«Tenk hvor mye enklere livene våre ville vært hvis vi ble født med en ’bruksanvisning’ som forteller oss hva vi skal spise og hvordan vi skal leve sunt.» Erika M. Szabo
Mennesker er dog ikke født med en bruksanvisning under armen. Imidlertid finnes det kvalifiserte fagfolk som kan gi oss riktige råd for et lykkeligere liv. Hvis du har følelsesmessige problemer og uløste anliggender, er det alltid terapeuter tilgjengelig. Hvis du trenger å jobbe inn en treningsrutine, så er det personlige trenere til disposisjon, og hvis du trenger hjelp til en sunnere livsstil, så kan en erfaren ernæringsekspert komme deg til unnsetning!
Selv om noen ernæringsveiledere jobber uten universitetsgrad, foretrekker de aller fleste arbeidsgivere å ansette ernæringseksperter med relevant utdanning.
Ernæringsfysiologer utfører en rekke oppgaver i privat og offentlig sektor. Faglige plikter og lønn varierer etter erfaring, utdanning og stillingsbetegnelse.
Ernæringsrådgiver er en givende karriere, og egner seg godt for de som har en lidenskap for å spise sunt og en stor forkjærlighet for andre samt evnen til å inspirere og motivere mennesker.
Om du alltid har vært interessert i kosthold og ernæring og er nysgjerrig på hvor du kan jobbe, er Superprof her for å forklare hvor kvalifiserte ernæringsveiledere kan finne arbeid i offentlig og privat sektor og hvilke arbeidsoppgaver som kan forventes.

Ernæringseksperter i offentlig sektor
De som jobber i offentlig sektor må ha en grad å vise til fra universitet eller høyskole. Denne graden må naturligvis være relevant for feltet du ønsker å jobbe på, altså ernæring. Om du kikker på universiteter og høyskoler i Norge, vil du få en rekke valgmuligheter når det gjelder studier.
Noen av studieretningene omfatter ernæring og fysisk aktivitet, ernæring og prestasjon, human ernæring m.m.
Som kvalifisert ernæringsekspert kan det lønne seg å tilhøre en interesseorganisasjon som Norsk Forening for Ernæringsvitenskap (NFE) og/eller Norsk Ernæringsfaglig Forening. Også eventuell arbeidsgiver vil sette pris på dette.

Bli kvalifisert ernæringsekspert!
Arbeidsplasser og ansvarsområder i offentlig sektor
På sykehus
Gi spesifikke råd om sunt kosthold til ulike demografier, for eksempel nybakte mødre som ammer, spedbarn som lider av helseproblemer og eldre. En ernæringsekspert som jobber på et sykehus innen klinisk ernæring jobber gjerne sammen med en spesialist, og gir pasienten tips om nye matvarer de kan implementere i kostholdet for å få bedre helse. De kan advare mot for mye sukker og salt og hjelpe pasienter med spesifikke sykdommer som diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer og kreft.
På skole
Ernæringseksperter vil kunne samarbeide med skolen og være med på utforming av skolemat eller gi anbefaling til mat som kan lages på skolekjøkkenet. Her vil de introdusere nye oppskrifter som er sunne og enkle å lage. Ernæringseksperter som jobber på skoler kan også holde presentasjoner i klasserommene med formål om å oppmuntre unge elever til å gjøre sunne valg.
På universitetet
Fremme nyttige ideer i universitetets kantine kan være en av mange oppgaver. Imidlertid kan mange ernæringseksperter som jobber på universitetet finne på å utføre matforskning, kostholdsundersøkelser og kliniske studier. En lærer som underviser i ernæringsvitenskap er ofte en kvalifisert kostholds- eller ernæringsekspert, og publiserer forskningsartikler, skriver rapporter og holder seminarer som fremhever fordelene med et sunt kosthold til fremtidige kunder.
Finn en ernæringsfysiolog Trondheim.
I politikk
Ernæringseksperter kan bli ansatt av lokale bystyrer eller føderale myndigheter for å gjennomføre helsestatistikk, delta på konferanser om hvordan man kan lære folket om velvære og sunt kosthold eller lage pedagogiske matbaserte tiltak for å oppmuntre til livsstilsendringer på arbeidsplasser og skoler. De som jobber i føderale myndigheter er vanligvis erfarne og får mer betalt. De kan for eksempel jobbe i helsedepartementet sammen med offentlige tjenestemenn som tar til orde for matpolitikk, driver forskning og lager kampanjer for å øke bevisstheten og komme folkehelsen til gode.
Det er mange jobbmuligheter for ernæringseksperter i offentlig sektor. Selv om helsespesialister i privat sektor ofte tjener mer, vil de som jobber i det offentlige kollektivt endre livet til mange innbyggere.
Sunn kost, mat og ernæring har blitt et landsdekkende fenomen på grunn av ernæringseksperters harde innsats i offentlig sektor. Å vite at du gjorde et varig inntrykk eller en forskjell i en gruppe menneskers liv, er verdt innsatsen!
Ernæringseksperter i privat sektor
Det stilles ikke de samme utdanningskravene til ernæringseksperter i privat sektor som i offentlig helsevesen. Jobbene er da også veldig ulike. Jobbansvaret til ernæringseksperter i privat sektor avhenger av personlige interesser. Hvis du alltid har foretrukket å jobbe for privateide selskap eller opprette din egen helse- og velværepraksis, er privat sektor noe for deg.
Privat sektor opplever en oppblomstring fordi mange kunder foretrekker å betale for helsetjenester fremfor å vente i ukevis på time hos ernæringsekspert på et sykehus.
Hvordan få kunder i privat sektor?
Det tilbys en rekke forskjellige jobber for ernæringseksperter i privat sektor. Her er noen av de vanligste arbeidsområdene:
Privat praksis eller rådgivning: de som jobber i privat sektor spesialiserer seg på og hjelper klienter gjennom vekttapsprogrammer, kostholdsplaner, idrettsernæring og ernæringsterapi. Det finnes mange ernæringseksperter i privat regi rundt om i Norge. Prisene er relativt høye med førstegangs konsultasjoner på godt over tusenlappen, men resultatene er verdt det fordi kostholdsplanene er skreddersydde for å passe dine behov. Om du for eksempel kikker på Aleris på Frogner i Oslo, tilbyr de konsultasjon og kostholdsplan til ulike behov i forbindelse med sykdommer og lidelser.

På treningssenter: ernæringseksperter på et treningssenter møter hele tiden nye kunder med ulike mål for vekttap eller muskeløkning, og må ofte utarbeide en tilsvarende kostholdsplan for å sikre at de når sine mål. De kan også tilby kundene oppdaterte ernæringsråd. I denne sektoren kan ernæringseksperter også ha ansvaret for å legge ut sunne oppskrifter og kostholdstips på treningssenterets Facebook-side eller Instagram-side. Hvis treningsstudioet sender ut nyhetsbrev til sine medlemmer, kan kostholds- og ernæringseksperter her gi gode råd og oppmuntrende ord.
I næringsmiddelindustrien: lokale og store produsenter og forhandlere som markedsfører mat trenger ernæringseksperters ekspertise for å se på vitenskap, ingredienser, retningslinjer og forskrifter i matforbruk før de slipper et nytt produkt på markedet. Ernæringseksperter er ansatt privat i denne sektoren.
Her vil de blant annet sikre at ingrediensene ikke er farlige for forbrukerne. Store matprodusenter, cateringfirmaer og næringsmiddelindustri som produserer alt fra babymat til vitamintilskudd, ansetter alle ernæringseksperter for å garantere kvalitetskontroll, drive forskning og fremme sunnere alternativer. Store selskaper som Gilde, Prior og Nestlé har ernæringseksperter på sin lønningsliste.
Internasjonal bistand: ikke-statlige organisasjoner (frivillige organisasjoner) ansetter ofte ernæringseksperter for å utvikle sunne kostholdsprosjekter for barn og voksne i fattigdomsrammede land.
På dette området får ernæringseksperter ikke så mye betalt, men de har muligheten til å øke helsebevisstheten, utvikle velvære-kampanjer og gjøre et varig inntrykk på mennesker i utviklingsland. Workshop brukes i fattige lokalsamfunn for å fremme en sunnere livsstil, noe som kan være en berikende opplevelse for en ernæringsekspert.
Uansett om du jobber i privat eller offentlig sektor, så må du som ernæringsekspert ha gode kommunikasjonsevner og evnen til å inspirere og motivere, samt at du må være ekstremt organisert. Med disse evnene vil kundene få tillit og bli oppmuntret til å gjøre endringer i livene sine.
Ernæringsfysiolog med fokus på idrett!
Nyttige tips fra erfarne ernæringsfysiologer
For hjelp med det elektriske, ringer man en elektriker. Ved problemer med vannrørene, kan du få en profesjonell rørlegger hjem til deg. Hvis du trenger juridisk rådgivning, søker du hjelp fra en advokat, og hvis du trenger tips og nyttige råd om sunn livsstil, oppsøker du en ernæringsekspert.
Under konsultasjon med profesjonelle ernæringseksperter får du uvurderlige tips og råd som følger deg gjennom livet. Uten disse nyttige tipsene er mange tapt og vet ikke hvor de skal begynne. De beste ernæringsekspertene er kvalifiserte helsearbeidere som gjerne deler sine ernæringsforslag og råd om et sunt kosthold med deg.
Det kan være vanskelig å finne nok informasjon om ernæringsveiledere i ditt område, og det er ikke sikkert at nettsøk som "ernæringsfysiolog Oslo pris" gir givende utslag. Sjekk da ut nettsidene til Superprof hvor du enkelt kan få oversikt over aktuelle veiledere med tilhørende timepris.
Her er noen av de beste tipsene fra de mest erfarne ernæringsekspertene:
Øk smaken for å redusere natrium og kalorier: tilsetning av urter og natriumfrie krydder skaper en illusjon om at du er i ferd med å unne deg noe smakfullt. Oregano, basilikum, chilipulver, paprika og gurkemeie er alle veldig sunne krydder og urter som kan piffe opp måltidet. Det anbefales også på det sterkeste å erstatte salt fordi økt forbruk av disse smaksforsterkerne reduserer natriumforbruket med mer enn 1000 mg om dagen!
Drikke om morgenen: vann når som helst på dagen er viktig for din generelle helse. Imidlertid anbefales det å drikke 3 til 6 dl vann umiddelbart etter at du har stått opp. Dette har flere helsemessige fordeler, som å øke energien, øke organeffektiviteten, skylle ut avfall, forhindre forstoppelse og ta litt ekstra plass i magen for å unngå overspising om morgenen. De første gangene kan du føle kvalme, men dette går over med tiden når kroppen blir vant til det. Dette er en veldig enkel måte for en riktig start på dagen.
Ta deg god tid når du spiser: vi er alle så opptatte at vi ofte sluker maten raskt for å få tid til å gjøre andre viktige aktiviteter, men dette påvirker helsen vår. De som spiser for fort og ikke tygger skikkelig, får ofte problemer som oppblåsthet og fordøyelsesbesvær. Sakte tygging gir kroppen næringsstoffene den trenger, og hjelper deg med å unngå ubehagelige symptomer av å spise for fort. Måltid bør være en hyggelig tid med sunn mat.
Grønnsaker bør utgjøre halvparten av tallerkenen din: siden barndommen har vi blitt oppfordret til å spise frukt og grønnsaker, og det er fortsatt et godt råd. Ernæringseksperter anbefaler å fylle halve tallerkenen med grønnsaker som inneholder mye fiber og næringsstoffer. Ved å gjøre dette fokuserer vi på de viktigste matvarene og bruker færre kalorier. Poteter, hvit ris og pasta bør aldri være hovedfokuset for måltidet vårt.
Spis snacks som er fulle av protein og fiber: i stedet for å henge ved arbeidsplassens automat og kjøpe chips og søtsaker, bør en ta med seg egen snacks hjemmefra. Som snacks anbefales nøtter (mandler, valnøtter, usaltede peanøtter og cashewnøtter) frukt (epler, appelsiner eller bananer), grønnsaker (gulrøtter, selleri, reddiker og agurker) og en eller annen form for protein som hummus eller et magert stykke biff. Hvis du gjør dette, reduseres sukkerinntaket og du blir mettere, noe som betyr at du får i deg færre kalorier.
Ernæringsfysiologer er viktige personer i dagens samfunn. De reduserer risikoen for sykdommer som fedme, kreft og diabetes ved å gi råd som bidrar til generell helse og velvære. Det norske folket bør dra fordel av kostholds- og ernæringseksperter i offentlig eller privat sektor for bedre helse!