Å mestre matlagingens kunst kan åpne for en helt ny verden av smaker og kombinasjoner. Det vil gjøre deg bedre rustet til å leve sunt, det er økonomisk og det kan være bra for miljøet, ikke minst er det ingenting som å nyte et hjemmelaget måltid – særlig når det er du selv som har stått over grytene!

For kjøkkenet er virkelig i ferd med å vinne tilbake status som husets midtpunkt – et sted for mestring, sosialt samvær og avslapning, kombinert med gleden over å dele et godt måltid med venner og familie.

Vi vet jo egentlig at det er mye god helse i god mat, men det verserer mange myter om at man må forsake mye av smaken for å spise sunt. Men sånn trenger det faktisk ikke å være, og det finnes flust av fullgode alternativer for å gjøre middagen sunnere, uten at det går på bekostning av smaken. Med andre ord en vinn-vinn-sitasjon – deilig mat som også er bra for deg og dine!

Det finnes vel knapt noe mer grunnleggende i livet enn mat, og det er en kunst du nærmest aldri kan bli utlært i, så det er bare å praktisere og perfeksjonere ferdighetene dine hver dag. Vi kan hjelpe deg på veien til å leve det gode gastronomiske liv!

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Fordeler med sunne matvaner for barn

God helse starter gjerne på kjøkkenet: Mat som både er sunn og velsmakende kan ha mye å si barns utvikling, både fysisk og psykisk. Det er i de formative oppvekstårene at de fleste etablerer vanene sine, både når det gjelder hva man liker og hvilke matvaner man får i fremtiden. Men også den kognitive utviklingen henger tett sammen med hvilke matvaner vi har.

Barn som lager mat
Slipp ungene til på kjøkkenet og involver dem i matlagingen. Godt matvett er en god start i livet. (Bilde: Unsplash)

Hjemmet så vel som skolen kan spille en helt avgjørende rolle når det kommer til barns kosthold. Det å tilegne seg sunne matvaner, mestring og matglede fra ung alder er noe som betaler seg over tid og gir mange helsefordeler, og det beste av alt må jo være å la dem selv få delta i matlagingen.

Det kommer stadig flere kokebøker for barn på markedet, og den populære matbloggeren Trine Sandberg ga i 2021 ut Trines kokebok for unge kokker, der målet er at barn skal få slippe til på kjøkkenet, ved hjelp av mer enn seksti oppskrifter utformet med et yngre publikum i tankene. Tidlig krøkes, som man sier, og det å ta et eierskap i noe så grunnleggende som den maten man skal spise er ikke minst bra for mestringsfølelsen!

Det er aldri for sent å bli flink til å lage mat, selv om du kanskje aldri avanserte på kjøkkenet utover det du fikk med deg i heimkunnskapen eller kost- og helsefag på grunnskolen. Å gjøre det til et familieprosjekt der barna er involvert kan bli til en givende aktivitet. Lag din egen kulinariske workshop med familien, les dere opp på oppskrifter og ernæring og gi ungene en god start på livet. Her er det bare fordeler å hente:

  • Mestringsfølelse – trygge barn er glade barn!
  • Matglede – i en verden der kroppspress kommer fra alle kanter, er det å få et sunt og normalt forhold til mat en ballast alle barn bør ha i sekken.
  • Bedre konsentrasjon – om magen er mett, jobber hjernen bedre.
  • Generelt bedre helse – et sunt kosthold legger godt grunnlag for en kropp i vekst.

Vi har offentlige kostråd i Norge, med rom for mye matglede. Disse utarbeides av helsedirektoratet i samarbeid med Nasjonalt råd for ernæring og Nordic Nutrition Recommendations 2022, og de oppdateres jevnlig ettersom det kommer nye forskning. De er som følger:

  1. Variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.
  2. God balanse mellom hvor mye energi man får i seg gjennom mat og drikke, og hvor mye man forbruker gjennom aktivitet
  3. Minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag
  4. Grove kornprodukter hver dag
  5. Fisk til middag to til tre ganger i uken
  6. Velge magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrense mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.
  7. Magre meieriprodukter som del av det daglige kostholdet.
  8. Matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.
  9. Velge matvarer med lite salt, og begrense bruken av salt i matlaging og på maten.
  10. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags
  11. Velge vann som tørstedrikk.
  12. Fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag

(Du kan lese mer utfyllende om rådene og hvordan de begrunnes og gjennomføres på nettsidene til Helsedirektoratet.)

Du vet du har lyktes dersom barna løper ut på kjøkkenet for å tilberede en sunn og god skolelunsj, i stedet for å drasse med seg skolebrød og cola fra butikken i matpausen!

Men det å tilegne seg råvarekunnskap og kokkeskills er ikke bare bra for generell helse og trivsel, det er også det perfekte sosiale glidemiddelet. Men på hvilken måte?

Å lage og spise mat sammen er sosialt

Det å bli både flink til og glad i å kokkelere er utelukkende en god ting, både for deg selv og alle rundt deg.

Bruk kjøkkenet som et verktøy for selvutvikling

Du er kanskje ikke en Hellstrøm eller Viestad riktig ennå, men du kan likevel oppdage noen skjulte talenter for å forvandle det du legger i handlekurven til bemerkelsesverdig måltid. Vi kan ofte være litt for selvkritiske og føle at vi liksom aldri får det helt riktig til. Kanskje blir smaken for tam, kjøttet for tørt, overstekt eller oversaltet? Det er fort gjort å gi opp om man ikke får det til med en gang.

Men ikke gi opp helt ennå! Her er noen tips til hvordan du kan få bedre kontroll over grytene:

  • Ikke legg for mye press på deg selv, pust med magen og slapp av. Å lage mat skal være gøy!
  • Begynn i det enkle med få og ukompliserte oppskrifter og ingredienser.
  • Smak på maten underveis, og la gjerne andre få prøve også. Du vil bli litt modigere når du begynner å skjønne hvordan forskjellige smaker virker på hverandre.
  • Sørg for å ha gode og skarpe kniver som passer til sine formål.
  • Glem mikrobølgeovnen, og test heller ut alle mulighetene komfyren din byr på: Damping, baking, steking, flambering, grillfunksjonen, og så videre.
  • Lær av feilene dine, og ta det med deg videre.
  • Lær om de helt grunnleggende egenskapene til ingrediensene du bruker, og sett deg inn i balansen mellom syre, fett, varme og sødme.

Jo flere retter du mestrer, jo mer vil du utvikle ferdighetene dine og dermed selvtilliten på kjøkkenet, noe som kan komme godt med dersom du for eksempel vil imponere en date med et romantisk måltid!

Kjøkkenet som sosial arena

Ikke bare er det økonomisk og godt for mestringsfølelsen; matlaging er også en måte å slappe av på og dele fine øyeblikk med venner og familie.

Drømmer du om å invitere gode venner på et hjemmelaget måltid?

Fyll huset med deilige dufter, og få gjestenes tenner til å løpe i vann idet de kommer over dørstokken! Ovnsstekt kylling i en deilig marinade med pannestekte potetbåter, sammen med gulrøtter og blomkål, og med et dryss ferske urter – det er enkelt, men helt perfekt, og det vil lukte restaurant  av huset ditt lang vei! Og restene? De putter du i matpakka til dagen etter.

Eller hva med fingermat akkompagnert av god musikk? Småretter er den perfekte sosiale settingen for kulinarisk hygge. Enda bedre, lag maten sammen, la noen dekke bordet, skjære brødet, tilberede aperitiffen. En felles innsats som feires med utfallet, rett og slett!

Diverse fingermat
Fingermat, småretter, tapas – perfekt for sosiale sammenhenger! (Bilde: Unsplash)

Sånne stunder, med digg mat, gode samtaler og atmosfære, samler familien og er et sosialt lim i venneflokken. Å herske over kjøkkenet handler om mer enn bare matlagingen, det gir deg mulighet til å vise kjærlighet og omsorg gjennom ernæring, rett og slett, og premien er å tilbringe kvalitetstid med dine nærmeste.

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Mat får folk til å møtes på tvers av kulturer

Uansett hvilket kontinent du kommer fra, så har du med deg en grunnleggende kultur i form av språk, tradisjoner, og selvfølgelig mat.

Verden er rett og slett en østers for en hver "matgeek", med alle de spennende mattradisjonene som finnes. Ved lære deg å mestre retter fra alle verdenshjørner, være det seg det japanske kjøkkenet, det italienske, marokkanske eller vietnamesiske, så kan du rett og slett reise verden rundt fra kjøkkenet ditt.

Matlaging kan også være en god måte å bli bedre kjent med andre på, ikke minst en mulighet til å lære andre om din egen kultur.

I en verden som blir stadig mer mangfoldig, kan man se at de samme matrettene over tid har vandret fra land til land, eller til og med fra bygd til bygd. Tenk bare alle varianter som finnes av kumle, flesk og duppe, raspeball og så videre her i Norge. Dolma (eller kålruletter på norsk), for eksempel, finnes i sikkert hundrevis av lokale og nasjonale varianter verden over.

Midt-Østen er full av deilig matkultur, og kanskje særlig det libanesiske kjøkkenet er roten til alt godt! Den tradisjonelle meze-en er noe av det mest sosiale du kan tilberede og spise. (Bilde: Unsplash)

Ved å bli bedre kjent med andre kulturer gjennom mat, kan vi også lære mye om historie og matvaner i forskjellige land, og til og med kosthold i vår egen kultur. Ting vi tar som en selvfølge at står på butikkhyllene i dag, har ikke alltid vært tilgjengelige for oss:

  • Bønner kommer opprinnelig fra Andes og Sentral-Amerika.
  • Poteteten har blitt dyrket og spist i 8000 år, men kom ikke til Norge før på 1740-tallet, og vi var langt ut på 1800-tallet før den var et vanlig innslag på norske middagsbord. Det er rart å tenke på – finnes det liksom noe norskere enn poteten?
  • Allerede for 10 000 år siden ble ris kultivert i Kina under den tidlige jordbruksrevolusjonen.
  • Visste du at nudler har eksistert i 4000 år? Det ble importert fra Kina til Italia av Marco Polo på 1200-tallet.

Å engasjere seg i matlaging handler altså om langt mer enn næringsvett. Du kan gjøre det til en kulturell reise gjennom historien, om du vil!

Matlaging kan være bærekraftig

Om du trives over grytene, er det lite som er mer avslappende enn å lage et deilig måltid etter en lang arbeidsuke. Du har god tid og anledning til å eksperimentere og legge ekstra innsats og kjærlighet i maten. Men dine gastronomiske kreasjoner kan også være klimavennlige.

Det er utrolig mange fordeler ved å ta med deg bærekraften inn i kjøkkenet.

Det er lett å bli tynget ned av alle dystre utsikter for kloden vår – alle formaninger om ansvaret som ligger på oss, både som individer og samfunn. Men det kan faktisk også være inspirerende! Du kan selv gjøre noen grep, som å handle lokalt, velge økologisk, kjøpe kjøtt fra gressfôrede dyr (og gjerne mindre kjøtt totalt), handle økologiske egg og grønnsaker fra gårdsutsalg, handle etter sesong og så videre. Et mer bærekraftig landbruk må være en del av fremtiden, men da må også etterspørselen være der, og her kan du gjøre en personlig innsats.

For ikke å snakke om hva du kan få til hjemme om du har tilgang til en liten hageflekk, en parsell, eller til og med bare en vinduskarm. Det er overraskende enkelt å dyrke dine egne urter, chili, tomater, poteter, gulrøtter, og så videre.

Hender i potetåker
Kan du plante dine egne poteter, er du på god vei til å bli selvforsynt! (Bilde: Unsplash)

Å lære mer om maten vi spiser og råvarene vi lager den av, betyr også at vi blir i bedre stand til å velge ting som er bra for miljøet, og ikke minst inspirere andre. Mye usunn maten er ikke nødvendigvis særlig bra for miljøet heller, så det er egentlig bare vinn-vinn-situasjoner hele veien!

Om du er usikker på hvor du skal begynne, så finnes det mange enkle tiltak du kan gjøre som ikke krever all verden:

  • Om du har tilgang på hage, bakgård, eller kan dyrke planter i nærområdet ditt, sats på blomster som bier og humler elsker. Om du ikke har plass hjemme, så finnes det en mengde tiltak der du kan bidra både i byene og distriktene.
  • Har du ikke plass til å dyrke noe hjemme hos deg selv? Hva med å dyrke urter i vinduskarmen, eller gå sammen med noen venner om å leie en parsellhage?
  • Lag din egen kompost, og resirkuler matavfallet ditt til noe du kan ha nytte av senere.
  • Spis etter sesong. Ikke bare smaker det bedre, det er mer bærekraftig i alle deler av næringskjeden
  • Kjøp lokalt produsert mat, sjekk ut gårdsutsalg og lokale slakterier
  • Kjøp økologisk, kjøp i løsvekt og kjøp norsk! Ikke bare støtter du bønder som satser på økologi, du sparer verden for plastavfall og lufta for forurensing fra transport.

Og enten du tror det eller ei, å lage mat fra bunnen av vil faktisk spare deg for en god del penger sammenlignet med ferdigretter og junkfood.

Trenger mer overbevisning? Vi har et siste tips til hvordan du kan forbedre livet ditt med matlaging:

Matlaging stimulerer kreativitet og kognitiv utvikling

Ved å bruke intuisjonen og fantasien din, kan du tilpasse matoppskriftene etter egne preferanser. Å eksperimentere på kjøkkenet kan faktisk være kognitivt stimulerende, fordi du bruker all konsentrasjon din på matlagingen, og du får fri fra alle distraksjoner utenfra – som å skrolle formålsløst på mobilen, eller generelt alt det stresset hverdagen kan by på. Bare det å tilegne deg forskjellige metoder og teknikker på kjøkkenet kan utfordre intellektet ditt, dine kreative egenskaper, og virkelig få de små grå til å jobbe ekstra hardt.

Etter hvert som du lærer hvordan ting henger sammen, kommer du til å forbløffe selv de mest kresne ganer positivt. Det er mye bedre for belønningssystemet enn å få en streak på Snapchat!

Til slutt et fornuftig, men avgjørende råd: forberedelse er nøkkelen til suksess!

Skriv en handleliste før du går i butikken, kartlegg hvilke butikker som har de beste råvarene i hvilke kategorier, se etter sunne alternativer der det er mulig, sørg for å ha et godt arsenal av tørket krydder og urter, av tørrvarer og sausebaser. Mulighetene er grenseløse!

Da er det bare å ønske et velsmakende måltid, eller bialeafiata som man sier det på arabisk!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Jorun

Språkdame med forkjærlighet for rettskriving generelt, skjønnlitteratur, strikketøy og katter spesielt.