I paleolittisk tid, for omtrent 1,8 millioner år siden, hadde mennesket nettopp lært seg å steke mat over åpen ild.

De tidligste menneskene gjorde faktisk mye av det samme vi gjør i dag når vi tilbereder mat: De skylte maten i vann, fjernet kjernene i frukt, åpnet skjell og kvernet mat med skarpe instrumenter. Den kulinariske kunsten har i grunn eksistert siden tidenes morgen, med har definitivt sett en enorm utvikling gjennom millenniene, mye på grunn av jordbruksrevolusjonen og industrialiseringen. Men mange i dag ønsker å gå tilbake til en enklere tid, og velge bort prosessert mat til fordel for økologisk frukt og grønt og kjøtt fra glade griser og gressfôrede beitedyr.

Og om du bare setter av litt tid til planlegging, kan du lage sunn og god kvalitetsmat fra bunnen av uten å bruke store pengesummer på det. Men å endre vanene sine er ikke gjort over natten! Å lage mat er strengt tatt ikke rakettforskning, og mange anser det som en hobby som både er avslappende og morsom. Og det å få til velsmakende og sunn mat på budsjett er ikke så vanskelig, bare du tar en liten realitetsorientering først.

Så da er det bare å varme opp stekepanna og knytte på deg forkleet!

De beste Kokkekunstlærerne tilgjengelig
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ayeesha
4,9
4,9 (6 Evaluering(er))
Ayeesha
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Pascal
Pascal
400kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Kenneth
Kenneth
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Celine adobea
Celine adobea
300kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Stian
Stian
350kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Nathalie
5
5 (1 Evaluering(er))
Nathalie
500kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Emil a.
Emil a.
250kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Ole
Ole
100kr
/t
Gift icon
1. kurstime gratis!
Start nå

Spar penger ved å planlegge bedre

Enten du er den som står for innkjøpene i husstanden  og tilbereder måltidene for hele familien, eller om du bor for deg selv og sliter med å fylle opp mer enn en hylle eller to i kjøleskapet, så kan det være kjedelig å måtte tenke på hva du skal spise fra den ene dagen til den andre. En god måte å gjøre det mer overkommelig på er rett og slett å sette opp en måltidsplan på forhånd, og så gjør du innkjøpene dine ut fra den.

Handleliste og penn
Når du har lagt planen for uka, er det lurt å skrive en handleliste og følge den slavisk. Husk å spise før du gå i butikken! (Bilde: Unsplash)

Vær kreativ og smart, finn gode oppskrifter du kan lage på budsjett, gjerne med de samme råvarene, så slipper du å kjøpe inn mat som går til spille. Du trenger ikke å ha en Michelin-stjerne for å få til et velsmakende måltid hver dag, bare se realistisk på hva du faktisk spiser hver uke, og ta det derfra.

Å lære seg grunnleggende matlaging har mange fordeler: selv om du er helt grønn, og må lære ting fra bunnen av, så vil læringskurven være bratt så fort du skjønner noen helt enkle prinsipper. Snart vil du ha mer selvtillit på kjøkkenet og tørre å eksperimentere med forskjellige ingredienser, ta omveier i oppskriftene og imponere vennene dine.

Om du er tom for inspirasjon, så renner nettet over av gode nettsider med inspirerende oppskrifter på mat fra hele verden. Matprat.no er en nettside driftet av Opplysningskontoret for egg og kjøtt, brød og korn, og der kan du velge oppskrifter ut fra råvarer, vanskelighetsgrad, tid, og så videre, og det er et utmerket sted å starte.

Å lage billige måltider til deg selv

Matvaner endrer seg hele tiden. På sytti- og åttitallet var billige suppeposer, ferdigretter og den fantastiske nye mikrobølgeovnen veien til saligheten i en tid da kvinnene beveget seg ut av kjøkkenet og inn i yrkeslivet. I dag vet man bedre, og fokuset på gode råvarer, bærekraft og økologi vinner stadig grunn.

Å spise deilig mat er nemlig ikke forbeholdt fiffen. Selv om budsjettet ditt er stramt, så finnes det måter å spise godt på uten å blakke deg selv fullstendig. Her er noen gode råd om hvordan gjøre handlelista di mest mulig budsjettvennlig:

 • Gå aldri sulten i butikken. Det er fort gjort å gjøre spontane innkjøp med dalende blodsukker.
 • Kjøp frukt og grønt i løsvekt, gjerne økologisk, og gjerne i en grønnsaksbutikk som ofte har lavere priser og bedre utvalg enn kjedebutikkene.
 • Mange bønder selger egg og poteter på gårdsutsalg. Her er det penger å spare!
 • Å kutte ned på kjøtt kan også spare deg for penger. Bytt ut noen av proteinkildene dine med linser, bønner og annen belgfrukt.
 • Selv om det er fristende å slenge bare den ene sjokoladen i handlekurven, så spar den heller til helgen, eller enda bedre – la det være. Ikke bare er det usunt, men relativt sett er godteri kjempedyrt!
 • Lag niste hjemme i stedet for å blåse masse penger i kantina eller på kiosken når du er på jobb eller skole. En skive eller to med grovbrød, ost og skinke vil i sum koste deg en brøkdel av hva du må ut med på det lokale bakeriet.
 • Kjøp ris, pasta, bønner og linser som tørrvare i store kvanta. Det varer i en liten evighet, kan brukes i nær sagt alle retter, og er langt billigere enn det du får kjøpt som hermetikk.

Dersom du har tilgang på et uteområde, enten du har egen hage, får lov til å dyrke litt i bakgården eller fellesarealet der du bor, eller om du har mulighet til å leie en liten parsell, så kan du dyrke dine egne grønnsaker og urter og spare masse penger. Du kan til og med dyrke tomater, chili og urter i vinduskarmen din.

Kvinne klippe urter til mat
Har du ikke tilgang på uteområder, kan du fint dyrke urter i din egen vinduskarm. Tenk å ha tilgang på friske urter til en hver tid! (Bilde: Unsplash)

Du må ikke bo på landet for å dyrke mat til eget bruk, det blir stadig mer populært i byene også. Noen biblioteker har utlån av frø, det lages stadig flere parsellhager der byboere kan dyrke sine egne grønnsaker og folk planter markblomster i sentrumsområdene for byens bier og produserer sin egen honning.

Bare tenk hvor stas det er å kunne tilberede mat du selv har dyrket og høstet! Ikke bare sparer du penger på det, det gir en god mestringsfølelse og gjør deg mer selvstendig.

Et siste lite tips er å investere i godt utstyr, noe som kan lønne seg på sikt: En god allroundkniv, stavmikser, rivjern, og andre ting som gjør det lettere å velge bort ferdigpakkede salater og posesuppe til fordel for noe du har laget selv fra bunnen av.

Du trenger heller ikke å blakke deg helt for å imponere på en romantisk date!

Lag store porsjoner og frys ned til senere

Skal du lage god, næringsrik mat på budsjett, er fryseren din beste venn.

Du har kanskje lagt merke til at det er en retrobølge på gang, der de tradisjonelle matrettene vi gjerne kaller husmannskost har fått mye oppmerksomhet både fra "foodies" og restauranter. Da snakker vi om matretter som aldri har stått på bordet hos overklassen, men mat basert på råvarer de fleste har og har hatt tilgang på. Mye av det er verken dyrt eller vanskelig å tilberede. Tenk bare på fårikål. Stort enklere får du det ikke. Ikke minst er det billig i sesong, og da er lurt å kjøpe litt ekstra og fryse ned til senere bruk.

Fårikål med poteter
Om høsten kan du kjenne lukta av fårikål over hele landet. Tre ingredienser (får, kål og poteter), og maten lager seg nærmest selv. Enklere blir det vel knapt, billig er det også! (Bilde: Unsplash)

En god strategi kan være å lage store gryter og fryse ned i porsjoner til senere. Det er åpenbart billigere å bruke 200 kroner på ingredienser til en rett som vil holde deg med middag i tre–fire dager, enn en hundrings på én middag for så å kaste restene. Å spare penger på mat handler i stor grad om matlagring og maksimal utnyttelse av råvarer. Selv den beste kjøkkensjef vil gå konkurs med dårlig planlegging og uten et velholdt lager, men ved å lagre og kombinere matvarer på kløktig vis, er det mulig å lage god mat som er sunn og variert uten å måtte kaste rester og utgåtte matvarer.

Det finnes noen helt grunnleggende måter å unngå å sløse med mat og spare penger på:

 • Legg en plan, og lag en handleliste før du går i butikken.
 • Bruk opp alle restene dine: gå for råvarer som kan brukes i mange retter.
 • Lag store porsjoner av middagssauser, som pastasaus, for eksempel. Å lage dem selv og fryse ned i porsjonspakninger er ikke bare praktisk, men både billigere og bedre enn å lage litt hver gang, eller å kjøpe ferdigsauser.
 • Frys ned rester sånn at du har til senere.

Å lære seg å lage mat kan i seg selv være en måte å forebygge matsvinn på.

I 2016 vedtok man en lov i Frankrike som forbød supermarkedene å kaste mat som ble til overs, og fra da av måtte de enten gi det bort til frivillige organisasjoner som videre kunne dele det ut til de som trengte det mest, eventuelt måtte overskuddet gå til dyrefôr. Vi har ingen sånne lover i Norge, men det er en viss tradisjon for å gjøre tilsvarende også her, og det generelle fokuset på  matsvinn har bare økt. Den felles innsatsen er stor, både på nedprising av varer som nærmer seg utløpsdato og distribusjon fra kjeder og restauranter til organisasjoner som Frelsesarmeen, Røde kors og Fattighuset.

Å lære seg å lage mat er i seg selv et tiltak mot matsvinn.

Tankesettet vårt er i ferd med å endres når det kommer til det å kaste mat. Folk har blitt mer bevisste, og "best før, men god etter" er et kommersielt slagord de fleste har fått med seg. Og er du på budsjett, er det å kaste mat faktisk å hive penger ut av vinduet. En annen utfordring kan være at en god del frukt og grønt er pakket inn i poser og nett som går rett i søpla. Kanskje trengte du bare én løk, men kom hjem med en hel løkstrømpe, fordi det var det eneste butikken hadde på lager. Da er det fort gjort at mat går til spille.

Ved ikke å kjøpe mer enn du faktisk trenger og er i stand til å lagre, og å utnytte råvarene til det fulle når du lager maten fra bunnen av hjemme, så bidrar du faktisk til å bekjempe matsvinn. Du blir rett og slett mer bærekraftig, både for din egen økonomi og miljøets skyld!

Å velge de rette varene i butikken

Å unngå svinn handler også om å velge de rette råvarene. En av nøklene når du skal spare penger er å finne balansepunktet mellom pris og kvalitet. Jo større utvalget er, jo lettere er det å kjøpe mer enn det du faktisk har behov for. Derfor er planlegging alfa omega. Kanskje særlig om du skal invitere venner på middag.

Om du ikke helt vet hvor du skal begynne, har vi noen gode tips til hvordan velge de rette varene når du er på budsjett:

 • Kjøp etter sesong. Jordbær i desember kan kanskje virke fristende, men de er gjerne hurtigmodnet på lager og smaker mest vann og skuffelse. Den beste tiden å kjøpe jordbær på er midtsommers, da har prisjakten roet seg. Og vi kan vel alle være enige i at de norske jordbærene i sesong er de aller beste!?
 • Om du har muligheten til det, handle lokalt: Hos din nærmeste slakter, grønnsaksbutikk, eller enda bedre: på ditt lokale gårdsutsalg.
 • Grønnsaksbutikkene du finner i de fleste norske små- og storbyer har stort sett bedre utvalg, ofte lavere priser og høyere kvalitet enn den jevne dagligvarebutikk – ikke minst har de så å si alle varer i løsvekt!
 • Om du handler i vanlige kjedebutikker, se for all del etter butikkens egne billigmerker: First Price, Eldorado, Prima og så videre. De er som regel produsert i akkurat de samme fabrikkene som "originalene", og har jevnt over den samme kvaliteten. I enkelte butikker får du også kjøpt såkalte "rare" grønnsaker", som gulrøtter og agurker som ikke inn i passet en såkalt standard. De ekstra billige, og akkurat like spiselige!
Grønnsaker i løsvekt
Har du et lokalt frukt- og grøntmarked, kan det være penger å spare. Det lønner seg å kjøpe i løsvekt, og ikke minst støtter du lokalnæringen. (Bilde: Unsplash)

Det er altså ingen grunn til at du ikke kan imponere, selv på budsjett! Om du lærer deg det grunnleggende i matlaging, vil selvtilliten komme etter hvert. Før du vet ordet av det er du i full gang med å kombinere matvarer på nye og spennende måter, og da ser du også at du ikke trenger bruke en haug med penger for å kunne lage et smakfullt måltid.

Buon appetito!

>

Plattformen som kobler privatlærere og elever

Første kurstime gratis

Likte du denne artikkelen? Vurder den!

5,00 (1 vurdering(er))
Loading...

Jorun

Språkdame med forkjærlighet for rettskriving generelt, skjønnlitteratur, strikketøy og katter spesielt.