«Livet er som et piano. De hvite tangentene er lykkelige stunder, og de sorte tangentene er triste stunder. Men husk; du må spille på begge fargene for å skape vakker musikk.» – Ehssan

En studie sier musikk kan virke like beroligende som medisiner. Å spille musikk er en flott måte å forbedre livskvaliteten på. Det kan være vanskelig å lære hvordan man spiller piano om du ser etter pianotimer for nybegynnere og ikke vet hvor du skal begynne.

Hvorfor ikke begynne med private pianotimer?

I denne artikkelen, skal vi se på de forskjellige måtene du kan lære hvordan spille piano med privatundervisning og hva du kan forvente fra pianotimene.

De beste Pianolærerne tilgjengelig
Patricia
5
5 (13 Evaluering(er))
Patricia
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haike
5
5 (7 Evaluering(er))
Haike
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (7 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Cecilia
5
5 (6 Evaluering(er))
Cecilia
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
5
5 (4 Evaluering(er))
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Patricia
5
5 (13 Evaluering(er))
Patricia
490kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kristian
4,9
4,9 (7 Evaluering(er))
Kristian
549kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Haike
5
5 (7 Evaluering(er))
Haike
450kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sabina
5
5 (4 Evaluering(er))
Sabina
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Vadim
5
5 (7 Evaluering(er))
Vadim
550kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Marianna
5
5 (6 Evaluering(er))
Marianna
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Cecilia
5
5 (6 Evaluering(er))
Cecilia
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sofie
5
5 (4 Evaluering(er))
Sofie
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Bli vurdert av pianolæreren din

Det er mange som ønsker å lære hvordan man spiller piano. Uansett om det er snakk om piano for barn, voksne eller eldre, er det en kreativ aktivitet som kan forbedre koordinasjonen din samt trene opp gehør. Det er også veldig gøy!

To personer som snakker
Du bør evaluere læreren, deg selv, og din egne ferdigheter. (Kilde: Unsplash).

Enten du lærer piano, gitar, trommer, saksofon, fløyte eller munnspill, så er det ikke gratis å lære å spille et instrument. Det finnes fortsatt gratis pianotimer på nettsider slik som YouTube, men dette er ikke den beste måten å lære hvordan spille piano.

Heldigvis for nye pianister, så finnes det mange typer pianoer for forskjellige budsjetter (flygel, akustisk piano, synthesizer og keyboard, elektroniske pianoer osv.) Du kan få tak i et keyboard for så lite som 500 kroner mens de dyreste flyglene kan koste flere hundretusen, og dette er i tillegg til prisen på selve timene.

Når du har fått tak i et instrument, hvordan kommer du i gang med  private pianotimer?

Privatundervisning kommer med mange fordeler, slik som en dedikert lærer. Elevene får undervisninger som er tilpasset dem. Pianolæreren vet akkurat hva som fungerer for eleven og hva som ikke fungerer. Timene fokuserer på å hjelpe en elev å forbedre seg slik at læreren ikke trenger å fordele deres tid over flere elever.

Dette er nok hvorfor din første time kan være den viktigste. Du må snakke med læreren din om hva dere skal jobbe med (musikkteori, arpeggio, hvordan lese noter, hvordan koordinere høyre og venstre hånd, osv.).

Din første time handler også om å bli kjent med hverandre samt finne ut av nivået ditt. Om du har aldri rørt et piano før, vil læreren din gi deg øvelser som kan forbedre fingerferdighet, finne riktig tangent, koordinasjon og hørsel.

Det er viktig å starte på rett måte. Eleven bør passe på å nevne områder de strever med slik at læreren kan fokusere på det.

De første minuttene av pianoundervisningen vil nok gå til å administrere og dekke hva du skal fokusere på i timene.

Andre delen av pianoundervisningen består av å øve på det du har lært i tidligere timer, slik at du ikke glemmer det. Pianolæreren din vil nok be deg om å repetere en øvelse fra en tidligere pianotime.

Det forventes at du øver mellom timene dine. Dette er veldig viktig. Ved å øve regelmessig, blir pianospilling en naturlig del av livet ditt.

Pianoteknikk kan inkludere hvordan man:

 • Leser pianomusikk
 • Gjenkjenner pianotoner
 • Koordinerer begge hender
 • Leser noter
 • Spiller skalaer

Når du har mestret flere pianoteknikker, kan du klare å spille nesten hvilket som helst verk uten problemer. Så snart du har lært øvelsene fra forrige time, kan du gå videre til neste. Pass på å få det meste ut av timene med læreren mens de er der.  

Når timen er over, kommer du ikke lenger til å ha læreren rundt for å rette deg. Det er derfor viktig at du hører på dem når du gjør en feil. Alle lærer av sine feil.

Pianolæreren din viser deg hvordan du skal plassere hendene, den rette holdningen å ha, om du spiller i tide, osv. Du kommer til å gjenta disse øvelsene etterhvert som du lærer dem.

Mesteparten av timene dine vil gå til å lære nye teknikker og ferdigheter. Når du har gjort dette, har du gjort det meste av arbeidet.

Lær å spille sanger på piano

Når du har lært hvilken som helst teknikk, kan læreren din hjelpe deg å gå fra teori til praksis ved å spille et spesielt verk. Dette er når elevene lærer å spille sanger de liker.

Partitur
Noteark virker kanskje litt gøyere når det er dine favorittsanger du skal spille. (Kilde: Unsplash).

Å lære en sang på piano er en flott sjanse til å ta i bruk nye teknikkene du har lært samt øve på alt du har lært fram til det punktet. Velger du en sang du liker, blir du motivert til å øve mer.

Sangene valgt av lærere ved konservatorium og musikkskoler kan ofte resultere i at elever gir opp. Dette vil ikke skje med dine favorittsanger!

Her er noen sanger å begynne med:

 • Imagine av John Lennon
 • Für Elise av Beethoven
 • Comptine d’un autre été l’après midi av Yann Tiersen
 • Someone Like You av Adele
 • Hallelujah av Leonard Cohen
 • Je te promets av Johnny Hallyday

Disse sangene er også verdt å sjekke ut:

 • Life on Mars av David Bowie
 • La groupie du pianiste av Michel Berger
 • Mistral gagnant av Renaud
 • Lucie av Pascal Obispo
 • Qui à le droit av Patrick Bruel
 • Ne me quitte pas av Jacques Brel
 • Là-bas av Jean-Jacques Goldman

Målet er jo å ha det gøy mens du spiller.

Læreren din organiserer nok notearkene etter vanskelighetsgrad for deg.

De fleste musikklærere kan skrive om visse verk for å gjøre dem lettere for begynnere. Derfor kan noen sanger som virker vanskelige spilles av amatører.

Enten du liker jazz, rock, blues eller en annen sjanger, kan enhver sang forenkles for å kunne spille av elever slik at de kan spille piano uten å bli umotiverte.

Hver lærer har deres egen pianoundervisning

Mens det mest grunnleggende av pianoundervisning er nokså likt, kan privatundervisning fortsatt inneholde unike elementer fra læreren. Dette betyr det er nesten umulig å si akkurat hvordan undervisningen kommer til å bli.

For å være sikker om stilen til en lærer passer deg, kan du dra fordel av en prøvetime eller av å spørre dem.

Noen privatlærere kan kanskje ikke svare på dette spørsmålet da de tilpasser hver undervisning etter eleven og hvordan de lærer og vokser som pianist.

Du bør nok se etter lærere du kommer godt overens med og vil ha det gøy å spille piano med. Begges personlighet vil påvirke hvordan du lærer og hvordan pianotimen vil gå.

Hender som spiller piano
Du er aldri for gammel til å lære hvordan spille piano. (Kilde: Unsplash).

Noen elever trenger forskjellige øvelser for å holde seg motiverte mens andre foretrekker å fokusere på en spesifikk øvelse. Du kan lære piano uansett alder og pianotimer er ikke spesifikt for barn, unge eller voksne. Musikksmak kan også variere veldig (kammermusikk, jazz, rock, osv.).

Arbeidsoppgaven til en musikklærer er å tilpasse undervisningen etter eleven. Du kan faktisk sette deg ned med en privat pianolærer og planlegge ditt eget pianokurs. Om du ønsker å fokusere på hvordan lese musikk eller bladlese noter, gehør, improvisering, klassisk piano eller jazzpiano, kan du høre med din private musikklærer før du begynner og bli enig om hva du ønsker å lære fra dem.

Å lære piano (i private pianotimer, tradisjonelle pianotimer eller musikkfag) er ikke det samme som å forberede en audition ved en prestisjefylt musikkskole. En pianotime kan dekke flere temaer (musikkhistorie, musikk-øving, musikkteori, notelesing, osv.).

Lære musikkteori og hvordan spille piano er forskjellig for alle. Det viktigste er å få pianotimer som du liker med en lærer som passer til deg. 

Det kan være ønskene dine endres når du kommer lenger i forelesningene. Det kan være du begynner å spille for gøy for så å finne ut du ønsker å gå videre. Med privatundervisning kan du prate med læreren din og endre timene for å passe målene dine bedre. Om læreren din ikke klarer dette, kan du alltid begynne å jobbe med en annen lærer. Men du bør definitivt høre med læreren din om dette før du bestemmer deg for å erstatte dem med en annen.

Prøve pianotimer Oslo eller i andre byer i Norge ved hjelp av Superprof.

Om du gjør dette, kan du bli like flink som Chopin, Mozart, Bach, Liszt, Beethoven eller Offenbach.

 

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Hilde

Hilde har en bachelor i oversetting og interkulturell kommunikasjon, og er veldig interessert i språk og kultur.