Etter å ha kjøpt drømmegitaren og brukt den en stund vil det komme en tid da du trenger å kjøpe nye gitarstrenger:

  • Ta hensyn til hvilken type gitar du har: klassisk, akustisk, akustisk-elektrisk eller elektrisk.
  • Kjøp strenger i henhold til ditt nivå og stilen du vil spille.
  • Forvent å betale mellom 10-300 kr for gitarstrenger, uavhengig av modell og stil.

Å velge strengene dine klokt er viktig! Før du stemmer gitaren din, kjøper en gitarcapo eller plekter, bør du lese denne artikkelen. For å starte gitartimene dine på høyre fot må du ha de riktige strengene for instrumentet ditt!

Når du har de riktige strengene for ditt instrument, kan du finne gitarkurs Oslo her

person spiller gitarakkorder utendørs
Fingerspill er lettere å gjøre med tynne strenger. Foto: Morgan Harper Nichols/Pixabay
De beste Gitarlærerne tilgjengelig
Karina
5
5 (6 Evaluering(er))
Karina
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Scott
5
5 (6 Evaluering(er))
Scott
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ignacio
5
5 (5 Evaluering(er))
Ignacio
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Rozhman
5
5 (3 Evaluering(er))
Rozhman
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Simen
5
5 (2 Evaluering(er))
Simen
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sondre
5
5 (3 Evaluering(er))
Sondre
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Henrik
Henrik
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ask
Ask
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Karina
5
5 (6 Evaluering(er))
Karina
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Scott
5
5 (6 Evaluering(er))
Scott
200kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ignacio
5
5 (5 Evaluering(er))
Ignacio
220kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Rozhman
5
5 (3 Evaluering(er))
Rozhman
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Simen
5
5 (2 Evaluering(er))
Simen
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Sondre
5
5 (3 Evaluering(er))
Sondre
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Henrik
Henrik
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ask
Ask
600kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Før du velger strengene dine

Nå som du kjenner alle tipsene til å kjøpe en gitar og vet hvordan du velger gitarstrenger, la oss ta en titt på prisen på forskjellige strenger. Når du kjøper en gitar er strengene vanligvis originale som betyr at de ikke nødvendigvis samsvarer med ditt nivå eller spillestil.

Selv gitarstrenger slites ut og må skiftes fra tid til annen. Så hvor mye koster forskjellige gitarstrenger og hvor kjøper man dem? Bør du kjøpe low-end eller billige strenger og endre dem regelmessig? Eller burde du kjøpe dyrere noen strenger og heller endre dem sjeldnere?

For å hjelpe deg med å gjøre et valg i jungelen av gitarstrenger, her er noen tips som enhver gitarist vil finne nyttig.

Når du har funnet de riktige gitarstrengene, kan du søke etter gitarkurs Bergen på Superprof.

Hvilke strenger følger med hvilken gitar?

Det er selvfølgelig nødvendig å ta hensyn til hvilken modell gitaren din er før du velger strengene dine.

Hvis du har kjøpt en akustisk eller klassisk gitar, er det åpenbart at de ikke krever de samme strengene som en elektrisk gitar og omvendt.

Hvilke strenger følger med hvilken gitar? Er du nybegynnergitarist og usikker på hvilke strenger du bør velge? Da har vi gode nyheter til deg. Du kan ikke velge feil! Det finnes nemlig ingen "feil" gitarstrenger.

Klassisk gitar

Det er kjent at det vanligste materialet for klassiske gitarstrenger er nylon. Det gir en strålende lyd. Nylonstrengene har en svært høy elastisitet og må produseres med presisjon. Mens stålgitarstrengene blir høyere, er nylongitarstrengene bedre for spillbarhet (ettersom det er lettere å plassere fingrene på gripebrettet), og de har en rundere, mindre skingrende lyd. Disse gitarene er ment for stiler som flamenco og for gitarister som for eksempel liker latinsk musikk.

Vanligvis kommer nylongitarstrenger i pakker med forskjellige strengspenninger: "hard" eller "myk". Ofte vil gitarbutikken selge pakker med en ekstra G-streng, da disse har en tendens til å måtte bli erstattet oftere. Enda oftere enn den tynneste første strengen!

Tips! Enten man er nybegynner, på mellomnivå eller en profesjonell, er det lurt å velge riktig gitarreim for å spille gitar stående.

Akustisk og akustisk-elektrisk gitar

To typer strenger brukes hovedsakelig til akustiske og akustisk-elektriske gitarer: stålstrenger og legeringer som fosforbronse, men du kan også finne nylonstrenger. Disse er imidlertid ikke vanlig for akustiske gitarstrenger.

Hvis du er redd for å gjøre feil valg, kan du sjekke ut gitarprodusentens hjemmeside for å finne ut av hvilken type strenger som er montert (vanligvis "lys"). Du vil ikke montere tunge målerstrenger eller bassgitarstrenger når du i virkeligheten trenger akustiske strenger.

Stålstrenger har spesielt sterk spenning, så kontroller om det er noen kontraindikasjoner for installasjon spenningsstagen. Igjen, er det lurt å sjekke den anbefalte strengmåleren fra produsenten.

Den største ulempen med stålstrenger er at de oksiderer på grunn av svette fra hender. Derfor er det nødvendig å tørke strengene godt etter å ha spilt gitaren slik at de ikke ruster. Husk at det er mulig å kjøpe korrosjonsbestandige strenger som har lengre levetid.

Elektrisk gitar

Elgitaren er et veldig allsidig instrument, og elektriske gitarstrenger er vanligvis laget av nikkelbelagt stål. Stålet gir en sterkere lyd og nikkelen forbedrer holdbarheten og berøringen. Det finnes også strenger som bare er laget av nikkel eller rustfritt stål. Nikkel gir en mer vintage lyd, mens rustfritt stål produserer en strålende lyd og holder seg i lang tid.

Hvis du nettopp har begynt å spille gitar og ikke vet hva du du skal gå for, anbefaler vi vanlige strenger (.0 10/.046), uavhengig av målene dine eller stil. Lysstrengene er lettere å håndtere, mens målerne er designet for jazzgitarer som er avhengig av en fyldigere tone. Når du er mer erfaren, vil du kjenne dine behov og ønsker bedre.

Sjekk ut våre kjøpsanbefalinger.

svart elektrisk gitar liggende
Elektriske gitarstrenger er viktig for å forbedre spilleopplevelsen din. Foto: PIRO4D/Pixabay

Hvilket strengesett i henhold til budsjettet mitt?

Uansett hva budsjettet og nivået ditt er, er det lurt å velge et strengesett fra et kjent merke.

Hvis du har en klassisk gitar, gå for La Bella, Savarez, D'Addario eller Augustine.

Har du en akustiske gitarer anbefaler vi La Bella og D'Addario, men også Elixir eller RotoSound er gode merker.

Eller hvis du har elektrisk gitar, velg merker som Dunlop, Ernie Ball Slinky, Daddario, Elixir (og Elixir Nanoweb), Fender, Dean Markley og Dr Strings.

De fleste av disse merkene lager strenger for bassgitarer, inkludert elektrisk bass, mandolin- og banjostrenger, stålstrengsgitarer og andre strengeinstrumenter.

Jeg er en nybegynner / Lavbudsjett

Jeg har en klassisk gitar

D'Addario Klassisk Gitar (Hard Spenning)50 krDu har muligheten til å velge nylonstrenger med hard spenning. Disse strengene er skinnende og D'Addario er et merke som selger strenger av veldig god kvalitet. De vil ikke svikte deg hvis du har et stramt budsjett.Strenger:
.029/.045
Ibanez Klassisk Gitar Strenger130 krIbanez er et annet merke å velge strengsett fra. De skarpe strengene er laget av nylon og de lave strengene er sølvbelagte. De krever normal spenning og kan tilpasses alle klassiske gitarer.Strenger:
.028/.043

Jeg har en akustisk gitar

D'Addario 85/15 Bronse40 krDisse strengene er laget av 85/15 bronse og er veldig holdbare. De har god motstand mot oksidasjon over tid, men de mister glansen når de blir eldre. Lyden er balansert. Deres monetære verdi er ganske bra for en nybegynnergitarist.
Strenger:
.010/.050
La Bella Forforbronse60 krDisse fosfor bronsestrengene vil gi den akustiske gitaren din en rik og kompleks lyd. De har god motstand mot svette fra hender. Materialet i strengene tilbyr allsidighet, fra rytmisk til fingerspilling.
Strenger:
.011/.052

Jeg har en elektrisk gitar

Ernie Ball Vanlig Slinky40 krDisse nikkelbelagte stålstrengene er kanskje ikke belagt, men de mangler ikke kvalitet! De har lang holdbarhet og er det beste kompromisset av lydkvalitet, motstand og pris.

Strenger:
.010/.046
D'Addario XL Nickelsår50 krDette settet er ideelt for nybegynnere som trenger hjelp til å sette opp strengene sine, og tilbyr en fargekode fra den skarpeste til den laveste strengen. De tilbyr en strålende og metallisk lyd og har god motstand, forutsatt at de tørkes etter bruk.
Strenger:
.009/.042

Jeg er på mediumnivå / Jeg har et mellomstort budsjett

Jeg spiller klassisk gitar

La Bella 200160 krHvis du ikke vil ta noen risiko, velg La Bella 2001-strenger! Nylon 202 diskant sett gir en klar lyd, mens den sølvbelagte bassledningen gir lydkonsistens og regelmessighet. Tørk dem etter bruk for å unngå oksidasjon. Levetiden deres er lengre enn konvensjonelle strenger.
Savarez130 krDisse strengene tilbyr allsidighet. Fra klassisk og bossanova til hverdagsspilling. Disse strengene er laget av nylon og er perfekte for gitarister som svetter mye i hendene.Strenger:
.028/.042

Jeg spiller akustisk gitar

La Bella Silke & Stål80 krHvis du har følsomme fingre, anbefaler vi La Bella Silke & Stål-strenger, som er laget av, du gjettet det, silke og stål. Silken i strengene gjør at de føles mykt mot fingrene og er derfor ideelt for fingerspilling. Lyden er varm og myk.
Strenger:
.011/.051
D'Addario Nikkelbronse100 krD'Addario er et merke av høy kvalitet og tilbyr strenger av nikkel og bronse. Disse strengene gir klarhet, resonans og projeksjon. Harmonikkene er rike og balanserte, slik at du får det beste ut av instrumentet ditt.Strenger:
.010/.047

Jeg spiller elektrisk gitar

Elixir Nanoweb80 krHva ber vi om fra strengene våre? Komfort og god berøring selvfølgelig! Elixir-strenger oppfyller denne rollen perfekt og har en strålende lyd. De glir godt, spesielt etter påføring av strengrenser/smøremiddel.Strenger:
.009/.046


Jeg er profesjonell / Jeg vil ikke endre strengene mine ofte

Jeg har en klassisk gitar

La Bella Profesjonell140 krDisse La Bella-strengene er ideelle for profesjonelle, og har blant annet forgylte legeringsbasser. Hver profesjonell vil få det de trenger, fra klassisk til fingerspilling. Konsistens, presisjon og lydprojeksjon er sikret takket være disse strengene.
Savarez Corum Alliance300 krDisse strengene er nær perfeksjon. Bassstrengene er dekket med sølv. De krever standard spenning og er veldig holdbare. Berøringen er behagelig og strengene er gode for følsomme fingre.

Jeg har en akustisk gitar

Elixir Nanoweb140 krElixir-strenger er kjent for god holdbarhet. Disse er laget av fosforbronse og har en myk berøring, samt en ren og presis lyd i tillegg til levetiden.
Strenger:
010/.047
Nexus Polymer Belagt140 krVi har ennå ikke snakket om RotoSound, som er et annet utmerket gitarstrengmerke. Dette settet er belagt med polymerharpiks som forhindrer ubehagelige filamenter, og strengene er platinabelagt.Strenger:
.011/.052

Jeg har en elektrisk gitar

La Bella Vapor Shield120 krVapor Shield-teknologien som finnes i disse strengene er helt unik. De har samme motstand som Elixir-strengene, men er mer fleksible og har lengre levetid. De ble kåret til 2015s beste elektriske gitarstrenger i USA.Strenger:
.009/.046
nærbilde av brunt gitarhode
Du kan ikke unngå å skulle bytte strengene dine en gang. Foto: Pexels/Pixabay

Hvor kan man kjøpe gitarstrenger?

Hvis du er en nybegynner og trenger råd og hjelp til å montere strengene dine kan det være en god idé å ta en tur til din favoritt musikkbutikk. Betjeningen hjelper deg gjerne og kan fikse gitarstrengene dine for deg.

Hvis du har noen som kan hjelpe deg med å skifte strengene dine, eller hvis du allerede vet hvordan du gjør det på egenhånd, kan du ganske enkelt bestille dem på Internett. Å få strengene dine i posten er ganske nyttig og er en av fordelene med å bestille strenger fra nettet. Evenstadmusikk, SoundStoreXl, og DanMusikk er noen populære nettsider å bestille fra. Prisene i butikk og på nett er omtrent de samme, så du vil ikke se noen særlig stor forskjell.

På spørsmål om det er bedre å kjøpe noen billigere strenger eller bruke et par ekstra kroner på noen dyrere, er opp til deg å bestemme. Her er noen huskeregler:

  • Tenk på gitarmodellen din: klassisk, akustisk eller akustisk-elektrisk eller elektrisk. Husk at en akustiske gitarstrenger ikke passer på en elektrisk bassgitar, heller ikke en svart nylonstreng på en Epiphone Telecaster.
  • Kjøp gitarstrenger i henhold til ditt nivå og stilen du har lyst til å spille. Du vil ikke spille blues på et ultratynt og lett sett, og du vil heller ikke spille Bach på en Stratocaster med flate strenger.
  • Gitarstrenger er et viktig gitartilbehør. Garantert viktigere enn en gitarstemmer, metronomen, plekter, gitarforsterker, mikrofon og snorvikler.
  • Siste råd: unngå low-end gitarstrenger som risikerer raskt å gå ut av melodi eller til og med bryte.

Har du vurdert å ta private gitartimer (inkludert online gitarundervisning)? Superprof setter deg på rett spor!

Her kan du finne gitarkurs Trondheim.

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Susanne