunRockPrincess fra VisualHunt)

Struktur og oppbygning

En lærebok skiller seg fra digitale ressurser ved at den leder deg gjennom læringen med en gjennomtenkt og bevisst oppbygd, helhetlig tekst med en begynnelse, en midtdel og en avslutning. Mens det kan være vanskelig å holde oversikten over et emne når du hopper rundt fra link til link, kan du være trygg på at du har fått med deg det viktigste etter å ha lest et helt kapittel.

Ikke minst introduseres et tema som regel på en forståelig måte, og informasjonen blir mer og mer kompleks og detaljert desto lenger ut i kapittelet du kommer. Slik bygges kunnskapen din metodisk, stein etter stein fra bunnen, til en solid helhet. Du kan stole på at forfatterne har gjort sitt beste for at du ikke brått skal få kastet altfor avansert informasjon over deg.

Det er dessuten lettere å holde oversikt over hvor mye arbeid du har lagt bak deg når du jobber ut fra en bok. Beviset er rett fremfor deg på bordet: Venstre side av boka blir stadig tykkere, høyre stadig tynnere.

Studieteknikker

Å bare lese i en bok er ikke den beste måten å forberede seg til prøver og tentamener på. Det er svært viktig å forholde seg aktivt til stoffet. Det kan bety å lese et avsnitt, reflektere over det og skrive ned, med egne ord, det viktigste.

Et godt tips er å stille spørsmål. Til seg selv, til sin kjemilærer, til medelever. Spørsmålene dukker opp der det blir vanskelig og der du blir interessert. Ved å notere ned alt du ikke forstår i en enkel, oversiktlig liste som du kan ta med til timen, sikrer du at du ikke plutselig sitter igjen med mangelfull kunnskap.

Utfordre deg selv, og ikke la deg komme unna med å anta at du har forstått det du har lært. Ofte må man prøve å forklare noe for å forstå at man ikke egentlig fikk med seg så mye av det. Få med deg en klassekamerat, dersom du kan, og diskuter temaene dere øver til.

Og benytt deg for all del av spørsmålene i slutten av hvert kapittel. De er der for å hjelpe deg, og kan fungere på samme måte som en samtalepartner.

Det finnes altså mange alternativer for å gjøre det litt bedre på neste prøve. Det er ikke lett, men det kan være givende, spennende og gi deg mange muligheter i fremtiden. Vi har ikke mer å si enn lykke til!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...
oversetter

Åshild

Jeg liker bøker, kunst og turer i skog og mark. Planene mine for nær fremtid er å lære meg spansk og å dyrke mine egne grønnsaker.